Зелений борщ — 6 рецептів приготування

Хочете приготувати смачне і просте перше блюдо, ситне, але з невисокою калорійністю, і при цьому насичене вітамінами і корисними елементами? Спробуйте зелений борщ! Він насправді відповідає всім цим характеристикам і не потребує багато коштів і часу на готування.

Зелений борщ особливо актуальний влітку, коли навколо багато різноманітної зелені і свіжих овочів, але можна приготувати його і з заморожених листя. Традиційно суп готують на легкому курячому бульйоні з додаванням яйця. Останнє робить страву збалансованим і більш поживним.

Класичний зелений борщ зі щавлем і яйцем

Вам знадобиться:

  • Курка вагою 1,5-1,8 кг або 2 літри готового бульйону;
  • 2,5 літра води;
  • лавровий лист;
  • чорний перець горошком;
  • 1 середня ріпчаста цибулина;
  • 1 середня морква;
  • 3 картоплини;
  • великий пучок щавлю;
  • яйця – по половинці на тарілку;
  • зелень за смаком – кріп, петрушка, цибуля.

Приготування:

  • Зваріть бульйон з курки, води, цибулі та спецій. Бульйон вариться близько 1,5 години після закипання. Готовий бульйон процідіть. М’ясо з курки можна зняти і додати в готовий суп або використовувати окремо.
  • Очистіть овочі, картоплю наріжте брусочками, моркву – кружальцями. Щавель порубаєте на кілька частин.
  • У киплячий бульйон додайте моркву і картоплю, коли вони стануть м’якими – щавель і зелень. Через 5 хвилин вимкніть вогонь, суп залиште під кришкою на 15 хвилин.
  • Відваріть яйця круто. Перед подачею на стіл додайте в кожну тарілку по половинці яйця і ложці сметани. Можна взяти 3 яйця на всю каструлю, дрібно порубати і додати в кінці приготування.
Загрузка...

На яловичому бульйоні

Можна використовувати для приготування зеленого борщу бульйон з яловичини або свинини. Такий бульйон вариться довше, він більш ситний, насичений, але і важкий для травлення. Якщо суп будуть їсти діти, краще використовувати легкі види бульйону.

Спробуйте також:  Цибулевий суп - 9 рецептів, класичний французький, для схуднення

Для яловичого бульйону найкраще підходять окіст з кісткою, грудинка і шийна частина. В цих частинах туші міститься сполучна тканина, завдяки якій страва буде більш густим. На 1 кг м’яса потрібно 1,5-2,5 літра води, залежно від бажаної міцності бульйону. Також у каструлю, додають цибулю, моркву, корінь селери, лавровий лист, чорний перець в горошку.

М’ясо заливають холодною водою і варять близько 3 годин. Утворюється на поверхні піну потрібно знімати, а готовий бульйон — процідити, щоб він був прозорим. Далі потрібно варити зелений борщ за класичним рецептом.

Готуємо в мультиварці

Мультиварка відмінно підходить для приготування перших страв – спеціальна кришка і температурний режим максимально зберігають смак і аромат всіх складових страви.

Вам знадобиться:

  • 2,5 літра будь-якого бульйону;
  • 400 г сирої свинини чи готове м’ясо з бульйону;
  • 1 середня морква;
  • 1 середня цибулина;
  • 4 картоплини;
  • великий пучок щавлю;
  • 3 курячих яйця;
  • сіль, перець;
  • свіжа зелень за смаком.

Приготування:

 

  • Очистіть і дрібно наріжте цибулю, моркву натріть на крупній тертці. Увімкніть режим «Смаження» або «Випічка» і розігрійте в чашу мультиварки 2-3 столові ложки рослинної олії. Обсмажте овочі до прозорості цибулі.
  • Якщо використовуєте сире м’ясо, наріжте його кубиками, обсмажте разом з овочами близько 5 хвилин. М’ясо, попередньо відварене для бульйону, потрібно буде додати в кінці разом зі щавлем (крок 4).
  • Очистіть і наріжте моркву і картоплю. Влийте в чашу бульйон, додайте овочі. Готуйте в режимі «Суп/бобові» 40 хвилин.
  • Поки борщ вариться, помийте і нарубаєте щавель і зелень. Покладіть їх у чашу, додайте прянощі і сіль, залиште в режимі «Підігрів» на 15-20 хвилин.
  • Зваріть яйця круто, при подачі додайте в кожну тарілку половинку вареного яйця і ложку сметани, свіжу зелень.
Спробуйте також:  Грибний суп з сушених грибів – 8 рецептів приготування вдома

Зелений борщ пісний


Необов’язково використовувати м’ясо та продукти тваринного походження, щоб приготувати зелений борщ.

Пісна версія цієї страви підходить тим, хто поститься і вегетаріанцям, засвоюється набагато легше традиційної і не поступається за смаковими якостями.

В основі зеленого борщу без м’яса – овочевий бульйон. Він готується з ароматних коріння і прянощів. На 2 літри води беруть по одній штуці великих моркви, цибулі, чверть великого кореня селери і пару його стебел, чебрець, лавровий лист, часник, чорний перець горошком. Можна додати фенхель, помідор, цибуля-порей, запашний перець.

Овочевий бульйон варять 20-30 хвилин після закипання, проціджують і використовують як будь-який інший. Також у пісний суп не додають яйця. Щоб додати в блюдо білка і зробити його більш ситним, можна використовувати білі гриби, печериці або соєві продукти.

З щавлем і шпинатом

Звичайно для зеленого борщу використовують щавель – через його доступність – але до нього можна додати і зелень шпинату. Цей листовий овоч багатий корисними речовинами, а у вареному вигляді пом’якшує кислинку від щавлю.

Вам знадобиться:

  • 2,5 літра курячого бульйону;
  • 1 морква;
  • 3 картоплини;
  • по 50 г свіжого щавлю і шпинату;
  • свіжий кріп;
  • сіль, чорний перець;
  • 100 мл вершків (10-20% жирності.

Приготування:

  • Очистіть і наріжте моркву і картоплю. Закип’ятити бульйон, додайте підготовлені овочі і варіть до м’якості картоплі.
  • В цей час помийте шпинат і щавель, щавель дрібно порубаєте, а листя шпинату наріжте на 2-3 частини залежно від розміру. Додайте зелень у каструлю, прогрійте ще 5 хвилин. Влийте вершки, посоліть, поперчіть, через 2 хвилини вимкніть вогонь і залиште суп настоятися хвилин 15-20.
  • При подачі додайте в суп дрібно нарізаний свіжий кріп.

Зелений борщ «Ботвінья»

Ботвинья («бацвінне») – традиційна страва білоруської кухні. Замість щавлю в ньому використовується молода буряк з листям – бадиллям, звідси і назва. Така зелень в сезон коштує недорого, її можна заморозити або консервувати на зиму.

Спробуйте також:  Що приготувати на вечерю швидко і просто? 38 рецептів та ідей

Для його приготування трохи змінити класичний рецепт зеленого борщу, замінивши щавель буряковими листям. Їх разом з молодими коренеплодами дрібно рубають і додають в каструлю через 10 хвилин після картоплі. Як і традиційний суп зі щавлем, ботвинью подають зі сметаною і половинками вареного яйця. Бульйон для такого супу може бути курячим, яловичим або овочевим.

Приємного апетиту!

Загрузка...