Зефір в шоколаді – 4 рецепта, як зробити в домашніх умовах

Приготувати повітряний зефір в шоколаді можна в домашніх умовах з доступних продуктів. Смак і якість такого ласощі перевершить аналоги з кондитерських магазинів. Щоб десерт вдався потрібно вибрати вдалий рецепт і знати декілька хитрощів. Як приготувати зефір, що для цього потрібно і в чому полягають кондитерські секрети – далі детальна інформація.

З чого роблять зефір в шоколаді на фабриках

Виробництво зефіру на кондитерських фабриках відрізняється – кожна марка має свої унікальні хитрощі і особливі технології, які тримаються у великому секреті через високу конкуренцію.

Але, у всіх кондитерських цехах за основу беруться такі інгредієнти:

  • цукрова пудра;
  • білки яєчні;
  • загусники;
  • фруктові добавки;
  • шоколадна глазур.

У великих масштабах виробництво зефіру вимагає автоматизації процесу, тому практично всі етапи виконуються машинами під контролем кондитерів. Як виглядає універсальна технологія приготування зефіру в шоколаді?

  • Збиваються окремо білки з цукровою пудрою.
  • Розчинений загущувач (пектин, агар-агар або желатин) вливають у масу і продовжують збивати.
  • Додають додаткові компоненти.
  • З допомогою кондитерських шприців формуються напівкулясті порції.
  • Продукція проходить через швидке охолодження.
  • Готовий зефір на конвеєрі поливають розтопленої шоколадною глазур’ю.

Після всього продукцію знову охолоджують, а потім виробляються пакувальні і фасувальні роботи, зважування і контроль якості.

Недолік заводського зефіру – наявність у складі компонентів, необхідних для забезпечення тривалого зберігання продукту. Часто виробники використовують потенційно небезпечні барвники, підсилювачі смаку та консерванти.

Класичний десерт в домашніх умовах

Найбільш популярний класичний зефір без добавок, вкритий шоколадною глазур’ю. Поєднання кисло-солодкою основи і легкої гіркуватості шоколаду, не залишає байдужим нікого. Зробити зефір за класичним рецептом легко, якщо точно слідувати інструкції.

Інгредієнти на 4 порції десерту:

  • 2 склянки цукру;
  • 1 пакет желатину (10 грам);
  • ванілін або ванільний цукор;
  • сода (на кінчику ножа);
  • лимонна кислота (щіпка);
  • 1 стакан води;
  • плитка натурального чорного шоколаду.
Дивіться також:  Що приготувати з листкового бездріжджового тіста – 15 рецептів смачної випічки

Після підготовки всіх інгредієнтів необхідно вибрати підходящу посуд і пристосування: сотейник, піалу для желатину, кондитерський шприц, міксер, рознос і пергамент.

Що робити далі?

  • Замочити желатин.
  • Поки він набухає розчинити теплою водою цукор і почати збивати його, повільно нагріваючи на вогні сироп в сотейнику.
  • Додати набряклий желатин.
  • Збивати ще 5-10 хвилин, після чого додати соду і лимонну кислоту.
  • Після додавання всіх інгредієнтів, збивати ще 5 хвилин.
  • Готову суміш відкласти на 10-15 хвилин, підготувати деко або рознос з пергаментом.
  • З допомогою кондитерського шприца сформувати зефір на підготовлену підставку і остудити.
  • Розтопити плитку шоколаду і полити зефір глазур’ю.
  • Відправити в холодильник на 3-4 години.

Важливо! Щоб зефір швидше застиг і не втратив форму, слід точно дотримуватися пропорції і формувати невеликі порції.

З полуничним смаком

Смакове поєднання полуниці і шоколаду – класичний прийом кондитерів, який використовується в різних десертах. Приготувати зефір за цим принципом дуже легко, а окрім відмінного смаку він буде містити корисні вітаміни і органічні кислоти.

Складу зефіру в шоколаді з полуницею:

  • 1 стакан води;
  • 300 г очищеної, свіжої полуниці;
  • 750 р цукру;
  • агар-агар – 10 г;
  • білок 1 яйця;
  • плитка шоколаду.

Завершивши підготовку продуктів, необхідно приступити до здійснення наступних кроків.

  • Розім’яти полуницю в пюре і випарити вологу.
  • Розчинити загусник з водою і 2/3 підготовленого цукру.
  • Проварювати сироп до тих пір, поки він не почне злегка тягнутися.
  • Окремо збити білок з остившім полуничним пюре і цукром.
  • Влити в отриману суміш злегка остиглий сироп, не перестаючи збивати міксером.
  • Кондитерським шприцом сформувати з суміші напівкулясті порції, дати їм підсохнути.
  • Розтопити підготовлений шоколад на водяній бані, кондитерської пензлем нанести на поверхню десерту.
  • Присипати цукровою пудрою і залишити в холодильнику на 1-2 години.
Дивіться також:  Фруктова нарізка – 6 рецептів та оформлень на святковий стіл

Калорійність полунично-шоколадного зефіру – 380 ккал на 100 грам. Для того, щоб отримати менш калорійне ласощі можна використовувати більше полуничного пюре, а замість цукру – замінник.

Зефір в білому шоколаді

Білий шоколад традиційно використовується для глазурі в багатьох видах фруктових десертів, тому зефір з таким покриттям краще готувати з добавками. Нижче представлений рецепт яблучного зефіру, ідеально відповідного для покриття білим шоколадом.

Інгредієнти:

  • 3-4 яблука або 150 грам готового пюре;
  • 1 склянка цукру;
  • 10 грам агар-агару;
  • 0,5 склянки води;
  • 1 білок;
  • білий шоколад (100 грам).

План приготування стандартний, нижче представлений покроково.

  • Зварити сироп з води і цукру. Кип’ятити його треба до тих пір, поки він не почне тягнутися.
  • Окремо збити білок з невеликою кількістю цукру або пудри.
  • Підготувати яблучне пюре, змішати з сиропом, не перестаючи збивати.
  • Додати білкову піну, продовжуючи збивати суміш.
  • В самому кінці необхідно додати розчинений заздалегідь загусник і продовжувати збивати суміш протягом 7-10 хвилин.
  • Сформувати кондитерським мішком зефір бажаної форми і залишити підсихати при кімнатній температурі.
  • Після висихання (3-4 години) розтопити шоколад і полити готовий зефір.

З білим шоколадам відмінно поєднується персиковий і вишневий зефір. Ці ласощі можна підготувати за таким же рецептом, замінивши яблука персиками або вишнями.

Незвичайне ласощі на паличці

Домашній зефір в шоколаді – відмінне ласощі для дітей, так як в ньому немає небезпечних консервантів, що гальмують розвиток, шкідливих хімікатів і добавок. Для самих маленьких ласунів можна приготувати зефирное ласощі на дерев’яних паличках. Це практично – дитина не выпачкает руки, а також незвичайно. Такий варіант відмінно підходить в якості порційного десерту на свята, вечірки, оформлення фуршету або Candy-бару.

Дивіться також:  Пиріг з варенням – 20 рецептів приготування на швидку руку

Ідея зефіру на паличці не нова, але такий варіант оформлення робить простий і звичний всім десерт, унікальним.

Як приготувати ласощі – далі покрокова інструкція.

  • Приготувати і збити масу для зефіру.
  • Замість традиційного кондитерського мішка взяти форму для морозива або цукерок.
  • Готову суміш влити в форму.
  • У кожну порцію вставити дерев’яну паличку і відправити все в холодильник.
  • Через 3 години вийняти зефір на паличці, розтопити шоколад і вмочити ласощі.
  • Поки шоколад не високий, необхідно вмочити ласощі в кондитерську присипку, горіхи або кокосову стружку – вибирати за смаком.

Зефір можна приготувати за 30-40 хвилин, дотримуючи всі зазначені вище правила і рекомендації. Але, слід чітко дотримуватися пропорції – найменші порушення можуть призвести до невдачі!