Назва всім відомого грузинського страви в перекладі означає, буквально, сир (хачо) і хліб (пурі). Рецептів хачапурі з сиром в духовці на сковороді зараз багато, адже в кожному регіоні використовують різні продукти, намагаються експериментувати, змінюючи склад тіста і начинки. Ми підібрали найбільш поширені варіанти, за допомогою яких приготувати в домашніх умовах вишукані коржики не складе ніякої праці.
Класичні хачапурі з сиром в духовці
У себе на батьківщині такі пироги печуться з прісного тіста, тому ми теж не будемо використовувати дріжджі.
Підготуємо наступний набір продуктів для тіста:
- 250 г борошна;
- 1/2 ч. л. соди;
- 150 г мацоні;
- 20 г масла рослинного;
- сіль;
- яйце.
Начинка для хачапурі:
- 400 г сиру;
- жовток;
- 50 г вершкового масла.
Мацоні – щось схоже на кисляк або кефір. На Кавказі багато любителів, які п’ють його просто вбити спрагу. Також його використовують як основу для соусів до гарячих страв.
Для приготування мацоні 1 літр пастеризованого молока тільки доводимо до кипіння і відразу вимикаємо плиту. Потім його слід охолодити до 50 градусів, додати 0,5 склянки сметани, 4 години потримати в теплому місці, після чого поставити в холодильник і витримати ще 3 години. Залишається тільки добре перемішати склад — напій готовий. А тепер повернемося до хачапурі.
- Спочатку приготуємо тісто. Змішуємо мацоні з рослинним маслом, сіллю і 1 яйцем. Окремо з’єднуємо соду з просіяним борошном. З цих складових має вийти не дуже туга маса, яку накриваємо і залишаємо в спокої на 40 хвилин.
- У вас є час, щоб підготувати начинку. Для неї подрібнюємо на крупній тертці сир і додаємо вершкове масло з жовтком.
- Поділяємо тісто і розгортаємо коржі. У середину кожної накладаємо начинку і слепляем краю. Форма заготовок може бути різна: трикутна, квадратна чи кругла.
- Рукою або качалкою їх слід трохи приплюснути, змастити за допомогою пензлика верх жовтком і отпекать при 180 градусах 25 хвилин.
По-грузинськи в духовці
Східні люди намагаються не різати хлібобулочні вироби. Вони просто ламають їх руками. Використовуючи класичний спосіб, описаний раніше, ми зробимо великі коржі, які будуть подаватися до столу на блюді разом з яким-небудь соусом або вершковим маслом, розтопленим в піалі.
Якщо грузинський сир вам здасться дуже солоним, то вимочіть її в воді.
Ділимо тісто на великі шматочки, в середину кожного кладемо кругляш начинки і защипуємо тісто нагорі. Качалкою тонко розкачуємо заготовки з одного боку, а потім з іншого. Викладаємо коржі швом вниз, змащуємо їх жовтком і отпекаем.
Готуємо на кефірі
Якщо немає можливості самостійно приготувати мацоні, то в рецепті, який розібрали вище, можна з легкістю замінити кефіром.
Змінимо і послідовність закладки продуктів, з яких готуємо тісто:
- Кефір слід витягнути з холодильника і зігріти до кімнатної температури.
- Додати в нього соду — маса повинна вспінитися, дочекайтеся кінця цієї реакції.
- Окремо потрібно розтерти яйце з сіллю і вилити разом з маслом до кефіру.
- Залишилося наситити борошно киснем, використовуючи сито, і підсипаючи її в загальну миску, замісити тісто.
В іншому наші дії ідентичні кроків класичного рецепту.
З додаванням сиру
Щоб виконати такі хачапурі, тісто візьмемо з першого рецепта, а ось начинку змінимо і зробимо її більш насиченою.
Для цього нам знадобиться:
- 150 г сиру Фета;
- 150 г твердого сиру;
- 130 г сирної маси;
- 2 зубки часнику;
- яйце;
- свіжа зелень.
Сир не розтирайте виделкою, він повинен зберегти зернисту консистенцію.
На самій великій тертці (можна використовувати пристрій для корейської моркви) подрібнюємо 2 види сирів. Сюди ж додаємо часник, пропущений через спеціальний прес, сир, яйце і рубану зелень. Спробуйте на сіль — її може бути достатньо, так як вона міститься в бринзі. Якщо ні — присолите.
Готові хачапурі подають з розтопленим вершковим маслом.
З сиром сулугуні в духовці
Спробуємо приготувати ще один варіант основи, на яку піде мало часу, але пишність її забезпечена.
Нам знадобиться:
- вершкове масло – 120 г;
- маргарин – 60 г;
- сода – 0,5 ч. л.;
- сметана – 6 ст. л.;
- цукор – 2 ч. л.;
- сіль;
- борошно – 3 склянки;
- сулугуні – 0,5 кг;
- вода – 1 склянка;
- яйце.
Зазначене кількість борошна може відрізнятися, так як її якість та клейкість бувають різними.
Всі продукти перед початком приготування повинні бути приблизно кімнатної температури.
- В сметані гасимо соду.
- Поки йде реакція, змішуємо маргарин з маслом, додаємо сіль і цукор.
- Все це поєднуємо у великій чаші, вливаємо воду і починаємо вимішувати тісто, поступово додаючи борошно. Основа повинна вийти м’якою, трохи прилипати до рук.
- Окремо натираємо сир змішуємо з яйцем.
- Починаємо ліпити трикутні заготовки. Розкачуємо тонкий пласт і розрізаємо на квадрати. У середину кожного кладемо начинку, складаємо по діагоналі і скріплюємо краю. Руками розминаємо. Протикаємо верх сірником, змащуємо жовтком і відправляємо в духовку.
Хачапурі з лаваша з сиром
Вся принадність цієї страви полягає в тому, що немає необхідності возитися з тестом. А так як начинка готується дуже швидко, то й до столу ви покличте рідних через короткий проміжок часу. Якщо робити з лаваша прямокутниками, то вийде дуже оригінальна закуска, яку можна подавати в гарячому або холодному вигляді.
- Для цього, кожен лаваш ділимо навпіл.
- Викладаємо начинку на середину будь-якого краю і звертаємо заготівлю квадратом.
- Ретельно змащуємо всю поверхню яйцем і отпекаем на аркуші з використанням пекарської папери.
Є ще один цікавий варіант, коли з лаваша вирізаються два кругляка, діаметр яких дорівнює ширині формі. Третій лист має бути більше, тому залишаємо його в початковому розмірі.
Ще нам знадобиться:
- 2 яйця;
- склянка кефіру;
- сіль;
- 2 види сиру (твердий та бринзу).
Покроковий алгоритм дій:
- В глибокій чаші змішаємо віночком яйця, кефір і сіль. Сюди ж занурюємо обрізки лаваша і залишаємо їх у спокої.
- В різний посуд слід потерти сир твердих сортів і Фета.
- Починаємо збирати великий хачапурі, який буде нагадувати пиріг. Кладемо на змащений вершковим маслом дно самий великий аркуш лаваша і посипаємо шаром твердого сиру.
- Закриваємо наступним кругляш і насипати тертий сир Фета.
- Викладаємо розмочені залишки тіста.
- Складаємо краю, розподіляємо начинку і закриваємо останнім листом лаваша.
- Виливаємо залишок кефірної маси.
Щоб утворилася рум’яна кірочка, притрусіть поверхню заготовки невеликим шаром твердого сиру. Готовність визначаємо за красивим кольором скоринки. Хачапурі з лаваша з сиром готовий приблизно через 20 хвилин перебування в духовці (175°С).
З листкового тіста
Можна використовувати дріжджове або листкове бездріжджове тісто. У нашому випадку візьмемо покупної варіант. Нам знадобитися два пласта по 0,5 кг.
Розморожувати листкове тісто необхідно тільки при кімнатній температурі.
- Розкачуємо кожен пласт. Беремо форму і відміряємо перший, який повинен бути більше в діаметрі на 2 див. Другий вирізаємо по краю.
- Змащуємо дно і боки форми маслом, викладаємо в неї великий шматок, рівне розподіливши його по всій формі.
- Начинку будемо використовувати з зеленню. Покриваємо нею тісто рівним шаром.
- Настав час для останнього шматка. Защипуємо краю, змащуємо заготівлю жовтком і відразу нарізаємо на порції. Все, що їм пора в духовку.
Хачапурі «човник» по-аджарськи
В цьому регіоні пішли далі і придумали гарну подачу страви, яка давно стала класичною.
Необхідно для основи:
- рівну кількість молока і води – 150 мл;
- борошно – 0,5 кг;
- пісне масло – 3 ст. л.;
- за ч. л. цукру і солі;
- пакет сухих дріжджів (можете замінити живими).
Начинка для хачапурі:
- сир сулугуні або будь-який з твердих сортів – 400 г;
- бринза – 200 г;
- вершкове масло – 50 г;
- зелень свіжа;
- 4 яйця.
Готуємо так:
- Заводимо дріжджове тісто за всіма правилами, активувавши вміст пакетика в теплому молоці, розведеному водою, сіллю, маслом і підсолоджувачем.
- Вимішуємо масу, поступово додаючи просіяне борошно. Вкриваємо і чекаємо збільшення в об’ємі.
- Натираємо крупно обидва види сирів і змішуємо з рубленою зеленню.
- Готове тісто слід розділити на 4 рівні частини і на стільниці, припыленной борошном, розкотити качалкою кожну. Товщина заготовок не повинна перевищувати 0,7 див.
- Начинку викладаємо з протилежних сторін коржів і скачуємо бортики, як би ховаючи її. Скріплюємо краю. У нас вийшла «човник», середину якої заповнюємо залишками сиру. Деякі ліплять «човники» відразу на пергаментним папері, яка лежить на листі, щоб не зіпсувати їх форму при перекладанні.
- Викладаємо заготовки на змащений лист і даємо їм трохи постояти, щоб пішов процес підйому. Змащуємо краю жовтком.
- В цей час нагріваємо жарову шафу і потім отпекаем наші хачапурі. У кінці кожної «човник» потрібно розбити по яйцю і поставити ароматну «флотилію» назад в духовку. Жовток повинен вийти рідкуватим.
Як спекти хачапурі по-імеретинськи
Тут все просто. Якщо раніше для формування коржів ми використовували прісне тісто, то тут воно замінюється дріжджовим. Беремо всі продукти з рецепту хачапурі по-аджарськи і навіть підготовка основи та начинки нічим не відрізняється.
Єдине, формувати ми будемо звичайні великі хачапурі. Для цього тісто ділимо на 4 частини і трохи розкачуємо. В середину заготовок викладаємо по комочку сирної начинки і скріплюємо нагорі. Спочатку руками трохи розминаємо коржик з начинкою, розподіляючи склад рівномірно, а потім качалкою завершуємо справу і надаємо їй красиву округлу форму.
Отпекаем в духовці і подаємо зі вершковим олією, яку попередньо потрібно розтопити.
Готуємо по-мегрельські
Є ще один варіант, яким часто користуються в Грузії, коли формують хачапурі. Для нього нам знадобляться всі ті ж продукти, що і для коржів з дріжджовим тістом, тільки сиру додамо, приблизно, 200 грам. Його не кладемо начинку, а натираємо в окремий посуд.
Формуємо заготовки округлої форми, які викладаємо на лист. В середині кожної робимо пальцем невеликий отвір, щоб у процесі випікання на поверхні не утворилися опуклості через виходить пара. Навколо отвору посипаємо тертим сиром, який не увійшов до складу начинки. Отпекаем хачапурі, як і раніше.
З адигейський сиром
Щоб спекти хачапурі по грузинським рецептом, дуже важливий правильний склад продуктів. Але, на жаль, в окремих районах можна зіткнутися з відсутністю деяких сортів сиру. Як поступити в цій ситуації?
Більшість господинь змогли пристосуватися і купують прості інгредієнти, тим самим змінюючи склад коржів. В цьому немає нічого страшного. Тому, якщо у ваших супермаркетах на прилавках немає сиру сулугуні, то цілком підійде адигейський сир. Алгоритм дій від його включення в рецепт анітрохи не змінюється, а готові хачапурі нітрохи не програють класичним.