20 рецептів з курки – готуємо смачно!

Серед численних сучасних рецептів з курки кожен кухар знайде щось собі до смаку. На основі м’яса птиці готуються супи, салати, закуски, гарячі страви і навіть випічка. У своїх кулінарних експериментів можна використовувати різні частини тушки або курку цілком.

Курка, запечена в духовці цілком

Інгредієнти:

  • тушка курки приблизно на 1,2 кг;
  • свіжий часник у великій кількості;
  • оливкова олія;
  • велика морська сіль;
  • по парі листя свіжого шавлії, чебрецю і розмарину.

Приготування:

  • Всі трави і очищений часник перебити блендером. В цю ж масу висипати морську сіль за смаком.
  • Підготовлену (промиту і обсушену) тушку викласти у форму, змастити маслом і натерти масою з блендера.
  • Відправити птицю запікати при 200 – 210°С.

Готувати курку в духовці при таких умовах слід по 35 хвилин з кожного боку.

Покроковий рецепт чахохбілі

Інгредієнти на кіло курячих стегенець:

  • 3 соковитих томатів;
  • 3 великих цибулини;
  • за пучка кінзи і кропу;
  • гранульований часник і хмелі-сунелі;
  • 1 ч. л. аджики (приправа);
  • велика сіль;
  • 3 ст. л. будь-якого рослинного масла.

Приготування:

  • Спочатку обсмажити в казані на олії цибуля, а потім викласти до нього курку і продовжувати обсмажування до напівготовності м’яса.
  • Додати розім’яті томати без шкірки, посолити і тушкувати масу чверть години під кришкою.
  • Всипати спеції і продовжувати гасіння ще 6 – 7 хвилин.
  • Після відправки в казан гранульованого часнику і рубаною зелені готувати чахохбілі з курки на повільному вогні ще 5 хвилин.

Подати частування з будь-яким сухим гарніром.

Плов з м’ясом птиці

Інгредієнти:

  • 420 г якісного довгого рису;
  • 2 великих курячих стегенця;
  • 2 шт. моркви;
  • 1 головка цибулі;
  • ½ Головки часнику;
  • велика сіль;
  • 1 щіпка насіння зіри;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Залити рис дуже гарячою водою і відставити у бік.
  • Стегенця порубати, моркву нарізати великою соломкою, а цибулю – невеликими півкільцями.
  • У глибокій чавунній сковороді на добре розпеченому жирі обсмажити до сильної рум’яності цибулю. Додати до нього м’ясо, посолити і смажити 5 – 6 хвилин.
  • Викласти моркву і готувати ще стільки ж часу. Перемішати інгредієнти.
  • Зверху розподілити рис без рідини. Присипати його насінням зіри і залити 2 ст. свіжої води.
  • Через 15 хвилин варіння зробити в крупі отвори і вкласти в них очищені часточки часнику.
  • Готувати страву ще чверть години. Якщо крупа почне підгоряти, долити в отвори з часником невелику кількість води.

Залишити готовий плов з курки трохи настоятися під кришкою і подати до обіду зі свіжими овочами.

Жульєн з куркою і грибами

Інгредієнти:

  • по 350 г грибів (краще всього, свіжих печериць) і філе курки;
  • 2 головки цибулі;
  • 1 повний стакан жирної сметани;
  • 2,5 ст. л. просіяного борошна;
  • 60 г вершкового масла;
  • великий шматок твердого сиру;
  • сіль.

Приготування:

  • Гриби очистити, нарізати пластинками, обсмажити і викласти на друшляк, щоб скло масло.
  • У жирі, що залишився приготувати невеликі шматочки курятини, але не доводити до появи скоринки. Посолити.
  • В тій же посуді до золотавості обсмажити цибулю.
  • Для соусу з’єднати залишилися компоненти, крім сиру. Масло слід брати розм’якшеним.
  • У сковорідку викласти всі підготовлені продукти, залити соусом і тушкувати до загустіння.
  • Розподілити суміш по кокотницях і засипати великою кількістю тертого сиру.

Відправити жульєн з грибами і куркою в духовку на чверть години.

Аналогічним чином можна готувати жульєни і в бургерных булочках. Поджарившись в духовці до апетитної скоринки, вони чудово виконують роль кокотниць.

Як смачно посмажити на сковороді?

Інгредієнти:

  • 2 кг курячого м’яса;
  • сіль;
  • 1/3 ст. борошна;
  • улюблені приправи;
  • 3 ст. л. олії оливи;
  • часник сушений;
  • 1 ст. посіченої ріпчастої цибулі;
  • 2 ст. нарізаного смужками солодкого болгарського перцю;
  • 3 ст. подрібненого кубиками томатів;
  • 2/3 ст. червоного сухого вина;
  • 1/3 ст. соку із томатів;
  • 2 ст. тертого сиру;
  • свіжа петрушка.

Приготування:

  • Курятину порізати на невеликі шматочки, які тут же відправити в контейнер з борошном, сіллю і спеціями. Струсити ємність, щоб м’ясо рівномірно покрилася сухими компонентами.
  • Розігріти будь-яке масло і обсмажити на ньому шматки птиці до рум’яності і готовності.
  • В окрему сковороду висипати всі овочі. Через пару хвилин обсмажування додати до них сік, вино, подрібнену петрушку і сіль. Тушкувати під закритою кришкою чверть години.
  • Всипати сир, сухий часник і потримати ємність на вогні, поки останній повністю не розплавиться.

Приготовану на сковороді смажену курку викласти порційно на тарілки і щедро полити оригінальним червоним соусом.

Дивіться також:  Котлети по-київськи — 7 рецептів приготування

Класичний «Цезар» з вареної грудинки

Інгредієнти на 200 грам відвареної курятини:

  • 2 ч. л. соєвого соусу;
  • пучок салату Ромен;
  • 8 – 9 шт. черрі;
  • грам 100 «Голландського» сиру;
  • ½ Ст. домашнього майонезу;
  • 2 жмені білих часникових сухариків;
  • 6 варених перепелиних яєць;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Покрити сервірувальну тарілку листям салату, порваними просто руками.
  • Зверху викласти середнього розміру шматочки постигла вареної курки.
  • За ним розподілити половинки чері, кругляш варених перепелиних яєць і тонкі пластинки сиру.
  • Полити закуску майонезом, змішаним із сіллю, перцем і соєвим соусом.

Прикрасити готовий салат з вареної грудинки часниковими грінками.

Ситний суп гороховий

Інгредієнти:

  • 1,5 ст. сухого гороху колотого;
  • 350 г будь-яких частин курячої тушки;
  • 2 картоплини;
  • 1 морквина;
  • ½ Ч. л. куркуми;
  • сіль.

Попередньо промитий горох слід залити теплою водою на кілька годин. Щоб скоротити тривалість варіння, не збільшуючи час замочування, можна додати до нього чайну ложку соди.

Приготування:

  • Горох разом з куркою відправити варитися на 60 – 70 хвилин. Періодично знімати піну з поверхні рідини.
  • З цибулі і моркви приготувати обжарку на будь-якому маслі. Додати куркуму.
  • Картоплю порізати брусочками.
  • Коли горох звариться, покласти в каструлю обжарку і туди ж відправити подрібнені коренеплоди. Додати сіль.
  • Варити суп до м’якості картоплі.

Ще гарячим розлити суп по тарілках і подати з сушеною зеленню.

Домашній холодець з курки

Інгредієнти на півкіло курятини (крила, ноги):

  • 1 ст. л. якісного швидкорозчинного желатину;
  • 2 – 4 зубки часнику;
  • 2 шт. моркви;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Довести курятину до кипіння, злити воду і додати свіжу. Посолити і варити м’ясо на невеликому вогні чверть години.
  • Додати очищену морквину і продовжувати мучити бульйон ще 25 хвилин.
  • Витягти гущу, охолодити. Бульйон процідити. Використовувати 60 мл для розчинення желатину.
  • Моркву нарізати невеликими фігурними шматочками і укласти в підходящу для холодцю форму. Туди ж відправити волокна м’яса, знятого з кісточок.
  • Бульйон змішати з розчавленим часником, посолити і поперчити за смаком. Влити в нього нагріте желатин і розмішати компоненти до розчинення крупинок. При необхідності повторно процідити. Небажано залишати часник в готовому холодець, оскільки настоявшись, він передасть готовому блюду аромат, який не кожному до смаку.
  • Залити м’ясо з морквою підготовленим бульйоном.

Подати холодець з курки з негострим хріном і свіжим житнім хлібом.

Куряче філе, тушковану в вершках

Інгредієнти на кілограм курятини:

  • 1,5 ст. л. просіяного борошна і стільки ж жирних вершків;
  • 2 щіпки французьких ароматних трав;
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 1 ст. л. олії оливи;
  • 1 щіпка цукру і велика сіль за смаком.

Приготування:

  • Філе нарізати середніми шматочками і запанірувати кожен в суміші борошна і французьких ароматних трав.
  • Обсмажити м’ясо на суміші двох олії до готовності.
  • Влити жирні вершки, додати сіль і цукор.

Тушкувати страву до повної готовності курятини. Шматочки повинні стати ніжними настільки, щоб легко розламувалися навіть виделкою.

Готуємо в соусі Теріякі

Інгредієнти на 300 грам курятини:

  • 2/3 ст. соусу Теріякі;
  • ½ Стручки чилі (за бажанням);
  • 1 маленька морквина;
  • ½ Жовтого болгарського перцю;
  • 1 щіпка кунжуту;
  • рафінована олія.

Приготування:

  • М’ясо нарізати довгими товстими шматочками і укласти в загальну тарілку з дрібно посіченим чилі. Гострий перець потрібно різати дуже дрібно і обов’язково потрібно вичистити з нього все насіння!
  • Залити компоненти соусом і залишити під плівкою на 35 хвилин в прохолоді.
  • На розігрітому рафінованому маслі до м’якості обсмажити велику соломку морквини і перцю. Потім відправити до них замариновану курятину.
  • Обсмажити шматочки м’яса до рум’яності, вилити в сковорідку залишився маринад і готувати масу до загусання соусу.

При подачі посипати блюдо кунжутом.

Фрікасе з курки – класичний рецепт

Інгредієнти на 300 грам курятини:

  • до 200 грам печериць (свіжих);
  • 35 г вершкового масла;
  • ½ Ст. вершків середньої жирності;
  • 1,5 ст. л. просіяного борошна найвищого гатунку;
  • 1 ст. л. свіжого соку лайма;
  • 2 щіпки мускатного горіха;
  • півсклянки курячого бульйону;
  • сіль;
  • 1 яєчний жовток.

Приготування:

  • На розтопленому маслі обсмажити середнього розміру шматочки філе птиці. Вони повинні побіліти з усіх боків.
  • Збризнути м’ясо соком цитруса, додати пластинки грибів, сіль, мускатний горіх і борошно.
  • Влити в отриманий склад половину вершків і весь курячий бульйон.
  • Гасити компоненти під закритою кришкою чверть години до загустіння соусу.
  • Вершки злегка збити з жовтком.
  • Отриману заправку відправити до майже готового блюда. Довести його до кипіння, зменшити вогонь і томити масу 5 – 6 хвилин під щільно закритою кришкою.
Дивіться також:  Кефаль – що за риба, 7 рецептів приготування

Спробувати частування і при необхідності досолити.

Курник – випічка на швидку руку

Інгредієнт на півкіло курятини:

  • склянка кефіру;
  • 2/3 пачки вершкового масла;
  • ½ Ч. л. солі і стільки ж соди;
  • 2 ст. борошна;
  • 2 невеликі головки цибулі;
  • 4 картоплини;
  • сіль і перець;
  • жовток 1 яйця;
  • 1 ст. л. кип’яченої води.

Приготування:

  • Нехолодну кефір змішати з содою і сіллю, додати розтоплене і остигле масло.
  • Ввести борошно маленькими порціями і замісити приємне на дотик тісто. Прибрати його в пакет і на холод.
  • У загальній тарілці змішати дрібні кубики цибулі, шматочки курки і тонкі пластинки картоплі. Додати сіль і перець.
  • Більшу частину тіста розім’яти і викласти в круглу форму, зробивши високі бортики.
  • На основу укласти суміш з курки, картоплі і цибулі, рівномірно розподілити. Розкласти шматочки вершкового масла по всій начинці.
  • Залишки тесту розкотити в дуже тонкий коло з отвором посередині і прикрити їм пиріг.
  • Змастити поверхню сумішшю жовтка і води.

Випікати блюдо 50 – 55 хвилин при 180°С.

Вирішуючи, що приготувати з курки на сніданок або в якості перекусу, варто в першу чергу звернути увагу саме на цей рецепт. Курник, розрізаний на шматочки, дуже зручно брати з собою. А ще він ситний і смачний навіть в холодному вигляді.

З додаванням картоплі в духовці

Інгредієнти на 600 – 700 грам курятини:

  • кіло картоплі;
  • 2 ч. л. спецій за смаком;
  • дрібна сіль;
  • 5 ст. л. вершкового масла;
  • 4 ст. л. олії;
  • 1 ст. кип’яченої води;
  • часник і свіжу зелень за смаком.

Приготування:

  • Деко застелити фольгою, змащену невеликою кількістю будь-якого жиру. Зверху розкласти акуратні скибочки картоплі, присипати їх сіллю і вибраними спеціями, полити олією.
  • Курку натерти сіллю, приправами і розкласти на картоплю.
  • Зверху розподілити невеликі шматочки вершкового масла.
  • Запікати страву півгодини при 185°С.
  • Влити воду і продовжувати приготування, при тих же умовах ще півгодини.
  • Додати подрібнений часник і січену зелень. Перемішати і запікати частування ще чверть години.

Подати страву до обіду гарячим.

Шаурма в домашніх умовах

Інгредієнти:

  • 3 тонких лаваша;
  • 1 куряча грудка;
  • 3 середніх огірка;
  • 3 великих помідора;
  • 1 цибулина;
  • сіль;
  • ½ Невеликого качана білокачанної капусти;
  • по 200 г корейської моркви і «Російського» сиру;
  • класичний майонез, кетчуп і каррі для соусу.

Приготування:

  • Курятину відварити і порізати середніми шматочками. Можна також обсмажити до рум’яної скоринки.
  • Капусту нашаткувати тонкою соломкою, присипати сіллю і добре розім’яти руками.
  • Огірки, цибулю і помідори помити, обсушити і довільно дрібно нашаткувати.
  • Корейську моркву віджати від зайвої рідини, сир крупно потерти.
  • Приготувати соус з класичного майонез і кетчупу в рівних кількостях. Її посолити за смаком і додати каррі.
  • Намазати частиною отриманої суміші лаваш і зверху, подалі від краю, викласти м’ясо і овочі.
  • Полити їх залишилася заправкою і посипати тертим сиром. Загорнути кінчики лавашу, щоб начинка не випадала, і після цього акуратно скрутити основу в рулет.

Перш ніж зняти пробу, варто розігріти шаурму в мікрохвильовці, щоб розтопився сир, або навіть підсмажити на сухій сковороді до придбання хрусткої скоринки.

Ніжний салат з куркою і ананасами

Інгредієнти на 200 грам відварного курячого філе:

  • стільки ж консервованого ананаса без сиропу;
  • 2 варених яйця;
  • 100 р «Голландського» сиру;
  • 100 г ядер волоських горіхів;
  • легкий майонез;
  • поварена сіль.

Приготування:

  • Заздалегідь зварене м’ясо і яйця нарізати мініатюрними кубиками. Сир дрібно потерти. Консервовані фрукти без сиропу порізати дрібними шматочками.
  • Горіхи висипати на сковороду без масла, пару хвилин підсушити і дрібно порубати.
  • Викласти шари салату: курятина – ананаси – яйця – сир – горіхи.
  • Продукти за смаком промащувати підсоленим легким майонезом.

Перед подачею гостям дати закуски добре настоятися на холоді.

Курка-гриль в духовці

Інгредієнти:

  • велика тушка курки (вагою 1,7 – 2 кг);
  • 1 ст. л. морської солі;
  • 1 ч. л. з гіркою солодкої паприки;
  • 2 ст. л. класичного майонезу;
  • 1 ст. л. негострої гірчиці;
  • 3 ст. л. будь-якого рослинного масла;
  • суміш перців.

Приготування:

  • Натерти промиту і обсушену тушку птиці сумішшю солі і перцю. Обробляти курку потрібно і зовні, і зсередини.
  • В окремому посуді змішати гірчицю з класичним майонезом і покрити нею птицю. Залишити курку в такому вигляді мінімум на 1 годину.
  • Насадити підготовлену тушку на вертел. Запікати 12 хвилин при 230°С.
  • Знизити температуру до 200°С і готувати птицю ще 45 хвилин.
  • Приблизно за 10 хвилин до готовності змастити тушку сумішшю масла і паприки.
Дивіться також:  Азербайджанський плов – 7 рецептів приготування

Останній етап приготування курки гриль в духовці дозволить зробити її рум’яною і хрусткою.

Філе стегна, запечене в мультиварці

Інгредієнти:

  • 6 шт. великих курячих стегон;
  • 3 – 6 часникових зубчиків;
  • кухонна сіль;
  • суміш улюблених спецій для птиці.

Приготування:

  • Стегна птиці промити водою і обсушити рушниками з паперу. Зрізати з них філе, м’ясо посолити і приправити спеціями.
  • Укласти його в промаслений чашу «розумної каструлі» і відправити до нього тонкі пластинки часнику.
  • Закрити кришку приладу і активувати режим випічки на 40 хвилин.
  • Час від часу відкривати кришку пристрою і помішувати інгредієнти.

Щоб зробити страву більш дієтичним, в процесі запікання можна підливати в ємність воду або овочевий бульйон, не змащуючи чашу маслом.

Подати готову страву з картопляним пюре або іншим відповідним гарніром.

Крила в медово-соєвому соусі

Інгредієнти на півкіло курячих крилець:

  • 1 ст. л. натурального рідкого меду;
  • 2 – 4 часникових зубки;
  • соняшникова олія;
  • 3 ст. л. соєвого соусу;
  • сіль і чорний мелений перець.

Приготування:

  • Для приготування маринаду змішати соєвий соус з медом і олією. Якщо продукт бджільництва сильно загус, попередньо його потрібно трохи потримати на водяній бані.
  • Додати в маринад і пропущений через прес свіжий часник. Його точна кількість потрібно визначити за власним смаком.
  • Кожне крильце розділити на три частини. Дрібні крайні, без м’яса, – викинути, а що залишилися укласти в миску і полити маринадом. Всипати перець, перемішати і залишити м’ясо в такому вигляді мінімум на 2 – 3 години. Але краще помариновать його всю ніч. Додатково додавати сіль потрібно тільки в тому випадку, якщо її не вистачає в соєвому соусі.
  • Викласти підготовлені заготовки у вогнетривку форму і залити залишками соєвого маринаду.
  • Відправити ємність в розпечену духовку і запікати 35 – 40 хвилин при 180°С.

Готовність частування можна визначити по яскравому кольору скоринки крил. Подавати добре з кетчупом та іншими відповідними соусами.

Піца з грибами та куркою на тонкому тесті

Інгредієнти:

  • 410 г борошна найвищого гатунку;
  • 3 ст. л. олії оливи;
  • 2 ч. л. сухих миттєвих дріжджів;
  • ½ Ч. л. солі;
  • 1 повний стакан кип’яченої води;
  • 1 ст. соусу з помідорів;
  • 400 р вареного філе курки;
  • 220 г свіжих печериць;
  • 400 г напівтвердого сиру;
  • 1 ч. л. цукру-піску;
  • орегано.

Приготування:

  • В теплу воду влити масло оливи, всипати дріжджі миттєві і дрібну сіль.
  • Поступово всипати борошно і вимісити тісто до еластичності. Залишити його на столі під рушником на 55 – 65 хвилин.
  • Курятину нарізати середніми шматочками. Гриби очистити і порізати пластинками. Сир крупно потерти або порізати слайсами.
  • Тонко розкачати тісто і викласти його на деко, застелене злегка промасленим пергаментом. Змастити заготівлю соусом з помідорів (попередньо посолити його і додати цукор) і присипати орегано.
  • Зверху розкласти шматочки м’яса, пластинки грибів і тертий або порізаний сир.
  • Відправити майбутню піцу в духовку на чверть години при 230°С.

Курка в банку в духовці

Інгредієнти 600 – 700 г філе стегон або грудки:

  • 1 велика морквина;
  • 1 червона цибулина;
  • 1,5 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. порошкової гірчиці;
  • 3 свіжих помідора;
  • 1 стручок солодкого перцю;
  • 2 – 3 зубчики часнику;
  • 1 велика щіпка сушеного прованських трав.

Приготування:

  • Скласти м’ясо в глибоку ємність, додати до нього роздавлений часник, прованські трави, всипати сіль і гірчицю. Перемішати компоненти. Залишити курятину в такому вигляді на 40 хвилин при кімнатній температурі.
  • Всі овочі промити, почистити і дрібно порізати. З томатів попередньо зняти шкірку. Перемішати овочеві шматочки, присипати сіллю і можна додати будь-які спеції.
  • У суху чисту трилітрову банку спочатку укласти половину овочів, а зверху курятину. Накрити м’ясо залишилася овочевий сумішшю. Воду або бульйон додавати не потрібно.
  • Закрити горловину фольгою і зробити в ній декілька отворів зубочисткою.
  • Запікати частування 100 хвилин при 170°С.

Готову страву залишити остигати в духовці ще на півгодини.

Якщо продовжувати експерименти з традиційними рецептами з птиці, варто спробувати також бешбармак з курки, пиріжки з курячим м’ясом, оригінальні супи на його основі і т. п. Пам’ятайте, що найбільш дієтичні страви виходять з філе грудки. Особливо, якщо їх готувати на пару, запікати або варити.

Прокрутка до верху