Зубатка в духовці – 7 смачних рецептів приготування

Таку мешканку північних морів ще називають морським вовком через наявність великих іклів. Але незважаючи на настільки страхітливий вигляд риби, м’ясо її ніжне, соковите і солодкувате на смак. При правильному приготуванні з нього можна створити справжнє делікатесне блюдо. Особливо вдало виходить запечена в духовці зубатка. Вона виходить і смачною, і найголовніше, корисною.

Зубатка, запечена у фользі в духовці

Запекти таку рибу в духовці можна за різними рецептами, наприклад, з овочами, соусами і приправами.

Зубатка є великим морським мешканцем, тому цілою тушкою її на прилавках не зустріти. Зазвичай її продають у вигляді стейків.

Інгредієнти:

  • два стейка зубатки;
  • 110 мл майонезу;
  • дві невеликих морквини;
  • 110 г сиру;
  • дві середні цибулини.

Як приготувати рибу:

  • Першим ділом злегка промаринуем стейки. Для цього в майонез додамо трохи чорного перцю або інших приправ, ретельно обмажем соусом рибу.
  • Цибулю шаткуємо кубиками, моркву подрібнюємо на тертці, пасеруємо овочі до м’якості, трохи підсолюємо.
  • На лист фольги кладемо стейки риби, на кожен викладаємо овочі, присипаємо тертим сиром, загортаємо і ставимо в піч на 20 хвилин (температура – 180 °С).
  • Якщо хочете отримати стейк з рум’яною скоринкою, то розгорніть фольгу і протримаєте рибу під жаром ще п’ять хвилин.

Загрузка...

Готуємо з картоплею

 

Зубатка – це мешканець морських вод північних широт, яка по набору своїх поживних і смакових якостей ні в чому не поступається лососевим рибам.

Інгредієнти:

  • два рибних стейка;
  • п’ять бульб картоплі;
  • 60 г твердого сиру.

Спосіб приготування зубатки з картоплею:

  • Рибні стейки натираємо сумішшю з солі і перцю, можна додати і інші приправи для рибних страв.
  • Картоплю нарізаємо часточками або кружечками.
  • На аркуші фольги робимо подушку з картоплі, присмачую її спеціями. Зверху кладемо стейки, загортаємо і відправляємо запікатися на 20 хвилин (температура -200 °С).
  • Потім рибу розгортаємо, присипаємо подрібненим сиром і продовжуємо запікати до красивої скориночки.
Спробуйте також:  Плов в казані - 10 рецептів приготування на вогнищі і на плиті будинку

Рецепт запікання з овочами в соєвому соусі

 

Зубатка дуже жирна, корисна риба, її м’ясо ніжне і соковите на смак.

Щоб зберегти якомога більше вітамінів, таку рибу краще запікати.

Інгредієнти:

  • три рибних стейка;
  • велика морква;
  • соковитий плід солодкого перцю;
  • 110 мл соєвої приправи;
  • зелену цибулю.

Спосіб приготування:

  • Перець, моркву і зелений цибулю шаткуємо тонкою соломкою.
  • Стейки солимо, перчимо і викладаємо у форму. Поверх риби розподіляємо овочі і поливаємо все соєвого заправкою.
  • Запікаємо страву в духовці протягом 30 хвилин (температура – 180 °С). До такої рибі як гарнір краще подати рис або китайську локшину.

Стейк з зубатки в духовці

Якщо ви обожнюєте рибу, то вам обов’язково варто спробувати зубатку. Її м’ясо дуже ніжне, смачне, а головне-корисне.

Інгредієнти:

  • чотири стейка риби;
  • лимон;
  • велика цибулина;
  • сухарі для панірування;
  • майонез (при бажанні).

Спосіб приготування:

  • Стейки риби складаємо в миску, присмачую приправами і цитрусовим соком, ретельно перемішуємо.
  • Потім кожен стейк по краю паніруємо в сухарях і перекладаємо на лист фольги.
  • Зверху кладемо цибульні кільця, при бажанні наносимо на них сітку з майонезу і присипаємо її сухарями.
  • Запікаємо рибу в духовці протягом 30 хвилин (температура – 190 °С).

Запікаємо рибу в вершках

 

Риба – дуже поживний продукт. У ній багато вітамінів і важливих для людини речовин, які важко отримати з будь-якої іншої їжі. Тому хоч раз в тиждень обов’язково вживати рибні страви.

Зубатка – риба велика і дуже смачна. Особливо якщо її запекти в духовці під вершковим соусом.

 

Інгредієнти:

  • чотири стейка риби;
  • 180 г печериць;
  • чашка вершків;
  • 120 г сиру;
  • пучок зелені.

Спосіб приготування:

  • Якщо вам неприємний запах риби, можете натерти стейки сіллю і перцем і вимочити їх пару годин у молоці.
  • Печериці шаткуємо смужками, зелень дрібно рубаємо, а сир подрібнюємо за допомогою терки.
  • Беремо форму, викладаємо в неї рибні заготовки і зверху кладемо гриби. Посипаємо все сиром упереміш з зеленню і заливаємо вершками.
  • Відправляємо рибне блюдо на 30 хвилин у духовку (температура – 180 °С).
Спробуйте також:  М'ясо Гармошка – 6 дуже смачних рецептів

В імбирно-часниковому маринаді

 

Крім іншого, зубатка – риба жирна, а тому дозволяє використовувати для свого приготування безліч варіантів. Пропонуємо оригінальний рецепт рибного блюда з додаванням часнику і імбиру.

Інгредієнти:

  • чотири рибних стейка;
  • зубчик часнику;
  • 50 г масла топленого;
  • 30 мл олії оливи;
  • підлогу ч. ложки імбиру і стільки ж цедри лимона;
  • зелень петрушки.

Спосіб приготування:

  • В піалу насипаємо подрібнений часниковий зубчик, тертий імбир, рубану петрушку, цедру лимона, а також масла олив і топлене. Перемішуємо.
  • Підготовленим маринадом ретельно натираємо рибні стейки і відправляємо їх маринуватися в прохолодне місце на півгодини.
  • Потім перекладаємо рибу у форму разом з маринадом і ставимо в духовку на півгодини (температура – 180 °С).

З помідорами та цибулею

Рибне м’ясо відмінно поєднується з будь-якими овочами. Так і зубатку можна запекти з цибулею і томатами – виходить дуже гарне і апетитне блюдо.

Інгредієнти:

  • близько одного кіло рибних стейків;
  • 320 г ріпчастої цибулі;
  • 750 г томатів;
  • один плід лимона;
  • дві ложки томат-пасти;
  • 110 мл вина (білого або червоного);
  • ч. ложка паприки;
  • щіпка цукру і кориці;
  • зелень петрушки.

Спосіб приготування:

  • Рибні стейки присипаємо сіллю, присмачую цитрусовим соком і ставимо в холодильник на годину.
  • Цибулю шаткуємо на тонкі четвертинки і пасеруємо до м’якості на оливковій олії.
  • Помідори нарізаємо на кубики і викладаємо до цибулі. Через п’ять хвилин вливаємо вино, додаємо томат-пасту, яку потрібно заздалегідь розвести в 50 мл води. А також додаємо спеції, включаючи сіль. Тушкуємо соус протягом 15 хвилин.
  • Потім дістаємо наші стейки, укладаємо їх у форму, заливаємо овочевим маринадом і відправляємо на півгодини в духовку (температура – 180 °С). Кожні десять хвилин слід поливати стейки соусом – так риба вийде більш соковитою і смачною.
Спробуйте також:  Як приготувати фарширований перець? 10 смачних рецептів

Тепер ви знаєте, як можна швидко, смачно і корисно нагодувати свою сім’ю. Зубатку можна згасити з овочами в горщиках, запекти у фользі, приготувати під маринадом або використовувати для начинки просто чарівно смачних пирогів… А от смажити її не радимо, так як при такому способі термічної обробки її м’ясо перетворюється в кашоподібну, не апетитну масу.

 

Загрузка...