Зефір домашній – 8 рецептів приготування

Зефір – смачне і корисне ласощі, відоме людству з давніх часів. Достеменно не з’ясовано, хто є першовідкривачем цього частування, однак продукт завжди цінували і продовжують цінувати за те вплив, який він чинить на організм завдяки вхідним в його склад пектину і агар-аґару. Домашній зефір багато в чому перевершує покупні варіанти, і до того ж саме такий продукт варто давати дітям.

Домашній десерт білий

Нижче представлено 8 рецептів, які пояснюють, як зробити зефір в домашніх умовах, щоб ласощі було не тільки смачним, але і безпечним, і корисним. І почнемо з самого простого варіанту. Класичний рецепт, завдяки якому можна приготувати всім відоме біле повітряне ласощі, не складний.

Слід запастися наступними інгредієнтами:

  • півкіло цукру;
  • 30 г сухого желатину;
  • ½ Ч. л. лимонної кислоти;
  • чверть ч. л. соди.

Готується солодкість наступним чином:

  • Желатин розмочити у воді (достатньо половини склянки).
  • Змішати звістка цукор з 125 мл води і поставити на повільний вогонь. Помішувати, поки суміш не стане однорідною, аж до закипання.
  • У киплячий сироп додати розмочений желатин, обережно розмішати і відразу зняти з вогню.
  • Після того, як суміш трохи охолоне, її починають збивати міксером не більше 6-ти хвилин на середніх обертах. Потім слід зробити перерву і повторити цей процес.
  • В пишну суміш залишилося додати інші інгредієнти (соду і лимонну кислоту) і ретельно збити склад протягом 10 хвилин.
  • Після цього продукту дають настоятися, а потім викладають за допомогою кондитерського мішка або ложки на попередньо змочену дошку.
  • За бажанням можна присипати готовий зефір цукровою пудрою.

Цей рецепт є найбільш простим, займає не багато часу і вийде навіть у недосвідчених господинь.

З агар-агаром

Агар-агар, що отримується з особливого виду водоростей, надає страві потрібну щільність, пишність і ніжність. Він вигідно відрізняється від пектину і желатину, так як не наділяє кінцевий продукт ніяким стороннім присмаком.

Для приготування такого зефіру знадобиться:

  • 500 г яблучного пюре, попередньо заготовленого з кислих сортів яблук;
  • 2 свіжих яєчних білка;
  • 300 мл чистої відфільтрованої води;
  • 3 склянки цукру;
  • 18 г агар-агару.

Готують ласощі наступним чином:

  • Яблучне пюре помістити в каструлю, додати до нього 2,5 склянки цукру і нагріти на повільному вогні. Суміш слід помішувати до тих пір, поки всі кристалики цукру не розчиняться. Після цього її потрібно остудити до кімнатної температури.
  • Розчинити у воді агар-агар і поставити на повільний вогонь. Коли суміш закипить, додати цукор, що залишився. Проварити сироп не більше 5-ти хвилин, постійно помішуючи.
  • Поки сироп трохи остигає, потрібно збити яблучне пюре разом з білками до утворення міцних піків.
  • Після цього в яблучно-білкову суміш тонкою цівкою вливається цукровий сироп. Склад необхідно збивати все це час. У підсумку виходить пишна і щільна маса.
  • Солодкі порції отсаживаются кондитерським мішком або ложкою на папір для запікання. Готовому продукту дають остаточно застигнути протягом 12 годин, після чого ласощі можна подавати до столу.
Дивіться також:  Торт Норка крота (Маульвурфторте) – 7 рецептів, як приготувати дуже смачний торт німецької кухні

Десерт з агар агаром відрізняє ніжна і одночасно щільна консистенція, чистий смак і аромат яблук.

Як зробити з желатином

Приготувати зефір з желатином буде під силу будь-якій господині. Ласощі вийде ніжним, повітряним, в прямому сенсі слова тане в роті.

Щоб приготувати таке частування, знадобиться:

  • 8 дрібних зелених яблук;
  • 600 г цукру;
  • 2 яєчних білка;
  • 150 мл води;
  • 50 г желатину;
  • за бажанням можна використовувати харчовий барвник.

Етапи приготування виглядають наступним чином:

  • Яблука миють, обсушують, розрізають на четвертинки, попередньо видаливши серединки. Отримані заготовки відправляють в духовку, розігріту до 150 градусів і випікати, поки плоди не стануть м’якими.
  • Після цього відділяють шкурки, а отриману масу ретельно збивають, щоб домогтися гладкої текстури без грудочок.
  • Вводять у фруктовий склад цукор і знову збивають, поки останній повністю не розчиниться.
  • Потім яблучне пюре продовжують збивати, обережно вводячи білки. Процес триває до тих пір, поки маса не стане білою і пишною.
  • Желатин заливають невеликою кількістю гарячої води і чекають, поки він розбухне.
  • До яблучно-яєчної суміші додають набряклий желатин, ще раз ретельно збивають.
  • Готовий продукт викладають кондитерським мішком або ложкою на пергамент, дають охолонути, затвердіти і посипають цукровою пудрою.

Отримане ласощі не тільки володіє чудовим смаком, але й просто в приготуванні. Якщо немає потреби за один раз заготовляти велику кількість зефіру, вказану кількість інгредієнтів можна скоротити на половину.

Смачний зефір з яблук

Для приготування десерту обов’язково беруться яблука певного сорту. Потрібна саме «Антонівка», інші не підійдуть. У сорті фрукта полягає основний секрет смаку і аромату кінцевого продукту.

Для приготування знадобиться:

  • 5 яблук середнього розміру;
  • 550 г цукру;
  • 10 г агар-агару (в даному рецепті замінити його на желатин не можна);
  • 160 г води;
  • 1 великий білок.

Приготування виглядає наступним чином:

  • Яблука очистити від шкірки, вирізати серцевину, нарізати невеликими шматочками і запікати в духовці до м’якості.
  • Отриману масу з’єднати з 250 г цукру і збивати до утворення однорідної і гладкою суміші. Залишити остигати.
  • З’єднати в ковшике воду, цукор, що залишився і агар-агар. Дати складу закипіти, а після проварити до утворення прозорого сиропу.
  • Остигле пюре з яблук збити з білком до утворення міцної білої маси. Після чого влити цукровий сироп, не перестаючи збивати.
  • Суміш відсадити порційно на вологу дошку за допомогою кондитерського мішка, дати застигнути.
Дивіться також:  Муссовий торт – 12 рецептів приготування

Пектин, що міститься в яблуках, і агар-агар роблять десерт ніжним і м’яким, а завдяки поєднанню цукру і кислих яблук вдається досягти збалансованого смаку.

Полуничне ласощі

Класичний зефір готується з яблук, але ніщо не заважає використовувати для його приготування полуницю. Ягода має кислуватим смаком, який відмінно збалансує входить до складу десерту цукор.

Для приготування знадобиться:

  • 400 г стиглої полуниці;
  • 600 г цукру;
  • 2 білка;
  • 10 г агар-агару;
  • трохи ваніліну;
  • півсклянки води.

Готують десерт наступним чином:

  • Полуницю пюрируют, додають до отриманої маси 200 г цукру і ставлять на повільний вогонь. Томлять, поки маса не буде однорідною.
  • Від отриманого складу відокремити склянку, додати в нього білки і збивати до ніжно-рожевою маси.
  • Решту полунично-цукрову суміш потрібно знову поставити на вогонь, додати цукор, що залишився і воду і уварювати до того моменту, поки крапля сиропу не буде утворювати кулька при попаданні в холодну воду.
  • В полунично-білкову масу влити отриманий сироп, безперервно збиваючи до загустіння.
  • За допомогою кондитерського мішка солодкі порції відсаджують на пергамент, дають їм затвердіти і присипають цукровою пудрою.

Такий рецепт стане знахідкою для тих господинь, кому набрид класичний рецепт зефіру з яблук.

Готуємо з пектином

Зефір на основі пектину володіє особливою структурою, адже ця речовина вже міститься в яблуках. Готовий продукт буде повітряним і тане в роті.

Щоб приготувати корисний і смачний десерт, знадобиться:

  • 2 зелених яблука;
  • 80 г води;
  • півтора ст. цукру;
  • 4 г пектину;
  • 10 г ванільного цукру.

Готують зефір з пектином наступним чином:

  • Пектин залити водою і залишити для набухання мінімум на 50 хвилин.
  • Яблука вимити, витерти, розрізати навпіл. Вирізати середину і відправити запікатися в духовку.
  • Відокремити м’якоть плодів від шкірки, ретельно розтерти до утворення однорідної маси.
  • Поки ще гаряче пюре, додати до нього половину звичайного і ванільний цукор, ретельно збити. Дати охолонути.
  • Розмоклий пектин перелити в кухлик, поставити на вогонь і дочекатися моменту, коли він почне закипати. Після цього всипати решту цукру сироп і проварити не більше семи хвилин.
  • Змішати білок з яблучним пюре, збити до пишноти.
  • В отриману суміш влити пектиновый сироп і збити ще раз.
  • Масу відсадити на пергамент за допомогою ложки або кондитерського мішка, дати застигнути.
Дивіться також:  Хмиз – 8 рецептів приготування хрусткого хмизу

Після того, як зефір покриється тонкою скоринкою, його можна подати до столу.

Дієтичний домашній зефір

Приготування такого продукту дуже схоже з рецептом, в якому використовується агар-агар. Єдина відмінність – в дієтичному ласощах не використовується цукор, так як саме він відповідає за калорійність страви.

Замість нього використовують цукрозамінники, які додають за смаком в невеликій кількості.

Отже, для приготування некалорийного десерту знадобляться:

  • 4 м’яких невеликих яблука;
  • півсклянки води;
  • щіпка ваніліну;
  • 9 г агар-агару;
  • 1 яєчний білок.

Готувати його слід так:

  • Яблука ретельно вимити і висушити. Розрізати навпіл, вийняти кісточки і внутрішні перетинки. Підготовлені шматочки відправити запікатися до тих пір, поки м’якоть не стане м’якою.
  • Після цього ложкою викласти її без шкірки в блендер і ретельно збити, поки суміш не буде однорідною. Додати ванілін, ретельно розмішати.
  • Агар-агар з’єднати з водою і цукрозамінників, поставити на малий вогонь і томити до тих пір, поки суміш не закипить. Трохи проварити отриманий сироп і відставити для остигання.
  • Білки змішати з яблучним пюре і збити в міцну піну. Після чого, продовжуючи збивати, влити сироп з агар-агаром тонкою цівкою.
  • Отриману масу викласти порційно на пергамент і дати застигнути.

Такий варіант зефіру виходить з невеликою кислинкою, так як у нього з-за невисокого вмісту підсолоджувача виразно відчувається смак і аромат яблук.

В шоколадній глазурі

Шоколад збагачує смак зефіру, надаючи останньому особливі нотки. У приготуванні такого ласощі немає нічого складного. Для цього потрібно взяти приготований десерт і плитку будь-якого шоколаду.

  • Шоколад треба розпустити на водяній бані до рідкого стану, постійно помішуючи.
  • Після цього готовий зефір занурюють в отриману масу і дають їй застигнути аж до утворення твердої скоринки.
  • За бажанням, готовий продукт прикрашається зверху шматочками фісташок або кольоровим цукром.

Приготувати зефір на основі яблук, пектину або желатину в домашніх умовах не так вже й складно. Важливо вибирати якісні інгредієнти і суворо дотримуватися технологічний процес. Тоді в будь-який час року можна насолоджуватися смачним, ароматним, а головне – безпечним продуктом.