11 рецептів хліба в духовці, хлібопічка, мультиварці – готуємо в домашніх умовах

У сучасних магазинах представлений величезний вибір хліба на будь-який смак. Але, жоден з них, ні за смаком, ні аромату не зрівняється з домашньою продуктом. Щоб приготувати його вдома самостійно, потрібно озброїтися відразу кількома вдалими рецептами хліба.

Житній хліб в духовці в домашніх умовах

Це простий рецепт хліба, який дозволяє отримати натуральний продукт без добавок і наповнювачів. Інгредієнти: 1,5 столові ложки цукрового піску, одна ложка швидких дріжджів, 1,5 склянки теплої очищеної води, чайна ложка солі, 1,5 склянки житнього і аналогічна кількість пшеничного борошна, 2 столові ложки олії.

  • Спочатку змішується пісок, вода і дріжджі. Вийшла опара у невеликій мисці під плівкою буде бродити близько півгодини недалеко від джерела тепла.
  • В окрему містку чашу просіюється два види борошна по черзі. Вони солятся і перемішуються.
  • Вспенившаяся опара вливається в борошняну суміш. Туди ж відправляється порція не холодного масла.
  • Заготівля буде стояти три години в теплі. За цей період вона явно зросте в розмірі.
  • Залишиться обім’яти масу і помістити у відповідну форму, промазану маслом.
  • Майбутній хлібець постоїть ще півгодинки під рушником, після чого буде пектися в духовці до появи скоринки.
  • Коли при постукуванні по верху хліба почне лунати дзвінкий звук, випічка повністю готова.

    Простий бездріжджовий рецепт на кефірі

    Це найпростіший рецепт, який освоїть навіть недосвідчена господиня, далека від випічки. Готовий хліб на кефірі стане прекрасною основою для бутербродів. Інгредієнти: 310 г борошна (пшеничного) високої сортності, стакан середньо жирного кефіру, по чайній ложці солі та соди харчової.

  • Першим ділом з’єднуються всі сипучі компоненти.
  • До них виливається не холодний кефір.
  • Спочатку інгредієнти потрібно заважати ложкою, а вже потім – змазаними маслом руками. Головне, не піддаватися спокусі, підсипати ще борошна в процесі, як би сильно маса не липла. Інакше пишною і м’якою буханець вже не вийде.
  • Формується «цегла» і ставиться в духовку у відповідній формі. Зручно використовувати варіант, призначений для кексу.
  • Випікається такий бездріжджовий хліб 35-45 хвилин. Готовність перевіряється довгою дерев’яною паличкою.

    Пшеничний заварний хліб в духовці

    Цей домашній рецепт хліба в духовці включає в себе мінімум компонентів. Тому з нього виходить бюджетний і доступний для всіх продукт. Інгредієнти: склянку киплячої води і таку ж кількість теплої, столова ложка соняшникової маргарину і стільки ж цукру, 1,5 чайної ложки дрібної солі, 5 склянок і 3 великі ложки борошна високої сортності, 2 чайні ложки активних дріжджів (сухих).

    Дивіться також:  Тісто на вафлі – 9 рецептів тіста для вафель вафельниці

  • Цукор, кухонна сіль і менша частина борошна висипаються по містку ємність. Туди ж вливається масло і тільки що вскипевшая вода. В процесі складові потрібно активно вимішувати, не даючи утворюватися комкам.
  • Поки маса охолоджується, в окремій посудині в теплій воді розчиняються дріжджі.
  • Борошно просіюється кілька разів у третю чашу.
  • Підготовлені складові з трьох кроків з’єднуються. Борошно всипається поступово.
  • Замішується не дуже круте, але не липке тісто. Їм наповнюється одна велика або кілька маленьких формочок.
  • Пару годин заготівля буде підходити близько до джерела тепла.
  • Залишиться змастити майбутній хлібець солодким чаєм і відправитися запікати приблизно на годинку.
  • Важливо не забути зробити кілька надрізів на буханці, щоб випічка не лопнула в духовій шафі.

    Як спекти на заквасці?

    Солод з рецепту можна замінити сухим житнім квасом. Його береться 2 столові ложки. Інші інгредієнти: 320 мл кип’яченої, але холодної води, 4 склянки житнього обдирного борошна, 320 мл закваски, пучок коріандру, 12 г дрібної солі, 55 г білого цукру, 70 г насіння, 90 мл крутого окропу.

  • Половина борошна замішують з водою і закваскою. Маса розмішується до відсутності грудочок. Підходити суміш буде 4-5 годин. За цей період вона збільшиться приблизно в 3 рази.
  • Солод заварюється 90 мл крутого окропу. Маса охолоджується і з’єднується з неї вже опарою.
  • Всипати решту сухі компоненти, вливається масло.
  • Після перемішування тісто викладається у форми, накривається лляною тканиною і залишають на расстойку на 3-3,5 години.
  • Підійшли заготовки посипаються насінням і випікаються 45-55 хвилин при 180 градусах.
  • Заповнювати форми тестом рекомендується не більше ніж на 2/3.

    З сиром в мультиварці

    Хлібець з сиром дивно виходить ароматним. Інгредієнти: 11 г швидких дріжджів, 520-620 г борошна, 2 чайні ложки солі, дрібку чорного меленого перчика, 160 г твердого сиру, 360 мл фільтрованої води.

  • Борошно просіюється в обрану ємність. Бажано повторити процедуру кілька разів, щоб продукт добре наситився киснем.
  • У ту ж миску всипати решту сухі компоненти за рецептом. Додається і подрібнений за допомогою самої дрібної терки сир.
  • Останній вливається вода.
  • Тісто мішається, поки не перестане липнути до пальців, після чого під рушником забирається на годину в тепло.
  • Маса обминается і викладається в промаслений мультиварку. На верхівці заготовки робиться кілька глибоких надрізів.
  • Спочатку на підігріві майбутній хліб залишається на півгодини.
  • Потім він готується 50 хвилин в режимі випічки.
  • Хліб в мультиварці виходить рум’яним з одного боку.

    Дивіться також:  Сметанний пиріг – 15 простих і дуже смачних рецептів

    Цільнозерновий хліб

    Приготувавши таку випічку хоча б один раз, повертатися до магазинної продукції вже не захочеться. Інгредієнти: 620 г борошна цільнозерновий, 3 чайні ложки сухих швидких дріжджів, дрібної кухонної солі, чайна ложка цукру-піску, стакан фільтрованої води.

  • Сухі інгредієнти, крім борошна, заливаються теплою водою і на 12 хвилин залишаються в теплі. Потім в масу висипається 2/3 всього борошна, і під серветкою вона буде перебувати вже близько години.
  • Велика за обсягом тісто обминается, у нього викладається інша борошно. Складові ретельно вимішуються.
  • Тісто викладається в промаслений і присипану борошном форму. Під рушником воно буде стояти ще трохи менше години.
  • Випікається хлібець в добре розігрітій духовці 45-50 хвилин.
  • У чистий рушник готова буханець завертається до повного охолодження.

    На молоці у хлібопічці

    В хлібопічці готувати домашній хлібець елементарно. Інгредієнти: 65 г вершкового масла, півкіло високосортного борошна, 310 мл жирного молока, 2 чайні ложки кухонної солі, 1,5 чайні ложки сухих хлібопекарських дріжджів, 2,5 столові ложки цукрового піску.

  • Масло розм’якшується і укладається на дно пристрою.
  • Зверху висипаються сухі інгредієнти, крім борошна.
  • Все заливається трохи теплим молоком.
  • Зверху борошно просіюється.
  • У програмі «Білий хліб» частування готується 180 хвилин.
  • Можна злегка змінити рецепт хліба в хлібопічці, наприклад, додавши в нього ваніль або будь-які натуральні ароматизатори.

    Прискорений спосіб в духовці

    На приготування саморобного хліба зовсім не потрібно витрачати багато годин. Існують і дуже швидкі рецепти. Інгредієнти: 210 мл трохи підігрітої води, чайна ложка швидких сухих дріжджів, 330 г високосортного борошна, 40 мл соняшникової олії, чайна ложка цукру-піску, дрібної кухонної солі.

  • Спочатку змішуються всі сипучі інгредієнти з рецепту.
  • Зверху виливаються тепла вода і масло.
  • Замішується приємне м’яке тісто.
  • В промасленим мисці маса настоюється півгодини під чистим рушником.
  • Збільшилася тісто обминается, формується батон, зверху робляться надрізи.
  • Після 10 хвилинної розстойки булка сбрызгивается молоком і випікається 25 хвилин при 200 градусах.

    Хліб з кукурудзяної і пшеничної муки

    Щоб зробити смак хліба більш цікавим, можна в звичайну пшеничне борошно додати кукурудзяну. Це дозволить випічці довго не черствіти, не стає клеклой. Інгредієнти: 130 г дрібно змеленого кукурудзяної крупи, стакан фільтрованої води, 260 г пшеничного борошна, 15 г пресованих дріжджів, столова ложка білого цукру, чайна ложка кухонної солі, 3 столові ложки олії.

  • У глибокій мисці змішуються сіль, цукор, раскрошенные дріжджі і 80 г борошна. Інгредієнти розтираються до кашки.
  • Зверху виливається підігріта вода (половина від усього зазначеного кількості). Маса буде стояти в теплі трохи менше півгодини.
  • Далі в миску відразу висипається смолотая крупа, решта борошно, виливається вода, що залишилася.
  • Додається масло.
  • Добре вымешанная маса викладається у форму, промазану маслом.
  • Для расстойки достатньо буде 40-45 хвилин.
  • Дивіться також:  Пиріг яблучний на кефірі – 5 швидких і смачних рецептів

    Випікається хлібець в дуже гарячій духовці на середній полиці до зарум’янювання верху.

    З додаванням дріжджів

    Такий домашній хліб готується на дріжджах, але без замісу. Найпростіший рецепт, який дозволяє порадувати домашніх найніжнішої м’якою випічкою. Такий хліб точно не купиш в магазині. Інгредієнти: – 7 г швидких дріжджів, по чайній ложці цукрового піску і кухонної солі, півкіло високосортного борошна, 375 мл фільтрованої води.

  • Першим ділом в широкій глибокій мисці з’єднуються всі сипучі складові з рецепту.
  • В отриману суміш відразу виливається злегка підігріта вода. Широкої ложкою маса міситься до тих пір, поки вона не стане м’якою. При цьому тісто все ще буде злегка липнути до пальців.
  • Для підйому воно буде стояти в теплі близько 1,5 години.
  • Далі маса ще раз добре вимішується і вкладається в спеціальну форму для хліба.
  • В духовій шафі продукт випікається 35-45 хвилин при 200-210 градусів. Необхідні на перші півгодини випічки на дно духовки поставити ємність з водою.

    Домашній хліб бородінський

    Навіть пікантний бородінський хлібець з яскравим насиченим смаком вийти спекти вдома у звичайному духовій шафі. Звичайно, не обійтися в рецепті без дрібки сушеного коріандру, і 2 столових ложок житнього солоду. Інші інгредієнти: 170 г пшеничного високосортного борошна та 320 г житнього, 3 м швидких сухих дріжджів, 410 мл чистої води, 3 десертні ложки рафінованої олії, чайна ложка кухонної солі, велика ложка меду.

  • Спочатку потрібно правильно заварити солод. Для цього на продукт виливається 160 мл крутого окропу. Після перемішування компонентів рідина отставляется в бік остигати.
  • Залишилася вода змішується з натуральним бджолиним медом. Бажано вибирати рідкий продукт.
  • Змішуються залишилися сухі компоненти. В отриману сипку суміш виливається масло, медова вода і заварений солод.
  • Вимішується м’яке ніжне тісто, яке ще трохи прилипає до пальців. Воно перекладається в промаслений миску. Залишається маса біля джерела тепла на 1,5 години. Якщо вдома дуже тепло, тісто буде готове раніше.
  • Залишилося обім’яти масу, викласти її в спеціальну форму для тіста і залишити для вистоювання ще на 40-45 хвилин.
  • Заготівля присипається коріандром і випікають в духовій шафі 35-40 хвилин.

    Прокрутка до верху