Зелений борщ зі щавлем і яйцем, рецепт приготування

Зелений борщ – це дуже смачне перше блюдо, приготоване на основі щавлю. Особливо затребуваний такий борщ навесні і влітку, коли необхідно поповнювати наш організм вітамінами. Він має гарний зелений колір, відрізняється кислинкою і, якщо правильно його приготувати, дуже смачний.

Класичний рецепт зеленого борщу з щавлем і яйцем

Розглянемо вегетаріанський рецепт зеленого борщу.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • щавель – пучок;
  • цибуля – 1 головка;
  • квасоля (цукрова) – неповний стакан;
  • масло – для смаження;
  • зелень (кріп, цибуля і петрушка) – 2-3 гілочки;
  • перець – 6 горошин;
  • картопля – 3 — 4 бульби;
  • яйця (курячі) – 2 шт.;
  • лаврушка – кілька штук;
  • сіль – за смаком.

Спочатку квасоля замочимо, щоб надалі в супі вона добре розварилася.

Корінь петрушки добре очистимо, наріжемо шматочками (невеликими). У каструльку з прохолодною водою перекладемо квасоля і корінь петрушки, варимо на повільному вогні, поки квасоля не стане м’якою.

Намагайтеся не нехтувати в рецепті коренем петрушки, він володіє лікувальними властивостями, а також додає борщу родзинку.

Поки квасоля вариться, готуємо овочі: наріжемо їх шматочками, зелень дрібненько нашинкуем. У щавлю відріжемо стебло, потім поріжемо їх смужками (впоперек пучка).

Підсмажимо ріпчаста цибулька до золотистого кольору. Яйця круто відваримо, дрібно наріжемо.

Коли квасоля буде готова, додамо спеції за смаком, слідом перекладемо в каструлю курячі яйця і картоплю варимо до готовності.

Потім відправляємо до основних інгредієнтів смажену цибульку, зелень, лаврушку і доводимо до кипіння. Варимо хвилинку і вимикаємо. Зелені щі готові!

На м’ясному бульйоні

Тепер розглянемо більш калорійний рецепт на бульйоні з свинячих реберець.

Нам знадобляться такі інгредієнти:

  • свинячі реберця – 300 – 400 г;
  • бульби картоплі – 4 шт.;
  • цибуля – 1 головка;
  • яйця – 4 шт.;
  • щавель – пучок;
  • зелень;
  • спеції та сіль – за смаком.
Дивіться також:  Борщ гарячий – 7 класичних рецептів

В першу чергу нам потрібно зварити бульйон. Викладемо реберця в ємність з водою, посолити і додати спеції. Реберця варимо до готовності. Бульйон процідимо.

Зваримо яйця (круто).

Бульби картоплі очистимо й наріжемо квадратами. Картоплю перекладемо в попередньо проціджений бульйон і готуємо близько п’ятнадцяти хвилин.

Ріпчасту цибулю дрібненько нашинкуем і додамо в ємність до решти інгредієнтів. При бажанні можна зробити засмажку.

Зазначимо, що зажарка борщу додасть наваристості

Готове м’ясо оберем зі свинячих реберець і дрібненько наріжемо. Коли картопля буде майже готова, додаємо м’ясо до неї. Доведемо до кипіння і зменшуємо вогонь.

Ретельно промиємо щавель, відріжемо стеблинки, а листочки нашинкуем. Щавель додамо до решти інгредієнтів.

Курячі яйця, зварені круто, очистимо і дрібненько наріжемо. Додамо їх в борщ.

Солимо і перчимо за смаком. У готове блюдо додамо дрібненько нашатковану зелень і готуємо 10 хвилин.

Можна подавати до столу!

На курячому бульйоні

Куряче м’ясо наділяє борщ ніжним ароматом. Як зварити зелений борщ зі щавлем на курячому бульйоні? Давайте розбиратися.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • пучок щавлю;
  • 0,5 кг курячого м’яса;
  • кілька гілочок зелені;
  • головка цибулі;
  • 2 моркви;
  • 2 яйця;
  • сіль і перець.

Спочатку приготуємо бульйон. Промиємо куряче м’ясо і поставимо варитися. Одну морквину та цибулину очистимо, і як тільки курка закипить, додамо в каструльку овочі. Доведемо до кипіння і зменшуємо вогонь.

Поки наша курочка готується, очистимо бульби картоплі, наріжемо її.

З бульйону викладемо курку і процідимо його. Овочі потрібно викинути. М’ясо відділити від кісток, дрібненько наріжемо, перекладемо в проціджений бульйон і знову доведемо до кипіння. Додамо картоплю.

Займемося засмажкою. Моркву тонко поріжемо і обсмажимо.

Щавель промиємо, листя відділимо від стебел і наріжемо шматочками.

Дивіться також:  Борщ з пампушками – 7 рецептів приготування

У зелений борщ додамо засмажку. Солимо і перчимо за смаком. Доводимо до кипіння і зменшуємо вогонь.

Потім додамо щавель і знову доводимо до кипіння. Варимо 2 – 3 хвилини.

Беремо яєчка, збиваємо їх в окремій посудині і виливаємо в каструльку з борщем. Масу слід постійно помішувати. Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і готуємо кілька хвилин.

Нашинкуем зелень і додамо її в бульйон. Суп повинен прокипіти кілька хвилин і можна подавати до столу.

З тушонкою

Такий супчик готується дуже швидко, а готовий результат вас приємно здивує тонким смаком.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • 5 – 6 столових ложок тушонки;
  • 4 картоплі;
  • пара яєць;
  • головка цибулі;
  • пучочек щавлю;
  • зелень;
  • сіль і спеції;
  • масло для засмажки.

Картоплю відваримо, попередньо нарізавши. Зелень дрібненько нашинкуем.

Цибулька наріжемо півкільцями, обсмажимо. Потім на сковороду додамо тушонку і смажимо ще кілька хвилин.

Цибулька і тушонку додамо в бульйон і варимо близько десяти хвилин, постійно помішуючи.

Поки суп готується, відваримо яєчка, очистимо й наріжемо дрібненько. Додамо до решти інгредієнтів.

В останню чергу додаємо зеленню. Доведемо до кипіння, вимкнемо і дамо страві настоятися близько двадцяти хвилин.

Готово!

Борщ зі щавлем і яйцем в мультиварці — це зручно!

Але найпростіше приготувати борщ на основі щавлю в мультиварці.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • 400 г будь-якого м’яса;
  • 4 картоплі;
  • головка цибулі;
  • морквина;
  • пучочек щавлю;
  • три яйця;
  • зелень;
  • сіль і спеції.

Вибране м’ясо наріжемо невеликими квадратиками. Бульби очистимо й наріжемо кубиками. Моркву також очистимо і натремо на тертці. Ріпчасту цибулю очистимо від лушпиння, нарізати не треба.

У чашу нашого «диво — горщика» помістимо всі приготовані інгредієнти. Додамо сіль і перець за смаком.

Дивіться також:  Як приготувати борщ: холодний, гарячий – 11 рецептів

Додамо воду і встановлюємо режим «Гасіння» на 1,5 години.

Окремо відваримо яйця, очистимо й наріжемо кубиками. Щавель відділимо від стебел і наріжемо шматочками. Зелень дрібненько нашинкуем.

Після того, як режим «Гасіння» закінчиться, додамо яйця в бульйон, зелень і щавель. Доводимо до кипіння в режимі «Варка» і вимикаємо.

Ароматний зелений борщ готовий!

Корисні поради та хитрості приготування

Ось кілька корисних порад, які можуть знадобитися під час приготування борщу з щавлю:

  • моркву і цибулю можна не обсмажувати попередньо, а класти в бульйон разом з бульбами картоплі;
  • зелений борщ можна варити на пісному бульйоні, але обов’язково додавати квасоля;
  • яйця курки можна замінити на перепелині, причому до решти інгредієнтів не додавати, а порізати окремо в тарілку;
  • щавель надає бульйону кислинку, тому кладемо його на ваш смак;
  • у зимовий час зелений супчик можна також приготувати, якщо влітку попередньо заморозивши зелень і щавель в морозилки.

Приємного Вам апетиту!