17 рецептів оладок — смачно і швидко в домашніх умовах!

Напевно в запасі у кожної господині є свій ідеальний рецепт оладок. Але рано чи пізно одна і та ж випічка набридає. Далі зібрані всілякі варіанти оладок від кращих кулінарів, які допоможуть урізноманітнити звичне меню.

Пишні оладки на кефірі

Інгредієнти: стандартний склянку жирного кефіру, щіпка дрібної солі, 2 великі ложки цукрового піску, велике сире яйце, 210 г просіяного борошна найвищого гатунку, ½ ч. л. харчової соди.

  • Вміст сирого яйця виливається в невелику миску. Слідом відправляються пісок і дрібна сіль. Інгредієнти дуже енергійно збиваються віночком. Можна використовувати і міксер на мінімальній швидкості.
  • Кефір гріється до теплого стану, але не кип’ятити. Поступово він вливається в масу з минулого кроку. Компоненти при цьому постійно помішуються.
  • Частинами вводиться ретельно просеянная борошно. Попередньо її потрібно перемішати з негашеним сухою содою.
  • Маса доводиться до гладкого стану без грудочок. Вона вийде досить густий.
  • На толстодонной сковорідці розігрівається масло. Тісто виливається у вигляді коржів, які обсмажують з двох сторін до характерного рум’янцю.

Подаються до сніданку оладки на кефірі теплими. Відмінно доповнять їх перетерті з цукром ягоди.

Рецепт приготування на молоці

Інгредієнти: велике яйце, 1,5 склянки молока, 1 ст. ложка цукру, 1,5 чашки борошна найвищого гатунку, 1 ч. л. соди.

  • У миску виливається вміст сирого яйця. Слідом відправляються сухі інгредієнти, крім борошна. Продукти злегка збиваються міксером або звичайною виделкою.
  • Додається нехолодну молоко і залишилися інгредієнти. На цей раз перемішування тесту здійснюється міксером на середній швидкості.

Оладки на молоці смажаться в сковорідці на добре розігрітій олії. Готове ласощі подається до сніданку з варенням або джемом.

Пісні оладки на воді

Інгредієнти: 2 ст. очищеної кип’яченої води, 4 ст. найвищого гатунку борошна, 2 ст. л. цукрового піску і стільки ж олії, 8 г миттєвих дріжджів, 1 ч. л. солі.

  • Закипіла вода остуджується приблизно до 40 градусів. У теплої рідини розчиняється сіль, пісок, швидкі дріжджі. Після всіх сухих компонентів до води виливається соняшникову олію.
  • Тісто для оладок на воді за таким рецептом потрібно заводити у великій мисці, так як воно буде активно рости.
  • Поступово в масу засипають борошно. Додається вона мінімальними порціями. У результаті тісто повинно виявитися «ледачим», тобто дуже повільно сповзати з ложки. На цьому етапі додавання борошна можна припинити.
  • Далі тісто переміщається в місце без протягів хвилин на 40. Можна поставити його біля опалювального приладу.
  • Потім тісто виросло порційно викладається на сковорідку з розігрітим маслом і обсмажується з двох сторін. У процесі готування оладки також будуть зростати.

Вийшло пишне ласощі смачно їсти зі сметаною.

Готуємо на кислому молоці

Інгредієнти: 260 мл кислого молока, 1,5 ст. просіяного борошна найвищого гатунку, ½ ч. л. негашеного соди, щіпка кам’яної солі, сире яйце, ¼ ст. цукрового піску.

  • Молоко виливається в миску і трохи нагрівається. До нього висипається негашене суха сода. Після інтенсивного перемішування на поверхні рідини з’являться дрібні бульбашки. Це означає, що все зроблено правильно.
  • В молочну суміш вбивається сире яйце, засипається пісок і сіль. Їх кількість кулінар може регулювати за власним смаком.
  • Після чергового перемішування додається борошно. У готовому тісті не повинно бути навіть дрібних грудочок.
  • Густе тісто на оладки потрібно залишити постояти на 15 – 17 хвилин.
Дивіться також:  Випічка без яєць – 11 простих рецептів приготування

Мініатюрні рум’яні млинці випікаються з двох сторін на добре розігрітому жирі.

Ніжні оладки на ряжанці

Інгредієнти: 2 сирих яйця, 210 г пшеничного борошна, 1 мал. ложка негашеного соди, щіпка дрібної солі і ванільного цукру, 3 ст. л. звичайного цукру, пів-літри ряжанки.

  • Борошно разом з усіма іншими сипучими інгредієнтами просіюється на містку ємність.
  • В окремому посуді до появи легкої пінки збиваються сирі яйця і нехолодна ряжанка.
  • При постійному збиванні, суха і рідка суміш з’єднуються. На поверхні отриманого складу утворюється велика кількість бульбашок.
  • У тісто вливається трохи рослинного масла.

Залишилося обсмажити оладки на ряжанці з двох сторін до апетитної рум’яності.

Оригінальний сніданок на йогурті

Інгредієнти: 260 мл свіжого солодкого йогурту, щіпка солі, 2 ст. л. цукрового піску, сире яйце, ½ малий. ложки негашеного соди, 320 – 340 г просіяного борошна.

  • Йогурт виливається в миску. До нього відразу вбивається сире яйце.
  • У ємність додаються всі сухі інгредієнти, крім борошна. Складові розмішуються віночком до розчинення солодких і солоних гранул.
  • Далі можна порціями всипати просіяне борошно. У тесті не повинно бути навіть мініатюрних грудочок.
  • Маса вийде густий, тягучою, повільно стікає з ложки.
  • На сковорідці з розігрітим маслом формуються невеликі оладки. Вони смажаться на мінімальному вогні до рум’яності і хрусткої скориночки.

Готове ласощі поливається рідким медом.

Повітряні — на дріжджах

Інгредієнти: півлітра теплої жирного молока, 1 велика ложка миттєвих дріжджів, півкіло борошна, 4 ст. л. цукрового піску, 2 сирих яйця, пакетик ваніліну, 2 ст. л. соняшникової олії, ½ ч. л. солі.

  • Щоб приготувати смачні оладки на дріжджах, для початку потрібно зробити опару. 1 ст. л. миттєвих сухих гранул розвести у теплому молоці. Туди ж висипається вся мука. Маса залишається поблизу від джерела тепла приблизно на півгодини.
  • В окремій мисці змішуються всі залишилися компоненти.
  • Коли опара добре підніметься (її обсяг збільшиться приблизно в 2 рази), суміші першого і другого кроку з’єднуються.
  • Після ретельного перемішування мас можна приступати до обсмажуванню коржів.

Готові оладки доповнюються домашньою сметаною або густими вершками.

Класичні американські панкейкі

Інгредієнти: повний стакан молока, 3 ст. л. олії оливи, 1,5 ст. найвищого гатунку борошна, 3 ст. л. цукру-піску, по дрібці солі і ваніліну, сире яйце, 1 ч. л. пекарського порошку.

  • У чашу блендера або міксера вливаються всі рідкі компоненти. Сюди відправляється і сире яйце. На максимальній швидкості роботи пристрою продукти збиваються до появи білої пінки. Маса в процесі збільшиться в 2 – 3 рази.
  • В окремому посуді добре змішуються всі сухі інгредієнти.
  • Міксером з’єднуються маси з перших двох кроків.
  • Готове тісто має постояти кілька хвилин.

Далі можна приступати до процесу обжарювання рум’яних коржів з двох сторін.

Готуються панкейкі без масла на сухій сковороді.

Швидкі сметанні оладки

Інгредієнти:120 г сметани будь-якої жирності, 2 сирих яйця, ½ ч. л. дрібної солі, 2 великі ложки цукрового піску, 90 г борошна найвищого гатунку, ¼ ч. л. харчової негашеного соди.

  • Вміст сирих яєць збивається з піском та сіллю до повного об’єднання білка і жовтка.
  • До яєчної маси відразу викладається вся сметана. Збивання триває.
  • Борошно окремо просіюється з содою і висипається в суміш з попереднього кроку невеликими порціями.
Дивіться також:  Глазур з шоколаду – 7 рецептів, як зробити шоколадну глазур для випічки

Коли тісто стане густим, гладким і однорідним, можна починати обсмажувати оладки на сметані в розпеченому маслі.

Варіант приготування на кисляку

Інгредієнти: півлітрова банка кисляку, сиру велике яйце, 1 ч. л. харчової негашеного соди, 420 г першосортної борошна, дрібка солі, цукор за смаком.

  • Борошно пару раз просіюється разом з негашеним содою. Бажано робити це з високого відстані, щоб максимально наситити продукт киснем.
  • Кисле молоко кімнатної температури виливається в глибоку миску. До неї додається пісок і сіль. Сюди ж розбивається яйце.
  • Маси з перших двох кроків об’єднуються. Найпростіше зробити це за допомогою міксера на середній швидкості.
  • Добре перемішане тісто залишають у спокої на півгодинки. Як тільки на поверхні суміші з’являться помітні бульбашки, значить, саме час приступати до випічки оладок.

Із зазначеної кількості інгредієнтів вийшов ціла гірка апетитних рум’яних коржів.

На кефірі без яєць

Інгредієнти: 320 мл жирного кефіру, лимон, 460 г першосортної борошна, 1 ч. л. негашеного соди, 5 – 7 ст. л. цукру-піску. Як приготувати оладки на кефірі без додавання яєць, розповідається далі.

  • Нехолодну кефір виливається в глибоку миску, до нього висипається негашене сода. Продукти повинні постояти разом 5 – 7 хвилин.
  • У цей час можна зайнятися лимоном – зняти з нього дрібної теркою цедру і видавити сік.
  • Складові цитрусового разом з усім піском відправляються до кисломолочному продукті. Після перемішування на поверхні рідини повинна з’явитися пишна бульбашкова шапочка.
  • Тепер можна засипати і борошно. Тісто добре перемішується силіконової лопаткою — воно стане однорідним і повітряним.

Оладки обсмажують до золотистого кольору з двох сторін.

Вівсяні оладки для дітей

Інгредієнти: 110 г вівсяних пластівців, ½ ч. л. соди, сире яйце, 1 ст. жирного молока, 1 ст. л. цукрового піску, сіль, стакан з гіркою борошна найвищого гатунку.

  • Пластівці висипаються по містку миску. Зверху на них виливається тільки молоко закипіло. У такому вигляді інгредієнти залишаються приблизно на півгодини.
  • Коли вівсянка трохи розбухне, до неї додається збите сире яєчко, просеянная борошно, залишилися сипучі компоненти.
  • Замішують густе тісто.
  • На розігрітій оливковій олії вівсяні оладки смажаться за таким же принципом, що і звичайні.

Це прекрасний спосіб додати в меню дитини геркулес, якщо він категорично відмовляється від звичної каші. Оладки смачно подавати зі свіжими перетертими ягодами.

Яблучні, на кефірі

Інгредієнти: 270 мл кефіру, 1,2 ст. найвищого гатунку борошна, 2 – 3 ст. л. цукрового піску, сире велике яйце, 2 невеликих кислуватих яблука, половина малий. ложки негашеного соди, щіпка меленої кориці, стільки ж солі.

  • У глибокій ємності добре збивається сире яйце. Воно солиться і посипається піском. Збивання продукту триває до появи легкої пінки. Кількість цукру можна міняти за власним смаком.
  • У масу вливається теплий кефір. Попередньо він підігрівається на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
  • В отриману рідку суміш частинами всипається борошно, просеянная разом з содою. Склад вимішується до зникнення грудочок.
  • Тісто повинне вийти традиційної для оладок консистенції.
  • Останніми в масу додаються яблука та кориці. Фрукти попередньо добре миються, позбавляються від шкірки і серцевини з насінням. Решта нарізають дрібними кубиками.
  • Яблука висипаються в тісто. Всі компоненти добре перемішуються.

На розігрітій олії випікаються з двох сторін оладки традиційної форми і розміру.

Дивіться також:  Яблучний пиріг зі сметанною заливкою – 6 дуже смачних рецептів

Биточки манні

Інгредієнти: 6 ст. л. манної крупи, велике яйце, пів-літри молока, 2 ст. л. цукру, ½ ч. л. солі, 4 – 5 ст. л. сухарної крихти, ½ ч. л. ванільного цукру.

  • Для приготування такої страви першим ділом потрібно зварити кашу із крупи. Молоко доводять до кипіння, в нього тонкою цівкою всипається манка. Додаються два види цукру.
  • Після закипання маса вариться 5 – 6 хвилин. Каша залишають остигати.
  • У вже холодну манку вбивається яйце, всипається сіль. Інгредієнти добре перемішуються.
  • Руками формуються невеликі биточки і обвалюються в сухарній крихті з усіх боків.
  • Заготовки обсмажують на добре розігрітому маслі з двох боків до появи красивою апетитною скоринки.

Подавати биточки манні можна з будь-яким солодким соусом – варенням, рідким медом, згущеним молоком, розтопленим шоколадом і т. д.

Смачні оладки з гарбуза

Інгредієнти: 240 г свіжого гарбуза, сире велике яйце, 110 мл жирного кефіру, 1 г харчової соди, 5 ч. л. цукрового піску, 3 ст. л. просіяного борошна.

  • Гарбуз очищається від твердої шкірки, у неї видаляються насіння і всі зайві частини. У рецепті вказано кількість вже підготовленої овочевий м’якоті. Її треба натерти на тертці як можна дрібніше.
  • Овочева стружка заливають невеликою кількістю окропу і відварюється 6 – 7 хвилин. Далі вона викладається на сито — потрібно злити з овоча всю воду.
  • В окремому посуді з’єднується нехолодну кефір і збите сире яйце. До них додається цукровий пісок і негашене сода. Після перемішування продуктів потрібно залишити їх на декілька хвилин.
  • Далі додається просеянная борошно. Замішується тісто.
  • Коли в ньому не залишиться грудочок, можна додавати овочеву стружку.
  • Компоненти перемішуються.

На добре розігрітій олії оладки з гарбуза смажаться по парі хвилин з кожного боку. Вийшло ласощі відмінно поєднується з рідким бджолиним медом.

З цвітної капусти

Інгредієнти: 440 г цвітної капусти, 2 сирих курячих яйця, ріпчаста цибулька, 80 г борошна найвищого гатунку, 3 гілочки петрушки, сіль, суміш мелених перців.

  • Капуста ділиться на суцвіття, заливається водою і відправляється варитися. У киплячій воді вона повинна пробути 6 – 7 хвилин. У підсумку овоч має стати м’яким, але продовжувати тримати форму.
  • Готова відварна капуста нарізають дрібними шматочками і перекладається на містку миску. Туди ж розбиваються курячі яйця.
  • До капусти викладаються мелконарезанная зелень і просеянная борошно.
  • Маса солиться, перчится і розмішується руками. Борошно має рівномірно розподілитися по всьому тесту. При необхідності його можна досолити.
  • Оладки ложкою викладають на сковороду і обсмажують на добре розігрітій олії з обох сторін.

Смачно подавати страву до столу з часниковими соусами.

З кабачків

Інгредієнти: 430 г свіжого кабачка, 90 г сиру, сире яйце, 3 – 4 ст. ложки вівсяних пластівців, половина склянки борошна, сіль, перець, пучок кропу.

  • Кабачок чиститься, позбавляється від жорстких насіння. Молоденький овоч можна використовувати цілим. Він натирається на крупній тертці. Через деякий час з овочевої маси віджимається волога.
  • До кабачка додаються всі заявлені продукти. Кріп попередньо дрібно ріжеться. Сир розминається виделкою. Можна використовувати і свіжий роздавлений часник.
  • Вівсяні пластівці не вимагають попередньої підготовки. Вони відправляються в тісто сухими. За бажанням можна перетворити вівсянку в борошно кавомолкою.
  • Замішують густе тісто.

Оладки з кабачків обсмажуються до рум’яності на добре розігрітій олії.

Прокрутка до верху