Будь рецепт вівсяного печива в домашніх умовах передбачає використання доступних продуктів і мінімум часу. Ароматна хрустка випічка не тільки порадує своїм апетитним виглядом і ніжним смаком, але і наситить організм корисними речовинами.
Домашнє вівсяне печиво — класичний рецепт
Саме просте в приготуванні — печиво за традиційним рецептом. Воно відрізняється смаком, знайомим з дитинства.
Інгредієнти:
- 350 г вівсянки або геркулеса;
- 200 г борошна;
- 2 яйця;
- 170 г цукрового піску;
- 250 г вершкового масла;
- 3 р погашеної кислотою соди або розпушувача.
Порядок дій.
- У чашці швидко збивають масло з цукром, поки суміш не придбає однорідний білий колір.
- Вбивають яєчка, збовтуючи віночком.
- В іншому посуді з’єднують борошно з розпушувачем і засипають в солодку яєчно-масляну масу.
- Насипають вівсянку, ретельно перемішують.
- Тісто ставлять настоюватися в холодильник на 1,5 години.
- З охолодженої маси формують плоскі кружечки. Щоб тісто не липло до долонь, їх змочують водою.
- Заготовки розкладають на аркуші з пергаментом на відстані один від одного. Випікають при 180 градусах 16-18 хвилин.
Порада: приготоване печиво треба відразу дістати з духовки. Ласощі стає хрустким і розсипчастим, коли охолоне.
Рецепт приготування з вівсяних пластівців
Склад продуктів можна змінювати на власний розсуд, наприклад, замінюючи яблука апельсином, а ізюм — чорносливом.
Інгредієнти:
- 300 г вівсяних пластівців;
- 200 р масла;
- 200 г цукру;
- 1 велике яблуко;
- 70 г волоських горіхів;
- 70 г родзинок;
- 1 яйце;
- 3 г гашеного соди;
- 2 г ваніліну.
Кроки приготування.
- Масло розм’якшують, підігріваючи на водяній бані, і збивають з цукровим піском, поки не вийде повітряна суміш.
- Додають яйце і ванілін, продовжують збивати. Вмішують соду.
- Очищене яблуко, родзинки та горіхи дрібно нарізають і кладуть в загальний склад.
- З отриманої маси на застелене папером деко ложкою викладають акуратні кульки.
- Печиво готують близько чверті години при 190°С.
Печиво з бананом
Фруктова випічка виходить незвичайно ніжною і вишуканою. Рецепт не містить масла і яєць, тому підходить для всіх, хто піклується про свою фігуру.
Інгредієнти:
- 320 г геркулесових пластівців швидкого приготування;
- 2 стиглих банана середнього розміру;
- 130 г сухофруктів.
Кроки приготування.
- Очищені банани товчуть до отримання однорідної кашки.
- В бананову масу додають геркулес. Склад залишають при кімнатній температурі на 40 хвилин.
- Вибрані сухофрукти заливають окропом на пару хвилин, потім шаткують і вмішують в бананове тісто.
- За допомогою ложки формуються коржі. Вівсяне печиво з бананом випікається при 180°С 15-17 хвилин.
Рецепт ніжного і повітряного печива з корицею
Випічка виходить легкою, хрусткою з привабливим пряним ароматом.
Необхідні компоненти:
- 300 г вівсяних пластівців;
- 180 г цукру;
- 5 г ванільного цукру;
- 6 г розпушувача;
- 220 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 40 мл рідкої сметани;
- 15 мл яблучного варення;
- 1 яйце;
- 8 г порошку кориці.
Кроки приготування.
- Масло розм’якшують при кімнатних умовах.
- Вівсяні пластівці трохи підсмажують на сковороді на слабкому вогні, потім подрібнюють на борошно в кавомолці або блендері.
- В тарілці змішують борошно, подрібнену вівсянку, ванільний цукор, корицю, цукровий пісок, розпушувач. Додають розм’якшене масло, сметану, варення. В кінці вбивають яйце, все перемішують.
- Від тесту відщипують шматочки, формуючи з них невеликі коржі. Викладають на застелений пергаментним папером деко.
- Печиво готується 20 хвилин при 175°С.
Дієтичне вівсяне печиво
Випічку за цим рецептом можна вживати навіть на строгій дієті.
Продукти:
- 120 г вівсяних пластівців;
- 120 мл натурального йогурту;
- 1 сирий білок;
- 10 г цукру (або 2 таблетки цукрозамінника);
- 3 г розпушувача;
- 2 г ванілі.
Кроки приготування.
- У мисці змішують йогурт, підсолоджувач, білок.
- В окремому посуді до пластівців додають розпушувач, ванілін.
- Обидва складу з’єднують, ретельно розмішують. Тісто має вийти більш густим, ніж на оладки.
- Готову масу розливають по силіконових формочках і відправляють в духовку, розігріту до 180°С. Пробувати дієтичне печиво можна вже через 15 хвилин.
Рецепт від Юлії Висоцької
Відома телеведуча пропонує найрізноманітніші способи випікання вівсяного печива. Незвичайним, але дуже смачним виходить десерт з ягодами і білим шоколадом.
Інгредієнти:
- 100 г геркулесових пластівців;
- 350 г борошна вищого сорту;
- 120 г тростинного цукру;
- 110 г м’якого вершкового масла;
- 2 столові яйця;
- 50 г вишні (свіжої, замороженої або в’яленої);
- 50 г журавлини;
- 50 мл молока;
- полплитки білого шоколаду;
- 5 р коричного порошку;
- 5 г морської солі;
- 4 г розпушувача.
Послідовність дій.
- Шоколад ламають на дрібні шматки, з’єднують з журавлиною і вишнею.
- Окремо змішують борошно, сіль, розпушувач, порошок кориці.
- В іншій мисці яйце і масло збивають з тростинним цукром, поступово вливаючи молоко.
- Всі інгредієнти з’єднують. В останню чергу додають геркулес.
- На деко з пергаментом ложкою викладають тісто. Печиво печуть при 190°С 15 хвилин.
Печиво з вівсяної муки без яєць
Смачну розсипчасту випічку, за смаком нагадує магазинне печиво, можна приготувати і без додавання яєць.
Необхідні компоненти:
- 125 г вівсяних зерен;
- 125 г борошна для хліба;
- 110 г цукрового піску;
- 110 г вершкового масла;
- 20 мл відфільтрованої води;
- 3 р погашеної соди.
Кроки приготування.
- У каструльку кладуть масло, соду, наливають ложку води і нагрівають на водяній бані, поки масло повністю не розтане.
- Зерна перемелюють в блендері або кавомолці.
- Змішують мелену вівсянку, борошно і цукор. З’єднують всі інгредієнти. Тісто треба вимішувати довго, щоб воно стало пластичним.
- Розкочують корж висотою 0,5 мм і вирізують з неї з допомогою склянки або формочок напівфабрикати для печива.
- Фігурки акуратно розкладають на деко з пергаментом і поміщають в духовку, розігріту до 200°С, на 12-14 хвилин.
Рецепт без додавання борошна
Вівсяне печиво без борошна і з додаванням цукрозамінника сподобається тим, хто дотримується раціону для зниження ваги.
Необхідні продукти:
- 250 г вівсяних зерен;
- 120 мл знежиреного молока;
- 2 яйця;
- 3 таблетки цукрозамінника;
- 40 мл води.
Спосіб приготування.
- Вівсянку заливають молоком і залишають для набухання на 30 хвилин.
- Жовтки відокремлюють від білків. Набряклі вівсянку змішують з жовтками.
- Цукрозамінник розчиняють у воді і додають до вівсянці.
- Міксером на максимальній швидкості збивають білки. Пишну масу акуратно з’єднують з солодкою вівсянкою.
- З отриманого тіста ліплять невеликі кульки, укладають їх на деко. Пекти при 180°С близько 22 хвилин.
Готуємо з медом
Печиво за цим рецептом можна давати навіть дитині з року, якщо у нього немає алергії на мед і цитрусові. Завдяки додаванню лимонної цедри випічка набуває більш виражений аромат.
Інгредієнти:
- 250 г вівсяних пластівців;
- 180 г вершкового масла;
- 2 столові яйця;
- 5 мл розпушувача;
- 20 г подрібненої лимонної цедри.
Кроки приготування.
- Пластівці трохи підсушують на сухій сковороді і подрібнюють у блендері.
- У вівсяну борошно додають яйця, соду, цедру і мед, добре розмішують.
- Щоб тісто загусло, його ставлять в холодне місце на 40 хвилин.
- З охолодженої маси ліплять невеликі кругляшки і запікають їх протягом 15 хвилин при 190°С.
Вівсяне печиво по ГОСТу
Класичний колір, запах, смак і структура цього печива досягаються способом випікання по ГОСТу.
Необхідні продукти:
- 80 г вівсяного борошна;
- 170 г пшеничного борошна;
- 80 г маргарину;
- 180 г цукру;
- 30 г родзинок;
- 5 р коричного порошку;
- 2 р солі;
- 2 г гашеного соди;
- 40 мл води;
- 2 г ваніліну.
Кроки приготування.
- Ізюм замочують у воді на 30 хвилин, після подрібнюють у блендері.
- Маргарин розм’якшують при звичайній температурі і з’єднують з ваніліном, цукром, родзинками.
- До суміші додають підсолену воду і корицю.
- Засипають вівсяну муку, потім пшеничне. Замішують пластичне тісто.
- Розкочують корж товщиною 8 мл і вирізують з нього гуртки.
- Печиво підсмажується при 200°З чверть години.
Вівсяне печиво шоколадне
Склад класичного печива доповнюють горішки, шоколад, які надають йому незабутній аромат і унікальний смак.
Склад компонентів:
- 300 г геркулесових пластівців;
- 200 г борошна;
- 2 яйця;
- 150 г молочного шоколаду;
- 140 г цукру;
- 140 г коричневого цукру;
- 220 г маргарину;
- 10 г розпушувача;
- 120 г лісових горіхів;
- 4 г ваніліну;
- 8 г солі;
- 10 г кукурудзяного крохмалю.
Рецепт приготування.
- Маргарин розм’якшують в природних умовах і змішують з двома видами цукру.
- Пару яєць збивають з ваніліном.
- Борошно з’єднують з геркулесом, сіллю, розпушувачем, крохмалем.
- Перемішують всі заготовки.
- Горіхи подрібнюють за допомогою блендера, шоколад дрібно нарізають або натирають на середній тертці. Додають до решти інгредієнтів.
- Тісто викладають десертною ложкою акуратними гірками на деко, застелене пергаментом.
- Десерт випікати 15 хвилин при 180°С.
Рецепт на кефірі
Черговий рецепт низькокалорійної випічки сподобається всім, котрі худнуть.
Інгредієнти:
- 300 г вівсяних пластівців;
- 50 мл меду;
- 300 мл кефіру 1% жирності;
- 2 г ваніліну;
- 3 г кориці;
- 3 г гашеного соди;
- 50 г подрібнених сухофруктів на вибір.
Спосіб приготування.
- Вівсянку вимочують в кефірі протягом 30 хвилин.
- До пластівців додають інші компоненти і ретельно перемішують.
- На аркуші з пергаментом розміщують рівні шматочки тіста. Запікають при 180 градусах 13 хвилин.
З кокосовою стружкою
Кокос — вдалий інгредієнт, які не тільки додає оригінальності смак печива, але і робить його зовнішній вигляд привабливіше.
Продукти:
- 100 г геркулеса;
- 300 г борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 180 г цукру;
- 190 г кокосової стружки;
- 20 мл меду;
- 10 г погашеної соди.
Рецепт приготування.
- В розтопленому маслі перемішують соду і мед.
- Окремо з’єднують геркулес, борошно, какао, цукор. Додають до масляно-медової суміші.
- З отриманого тіста роблять кругляшки, розміщують їх на пергаменті.
- Кокосове печиво з вівсяних пластівців печуть при 180°З чверть години.
Вівсяне печиво, випечене самостійно, подають як додаток до сніданку або у вигляді корисного!