Здобне тісто -12 рецептів смачних

Здобне тісто – це найбільш багата основа для випічки. Його приправляють жирами (маслом або спредами), цукром і яєчними жовтками, що не може не позначатися на смакових і кулінарних властивості готової випічки. Аромат гарячої здоби розноситься по всьому будинку, манить і кличе. Тісто виходить підсмажений, пористим, пружним і відрізняється особливо яскравим смаком. Здобу можна їсти з солодкими і солоними начинками або навіть зовсім без всього.

Універсальне здобне тісто для випічки

Пропонуємо спосіб приготування тесту, придатного для будь-якого випадку. З ним простіше простого зробити і закриті, і відкриті пироги, булки без начинки або пиріжки з безліччю наповнювачів. Вам знадобиться до трьох склянок борошна в/c, 1,5 ч. л. сухих дріжджів, пара яєць і склянку молока. З сипучих візьміть тільки ложку цукру і дрібку солі.

Це тісто готується безопарним способом.

  • У миску відразу закладають борошно, сухі дріжджі. В іншій ємності підігрівають молоко, вводять в рідину 2 яйця, солять і всипають цукор.
  • Суміш з молока і яєць підливають до борошна з дріжджами. Тісто акуратно замішують віночком. Коли всі грудочки будуть зібрані воєдино, до них можна підлити пару ложок розпущеного на бані олії.
  • Тепер з усього, що є в мисці, потрібно сформувати грудку і відправити його на робочу поверхню. Потроху вводячи борошно, сформувати пружне, не липке тісто.
  • Прибираємо здобу туди, де тепліше, і прикриваємо чистою тканиною, щоб не заветрелась. Чекаємо приблизно 3 години. Обминаємо тісто прямо в тій же мисці, в якій воно настоювалося, і даємо йому останній раз піднятися.

Не мине й години, як можна буде витягнути тісто з миски і використовувати за призначенням

Загрузка...

Готуємо для пиріжків

Тісто для пиріжків повинно бути клейким, а по консистенції трохи щільніше основи для булочок. Важливо, щоб заготовки при випіканні не попливли і не втратили свій вигляд.

  • Спочатку змішаємо всі сипучі інгредієнти: півкілограма борошна, три ложки цукру, пакетик сухих дріжджів і сіль на кінчику ножа.
  • Подогреем молоко до температури тіла. Капніть трохи рідини на зап’ясті. Якщо ступінь нагріву відповідає нормі, рука не відчує ні холоду, ні спека. Таке молоко перельем в борошняну суміш.
  • Введемо в майбутнє тісто 2 курячих яйця. Таким же чином, як і молоко, подогреем півсклянки олії. Рідкі інгредієнти відправимо в загальну миску і розмішуєм силіконової лопаткою.
  • Выскребем з миски безформний клубок, відправимо його на робочу поверхню і замісимо руками ніжне, податливе тісто. Сформувати з нього кулю, перекладемо назад в миску, затягнемо зверху харчовою плівкою і прибираємо в місце потепліше.
  • Почекаємо приблизно годину. Тісто наповниться бульбашками повітря і збільшиться вдвічі. Випустимо з нього зайвий газ, знову закриємо плівкою і дамо піднятися вдруге.
  • Готову основу виймемо з миски, обомнем з усіх боків і поділимо на зручні для подальших цілей шматочки.
Спробуйте також:  Молочний шоколад: склад, калорійність, марки. 6 рецептів, як зробити молочний шоколад в домашніх умовах

Намешиваем в хлібопічці

Готувати тісто в хлібопічці – одне задоволення. Поки техніка займається справою, у вас з’являється маса вільного часу.

  • Налийте в чашу апарату склянку молока.
  • Додайте одне збите яйце, 50 г розтопленого вершкового масла (вводьте його трохи остившім) і щіпку солі.
  • Занурте в ємність півкілограма борошна.
  • Посипте все вміст хлібопічки столовою ложкою цукрового піску і дріжджами. На таку кількість борошна буде достатньо пакетика.
  • Виберіть режим «Тісто» і автоматична програма зробить все сама. Здобна основа приготується приблизно за 1 год 20 хв.

Пишне солодке дріжджове тісто

Солодке дріжджове тісто – найкраща основа для домашніх булочок і пиріжків з фруктами або варенням.

  • Для замісу будемо використовувати швидкі сухі дріжджі (11 г). Їх необхідно залити половиною склянки гарячої води і активізувати цукром (досить ложки). Потрібно дати дріжджам попрацювати 20 хвилин.
  • А поки просеем півкіло борошна і подогреем пару склянок молока. Змішаємо інгредієнти. Введемо сюди ж дріжджову суміш, накриємо заготівлю плівкою і дамо їй піднятися. Цей процес забере 30 хвилин.
  • Наступним етапом введемо ще півкілограма борошна, трохи солодкого піску, дрібку солі і пару ложок розпущеного на бані олії.
  • Зберемо отриману масу ложкою і почнемо місити. Будемо продовжувати, поки вона не перестане липнути до рук.
  • Приберемо грудку в тепло і накриємо рушником. Почекаємо, поки він збільшиться в два рази. Через годину дістанемо тісто, готове до формування.

Рецепт на кефірі

Тісто на кефірі зручно готувати з вечора. Його можна забути в холодильнику до ранку, а прокинувшись, наліпити смачних пиріжків з солодкою і солоною начинкою.

За рецептом використовуються активні дріжджі (11 г). Їх кладуть у підігрітий кефір (330 мл). У цю суміш додають 50 г цукрового піску, 50 г соняшникової олії і просівають всю порцію борошна (600 г).

Тісто замішують спочатку лопаткою, а потім руками. Воно виходить трохи липким — так і повинно бути. Приберіть основу в холодильник на ніч, а до ранку вона підніметься і буде готова для формування.

Як зробити основу для булочок

Для найсмачніше приготування здобного тіста будемо використовувати пресовані пекарські дріжджі.

  • Подогреем півлітра молока і раскрошим в нього цілий брикет (50 г) дріжджів. Розчинний їх за допомогою віночка.
  • В іншому посуді перетворимо в стійку піну два курячих яйця зі склянкою цукрового піску.
  • З’єднаємо отриману масу разом з молочної закваскою. Приєднаємо по 2 столові ложки соняшникової та топленого вершкового масла, вміст пачки ванілі і приблизно кілограм борошна.
Спробуйте також:  8 рецептів торта Молочна дівчинка - готуємо в домашніх умовах

Здобне тісто для булочок буде замішуватися легко. Воно придбає гладку структуру і жовтуватий колір. У м’якушці утворюється множина бульбашок. Потрібно дати тісту вистояти в теплі близько години, а потім з нього можна буде готувати булочки.

Прісне здобне тісто

Прісне тісто годиться для ліплення пиріжків і закритих пирогів. У ньому немає цукру, тому воно добре поєднується з м’ясним і рибним фаршем, а також з начинкою з каші, з додаванням капусти, грибів або яєць.

Рецептура не передбачає додавання дріжджів. Всі продукти повинні бути охолодженими.

  • Спочатку просіюють 1 кг борошна.
  • Потім окремо змішую дві склянки молока, 2 чайні ложки солі, одне яйце і ложку вершкового масла.
  • Бовтанку з’єднують з борошном і замішують крошкообразное тісто. По консистенції воно буде нагадувати пісочне.
  • Тісту дають настоятися під плівкою протягом 30 хвилин.

На маргарині

Жирне тісто добре тримає форму і не розвалюється при випіканні. З нього готують пиріжки та булочки з начинкою.

Жири покращують зв’язуючу здатність борошна, саме тому в тісто додають вершкове масло. Але іноді його замінюють маргарином. Булочки з такої здобної основи добре підрум’янюються в духовці.

  • Необхідно просіяти півкілограма борошна.
  • Розмішати її з пакетиком швидкодіючих дріжджів, цукровим піском (60 г) і дрібкою солі.
  • У суміш слід ввести злегка тепле молоко (230 мл), два яйця і розпущений маргарин (70 г).
  • З інгредієнтів замішують м’яке, не липнущее до рук тісто і формують колобок.
  • Заготівлю відправляють в тепло на півтори години відпочити і підійти. Після збільшення кількості бульбашок тісто обминають і ріжуть на частини.

Варіант приготування на сметані

Швидке ароматне тісто готується на сметані. Воно легко замішується, не вимагає наявності особливих інгредієнтів і має виражену вершковим смаком. Крім того, воно добре пропікається і утворює хрустку скоринку.

Суміш для тесту складається дуже швидко:

  • З 0,5 кг борошна зробимо гірку, в ній продавим поглиблення.
  • Складемо в ямку відразу всі інгредієнти (2 чайні ложки швидких дріжджів, 3 ст. ложки цукру, чайну ложку солі, 2/3 склянки води, яйце, 50 топленого масла, 100 г сметани).
  • Зберемо тісто руками і вымесим в однорідний ком.
  • Відставимо убік на 30 хв.

Тісто добре розкочується. З нього виходять рівні, рум’яні калачі.

Спробуйте також:  Булочки з дріжджового тіста - 11 смачних рецептів

На основі молока

Молоко майже завжди присутній у складі здобного тіста. Воно допомагає підтримувати форму готового виробу. Найчастіше такого напівфабрикату роблять пиріжки з начинкою. Приготуємо несолодке тісто на основі молока.

  • З’єднаємо 150 г борошна 5 г сухих дріжджів, чайною ложкою цукрового піску і 200 мл молока.
  • Розмішуєм опару до консистенції сметани і почекаємо, коли над її поверхнею підніметься пінна «шапочка».
  • В наступні 350 г борошна розіб’ємо 2 яйця і покладемо додатково жовток. У суміш відправимо 70 г рафінованої олії та дрібку солі.
  • Зберемо грудочки ложкою і поділлям підійшла опару. Подолаємо тісто на стільницю і будемо місити, поки воно не перетворитися в однорідний, гладкий колобок.
  • Приберемо його назад в миску і відправимо на расстойку. Через півтори години воно підніметься і буде готове до оброблення.

Здобне тісто на майонезі

З тестом на майонезі працювати одне задоволення. Воно залишає найприємніші враження — добре ліпиться, виходить ніжним і пружним. Пиріжки з нього не черствіють кілька днів.

В це тісто не потрібно додавати масло і яйця, так як вони вже присутні в майонезі.

  • Змішуємо по півсклянки молока і води. В рідини розводимо 25 г свіжих дріжджів і 4 ложки борошна, додаємо 10 г цукрового піску і залишаємо опару під плівкою підніматися.
  • Після опадання «шапочки» просеем в закваску ще 4 склянки борошна і викладемо туди ж 150 г майонезу.
  • На столі замісимо еластичне тісто і прибираємо його в тепло на 1,5 години.
  • Дріжджовий основі потрібно дати разок піднятися, після чого слід обім’яти її, випустити весь зайвий повітря і пустити на заготовки.

Рецепт на швидку руку

Завершимо серію рад незвичайним рецептом дріжджового здобного тіста. Замішується воно не скоро, а от піднімається дуже швидко. Для того щоб отримати готовий напівфабрикат, потрібно почекати всього 20 хвилин.

  • Розітремо 20 г пресованих дріжджів зі столовою ложкою цукрового піску. Увіллємо склянку теплого молока і підмішаємо 70 г борошна. Опара підніметься через 15 хвилин.
  • До неї додамо 100 г розтопленого вершкового масла, збите з дрібкою солі куряче яйце і 450 г просіяного пшеничного борошна.
  • Тісто зберемо у грудку, вымесим руками і приберемо в пакет. Покладемо його на дно глибокої каструлі, наповненою холодною водою. Через 20 хвилин заготівля неабияк збільшиться в об’ємі.
  • Після цього тісто можна буде вийняти з пакета і пустити на формування несолодких пиріжків.

Оцініть запропоновані рецепти і спробуйте приготувати своє найсмачніше тісто. Можете не сумніватися – вийде чудово!

Загрузка...