Поза всяким сумнівом, рецепти з сиру не тільки дуже корисні, але й дивовижно смачні. А той, хто в цьому сумнівається, просто не знає, як приготувати страви з такого молочного продукту швидко і смачно. Ну що ж, настав час розвіяти усі побоювання супротивників сиру гідними способами приготування!
Класичні сирники із сиру
Сирники – відмінна ідея для корисного сніданку. І смажаться вони недовго, так що готувати їх можна хоч кожен ранок.
Їх смак допоможуть урізноманітнити як різні солодкі соуси і добавки (наприклад, сметана, збиті вершки або шоколадна паста), так і сухофрукти, горішки або цедра цитрусових, додані в тісто.
Нижче наведено спосіб приготування смажених сирників, і він по-справжньому вдалий. Але головна особливість такого рецепта полягає в тому, що для нього можна використовувати не тільки плиту, але і в духову шафу. Спробуйте викласти по парі столових ложок тесту в порційні силіконові формочки для кексів і відправити у піч на півгодини при 180°С. Повірте, результат вас здивує!
Інгредієнти:
- 0,5 кг сиру;
- 2 яйця;
- 0,1 кг цукру;
- 3 ст. л. борошна;
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- сіль.
Як приготувати?
- Сир перекласти в глибокий посуд, додати яйця, обидва види цукру і сіль. Змішати. Додати борошно, продовжуючи вимішувати тісто.
- Тепер можна приступати безпосередньо до смаження. Але спочатку треба сформувати самі сирники. Щоб це було легше зробити, руки слід намочити в холодній воді.
- З тіста скачати кульки, обваляти їх у борошні і трохи придавити. Викласти на розігріту сковороду з олією, обсмажити з одного боку на помірному вогні, перевернути, сковороду накрити кришкою і зменшити вогонь до слабкого.
- Смажити десерт до готовності ще 2 – 3 хвилини.
Сирники краще зберігають форму, якщо їх спершу викласти остигати на решітку, а потім перекласти в тарілку для подачі до столу.
Ліниві вареники
Любите сирні страви, а особливо вареники, але на їх готування знову не вистачає часу? І в черговий раз мляво жуєте з ранку раніше нудний сир? Є рішення: швидко, легко і незвично. Ліниві вареники – впорається навіть ледар!
Ліниві вареники – дуже зручна їжа. Можна приготувати у вільний час, заморозити, а варити по необхідності.
Таку смакоту з задоволенням їдять навіть самі вибагливі в їжі діти: хоч на сніданок, хоч на обід, хоч в якості десерту, якщо полити їх зверху солодким топпінгом. Для цього чудово підходять згущене молоко, варення або цукор з вершковим маслом.
Інгредієнти:
- 400 г сиру;
- 2 яйця;
- 160 г борошна;
- 70 г вершкового масла;
- 60 г цукру;
- щіпка солі.
Як приготувати?
- Сир змішати з сіллю, маслом, курячими яйцями і цукром. Додати борошно і замісити тісто.
- Викласти його на робочу поверхню і замісити. Воно повинно трохи липнути до рук, бути м’яким і вологим.
- Відрізати невеликий шматочок і руками, змоченими в холодній воді, сформувати «ковбаску» діаметром близько двох сантиметрів. Нарізати її невеликими однаковими шматочками.
- Киплячу воду посолити, викласти в неї вареники і варити, поки вони не спливуть (2 – 3 хвилини).
Дуже смачне печиво
Такого сирного печива варто відразу спекти побільше – розійдеться вліт, це точно. Багато хто навіть вважають його своїм найулюбленішим. Ну, а як же інакше? З хороших продуктів і випічка виходить відмінною, не тільки смачною, але і корисною.
Запропонуйте таке печиво з сиру дітям – ось вже хто не відмовиться від такого десерту і оцінить його по достоїнству. Адже не кожна дитина погодиться їсти сир в чистому вигляді, а ось доданий в хрусткі печенюшки – з радістю.
Якщо ви не проти привнести пряні нотки смаку в випічку, то додайте трохи кориці цукор для обвалювання печива. Виходить дуже апетитно, а запах який – ніхто не встоїть!
Інгредієнти:
- 230 г сиру;
- 500 г борошна;
- 250 г цукру;
- 230 г вершкового масла;
- 2 жовтка;
- 2 ст. л. води.
Як приготувати?
- Сир змішати з порубаним маслом, додати воду і яйця, всипати борошно і замісити тісто. Накрити його і прибрати в холодне місце на півгодини.
- Потім отдохнувшую основу не товсто розкачати (5 мм) і з допомогою склянки чи спеціальних формочок для печива вирізати заготовки-кружечки.
- Посипати їх цукром, скласти навпіл, зверху про знову посипати цукром і знову скласти.
- Перекласти майбутнє печиво на деко і випікати в розігрітій духовій шафі 20 хвилин при 180°С.
Млинці з сиром
Млинці з сиром – загальні улюбленці, завжди користуються успіхом за всяким застіллям. А як же легко урізноманітнити класичну начинку! Можна просто додати ягоди (вишня, полуниця, смородина), дрібно порізані фрукти (персики, банани, ананаси) або сухофрукти (родзинки, курага, фініки) – і отримати кардинально різний, але завжди відмінний смак.
Набридли солодкі десерти? Тоді замість цукру додайте в начинку посічену зелень і часник і пробуйте пікантну закуску. Можна додати ще порізану слабосолену рибу – теж виходить відмінно!
Інгредієнти для тіста:
- пів-літри молока;
- яйце;
- 7 ст. л. з гіркою борошна;
- 1,5 ст. л. цукру;
- 1 ст. л. крохмалю;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- по трохи соди і солі.
Для начинки:
- 450 г сиру;
- яйце;
- цукор/ванільний цукор, сіль.
Як приготувати?
- Цукор збити з яйцем, сіллю і содою, додати молоко і розмішати. Потім ввести борошно, крохмаль і розмішати тісто до однорідності.
- Смажити млинці з двох сторін на розігрітій, змащеній маслом сковороді до рум’яності.
- Готувати начинку просто. Потрібно лише змішати всі інгредієнти.
- Кожен млинець змастити начинкою, скачати рулетом і тушкувати на вершковому маслі в сковороді під закритою кришкою хвилин 5 – 7;
- Перевернути і тушкувати ще пару хвилин.
Готуємо запіканку в мультиварці
Мультиварка, вірна помічниця будь-якої господині на кухні, стане в нагоді і в реалізації цього рецепта. Якщо ви все ще в рядах тих, хто сумнівається і роздумуєте, чи потрібна вона вам, то швидше відкиньте всякі коливання. Потрібна і ще як, купите – і точно не пошкодуєте!
Першим ділом для знайомства з новою технікою добре б спекти щось нескладне, наприклад, таке, як ця запіканка. Вона і проста в приготуванні, і корисна, і апетитна. Це не здорово, чи це не чудово?
Інгредієнти:
- 0,4 кг сиру;
- 2 яйця;
- 3 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. манки;
- 2,5 ч. л. крохмалю;
- трохи солі і ваніліну.
Як приготувати?
- Сир розмішати з яйцями, додати манку, цукор, крохмаль, сіль, ванілін і перемішати.
- Перекласти тісто в чашу мультиварки, змащену рослинним маслом, і піч 40 хв. в режимі «Випічка».
- Готову запіканку акуратно перевернути з чаші на плоску тарілку і прикрасити за бажанням.
Рецепт чізкейку
Чізкейк вже давно став звичним і досить популярним десертом в нашій країні. Звичайно, адже у нього така ніжна і соковита начинка, і при цьому така хрустка і розсипчаста основа. Як його не любити!
На перший погляд може здатися, що рецепт цього пирога складний і багатоетапний, а продукти важкодоступні. Але це зовсім не так. Варто лише один раз спробувати його приготувати, і ви зрозумієте наскільки все просто.
Можна поласувати смачним домашнім чізкейк, навіть не маючи духовки. Нічого не треба пекти, треба лише дати йому постояти в холодильнику кілька годин. Раз, два – і десерт готовий!
Інгредієнти:
- 0,5 кг сиру;
- 0,4 кг печива (наприклад, «Ювілейне»);
- півтора склянки молока;
- 130 г вершкового масла;
- 100 г цукрового піску;
- 25 г желатину;
- ванільний екстракт.
Як приготувати?
- Печиво розмолоти в порошок блендером і отриману масу розтерти з маслом.
- Викласти промаслений крихту в форму для запікання, утрамбувати до товщини 1 см і прибрати в холодильник.
- Желатин залити половиною склянки молока і дати охолонути.
- До сиру додати склянку молока, цукор, ванільний екстракт і збити все блендером до гладкої маси.
- Змішати сирну масу з желатинової.
- Вилити сирну начинку на основу з печива, розрівняти і знову прибрати в холодильник на чотири години.
Залишилося тільки прикрасити десерт фруктами або ягідним желе і подати до столу.
Сочники
Ідеальні сочники з сиром – які вони? Це ті, у яких смак, як в дитинстві. Пісочне тісто має танути в роті, а начинка – бути ніжною і солодкою.
Магазинні сочники зараз, звичайно вже не ті, що раніше. Склад краще не читати (навіть якщо і прочитаєш, то навряд чи потім купиш). А ось приготувати таку смакоту будинку для своєї родини можна запросто. Якщо ви не прагнете до еталонного смаку, то можете спробувати додати в начинку корицю або цукати. Цікаве поєднання!
Інгредієнти тісто:
- 450 г борошна;
- 200 г вершкового масла;
- 100 г цукрової пудри;
- 2 яйця;
- сіль;
- 0,5 ч. л. розпушувача.
Начинка:
- 400 г сиру;
- 80 г цукру;
- 60 г борошна;
- 40 г сметани;
- яйце і білок.
Як приготувати?
- Сметану розмішати з сиром, яйцями, борошном і цукром – для начинки.
- Цукрову пудру збити з маслом, додати яйця і сіль. Ввести муку, розпушувач і замісити тісто.
- Розкачати його (товщина – 6мм) і вирізати основи-кружечки для сочников.
- Розподілити їх по листу, застеленному кулінарної папером.
- На кожну половинку кружальця викласти по одній повній столовій ложці начинки і накрити другою половинкою кружечки. Краю не защипывать.
- Сочники змастити яйцем і випікати півгодини при 200°С.
Королевська ватрушка
Королевська ватрушка – звучить інтригуюче. І зовсім не даремно, адже такий смачний десерт воістину гідний королівського меню. Навіть звичайний сир в ньому перетворюється на ніжну начинку, а що вже говорити про солодку пісочну крихту… Так і тане в роті!
Хто любить її гарячої і розсипчастою, з пилу, з жару, а хтось-тільки що з холодильника, щоб запивати гарячим чаєм. Але так чи інакше, ви полюбите такий десерт, без всяких сумнівів. Королевська ватрушка – це пиріг, який западає в душу з першого шматочка!
Інгредієнти тісто:
- 200 г вершкового масла;
- 1 ст. цукру;
- 3 ст. борошна;
- 1 ч. л. лимонного соку;
- по 0,5 ч. л. соди і солі.
Начинка:
- 500 г сиру;
- 4 яйця;
- 1 ст. цукру;
- ванілін.
Як приготувати?
- Блендером збити суміш для начинки: сир, яйця, цукор і ванілін.
- Заморожене масло крупно натерти, додати борошно, цукор, сіль і соду, погашену лимонним соком. Все перетерти в крихту.
- Дві третини крихти тесту висипати на дно змащеної маслом форми і розрівняти.
- Слідом вилити сирну начинку, висипати решту крихту і вирівняти шар.
- Випікати королівський десерт півгодини при 220°С до рум’яної скоринки.
Сирний пиріг в духовці
Цей рецепт сирного пирога хороший тим, що не прив’язаний до часу року. Він відмінно виходить хоч зі свіжими сезонними ягодами, хоч з замороженими.
Солодкувате тісто, ніжна начинка плюс кислуваті ягоди – найкраще поєднання.
Підходить такий ситний, але солодкий пиріг з сиром і на сніданок, і на полуденок. Втім, і на будь-якому чаюванні займе почесне місце.
Інгредієнти для тіста:
- 200 г борошна;
- 150 г вершкового масла;
- 100 г цукрового піску;
- 1 яйце;
- 1 ч. л. пекарського порошку.
Для начинки:
- 500 г сиру;
- 100 г сметани;
- 100 р. цукрового піску;
- 2 яйця;
- 250 г улюблених ягід.
Як приготувати?
- Масло порубати кубиками, розтерти з борошном і пекарським порошком. Додати цукор, вбити яйце і вимісити тісто.
- Отриману основу загорнути в плівку і прибрати в холодне місце на півгодини.
- Змішати сир, сметану, цукор і яйця – це буде начинка.
- Тісто розкачати і викласти на дно форми для випікання, сформувавши бортики висотою 4 – 6 див.
- Вилити начинку і зверху посипати ягоди.
- Піч десерт при 180°С 30 хвилин.
Налисники
У звичайних російських млинців існує цікава альтернатива – українські налисники з сиром. Готуються вони трохи довше, зате який результат! Є у цієї страви лише один недолік: така смакота, що поки їж, зупиниться неможливо. Оком моргнути не встигнеш, а вже поглинув півтарілки…
Інгредієнти для тіста:
- 500 г борошна;
- 4 яйця;
- 1 л води;
- 3 ст. л. соняшникової олії;
- сіль;
- 2 ч. л. цукру.
Для начинки:
- 500 г сиру;
- яйце;
- 70 г родзинок;
- 3 ст. л. цукру;
- ванілін.
Як приготувати?
- В підігрітій воді розчинити сіль і цукор, всипати борошно і перемішати.
- Яйця збити віночком, додати в тісто разом з маслом і відставити його відпочивати на 15 хвилин.
- Смажити млинці на розігрітій сковороді, змащеній маслом, з двох боків до рум’яності.
- Тепер прийшов час приготувати начинку. Для початку потрібно родзинки залити окропом і дати йому набрякнути 5 хв.
- Яйце збити з ваніліном і цукром. Сир змішати з родзинками і яйцем.
- На кожен млинець викласти по столовій ложці начинки, а потім згорнути будь-яким способом.
- Готові млинці викласти у глибоку форму для випічки, зверху потерти на них заморожене вершкове масло і посипати цукром.
- Пекти при 200°С 15 хвилин.
Смачний і простий кекс
Рецепт такий простий, що готується в мить ока, і такий смачний, що з’їдається відразу ж. На наступний день зазвичай не залишається ні шматочка. Цей кекс можна сміливо рекомендувати для випічки – незадоволених не буває. Вологий, ніжний, приємний – це все про нього. Просто чудовий і дуже смачний!
Спробуйте додати в тісто різні сухофрукти або цукати – теж виходить чудово!
Інгредієнти:
- 300 г сиру;
- 250 г цукру;
- 150 г вершкового масла;
- 100 г родзинок;
- 300 г борошна;
- 3 яйця;
- 1 пакетик розпушувача;
- ванілін.
Як приготувати?
- Масло збити з цукром і ваніліном, додати сир і знову збити.
- Розбити в масу яйця і збити її до стану крему.
- Всипати борошно, родзинки, розпушувач і перемішати ложкою або лопаткою.
- Змащену форму заповнити тестом не більш, ніж на 2/3.
- Випікати 60 хвилин в розігрітій духовій шафі при 170°С.
- Дати кексу охолонути у формі, а потім дістати його і присипати цукровою пудрою.
Сирні рогалики
Сирні рогалики – хрусткі зовні і м’які всередині. Ароматні і апетитні – просто чудо. Один до одного, все присипані цукром, все з рум’яними бочками, лежать на тарілці, так і звуть покуштувати їх! Варто спробувати, вони і справді чудові.
Тісто у виготовленні проста до непристойності, а начинки, як правило, використовуються вже готові. Саме трудомістке – це згорнути рогалики, що теж зовсім нескладно, вправність приходить швидко.
Гарний такий десерт ще й тим, що яку начинку в нього не клади, – все буде смачно! Ізюм, мармелад, повидло, варення або просто цукор, як в цьому рецепті, – вибирай будь-яку і не прогадаєш.
Інгредієнти:
- 400 г сиру;
- 150 г вершкового масла;
- 2 ст. борошна;
- 0,5 ст. цукру;
- 1 ч. л. розпушувача;
- сіль.
Як приготувати?
- Змішати сир і масло, всипати борошно, розпушувач, сіль і замісити пластичне тісто.
- Розділити його на дві однакові частки і кожну з частин розкачати в круг. Трохи посипати заготовки цукром і розрізати на сегменти.
- Кожен сегмент скатати від зовнішнього краю до середини.
- Рогалики верхньою частиною вмочити в цукор і викласти на деко, покритий пергаментом.
- Піч до рум’яного виду 25 хвилин при 220°С.
Шарлотка з яблуками і сиром
Шарлотку з сиром люблять усі без винятку. А крім яблук в неї для поліпшення смаку можна додати лимони, ягоди, груші, сливи або банани.
Приємна особливість цього рецепту в тому, що неважливо, якою сир використовувати, – зернистий або пастоподібний.
Смачно буде – це точно, але готова випічка мовою буде відчуватися по – різному. А це говорить лише про те, що варто спекти і так, і сяк, щоб на власному досвіді переконатися: сирна шарлотка з яблуками – смачна річ. Треба готувати знову!
Інгредієнти:
- 300 г сиру;
- 300 г цукру;
- 150 г вершкового масла;
- 100 г борошна;
- 4 яйця;
- 4 – 5 яблук;
- 1 ч. л. розпушувача.
Як приготувати?
- Відокремити яєчні жовтки від білків.
- 200 г цукру розтерти з м’яким маслом, додати сир і розмішати.
- Жовтки збити з 50 г цукру і вилити в сирну суміш. Те саме зробити і з білками.
- Всипати борошно, розпушувач і перемішати.
- Яблука порізати шматочками довільної форми і додати в тісто.
- Отриману основу перелити в підготовлену форму для випічки і пекти при 180°С 30 – 35 хвилин.
Варшавський сирник
Невже сирну запіканку можна приготувати ще смачніше? Дуже навіть можна, без проблем! Ті, хто вже колись пробував варшавський сирник, ні краплі в цьому не сумніваються. Особливо цей рецепт сподобається любителям какао і шоколаду.
Десерт хоч і називається варшавським, але інгредієнти для нього знайти зовсім нескладно в звичайному магазині. Швидко, смачно, бюджетно, доступно – так, це бездоганний варіант випічки до чаю. До того ж ще і корисний.
Інгредієнти:
- 600 г сиру;
- 250 р сметани;
- 80 г цукру;
- 40 р борошна;
- 40 г порошку какао;
- 30 г вершкового масла;
- 2 яйця.
Як приготувати?
- Збити блендером сметану з сиром і вершковим маслом.
- В іншому посуді збити яйця і цукор.
- Повільно змішати сирну масу зі збитими яйцями, додати борошно і перемішати.
- Тісто поділити навпіл і в одну з половин додати порошок какао.
- У змащену форму вилити спочатку темне тісто, а потім обережно – біле.
- Випікати 45 хвилин при 180°С.
- Дати десерту охолонути у формі, після чого сирник можна подавати до чаю.
Закуска з лаваша і сиру
Якщо бутерброди за святковим столом вже набридли, то варто приготувати закуску з лаваша – гості будуть раді. Способів приготування такої закуски маса, але найбільшою популярністю користується завжди сирний варіант. Він островат на смак, але в той же час освіжаючий і ситний.
Можна сирні рулетики зробити ще смачніше. Потрібно лише трохи їх підсмажити на невеликій кількості вершкового масла. Тоді у закуски з’явиться рум’яна, хрустка скориночка.
Інгредієнти:
- 100 г сиру;
- 2 ст. л. сметани;
- 1 упаковка тонкого лаваша;
- половина болгарського перцю;
- півпучка зелені;
- 1 зубок часнику;
- 0,5 ч. л. солі.
Як приготувати?
- До сиру додати дрібно порізану зелень, сметану і видавлений часник, перемішати і посолити.
- Болгарський перець нарізати тонкими пластинками.
- Лист лаваша розкласти, намазати його сирною сумішшю, поверх якої викласти шар болгарського перцю.
- Краї лаваша підвернути, скачати його рулетом, загорнути у фольгу і прибрати в холодильник на ніч.
- При подачі на стіл лаваш нарізати гострим ножем.
Ось скільки сирних рецептів існує! Різноманітних і спокушають на готування. Начебто основа одна – сир, а як вони всі відрізняються один від одного на смак: від солодких і розсипчастих до пікантних і ситних. Але незмінною у всіх цих стравах залишається користь. Не упускайте можливість з’їсти щось смачне і здорове, введіть таку їжу на постійну основу в меню вашої родини!