13 рецептів новорічних салатів на святковий стіл

Новорічний стіл – складне випробування для господині, доводиться фантазувати, щоб приготувати що-небудь яскраве і апетитне з консервованих, варених або копчених продуктів. Найбільше труднощів доставляють закуски. У кожній родині свої традиції: хто-то з року в рік користується перевіреними рецептами новорічних салатів, хто любить експериментувати.

Класичний «Олів’є» на новий рік

Жоден святковий новорічний стіл не обходиться без цього хіта радянських часів. Йому однаково ради на студентській вечірці, корпоративі або на домашньому торжестві.

Інгредієнти:

  • відварені овочі: картоплю і моркву;
  • зварені круто яйця;
  • варене м’ясо або курка, в студентському варіанті – ковбаса;
  • пікантні огірки, солоні або мариновані;
  • зелений горошок;
  • цибуля;
  • зелень;
  • майонез для заправки.

Всі відварені продукти повинні бути холодними.

  • Інгредієнти нарізати дрібно, кубиками розміром з горошину, щоб у салату вийшла приємна текстура.
  • Цибулю зазвичай використовують червоний салатний, він не гірчить. Звичайний лук після нарізки потрібно обшпарити окропом, щоб смак його був менш різкий. Як варіант, можна заздалегідь його замаринувати ложкою оцту. Так салат отримає приємну гостроту. Часто господині зовсім відмовляються від цибулі, так як цей компонент сильно скорочує термін зберігання страви.

Щоб оживити традиційний рецепт, в «Олів’є» додають свіжий огірок або свіже яблуко з крапелькою лимонного соку.

З кальмарами і креветками

Салат з морепродуктів порадує малою кількістю калорій, особливо якщо його заправити оливковою олією і лимонним соком.

Інгредієнти:

  • кальмари;
  • креветки;
  • консервовані маслини;
  • пекінська капуста;
  • зварене круто яйце;
  • майонез.

Морепродукти потрібно спочатку приготувати, а потім остудити.

  • Креветки бланшувати в підсоленій воді. Очистити.
  • Кальмарів варити не більше 3 хвилин, щоб їх м’ясо не стало жорстким як гума. Закладають їх в крутий окріп, за бажанням приправляють перцем і лавровим листом, обов’язково солять. Охолоджені тушки потрібно акуратно очистити від плівок.
  • Всі компоненти, крім креветок, дрібно нарізати.
  • Заправити салат.

Готуємо з корейською морквою і свининою

Ситний і гострий салат, приправлений цукровим сиропом, сподобається тим, хто не боїться зайвих калорій.

Інгредієнти:

  • свинина;
  • цибуля;
  • гостра морква по-корейськи;
  • часник;
  • кунжут;
  • цукор;
  • сіль.

Для салату потрібно вибрати шматок свинини без сала і прожилок.

  • Цибулю нарізати півкільцями, свинину – соломкою. Обсмажити без скоринки до готовності і охолодити.
  • Приготувати трохи сиропу – цукор і кип’ячена вода 1:2.
  • Перемішати з морквою.
  • Заправити сиропом, товченим часником і кунжутом.
  • Через пару годин закуску можна подавати до столу.

Новорічний салат з копченою куркою і грибами

Щоб підкреслити контрастні смаки інгредієнтів, зібраних у цій закусці, їх викладають шарами.

Інгредієнти:

  • копчена курка без шкіри;
  • свіжий огірок;
  • обсмажені з цибулею гриби;
  • зварені круто яйця;
  • майонез.

Шари викладаються в зазначеному порядку і промащуються тонкою сіточкою з майонезу.

У рецепті можна використовувати свіжі печериці або заморожені лісові гриби. Нарізати дрібними шматочками і обсмажувати до тих пір, поки не випарується вся рідина. За рецептом вони повинні виглядати як шар густої пасти.

Салат можна ефектно подати в прозорих креманках, або порційно зібрати в кільцях.

З червоною рибою і сухариками

Класичний «Цезар», приготовлений з червоною рибою, набуває вишукану пікантність.

Інгредієнти:

  • червона риба, філе;
  • листя зеленого салату;
  • помідори сорту «черрі»;
  • багет;
  • сир твердий;
  • консервовані маслини;
  • один часниковий зубок;
  • лимонний сік;
  • оливкова олія;
  • пара яєць;
  • діжонська гірчиця;
  • вустерський соус.
Дивіться також:  Салат з рибою – 15 дуже смачних рецептів приготування

Правильна підготовка продуктів вимагає чимало клопоту.

  • Рибу замаринувати в лимонному соці і запекти. Краще приготувати її у фользі, щоб не утворилася суха зажарка. Остудити. Нарізати рівними шматочками.
  • Часник подрібнити пресом, залити оливковою олією. Процідити. Обсмажити дрібні шматочки багета в ароматизованих олії. Ще трохи потримати їх у гарячій духовці. Сухарики повинні бути хрусткими зовні і м’якими всередині.
  • Для соусу збити сирі жовтки, потроху пікантною діжонської гірчиці, вустерського соусу, лимонного соку і оливкової олії. Потрібно домогтися консистенції майонезу. Вишуканий соус – половина успіху в цьому рецепті.
  • Салатні листя повинні бути свіжими і хрумкими. Щоб свіжий вигляд зберігався під час підготовки і застілля, можна потримати їх у крижаній воді близько години і обсушити на рушнику.
  • Викласти на них шарами половинки міні-томатів зрізом вниз, рибу і сухарики. Всі шари полити невеликими порціями соусу.
  • Зверху страву прикрасити сиром і оливками.

«Обжорка» з яловичиною

Ситний салат виправдовує свою назву – за святковим столом його завжди з’їдають в першу чергу.

Інгредієнти:

  • відварна яловичина;
  • морква;
  • цибулина;
  • солоні або мариновані огірки;
  • часник;
  • майонез.

Овочів в салаті повинно бути трохи більше, ніж м’яса, щоб блюдо вийшло соковитим і апетитним.

  • Яловичину і огірки нарізати соломкою.
  • Цибулю і моркву обсмажити окремо і остудити.
  • Майонез приправити часником і заправити їм салат.
  • Обов’язково прикрасити зеленню, щоб внести свіжу нотку.

«Королівський» зі свининою та чорносливом

Чорнослив надає страві багатий, яскравий смак і апетитний аромат димку. «Королівський» салат не залишиться непоміченим і виправдає всі клопоти.

Інгредієнти:

  • відварна свинина без жиру;
  • цибуля;
  • відварну картоплю в мундирі;
  • чорнослив без кісточок;
  • варений буряк;
  • волоські горіхи;
  • майонез.

Інгредієнти краще не перемішувати, а викласти шарами у такому порядку, щоб салат виглядав більш святково.

  • Всі продукти нарізати шматочками однакового розміру, тільки буряк потрібно натерти на тертці.
  • Чергувати шари майонезній сіточкою.
  • Цибуля обшпарити.
  • Картоплю посолити.
  • Занадто твердий чорнослив замочити на півгодини.
  • Зверху салат прикрасити тертими волоськими горіхами.

Святковий салат з морепродуктів і ікрою

Будь-яка закуска з ікрою стане центром уваги і додасть застілля витонченість і шик, але особливо, такий вишуканий салат з морепродуктів.

Інгредієнти:

  • суміш морепродуктів (мідії, кальмари, морські гребінці, креветки, восьминоги);
  • червона ікра;
  • солодка морква свіжа.

Салат вимагає для заправки особливий ніжний соус, для якого потрібно збити трохи жирних вершків, по ложці томатної пасти, гірчиці і майонезу.

  • Морепродукти відварювати не більше 3 хвилин. Остудити на рушник, щоб видалити зайву вологу.
  • Моркву нарізати дуже тонкою гнучкої соломкою, а краще натерти на спеціальній тертці для корейської закуски.
  • Заправити соусом і перемішати. Посолити за смаком.
  • Подавати страву на салатних листках, щедро прикрасивши шаром ікри.

Шпротна закуска з кукурудзою

Цю закуску можна приготувати на швидку руку, змішавши всі інгредієнти.

У такому вигляді її потрібно відразу подавати на стіл, поки компоненти не поділилися один з одним смаками. Зберігається вона зовсім недовго.

Якщо викласти її шарами, кожен відтінок смаку зіграє свою роль.

Знадобляться:

  • шпроти;
  • варені яйця;
  • свіжий огірок;
  • твердий сир;
  • консервована кукурудза;
  • зелена цибуля;
  • майонез.

Інгредієнти нарізати не дуже дрібно, а шпроти можна просто роздавити вилкою. Викласти все шарами в зазначеному порядку і промазати майонезом.

Дивіться також:  Салат з тунця консервованого – класичний рецепт і 11 варіантів

Корисна закуска з селерою

Рецепт потребує кілька дорогих інгредієнтів, але в результаті вийде оригінальний святковий делікатес, яким будь-яка господиня зможе пишатися.

Знадобляться:

  • стебла селери;
  • жирний некислий сир;
  • сир «Фета»;
  • блакитний сир «Дор блю»;
  • сметана;
  • часник.

Для прикраси закуски і різноманітності смаку можна використовувати свіжий тепличний базилік, кріп, очищені кедрові і волоські горішки.

  • Селера нарізати на порційні шматочки. Кожен розділити навпіл. Круглий бочок зрізати для стійкості.
  • Сир і сири розім’яти виделкою і заправити сметаною з часником за смаком, але не дуже рясно. Маса повинна вийти густий і липкою.
  • Викласти сирну масу на шматочки селери. Замість селери можна використовувати свіжий молодий огірок.
  • Рясно прикрасити закуску зеленню і горіхами.

З ананасами і шинкою

Фрукти можуть прикрасити не тільки десерт, але і холодну закуску. Новинки рецептів з оригінальними інгредієнтами завжди приймаються на ура!

Інгредієнти:

  • шинка;
  • консервований ананас;
  • пекінська капуста;
  • твердий сир.

Зробити пікантну заправку з рослинної олії без запаху і лимонного соку 2:1, додати перець чилі і сіль за смаком.

  • Шинку нарізати соломкою і обсмажити до золотистої скоринки. Остудити.
  • Сир подрібнити дрібними кубиками.
  • З ананасів злити сироп.
  • Пекінську капусту порвати руками на дрібні шматочки. Потрібні тільки м’які частини листків. Замість пекінкі завжди можна використовувати зелений листовий салат.
  • Змішати всі інгредієнти і заправити закуску.

Фруктовий рецепт з мандаринами

Фруктовий салат на десерт – завжди вдалий, свіжий і соковитий акорд в застілля. Особливо вдячно його приймають дами, прихильні системі здорового харчування і відмовилися від торта.

Інгредієнти:

  • банани;
  • манго;
  • апельсини;
  • мандарини;
  • ківі;
  • яблука;
  • лимонний сік.

Потрібно дуже гострий ніж, щоб нарізка фруктів пройшла з мінімальними втратами соку. Змішують такий салат безпосередньо перед вживанням.

  • Часточки апельсинів і мандаринів максимально очистити від плівок.
  • Нарізати очищені фрукти однаковими кубиками.
  • Заправити лимонним соком.
  • Можна запропонувати до салату кульку морозива або використовувати підтануло морозиво як заправку.

Ідеї оформлення новорічних салатів

Щоб створити новорічний настрій, можна використовувати тематичні символи для декору всіх страв. Найбільше простору для творчості надають салати.

  • Листкові салати оформляють у вигляді тортиків і прикрашають святковими атрибутами: ялиновими гілочками з кропу, новорічними кульками з помідор черрі, сніжинками з майонезу, гірляндами з яскравої кукурудзи і гранатових зерен, сніговиками з перепелиних яєць. За допомогою кетчупу, тертого сиру, вареного білка і пари маслин можна оформити салатний «торт» у вигляді пики сніговика або різдвяного гнома.
  • Густа закуска з тертого сиру, часнику і майонезу послужить відмінною масою для ліплення об’ємних свічок, бурульок і сніговиків.
  • Перемішані салати можна викласти на плоске блюдо у формі кулі, дзвіночка, ялинки, новорічного вінка і навіть символу року, якщо у господині досить творчого ентузіазму. Щоб красиво викласти салат у формі вінка, на середину блюда ставлять склянку, змащене рослинним маслом, обкладають його рівним валиком з салатної маси і прибирають склянку. Вінки і ялинки прикрашають ялиновими голками з кропу, «мишуринками» натертого білка, зірочками з золотистої моркви і сиру, кульками з оливок.
  • Викладений прямокутником або квадратом салат можна прикрасити хрест-навхрест «стрічками» з тонких і яскравих смужок моркви, огірка, червоної риби і так далі. Вийде відмінна подарункова упаковка».
  • Овальну гірку салату можна густо обтикатиметься обсмаженими мигдальними горішками, створюючи коричневі лусочки, а на шишці. Доповнити ілюзію можна пухнастою гілочкою з голками із зеленої цибулі.
Дивіться також:  Італійський салат з макаронами – 7 рецептів

І, крім того, будь-листковий салат можна зібрати в рознімної кільці і оформити верх у вигляді циферблата годинника. Цифри і стрілки можна викласти з яскравих обрізків будь-яких продуктів. Для цієї мети підійдуть: ковбаса, болгарський перець, варена морква, оливки, маслини, стебла кропу, петрушки тощо.

  • Від прикрас з буряка краще відмовитися, так як цей овоч щедро поділиться своїм соком з оточуючими інгредієнтами, і на поверхні салату утворюються бурі плями.
  • Стрілки годинника прийнято виставляти на без п’яти дванадцять хвилин, щоб всі встигли загадати бажання до бою курантів.
  • Оригінально буде виглядати салат «новорічний годинник» з електронним циферблатом, прикрашений цифрами 23:55. У цьому випадку йому краще надати прямокутну форму.

Салат «Новорічна ялинка»

Дуже гарно можна оформити перемішані салати, викладені високою гіркою. Поверхню салату декорується зеленню, зазвичай кропом, він створює повну ілюзію ялинових голок. Важлива умова – салат повинен бути густим і щільним, з невеликою кількістю соусу, щоб гірка не втрачала форму. Інгредієнти для нього потрібно нарізати дрібно – так буде простіше сформувати основу для ялинки.

Приклад суміші для основи:

  • крабові палички;
  • свіже яблуко;
  • томати;
  • консервована кукурудза;
  • відварений розсипчастий рис;
  • твердий сир;
  • майонез.

Для салату практичніше відварити довгозерний рис – він не злипнеться і не розвариться в кашу.

  • Рис остудити.
  • З нарізаних помідорів злити сік.
  • Шматочки яблука лимонним соком, щоб не окислилися.
  • На плоскому блюді викласти отриманий склад гіркою. Підстава можна розділити на кілька ялинових лап». Заготівля буде схоже на восьминога.
  • Кріп можна встромляти в салат цілими гілочками, але тоді його буде не дуже приємно жувати. Краще видалити всі товсті стебла, крупно нарізати і густо обліпити основу пухнастою зеленої «шубкою».

Крім кропу, для декору ялинки можна використовувати листя кучерявого салату, брокколі, тонкі часточки огірка, викладені рядами. Гірку салату можна оформити ярусами готових картопляних чіпсів, наповнивши кожну штучку дрібно нарізаною зеленню.

  • Салат «Новорічна ялинка» можна прикрасити різноманітними яскравими кульками та гірляндами. Ялинкові прикраси повинні бути співрозмірні «деревця», щоб композиція вийшла гармонійною. Помідори черрі підійдуть для високої, розлогою «ялинки». Невелику порцію салату можна прикрасити горошком, кукурудзою, гранатом, вирізаними з кольорового болгарського перцю фігурками.
  • Особливу увагу потрібно приділити різдвяній зірці, яка вінчає голову. Вона повинна бути ефектною і акуратною, адже це основний елемент композиції. Зірку можна вирізати з моркви, перцю, замінити маленьким черрі, трояндочкою з червоної риби і так далі.

Можна зробити «Ялинку» в десертному варіанті. Якщо салат перемішаний, поверхня прикрашається часточками ківі. Якщо страва оформляється за принципом фруктової пальми за допомогою дерев’яних шпажок, то немає межі фантазії. У хід підуть всі доступні в зимовий сезон ягоди і фрукти, головне зробити «ялинку» стійкою і перевірити, чи легко виймаються шпажки з шматочками частування.

Важливо, щоб прикраси на салатах були не тільки красивими, але і їстівними, а також гармоніювали за смаком з самим стравою. В іншому випадку гостям доведеться потайки викидати їх з тарілки.

Прокрутка до верху