Серед численних сучасних рецептів з курки кожен кухар знайде щось собі до смаку. На основі м’яса птиці готуються супи, салати, закуски, гарячі страви і навіть випічка. У своїх кулінарних експериментів можна використовувати різні частини тушки або курку цілком.
Курка, запечена в духовці цілком
Інгредієнти:
- тушка курки приблизно на 1,2 кг;
- свіжий часник у великій кількості;
- оливкова олія;
- велика морська сіль;
- по парі листя свіжого шавлії, чебрецю і розмарину.
Приготування:
- Всі трави і очищений часник перебити блендером. В цю ж масу висипати морську сіль за смаком.
- Підготовлену (промиту і обсушену) тушку викласти у форму, змастити маслом і натерти масою з блендера.
- Відправити птицю запікати при 200 – 210°С.
Готувати курку в духовці при таких умовах слід по 35 хвилин з кожного боку.
Покроковий рецепт чахохбілі
Інгредієнти на кіло курячих стегенець:
- 3 соковитих томатів;
- 3 великих цибулини;
- за пучка кінзи і кропу;
- гранульований часник і хмелі-сунелі;
- 1 ч. л. аджики (приправа);
- велика сіль;
- 3 ст. л. будь-якого рослинного масла.
Приготування:
- Спочатку обсмажити в казані на олії цибуля, а потім викласти до нього курку і продовжувати обсмажування до напівготовності м’яса.
- Додати розім’яті томати без шкірки, посолити і тушкувати масу чверть години під кришкою.
- Всипати спеції і продовжувати гасіння ще 6 – 7 хвилин.
- Після відправки в казан гранульованого часнику і рубаною зелені готувати чахохбілі з курки на повільному вогні ще 5 хвилин.
Подати частування з будь-яким сухим гарніром.
Плов з м’ясом птиці
Інгредієнти:
- 420 г якісного довгого рису;
- 2 великих курячих стегенця;
- 2 шт. моркви;
- 1 головка цибулі;
- ½ Головки часнику;
- велика сіль;
- 1 щіпка насіння зіри;
- рослинне масло.
Приготування:
- Залити рис дуже гарячою водою і відставити у бік.
- Стегенця порубати, моркву нарізати великою соломкою, а цибулю – невеликими півкільцями.
- У глибокій чавунній сковороді на добре розпеченому жирі обсмажити до сильної рум’яності цибулю. Додати до нього м’ясо, посолити і смажити 5 – 6 хвилин.
- Викласти моркву і готувати ще стільки ж часу. Перемішати інгредієнти.
- Зверху розподілити рис без рідини. Присипати його насінням зіри і залити 2 ст. свіжої води.
- Через 15 хвилин варіння зробити в крупі отвори і вкласти в них очищені часточки часнику.
- Готувати страву ще чверть години. Якщо крупа почне підгоряти, долити в отвори з часником невелику кількість води.
Залишити готовий плов з курки трохи настоятися під кришкою і подати до обіду зі свіжими овочами.
Жульєн з куркою і грибами
Інгредієнти:
- по 350 г грибів (краще всього, свіжих печериць) і філе курки;
- 2 головки цибулі;
- 1 повний стакан жирної сметани;
- 2,5 ст. л. просіяного борошна;
- 60 г вершкового масла;
- великий шматок твердого сиру;
- сіль.
Приготування:
- Гриби очистити, нарізати пластинками, обсмажити і викласти на друшляк, щоб скло масло.
- У жирі, що залишився приготувати невеликі шматочки курятини, але не доводити до появи скоринки. Посолити.
- В тій же посуді до золотавості обсмажити цибулю.
- Для соусу з’єднати залишилися компоненти, крім сиру. Масло слід брати розм’якшеним.
- У сковорідку викласти всі підготовлені продукти, залити соусом і тушкувати до загустіння.
- Розподілити суміш по кокотницях і засипати великою кількістю тертого сиру.
Відправити жульєн з грибами і куркою в духовку на чверть години.
Аналогічним чином можна готувати жульєни і в бургерных булочках. Поджарившись в духовці до апетитної скоринки, вони чудово виконують роль кокотниць.
Як смачно посмажити на сковороді?
Інгредієнти:
- 2 кг курячого м’яса;
- сіль;
- 1/3 ст. борошна;
- улюблені приправи;
- 3 ст. л. олії оливи;
- часник сушений;
- 1 ст. посіченої ріпчастої цибулі;
- 2 ст. нарізаного смужками солодкого болгарського перцю;
- 3 ст. подрібненого кубиками томатів;
- 2/3 ст. червоного сухого вина;
- 1/3 ст. соку із томатів;
- 2 ст. тертого сиру;
- свіжа петрушка.
Приготування:
- Курятину порізати на невеликі шматочки, які тут же відправити в контейнер з борошном, сіллю і спеціями. Струсити ємність, щоб м’ясо рівномірно покрилася сухими компонентами.
- Розігріти будь-яке масло і обсмажити на ньому шматки птиці до рум’яності і готовності.
- В окрему сковороду висипати всі овочі. Через пару хвилин обсмажування додати до них сік, вино, подрібнену петрушку і сіль. Тушкувати під закритою кришкою чверть години.
- Всипати сир, сухий часник і потримати ємність на вогні, поки останній повністю не розплавиться.
Приготовану на сковороді смажену курку викласти порційно на тарілки і щедро полити оригінальним червоним соусом.
Класичний «Цезар» з вареної грудинки
Інгредієнти на 200 грам відвареної курятини:
- 2 ч. л. соєвого соусу;
- пучок салату Ромен;
- 8 – 9 шт. черрі;
- грам 100 «Голландського» сиру;
- ½ Ст. домашнього майонезу;
- 2 жмені білих часникових сухариків;
- 6 варених перепелиних яєць;
- сіль і перець.
Приготування:
- Покрити сервірувальну тарілку листям салату, порваними просто руками.
- Зверху викласти середнього розміру шматочки постигла вареної курки.
- За ним розподілити половинки чері, кругляш варених перепелиних яєць і тонкі пластинки сиру.
- Полити закуску майонезом, змішаним із сіллю, перцем і соєвим соусом.
Прикрасити готовий салат з вареної грудинки часниковими грінками.
Ситний суп гороховий
Інгредієнти:
- 1,5 ст. сухого гороху колотого;
- 350 г будь-яких частин курячої тушки;
- 2 картоплини;
- 1 морквина;
- ½ Ч. л. куркуми;
- сіль.
Попередньо промитий горох слід залити теплою водою на кілька годин. Щоб скоротити тривалість варіння, не збільшуючи час замочування, можна додати до нього чайну ложку соди.
Приготування:
- Горох разом з куркою відправити варитися на 60 – 70 хвилин. Періодично знімати піну з поверхні рідини.
- З цибулі і моркви приготувати обжарку на будь-якому маслі. Додати куркуму.
- Картоплю порізати брусочками.
- Коли горох звариться, покласти в каструлю обжарку і туди ж відправити подрібнені коренеплоди. Додати сіль.
- Варити суп до м’якості картоплі.
Ще гарячим розлити суп по тарілках і подати з сушеною зеленню.
Домашній холодець з курки
Інгредієнти на півкіло курятини (крила, ноги):
- 1 ст. л. якісного швидкорозчинного желатину;
- 2 – 4 зубки часнику;
- 2 шт. моркви;
- сіль і перець.
Приготування:
- Довести курятину до кипіння, злити воду і додати свіжу. Посолити і варити м’ясо на невеликому вогні чверть години.
- Додати очищену морквину і продовжувати мучити бульйон ще 25 хвилин.
- Витягти гущу, охолодити. Бульйон процідити. Використовувати 60 мл для розчинення желатину.
- Моркву нарізати невеликими фігурними шматочками і укласти в підходящу для холодцю форму. Туди ж відправити волокна м’яса, знятого з кісточок.
- Бульйон змішати з розчавленим часником, посолити і поперчити за смаком. Влити в нього нагріте желатин і розмішати компоненти до розчинення крупинок. При необхідності повторно процідити. Небажано залишати часник в готовому холодець, оскільки настоявшись, він передасть готовому блюду аромат, який не кожному до смаку.
- Залити м’ясо з морквою підготовленим бульйоном.
Подати холодець з курки з негострим хріном і свіжим житнім хлібом.
Куряче філе, тушковану в вершках
Інгредієнти на кілограм курятини:
- 1,5 ст. л. просіяного борошна і стільки ж жирних вершків;
- 2 щіпки французьких ароматних трав;
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 1 ст. л. олії оливи;
- 1 щіпка цукру і велика сіль за смаком.
Приготування:
- Філе нарізати середніми шматочками і запанірувати кожен в суміші борошна і французьких ароматних трав.
- Обсмажити м’ясо на суміші двох олії до готовності.
- Влити жирні вершки, додати сіль і цукор.
Тушкувати страву до повної готовності курятини. Шматочки повинні стати ніжними настільки, щоб легко розламувалися навіть виделкою.
Готуємо в соусі Теріякі
Інгредієнти на 300 грам курятини:
- 2/3 ст. соусу Теріякі;
- ½ Стручки чилі (за бажанням);
- 1 маленька морквина;
- ½ Жовтого болгарського перцю;
- 1 щіпка кунжуту;
- рафінована олія.
Приготування:
- М’ясо нарізати довгими товстими шматочками і укласти в загальну тарілку з дрібно посіченим чилі. Гострий перець потрібно різати дуже дрібно і обов’язково потрібно вичистити з нього все насіння!
- Залити компоненти соусом і залишити під плівкою на 35 хвилин в прохолоді.
- На розігрітому рафінованому маслі до м’якості обсмажити велику соломку морквини і перцю. Потім відправити до них замариновану курятину.
- Обсмажити шматочки м’яса до рум’яності, вилити в сковорідку залишився маринад і готувати масу до загусання соусу.
При подачі посипати блюдо кунжутом.
Фрікасе з курки – класичний рецепт
Інгредієнти на 300 грам курятини:
- до 200 грам печериць (свіжих);
- 35 г вершкового масла;
- ½ Ст. вершків середньої жирності;
- 1,5 ст. л. просіяного борошна найвищого гатунку;
- 1 ст. л. свіжого соку лайма;
- 2 щіпки мускатного горіха;
- півсклянки курячого бульйону;
- сіль;
- 1 яєчний жовток.
Приготування:
- На розтопленому маслі обсмажити середнього розміру шматочки філе птиці. Вони повинні побіліти з усіх боків.
- Збризнути м’ясо соком цитруса, додати пластинки грибів, сіль, мускатний горіх і борошно.
- Влити в отриманий склад половину вершків і весь курячий бульйон.
- Гасити компоненти під закритою кришкою чверть години до загустіння соусу.
- Вершки злегка збити з жовтком.
- Отриману заправку відправити до майже готового блюда. Довести його до кипіння, зменшити вогонь і томити масу 5 – 6 хвилин під щільно закритою кришкою.
Спробувати частування і при необхідності досолити.
Курник – випічка на швидку руку
Інгредієнт на півкіло курятини:
- склянка кефіру;
- 2/3 пачки вершкового масла;
- ½ Ч. л. солі і стільки ж соди;
- 2 ст. борошна;
- 2 невеликі головки цибулі;
- 4 картоплини;
- сіль і перець;
- жовток 1 яйця;
- 1 ст. л. кип’яченої води.
Приготування:
- Нехолодну кефір змішати з содою і сіллю, додати розтоплене і остигле масло.
- Ввести борошно маленькими порціями і замісити приємне на дотик тісто. Прибрати його в пакет і на холод.
- У загальній тарілці змішати дрібні кубики цибулі, шматочки курки і тонкі пластинки картоплі. Додати сіль і перець.
- Більшу частину тіста розім’яти і викласти в круглу форму, зробивши високі бортики.
- На основу укласти суміш з курки, картоплі і цибулі, рівномірно розподілити. Розкласти шматочки вершкового масла по всій начинці.
- Залишки тесту розкотити в дуже тонкий коло з отвором посередині і прикрити їм пиріг.
- Змастити поверхню сумішшю жовтка і води.
Випікати блюдо 50 – 55 хвилин при 180°С.
Вирішуючи, що приготувати з курки на сніданок або в якості перекусу, варто в першу чергу звернути увагу саме на цей рецепт. Курник, розрізаний на шматочки, дуже зручно брати з собою. А ще він ситний і смачний навіть в холодному вигляді.
З додаванням картоплі в духовці
Інгредієнти на 600 – 700 грам курятини:
- кіло картоплі;
- 2 ч. л. спецій за смаком;
- дрібна сіль;
- 5 ст. л. вершкового масла;
- 4 ст. л. олії;
- 1 ст. кип’яченої води;
- часник і свіжу зелень за смаком.
Приготування:
- Деко застелити фольгою, змащену невеликою кількістю будь-якого жиру. Зверху розкласти акуратні скибочки картоплі, присипати їх сіллю і вибраними спеціями, полити олією.
- Курку натерти сіллю, приправами і розкласти на картоплю.
- Зверху розподілити невеликі шматочки вершкового масла.
- Запікати страву півгодини при 185°С.
- Влити воду і продовжувати приготування, при тих же умовах ще півгодини.
- Додати подрібнений часник і січену зелень. Перемішати і запікати частування ще чверть години.
Подати страву до обіду гарячим.
Шаурма в домашніх умовах
Інгредієнти:
- 3 тонких лаваша;
- 1 куряча грудка;
- 3 середніх огірка;
- 3 великих помідора;
- 1 цибулина;
- сіль;
- ½ Невеликого качана білокачанної капусти;
- по 200 г корейської моркви і «Російського» сиру;
- класичний майонез, кетчуп і каррі для соусу.
Приготування:
- Курятину відварити і порізати середніми шматочками. Можна також обсмажити до рум’яної скоринки.
- Капусту нашаткувати тонкою соломкою, присипати сіллю і добре розім’яти руками.
- Огірки, цибулю і помідори помити, обсушити і довільно дрібно нашаткувати.
- Корейську моркву віджати від зайвої рідини, сир крупно потерти.
- Приготувати соус з класичного майонез і кетчупу в рівних кількостях. Її посолити за смаком і додати каррі.
- Намазати частиною отриманої суміші лаваш і зверху, подалі від краю, викласти м’ясо і овочі.
- Полити їх залишилася заправкою і посипати тертим сиром. Загорнути кінчики лавашу, щоб начинка не випадала, і після цього акуратно скрутити основу в рулет.
Перш ніж зняти пробу, варто розігріти шаурму в мікрохвильовці, щоб розтопився сир, або навіть підсмажити на сухій сковороді до придбання хрусткої скоринки.
Ніжний салат з куркою і ананасами
Інгредієнти на 200 грам відварного курячого філе:
- стільки ж консервованого ананаса без сиропу;
- 2 варених яйця;
- 100 р «Голландського» сиру;
- 100 г ядер волоських горіхів;
- легкий майонез;
- поварена сіль.
Приготування:
- Заздалегідь зварене м’ясо і яйця нарізати мініатюрними кубиками. Сир дрібно потерти. Консервовані фрукти без сиропу порізати дрібними шматочками.
- Горіхи висипати на сковороду без масла, пару хвилин підсушити і дрібно порубати.
- Викласти шари салату: курятина – ананаси – яйця – сир – горіхи.
- Продукти за смаком промащувати підсоленим легким майонезом.
Перед подачею гостям дати закуски добре настоятися на холоді.
Курка-гриль в духовці
Інгредієнти:
- велика тушка курки (вагою 1,7 – 2 кг);
- 1 ст. л. морської солі;
- 1 ч. л. з гіркою солодкої паприки;
- 2 ст. л. класичного майонезу;
- 1 ст. л. негострої гірчиці;
- 3 ст. л. будь-якого рослинного масла;
- суміш перців.
Приготування:
- Натерти промиту і обсушену тушку птиці сумішшю солі і перцю. Обробляти курку потрібно і зовні, і зсередини.
- В окремому посуді змішати гірчицю з класичним майонезом і покрити нею птицю. Залишити курку в такому вигляді мінімум на 1 годину.
- Насадити підготовлену тушку на вертел. Запікати 12 хвилин при 230°С.
- Знизити температуру до 200°С і готувати птицю ще 45 хвилин.
- Приблизно за 10 хвилин до готовності змастити тушку сумішшю масла і паприки.
Останній етап приготування курки гриль в духовці дозволить зробити її рум’яною і хрусткою.
Філе стегна, запечене в мультиварці
Інгредієнти:
- 6 шт. великих курячих стегон;
- 3 – 6 часникових зубчиків;
- кухонна сіль;
- суміш улюблених спецій для птиці.
Приготування:
- Стегна птиці промити водою і обсушити рушниками з паперу. Зрізати з них філе, м’ясо посолити і приправити спеціями.
- Укласти його в промаслений чашу «розумної каструлі» і відправити до нього тонкі пластинки часнику.
- Закрити кришку приладу і активувати режим випічки на 40 хвилин.
- Час від часу відкривати кришку пристрою і помішувати інгредієнти.
Щоб зробити страву більш дієтичним, в процесі запікання можна підливати в ємність воду або овочевий бульйон, не змащуючи чашу маслом.
Подати готову страву з картопляним пюре або іншим відповідним гарніром.
Крила в медово-соєвому соусі
Інгредієнти на півкіло курячих крилець:
- 1 ст. л. натурального рідкого меду;
- 2 – 4 часникових зубки;
- соняшникова олія;
- 3 ст. л. соєвого соусу;
- сіль і чорний мелений перець.
Приготування:
- Для приготування маринаду змішати соєвий соус з медом і олією. Якщо продукт бджільництва сильно загус, попередньо його потрібно трохи потримати на водяній бані.
- Додати в маринад і пропущений через прес свіжий часник. Його точна кількість потрібно визначити за власним смаком.
- Кожне крильце розділити на три частини. Дрібні крайні, без м’яса, – викинути, а що залишилися укласти в миску і полити маринадом. Всипати перець, перемішати і залишити м’ясо в такому вигляді мінімум на 2 – 3 години. Але краще помариновать його всю ніч. Додатково додавати сіль потрібно тільки в тому випадку, якщо її не вистачає в соєвому соусі.
- Викласти підготовлені заготовки у вогнетривку форму і залити залишками соєвого маринаду.
- Відправити ємність в розпечену духовку і запікати 35 – 40 хвилин при 180°С.
Готовність частування можна визначити по яскравому кольору скоринки крил. Подавати добре з кетчупом та іншими відповідними соусами.
Піца з грибами та куркою на тонкому тесті
Інгредієнти:
- 410 г борошна найвищого гатунку;
- 3 ст. л. олії оливи;
- 2 ч. л. сухих миттєвих дріжджів;
- ½ Ч. л. солі;
- 1 повний стакан кип’яченої води;
- 1 ст. соусу з помідорів;
- 400 р вареного філе курки;
- 220 г свіжих печериць;
- 400 г напівтвердого сиру;
- 1 ч. л. цукру-піску;
- орегано.
Приготування:
- В теплу воду влити масло оливи, всипати дріжджі миттєві і дрібну сіль.
- Поступово всипати борошно і вимісити тісто до еластичності. Залишити його на столі під рушником на 55 – 65 хвилин.
- Курятину нарізати середніми шматочками. Гриби очистити і порізати пластинками. Сир крупно потерти або порізати слайсами.
- Тонко розкачати тісто і викласти його на деко, застелене злегка промасленим пергаментом. Змастити заготівлю соусом з помідорів (попередньо посолити його і додати цукор) і присипати орегано.
- Зверху розкласти шматочки м’яса, пластинки грибів і тертий або порізаний сир.
- Відправити майбутню піцу в духовку на чверть години при 230°С.
Курка в банку в духовці
Інгредієнти 600 – 700 г філе стегон або грудки:
- 1 велика морквина;
- 1 червона цибулина;
- 1,5 ч. л. солі;
- 1 ч. л. порошкової гірчиці;
- 3 свіжих помідора;
- 1 стручок солодкого перцю;
- 2 – 3 зубчики часнику;
- 1 велика щіпка сушеного прованських трав.
Приготування:
- Скласти м’ясо в глибоку ємність, додати до нього роздавлений часник, прованські трави, всипати сіль і гірчицю. Перемішати компоненти. Залишити курятину в такому вигляді на 40 хвилин при кімнатній температурі.
- Всі овочі промити, почистити і дрібно порізати. З томатів попередньо зняти шкірку. Перемішати овочеві шматочки, присипати сіллю і можна додати будь-які спеції.
- У суху чисту трилітрову банку спочатку укласти половину овочів, а зверху курятину. Накрити м’ясо залишилася овочевий сумішшю. Воду або бульйон додавати не потрібно.
- Закрити горловину фольгою і зробити в ній декілька отворів зубочисткою.
- Запікати частування 100 хвилин при 170°С.
Готову страву залишити остигати в духовці ще на півгодини.
Якщо продовжувати експерименти з традиційними рецептами з птиці, варто спробувати також бешбармак з курки, пиріжки з курячим м’ясом, оригінальні супи на його основі і т. п. Пам’ятайте, що найбільш дієтичні страви виходять з філе грудки. Особливо, якщо їх готувати на пару, запікати або варити.