Рецепт булочок, легенів, смачних і повітряних, здивує вас простотою приготування навіть саму ледачу господиню. А для любительок поворожити з тестом ми відібрали найбільш затребувані рецепти солодкого десерту.
Класичні булочки з дріжджового тіста
До складу входять:
- борошно хлібопекарська – 400 г;
- одна пачка масла жирністю 72,5%;
- дріжджі (бажано французькі) – 30 г;
- стандартний склянку молока (2,5% жирності);
- пудра цукрова – один пакетик;
- чотири жовтка курячих;
- ванільний цукор – 30 г;
- сіль.
Технологія виконання:
- У глибокій мисці просіяне борошно змішують з цукровим піском і вершковим маслом кімнатної температури, солять.
- Додають дріжджі, розтерті з збитими жовтками і ванілін.
- Добре вимішують.
- Рівну поверхню посипають борошном, з тіста розкачують пласт.
- Склянкою нарізають кружечки, дають їм полежати.
- Змащують збитим жовтком кожен гурток, за бажанням центр кожного гуртка наповнюють начинкою.
- Випікають булочки з дріжджового тіста на аркуші паперу для випічки.
Як приготувати з корицею
До складу входять:
- 0,5 кг борошна;
- півпачки масла жирністю 72,5% або маргарину;
- цукровий пісок – 2 ст. л.;
- пакетик дріжджів;
- півсклянки молока;
- пудра;
- кориця (мелена);
- три курячих яйця.
Технологія виконання:
- Підігріте молоко з’єднати з хлібопекарськими дріжджами.
- До молочно-дріжджової суміші додають склянку борошна і ложку цукру.
- Розм’якшене вершкове масло розтирають з рештою кількістю борошна.
- Посипають корицею і пудрою, вводять збиті яйця.
- Дають тісту піднятися, а потім з’єднують з дріжджовий масою.
- Після збільшення тесту в обсязі – формують булочки.
- Перед випіканням змащують жовтком.
- Коли булочки з корицею расстоятся, випікають в духовці.
Цукрова випічка
До складу входять:
- борошно хлібопекарська – 2,5-3 склянки;
- цукор – 60 г;
- 100 мл води;
- масло вершкове жирністю 72,5% – 50 г;
- куряче яйце (категорії С1);
- дріжджі швидкодіючі – пакет;
- сіль;
- ванілін.
Технологія виконання:
- Замішують тісто на опарі. Процес докладно описаний вище.
- Коли тіста стане вдвічі більше, роблять невеликі кульки.
- Викладають їх на деко, дотримуючись відстань між булочками (щоб їм було місце ще піднятися і стати пишними).
- Дають підійти.
- Потім змащують збитим білком з жовтком, посипають цукровим піском.
- Печуться булочки з дріжджового тіста не більше п’ятнадцяти хвилин при 250 градусах.
Французькі булочки «Синабон»
До складу входять:
- просеянная борошно – 650 г;
- яйця – 2 шт.;
- молоко – один стакан;
- цукор – 50 г;
- 1,4 пачки масла вершкового жирністю 72,5%;
- пакетик французьких дріжджів;
- сіль.
Технологія виконання:
- Тепле молоко з’єднують з ложкою цукру.
- Вводять дріжджі, перемішують до отримання опари.
- Білки і жовтки збивають в глибокій мисці, всипають до них залишки цукрового піску.
- Потім перемішують з маслом, додають харчову сіль.
- Вводять опару і просіяне борошно.
- Замішують тісто, залишають піднятися.
- Качалкою на стільниці розкочують пласт.
- Нарізають смужки і кожну скручують джгутом.
- Випікають булочки синабон в печі до готовності.
З листкового тіста
До складу входять:
- 5 склянок просіяного борошна;
- стакан коров’ячого молока;
- ст. л. білого цукру;
- яйця категорії С2 – 2 шт.;
- пачка масла жирністю 72,5% або маргарину;
- дріжджі (25 г);
- сіль.
Технологія виконання:
- Масло витримують до м’якості.
- Після розм’якшення його розтирають зі ста грамами борошна і прибирають отриману масу в холод.
- У вливають дріжджі, тепле молоко, всипають цукор і змішують з рештою кількістю борошна.
- Збивають яйця, з’єднують з раніше отриманою сумішшю.
- Вымешанному тісту дають полежати в теплі.
- Розкатаний пласт змащують холодною масою з масла і борошна.
- З’єднують краї, накочують качалкою і знову прибирають в холод.
- Через шістдесят хвилин згинають тісто навпіл і ще раз проходять по ньому качалкою.
- Нарізають формочкою невеликі кружечки.
- У центр кожного кладуть начинку і згортають.
- Дають підійти і змащують збитим жовтком з білком за допомогою пензля.
- Печуться булочки з листкового тіста близько 20 хвилин.
Господині на замітку: Щоб булочки вийшли смачніше, тесту потрібно дати постояти, провівши обминку кілька разів у міру його підняття. Тоді вироби вийдуть особливо повітряними.
Готуємо з родзинками
До складу входять:
- 1 кг борошна;
- цукор – стакан;
- дріжджі – 65 г;
- сіль;
- 250 мл молока;
- лимонна цедра (натерта);
- масло жирністю 72,5% – 150 г;
- цукати – 50 г;
- мигдаль – 50 г;
- родзинки – 200 г;
- полпакетика ванільного цукру;
- 50 мл рому;
- дрібна пудра цукрова.
Технологія виконання:
- Із просіяного борошна роблять гірку, центр додають дріжджі, змішані з коров’ячим молоком.
- Вимішують і залишають тісто постояти.
- Ізюм замочують у ромі, заздалегідь розведеному з водою, до розм’якшення.
- У тісто посипають цукор, з’єднують з розм’якшеним маслом, цукатами і мигдальною стружкою.
- Вливають молоко і розм’якшений родзинки, перемішують.
- Дають тісту облежаться дві години, потім формують невеликі булочки з родзинками.
- Печуть у духовці при 230 градусах близько 15 хвилин.
Домашні булочки з маком
До складу входять:
- маргарин – пачка;
- 0,5 ч. л. солі;
- дріжджі (пакетик);
- жовток курячий (яєчний);
- борошно пшеничне – півкіло;
- стандартний склянку молока (2,5% жирності);
- цукор – 100 г;
- подрібнений мак.
Технологія виконання:
- З усіх складових (крім яєчного жовтка) роблять тісто на дріжджах.
- На плоскій поверхні розкочують тісто периметром приблизно 30х40 див.
- Посипають меленим маком, закріплюють краю.
- Укладають на деко для випікання.
- Булочки з маком ставлять в духовку на півгодини.
З сирною начинкою
До складу входять:
Тісто:
- борошно 550 г;
- 0,5 ч. л. (харчової) солі;
- вода – стакан;
- дріжджі – фасувальний пакет;
- 75 г цукру;
- яйце (категорії С2);
- 75 мл молока (2,5% жирності);
- масло жирністю 72,5%.
Начинка:
- яйце куряче (категорії С2);
- сир – 200 г;
- цукровий пісок – 30 р.
Технологія виконання:
- Тісто замішують безопарним способом – на молоці з водою.
- Дають тісту побродити, обминаючи не менше двох разів.
- Розкочують качалкою, розподіляють по поверхні вершкове масло, складають навпіл і знову розкачують.
- Прибирають в холод на двадцять п’ять хвилин.
- Розкочують пласт і ножем, попередньо опущеною в борошно, нарізають квадратики (прямокутники).
- Сир змішують з білками і жовтками, перемішаними з цукром.
- Начинку викладають на тісто, защипують краї.
- Зверху на булочки пензлем наносять яєчну суміш або солодку воду, випікають.
З повидлом
До складу входять:
- хлібопекарська борошно – 450 г;
- сіль – чверть десертної ложки;
- вода – чверть склянки;
- яйце – 3 шт. + 1 для змащення;
- цукру-піску – 4 ст. л.;
- масло жирністю 72,5% – 100 м;
- дріжджі – пакетик 12 м;
- ванілін;
- 100 г повидла;
- пудра цукрова.
Технологія виконання:
- Білки і жовтки трьох яєць розтирають з піском, трохи солять.
- Вводять в суміш дріжджі, розведені в злегка підігрітій воді.
- Замішаній тісту дають підійти.
- На розкатаний пласт тіста наносять вершкове масло, складають навпіл.
- Знову проходять качалкою і прибирають в холод.
- З холодного тіста формують пласт, нарізують ромбиками.
- Ложечкою кладуть повидло, защипують краї.
- Після того як булочки з повидлом постоять, зверху наносять масло або збитий жовток з білком.
- Випікають близько півгодини.
Солодкі здобні булочки
До складу входять:
- 0,5 кг пшеничного борошна;
- 30 г дріжджів;
- цукор-пісок 2 ст. л.;
- коров’яче молоко (3,2% жирності) – 100 мл;
- масло жирністю 72,5% або маргарин – 60 г;
- 1-2 курячих яйця (категорії С1);
- сіль кухонна.
Технологія виконання:
- Молоко підігрівають в посуді і розводять в ньому дріжджі.
- Молочно-дріжджову масу з’єднують з цукром і м’яким маслом.
- З борошна формують гірку на рівній поверхні, в центр вбивають яйця, замішують тісто.
- Залишають здобне тісто для булочок в теплі і дають піднятися.
- З розкачаного тіста формують булочки.
- Зверху пампушки посипають цукром і випікають на аркуші для випічки.
Простий рецепт на кефірі
До складу входять:
- охолоджене яйце;
- стандартний стакан знежиреного кефіру;
- масло жирністю 72,5% або маргарин – чверть пачки;
- просеянная біла борошно – 1,5-2 склянки;
- пачка сухих дріжджів;
- дрібна кухонна сіль.
Технологія виконання:
- З борошном перетирають вершковий маргарин або масло, з’єднують з дріжджами.
- Вводять залишки борошна, вливають кефір і замішують.
- Потім тісто має облежаться в холодильнику (три години).
- З розкачаного тіста формують булочки.
- Зверху можна змастити білком з жовтком або солодкою водою.
- Випікають на аркуші для випічки до рум’яної скоринки.
З тіста, приготовленого в хлібопічці
До складу входять:
- 8 склянок борошна;
- 2 склянки коров’ячого молока;
- кухонна сіль;
- половина пачки масла жирністю 72,5%;
- 100 г цукрового піску;
- 3 яйця;
- сухі дріжджі.
Технологія виконання:
- Всі підготовлені інгредієнти складають у відерце хлібопічки.
- Включають функцію приготування дріжджового тіста.
- По готовності дістають і формують булочки з цукром.
- Випікати на змащеному листі для духового шафи.
З мармеладом
До складу входять:
- сметана (2,5% жирності) – склянка;
- масло жирністю 72,5% – 0,25 кг;
- біла пшеничне борошно – 1 кг;
- пластовий мармелад – 650 р.
Технологія виконання:
- В м’яке масло додають 200 грам сметани, борошно просівають.
- Замішане тісто поділяють на кілька рівних частин, формують великі колобки.
- Прибирають на дев’яносто хвилин в морозильну камеру.
- З кожного великого колобка формують гурток.
- Його ділять на чотири частки, потім ще на три.
- У широку сторону трикутника кладуть шматочок мармеладу і закочують його в трубочку.
- Укладають на деко так, щоб мармелад з листом не стикався.
- Випікають до готовності.
Господині на замітку: Для додання булочкам апетитного вигляду і солодкого смаку їх посипають цукровою пудрою. Вироби повинні бути охолодженими.
Медові булочки
До складу входять:
- 3 склянки білого борошна;
- масло жирністю 72,5% або вершковий маргарин – пачка;
- вода – 75 мл;
- 2 яйця;
- півсклянки родзинок (за смаком);
- пластина дріжджів;
- мед – 100 г;
- горіхи – 2 ст. л.
Технологія виконання:
- Дріжджі розчиняють у воді, змішують із збитими білками і жовтками.
- Вводять вершковий маргарин або масло, всипають просіяне борошно.
- Прибирають тісто на сто двадцять хвилин в холодильну камеру.
- Додають мед.
- З розкатаного тіста ножем нарізають трикутники.
- Центр змащують начинку, защипують краї.
- Печуть близько двадцяти п’яти хвилин. Температура 200 градусів.
Рогалики з вареним згущеним молоком
До складу входять:
- борошно – 0,6 кг;
- маргарин вершковий – пачка;
- 300 мл коров’ячого молока;
- 3 жовтки (курячих);
- лимонна цедра;
- куряче яйце;
- пудра (цукрова)– фасувальний пакет;
- харчова сіль;
- банку вареного згущеного молока.
Технологія виконання:
- У молоці розчиняють дріжджі, попередньо змішані з цукром.
- Суміші дають постояти в теплі.
- Жовтки забивають у борошно, підсолоджують, вводять маргарин, з’єднують з дріжджовий закваскою.
- Додають подрібнену лимонну цедру, місять тісто.
- Розкачують, нарізають на порційні частини.
- Кожну корж змащують згущеним молоком і формують у вигляді булочок.
- Дають підійти і випікають в духовій шафі.