Важко уявити новорічний стіл без апетитних різноманітних закусок. Найчастіше до цього свята господині готують велика кількість салатів на будь-який смак. Вони допомагають урізноманітнити меню і впоратися з голодом в очікуванні гарячого. Кращі рецепти салатів на Новий рік зібрані далі.
Класичне «Олів’є» на Новий рік
Інгредієнти:
- 200 – 250 г вареної ковбаси без сала;
- 4 відварних картоплини;
- 3 маринованих огірка;
- 5 зварених до твердої серединки курячих яєць;
- 2 шт. сирої моркви;
- півбанки горошку;
- сіль з майонезом – за смаком.
Готуємо так:
- Коренеплоди зварити в мундирі до розм’якшення. Остудити, почистити і подрібнити кубиками. У процесі готування картоплі потрібно додати в окріп ½ склянки розсолу від маринованих огірків, тоді овоч не розвариться.
- Шматочками трохи крупніше порізати ковбасу, видаливши з неї плівку.
- Зварені і охолоджені яйця порубати приблизно однаковими акуратними шматочками. Так само вчинити і з огірками.
- Всі інгредієнти з’єднати і засипати в салат горошок без рідини.
Посолити продукти, заправити обраним соусом і перемішати.
З кальмарами і креветками
На чверть кіло кальмарів і така ж кількість креветок вам буде потрібно також:
- 2 крутих яйця;
- майонез, змішаний з сіллю і приправами.
Приготування:
- Заздалегідь розморозити морепродукти.
- Кальмари спочатку обшпарити окропом і зчистити з них плівку, після чого варити 6 – 7 хвилин. Креветки варити в солоній воді 3 – 3,5 хвилини.
- Підготувати і порізати всі морепродукти. Шматочки повинні бути приблизно однаковими.
- Варені яйця подрібнити довільно.
- Змішати продукти і заправити закуску.
Салат з корейською морквою і свининою
На чверть кіло копченої свинини заздалегідь підготуйте такі продукти:
- 1 головку білого солодкого лука;
- 1 повний стакан соломки пікантною морквини;
- класичний майонез з сіллю.
Приготування:
- Копчена свинина без кісток нарізають довгою тонкою соломкою.
- Цибуля очищається і рубається тонкими півкільцями. Його обов’язково потрібно обшпарити окропом, щоб видалити гіркоту. Після цього викласти на друшляк/сито, щоб стекла рідина.
- При необхідності скоротити довгу соломку моркви, а потім віджати її від зайвого маринаду.
- Всі інгредієнти з’єднати і заправити закуску підсоленим майонезним соусом.
Морквину для такого рецепта можна як купити готову, так і зробити самостійно.
З копченою куркою і грибами
Вам будуть необхідні:
- 350 г копченої яловичини без кісток;
- стільки ж свіжих грибів;
- цибулина;
- 4 крутих яйця;
- пара міцних огірків;
- столова зелень;
- спеції, відповідні до курятини, сіль;
- свіжа журавлина.
Приготування:
- Першим шаром закуски стануть брусочки копченої курятини. Замість неї можна взяти будь-яку іншу птицю. М’ясний пласт можна не підсолювати, але його обов’язково потрібно промазати соусом.
- Далі розподіляються шматочки свіжих огірків з соусом і сіллю.
- Для третього шару потрібно спочатку відварити будь-які лісові гриби, а потім обсмажити їх до готовності разом з шматочками цибулі. Посолити, додати спеції.
- Обжарка розподіляється по огіркової маси і на ній теж малюється майонезна сітка.
- Гриби з цибулею присипаються шаром подрібненої зелені.
- Останній пласт формують терті варені яйця. Їх присмачувати майонезом не потрібно, оскільки цей шар повинен вийти «пухнастим».
Прикрашається закуска свіжої журавлиною. Можна взяти для цієї мети і половинки дрібних черрі.
З червоною рибою і сухариками
Інгредієнти:
- 150 – 200 г китайської капусти;
- половина середньої пачки крабових паличок;
- 100 – 150 г будь малосоленой риби;
- 50 г твердого сиру;
- ½ Частина цибулини;
- 2 жмені білих часникових сухариків;
- кухонна сіль і суміш перців;
- класичний майонез/сметана.
Приготування:
- Китайську капусту дрібно нашаткувати. Присолити її і розім’яти руками. Використовувати потрібно тільки м’яку частину капустяного листя. Щільні грубі ділянки краще викидати або додавати в інші страви.
- Обрану слабкосолений рибу і крабові палички потрібно порізати акуратними кубиками. Так само слід подрібнити і частина ріпчатої цибулі.
- Сир подрібнити теркою з середніми або великими отворами.
- Усе з’єднати. Посолити і поперчити.
Заправити цей смачний салат на Новий рік найкраще майонезом/сметаною і посипати сухарями. Відразу подати гостям.
Новорічний салат «Обжорка» з яловичиною
Інгредієнти:
- 400 – 450 г м’якоті яловичини;
- 1 головка цибулі;
- 2 шт. моркви;
- 2 солоних огірка;
- 1/3 ст. класичного майонезу з сіллю;
- улюблені спеції для м’яса;
- жир для обсмажування.
Приготування:
- Яловичину залити водою і зварити м’ясо до повної готовності. Воду, яку використовують для варіння, не солити, інакше м’ясо буде сухуватим.
- Поки готується яловичина, дрібно порубати цибулю.
- Сиру моркву нашаткувати соломкою. Можна використовувати для цього особливу «корейську» тертку. Так само подрібнити солоні огірки. Якщо у них дуже щільна шкірка, то її потрібно тонко зрізати.
- Спочатку на розігрітій олії обсмажити цибулю до прозорості, потім додати до нього соломку морквини. Помішуючи, смажити овочі 8 – 9 хвилин. Зажарка повинна стати злегка рум’яної, але не підгоріти, інакше готова закуска буде гірчити. Додати спеції.
- Варене м’ясо нарізати кубиками. Змішати з остиглої засмажкою.
- Додати до продуктів соломку огірків і все ретельно перемішати.
Заправити частування солоним майонезом. За бажанням прикрасити його свіжою зеленню.
«Королівський» зі свининою та чорносливом
Інгредієнти:
- 200 г вареної буряків;
- 200 – 250 г свинини без кісток;
- 150 – 200 г вареної моркви;
- 1 солодка цибулина;
- 150 – 200 г вареної картоплі;
- 2 завчасно зварених яйця;
- 1 ст. подрібненого твердого сиру;
- ½ Склянки очищених волоських горіхів;
- ½ Ст. в’яленого чорносливу;
- класичний підсолений майонез.
Приготування:
- Відварити м’якоть свинини. Дати їй повністю охолонути і розділити на волокна.
- Варені коренеплоди ретельно очистити і подрібнити середньої великою теркою. За бажанням, картоплю можна не терти, а різати середніми кубиками, тоді вона буде краще почуватися у страві.
- Дрібно покришити зварені яйця і цибулю.
- Горіхи просто порубати ножем. Їх шматочки можуть бути не занадто дрібними.
- Чорнослив розмочити теплою водою і порізати смужками.
- Викласти частування шарами в спеціальне кулінарне кільце: картопля – м’ясо – лук – яйця — морквина – чорнослив. Всі продукти промащувати підсоленим соусом.
Прибрати кулінарне кільце і засипати закуску тертим сиром з рубаними горіхами.
«По-царськи» з морепродуктами та ікрою
Інгредієнти:
- 1 повний стакан дрібних креветок;
- 2 – 3 варених яйця;
- 200 – 250 г кальмарів;
- 200 – 250 г крабового м’яса;
- 2/3 ст. тертого напівтвердого/твердого сиру;
- 1 – 2 зуб. свіжого часнику;
- 5 десертних ложок червоної ікри;
- класичний майонез.
Приготування:
- Тушку кальмарів відправити в активно вируючий окріп. Готувати 3 – 4 хвилини на середньому вогні. Щоб продукт вийшов смачніше, можна додати у воду при варінні лаврове листя, горошок перцю або інші прянощі.
- Відварені остиглі морепродукти порубати тонкою довгою соломкою. Якщо на них залишилася плівка, її обов’язково потрібно видалити.
- Креветки варити в киплячій воді 3 – 4 хвилини. До цих морепродуктів також можна додати прянощі, дати креветкам охолонути і ретельно очистити.
- Змішати морепродукти. Всипати до них соломку крабового м’яса або звичайних крабових паличок.
- Часник розім’яти і додати в салат. Туди ж відправити дрібні акуратні кубики варених яєць, червону ікру, тертий сир.
Заправити закуску майонезом і можна відразу знімати з неї пробу.
Салат на новий рік «Ялинка»
Інгредієнти:
- 150 – 200 г вареної ковбаси;
- ½ Склянки зеленого горошку;
- 50 г сиру;
- 2 варених яйця;
- 1 міцний свіжий огірок;
- 1 пучок кропу;
- класичний майонез;
- сіль;
- томати черрі, шматочок солодкого перцю і зерна солодкої кукурудзи для прикраси.
Приготування:
- Відразу в загальну миску відправити дрібні акуратні кубики свіжого огірка разом з шкіркою.
- До нього додати приблизно такі ж за розміром шматочки вареної ковбаси (потрібно вибирати сорт без сала), тертий сир, горошок у вигляді консервів та подрібнені варені яйця.
- Все посолити, полити соусом і добре перемішати.
- Отриманий салат викласти на велику плоску тарілку у вигляді ялинки з верхнім гострим кінцем, а нижнім – округлим широким.
- Зверху повністю засипати основу рубаним кропом, імітуючи ялинкові голки.
З перцю вирізати зірку для дерева. Половинки чері та кукурудза будуть зображати ялинкові іграшки. Якщо ви шукайте прості салати до великого застілля, то це – знахідка. Він смачний і дуже ефектно виглядає на святковому столі.
Листкова закуска з курячою печінкою і печерицями
Інгредієнти:
- 300 – 350 г курячої печінки;
- 300 – 350 г очищених печериць;
- 3 варених яйця;
- 150 – 200 г вже тертого сиру;
- 4 варених картоплини середнього розміру;
- 2 шт. вареної моркви;
- 2 головки цибулі;
- олія, сіль, майонез, спеції, які підійдуть до печінки.
Приготування:
- Всі коренеплоди відварити до розм’якшення. Остудити і очистити від шкірки. Потерти.
- Зварити яйця до твердої серединки і теж подрібнити теркою.
- Цибулю почистити, порізати подрібніше, гриби – пластинками. Обсмажити їх з половиною цибулевих скибочок до готовності. Додати спеції і сіль.
- З рештою цибулею обсмажити печінку, нарізану невеликими шматочками.
- Викласти продукти: картоплю – обжарку з грибами – морква – обжарку з печінкою – сир – яйця.
Всі шари посолити і промазати майонезом (крім грибного). Дати частування настоятися в прохолоді.
З пекінською капустою і помідорами черрі
Інгредієнти:
- 5 – 6 шт. черрі;
- 300 – 350 г крабових паличок;
- 1 – 2 зуб. часнику;
- 300 – 350 г китайської капусти;
- ½ Ч. ложки солі і ¼ ч. ложки перцю;
- свіжа подрібнена петрушка;
- майонезний соус.
Приготування:
- Розморозити крабові палички і тільки після цього зняти з них плівку і порізати середніми кубиками. Бажано вибирати для такої страви соковитий продукт.
- Промиту капусту нашаткувати гострим ножем, присолити і пом’яти руками до розм’якшення.
- Зелень дрібно порубати. Часник розім’яти. Черрі порізати на 2 – 6 частин, залежно від смаків кулінара і розміру овочів.
- Всі компоненти покласти в загальне салатне блюдо. Додати до них залишилися сипучі інгредієнти і заправити соусом.
Якщо ви віддаєте перевагу пісні салати, то в якості соусу тут варто використовувати масло.
Новорічний салат «Малахітовий браслет»
Інгредієнти:
- 1 велике філе курятини;
- 4 варених яйця;
- 4 шт. ківі;
- 1 велике зелене яблуко;
- 1 морквина;
- 1 – 2 зуб. часнику;
- 1 десертна ложка лаймового соку, сіль і майонезний соус.
Приготування:
- Першим ділом потрібно зварити моркву, курятину і яйця. Остиглі готові продукти подрібнити. Овоч і яйця потерти (білки і жовтки окремо), м’ясо порізати середніми шматочками. Яблуко дрібно порубати (без шкірки і насіння).
- У майонез видавити часник, додати лаймовий фреш і сіль.
- Ківі почистити і порізати однаковими кубиками. Одне залишити для прикраси.
- Викласти фрукти першим шаром закуски і промазати майонезним соусом.
- Зверху розсипати інші компоненти: м’ясо – білки – морква – яблуко – жовтки.
- Шари за смаком промащувати по ходу складання салату соусом.
Прикрасити готову частування тонкими пластинками залишився ківі.
Шпротна закуска з кукурудзою
Інгредієнти:
- 1 банка шпротів;
- 1 кислий огірок;
- 2 заздалегідь відварених яйця;
- 1 ст. консервованих кукурудзяних зерен;
- половина пучка пір’я зеленої цибулі;
- половина склянки порізаного кубиками сиру;
- підсолений майонез.
Приготування:
- Витягти шпроти з банки і розділити кожну рибку навпіл. Видалити кісточки, зрізати хвостики, а решту частини дрібно порізати.
- Огірок з шкіркою подрібнити рівними однаковими кубиками. Замість кислих/солоних плодів можна взяти свіжі.
- Яйця не ділити на складові, а відразу потерти.
- Сир потрібно нарізати дуже дрібно. З кукурудзи злити зайву рідину. Дрібно порубати зелень цибулі.
- Продукти засипати в загальну посуд і змішати.
Готовий салат заправити майонезним соусом без добавок.
З ананасами і шинкою
Інгредієнти:
- 300 – 350 г консервованого ананаса;
- 1 ст. зерен консервованої кукурудзи;
- 200 – 250 г свинячої/курячої шинки
- 4 заздалегідь відварених яйця
- кілька листків салату;
- 2/3 ст. підсоленого оливкової майонезу.
Приготування:
- Остудити і очистити від шкаралупи заздалегідь відварені яйця, порубати їх акуратними кубиками. Ділити яйця на жовтки і білки перед подрібненням не потрібно.
- Ананаси викласти на друшляк. Коли сироп стече, порізати фрукти мініатюрними шматочками.
- Консервовану кукурудзу позбавити від маринаду. За бажанням обидва консервованих продукту можна додатково промити проточною водою. Тоді в салаті не буде відчуватися солодка нота.
- Шинку порізати брусочками. Не потрібно дрібнити, м’ясо повинно добре відчуватися в салаті.
- Викладати майбутню закуску шарами. Щоб вона вийшла більш акуратною, можна скористатися кулінарним кільцем.
- Першим викладається салатний лист. На нього висипається кукурудза. Далі розподіляються: шинка – яйця – ананас.
- Шари ретельно ущільнюються руками і за смаком промащуються підсоленим майонезом.
Головне, акуратно зняти кулінарне кільце, щоб не порушити цілісність частування.
Легкий овочевий салат без майонезу
Інгредієнти:
- 1 склянка вареної квасолі (можна взяти консервовану);
- 1 шт. болгарського перцю;
- 1 червона цибулина;
- ½ Лайма;
- 1 маленький стручок чилі;
- 2 – 3 зубки часнику;
- 1 невеликий пучок кінзи/петрушки;
- 4 десертні ложки олії оливи;
- часникова сіль за смаком.
Приготування:
- Очистити від насіння болгарський перець. М’якоть порізати кубиками або брусочками.
- Часник розім’яти і змішати з порваною руками зеленню, маслом і часниковою сіллю.
- Чилі без насіння порізати дуже дрібними шматочками. Цибулину, навпаки, досить крупно порубати.
- Об’єднати складові, всипати до них квасолю і збризнути закуску соком лайма.
Заправити отриману закуску соусом з другого пункту. Тим, хто віддає перевагу легкі салати в якості основного блюда, можна доповнити її відварений/запеченою куркою.
Велика частина описаних вище салатів заправляється класичним майонезом. Саме цей інгредієнт робить закуску калорійною і недиетической. Але за бажанням можна замінити жирний соус легким несолодким йогуртом, сметаною середньої або низької жирності. Практично з будь-яким салатом добре поєднується олійно-гірчична заправка.