Зелені помідори на зиму – 8 смачних рецептів заготовки

З приходом зими на столі як на повсякденному, так і на святковому з’являються соління. І коли настає сезон консервації, хочеться порадувати близьких чимось новеньким. Зелені помідори на зиму – оригінальний і дуже смачний спосіб використовувати непридатні для їжі в свіжому вигляді недозрілі плоди томатів.

Зелені помідори на зиму в банках

Щоб приготувати смачну закуску в банках, необхідні:

  • 3 кг помідорів;
  • 200 г зелені;
  • головка часнику;
  • 100 г цибулі;
  • 30 г солі;
  • 3 стопки цукру;
  • 3 лаврових листа;
  • 3 л води;
  • 200 мл оцту;
  • 15 мл соняшникової олії на 1 л води.

Схема підготовки проста:

  • На дно стерилізованою ємності містяться зелень, часник і соняшникову олію.
  • Далі укладаються плоди томата і покриваються цибульними кільцями.
  • Вода, в яку кладуть сіль, цукор, лавровий лист, доводять до кипіння.
  • Помідори заливаються закипевшим маринадом.
  • У ємність додається оцет, після чого закуска стерилізується 20 хвилин і закупорюється.

Рецепт приготування в бочках

Соління, доповнює різноманітні страви, можна заквасити і в бочці.

Потрібно:

  • 50 кг помідорів;
  • 1,5 кг свіжого кропу;
  • по 250 г естрагону і петрушки;
  • 150 г часнику;
  • в 2 рази менше гострого стручкового перцю;
  • 0,5 кг листя чорної смородини;
  • вода;
  • сіль.

Етапи створення:

  • Готується бочка, на дно якої розміщується у третій частині зелені, часнику, перцю і листя.
  • Далі ємність до половини заповнюється перебранными і помитим помідорами.
  • Потім знову викладається третину супутніх інгредієнтів, на яку висипаються останні помідори.
  • Зверху недозрілі плоди покриваються залишком зелені, часнику, перцю і листя.
  • Підготовлені продукти заливаються сольовим розчином з розрахунку 80 г на 1 л води.
  • Бочка закривається кришкою, а через 45 діб можна приступати до дегустації помідорів.

Як заквасити у відрі?

Квашені помідори, приготовані у пластиковому відрі, є відмінною закускою.

Дивіться також:  Варення з гарбуза з апельсином і лимоном – 5 рецептів

Готується вона з:

  • 2 кг зелених помідорів;
  • головки часнику;
  • 2 смородинового листя;
  • стопки солі;
  • листків хрону;
  • парасольки кропу;
  • 20 мл оцту;
  • 15 г цукру.

Переважно вибирати невеликі плоди приблизно однакового розміру. Це не тільки данина естетиці страви, але й гарантія того, що всі томати будуть заквашены однаково.

В процесі виконуються наступні кроки:

  • У плодоніжок помідора робиться хрестоподібний надріз.
  • У відерце закладаються листя, часник і кріп, а потім щільно укладаються овочі.
  • Наприкінці всипати цукор і сіль, заливається вода і оцет.
  • Помідори будуть готові через 7 днів.

Зелені помідори по-грузинськи

Коли літо добігає кінця, а на грядках залишається багато зелених помідор, варто спробувати цей рецепт.

Для приготування потрібні:

  • 3 штуки болгарського перцю;
  • 2 штуки гострого перцю;
  • 5 кг помідорів;
  • 3 головки часнику;
  • 5 мл оцту;
  • 5 г цукру;
  • 30 г солі;
  • 1 л води;
  • по пучку селери, кропу, кінзи і базиліку.

Спосіб приготування:

  • У плодоніжок томатів робляться надрізи, після чого чисті плоди заливаються окропом.
  • Поки помідори вимочуються, очищені часник і перець, а також вимита зелень подрібнюються блендером.
  • Через 20 хвилин плоди начинюються зеленою сумішшю і щільно укладають в банки.
  • Ємності заливаються киплячим маринадом з води, цукру, солі і оцту, а потім стерилізують у великій каструлі.
  • Через 25 хвилин банки укупориваются.

Томати, фаршировані часником на зиму

Фаршировані зелені помідори – прекрасна закуска.

Щоб заготовити соління, будуть потрібні:

  • помідори – 2 кг;
  • часник – по зубчику на помідор;
  • вода – 1 л;
  • сіль – 15 г;
  • цукор – стільки ж;
  • оцет – 1,5 стопки;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • кріп в зернах – 5 р.

Процес приготування складається з наступних етапів:

  • В томатах робляться надрізи, які нашпиговываются зубчики часнику.
  • В стерилізовані банки укладаються фаршировані плоди, які заливаються киплячим маринадом.
  • Ємності укупориваются стерильними кришками.
Дивіться також:  Варення з агрусу – 7 рецептів ароматного і корисного домашнього варення

Експрес-метод приготування

Недозрілі мариновані помідори чудово доповнять будь-який гарнір.

У приготуванні використовуються:

  • помідори – 1 кг;
  • часник – 1 – 2 зубчики;
  • вода – 1 л;
  • сіль – 15 г;
  • цукор – вдвічі більше;
  • оцет – 15 мл;
  • соняшникова олія – стільки ж;
  • петрушка, суміш перців.

Щоб подати картоплю з шикарною закускою виконуються такі дії:

  • Помідори нарізати часточками, які складаються в каструлю, пересипаються цукром, сіллю, подрібненою петрушкою, товченим часником і поливаються олією з оцтом.
  • Вміст перемішується і після розчинення переміщається в холод.
  • Через 2 доби помідори готові до вживання.

Гостра зимова заготівля

Гострі зелені помідори по-корейськи можуть виступати прекрасним гарніром до м’яса або риби, а також вживатися в їжу самостійно.

Інгредієнти:

  • 1 кг помідор;
  • 15 г солі;
  • 1 морквина;
  • 1 солодкий перець;
  • стручок перцю чилі;
  • 5 г коріандру;
  • зубчик часнику;
  • 45 г цукру;
  • по 30 мл винного оцту і рослинного масла;
  • стопка кунжутного масла.

Спосіб приготування:

  • Помідори ріжуться тонкими слайсами, які пересипаються сіллю.
  • Через 20 хвилин виділився сік зливається.
  • З перцю готується соломка, з моркви – стружка, а часник давиться.
  • Всі овочі змішуються, посипаються цукром і поливаються оцтом.
  • На сковороді з кунжутним і рослинним маслом пережариваются коріандр і порізаний кільцями перець чилі.
  • Суміш виливається до овочів.
  • Все перемішується і розкладається по стерильним ємкостей, які закручуються і поміщаються в холод.

Салат із зелених помідорів на зиму

Завдяки прекрасному поєднанню зелених помідор з іншими овочами, вони часто закриваються у вигляді салатів.

Щоб взимку насолодитися смаком кисло-солодкої консервації, будуть потрібні:

  • 750 г моркви;
  • стільки ж цибулі;
  • 3 болгарських перцю;
  • стопка солі;
  • 3 стопки рослинного масла;
  • 3 стопки цукру;
  • 3 стопки оцту.

Спосіб приготування:

  • Береться більша ємність, в яку складаються нарізані скибочками помідори.
  • Цибулю нарізають півкільцями, які одразу вирушають туди ж.
  • Перець звільняється від насіння і нарізати смужками, а морква натирається на тертці. Після цього овочі викладаються до помідорів.
  • Підготовлені інгредієнти пересипаються сіллю і настоюють близько 4 годин.
  • Через відведений час маринад зливається в каструлю, куди засипається цукор, вливаються оцет і масло.
  • У доведену до кипіння рідину відправляються подрібнені овочі.
  • Коли салат протушкується 30 хвилин, він розкладається по стерильним банкам, які закручуються і відправляються в темне місце.
Дивіться також:  Варення з гарбуза з курагою – 7 рецептів

Важливі рекомендації з приготування

У приготуванні зелених помідорів на зиму слід дотримуватися певних правил:

  • Плоди. Для консервації слід відбирати цілі овочі без видимих пошкоджень.
  • Маринад. Для більш тривалого зберігання в умовах погребу слід використовувати заправку з додаванням оцту.
  • Підготовка помідорів. Щоб тверді плоди були м’якше, слід робити надрізи біля плодоніжок.
  • Стерилізація при консервуванні. Для тривалого зберігання рекомендується використовувати стерилізовані банки. Процес стерилізації знищує мікробів, які можуть призвести до бродіння і зриву кришок.

Отже, якщо врожай помідорів перевершив очікування, то обов’язково слід зробити оригінальні заготовки на зиму з зелених плодів. Вони можуть стати закускою і гарніром, і увійти до складу пікантних салатів.