Хто не любить смачні хрусткі вафельні трубочки зі згущеним молоком? Тоненькі, ароматні, з ніжною начинкою – чудове доповнення до чаювання. Їх нескладно приготувати в домашніх умовах. Пропонуємо найкращі рецепти вафель для електричної вафельниці.
Тонкі хрусткі вафлі в электровафельнице
Щоб приготувати такий десерт будинку знадобиться спеціальний електричний гаджет. Це, мабуть, найголовніше умова, адже за начинку може піти будь-який крем, а основа завжди одна – хрустка вафля.
Для її приготування потрібні такі компоненти:
- просеянная пшеничне борошно – 180 г;
- цукровий пісок – 1 склянка;
- яйця середні – 5 шт.;
- маргарин – 200 г;
- рафінована рослинна олія для змащування форми.
Як приготувати:
- Розтоплене до кімнатної температури масло збити з цукром. Використовуйте міксер.
- Додати в масу яйця, продовжуючи збивати, вмішати муку. Тісто має бути густуватим, як на оладки.
- Нанести на розігріту форму нетовстим шаром масло і приступити до випікання вафель.
- Тісто наливають на нижню частину форми. Його кількість необхідно визначати, виходячи з розмірів самої форми. За рецептом для радянської електричної вафельниці досить обмежитися 2 столовими ложками. Тісто може трохи втекти за край, якщо його занадто багато. Таким чином, тільки експериментальним шляхом можна визначити його оптимальне кількість.
- З розпеченою формою необхідно працювати дуже уважно, використовувати прихватку і «тримати дистанцію», так як в момент затиснення тесту з агрегату вилітає гарячий пар.
- Випікати заготовки слід від 30 секунд до 3 хвилин, в залежності від ступеня розігріву техніки, а також від налаштувань вашого пристрою. Після перших 30 секунд можна заглянути і перевірити, як рум’яниться вафля. Коли вона добре пропеклась, дістаємо і відразу ж начиняємо обраним кремом.
Рецепт розрахований на 15 штук. Будьте готові витратити на приготування заготовок близько 1 години.
Рецепт для радянської електричної вафельниці
Список інгредієнтів для тіста може бути аналогічним описаному вище. Багато господинь відзначають, що так, як печуться вафлі на старих радянських вафельницах, вони не дбають ніде і ніяк.
Чи це у кмітливих кухарок рука набита, то агрегати пройшли серйозну перевірку часом, але вафлі дійсно виходять дуже смачними. Вони гарні самі по собі, але ще краще, звичайно ж, наповнити їх начинкою. Це може бути варена згущене молоко з горішками, заварний, масляний або будь-який бажаний крем по смаку.
Готуємо по-віденськи
До недавнього часу ми знали тільки один варіант вафель – загорнуті, хрусткі, наповнені смачної вареним згущеним молоком. Між тим, в Європі величезною популярністю користуються зовсім інші – м’які вафлі.
Зараз доступні спеціальні гаджети для приготування саме такого десерту. Якщо ви обзавелися цим пристроєм, обов’язково приготуйте вафлі за наступним рецептом.
Інгредієнти для віденських вафель:
- просеянная борошно вищого сорту – 300 грам;
- цукор-пісок – 150 грам;
- маргарин або тваринний жир – 200 грам;
- нежирне молоко – 1 стакан;
- яйця – 3 шт.;
- амоній харчовий – 1 ч. л.
Як приготувати:
- Змішати жир з цукром, потім додати яйця по одному і влити молоко. Вмішати муку і соду.
- Тісто необхідно замішати до однорідного стану і тільки після цього приступити до випікання.
- Влити його на гарячу форму (приблизно 2 ст. ложки), розрівняти по поверхні і закрити.
- В залежності від налаштувань пристрою, вафель необхідно близько 3 хвилин, щоб підрум’янилася.
М’які домашні вафлі готові! Ви можете подавати їх з різними сиропами, варенням, медом, сметаною. Дуже смачно, якщо посипати їх тертим шоколадом, пудрою, горішками. Словом, все на ваш смак!
Бельгійський десерт
Можливо, хтось здивується, але ще у Стародавній Греції можна було спробувати щось на зразок сучасних вафель.
Правда, греки любили їх солоний еквівалент і готували вафлі з зеленню і сиром.
Тільки пізніше з’явився кондитерський варіант – коржі на воді, политі медом.
Більш близькі до сучасних середньовічні вафлі. Їх рецепт зберігали в найсуворішому секреті, але не так багато часу, таємниці були повністю розкриті. А зараз ніколи королівську солодкість можна приготувати у себе на кухні.
Спробуйте наступний рецепт:
- борошно біла, просеянная – 2 склянки;
- молоко – 1 стакан;
- яйця – 2 шт.;
- жир кондитерський або масло – 80 грам;
- цукор – 2 ст. ложки;
- ванільний екстракт або інша прянощі (кориця);
- щіпка солі;
- сода, погашена 9%-м оцтом (1 ч. л.).
Як приготувати:
- Хрусткі вафлі готуються з просіяного борошна вищого сорту. Її потрібно змішати з усіма сухими компонентами (сіллю, ванільним цукром, корицею).
- Паралельно розтоплене масло з’єднайте з цукром, яйцями і молоком.
- У масу поступово вмішайте борошно, загасіть соду і вимішувати склад дуже акуратно.
- Тісто готове! Можна випікати.
Готові вироби в Бельгії люблять подавати з кулькою морозива і різними сиропами. Також бельгійці без розуму від всіляких ягід, які вони щедро викладають на вафлі і присипають зверху цукровою пудрою.
Як приготувати з сиру
Якщо ви обзавелися таким гаджетом, як електрична вафельниця, то напевно захочете поекспериментувати з рецептами і приготувати всілякі варіанти вафель. Одним з дуже смачних, корисних і поживних є варіант з сиром.
Для нього необхідно заздалегідь підготувати:
- фермерський сир жирний – 200 грам;
- яйця – 2 шт.;
- біла пшеничне борошно – 1 склянка;
- харчова сода – 1 ч. л.;
- цукор – 2 ст. ложки;
- молоко – 1 стакан;
- маргарин – 50 грам;
- ванілін.
Як приготувати:
- Для початку треба збити яйця з цукром. Потім протерти сир через сито і змішати його з яєчною масою.
- Додати молоко, розтоплений маргарин і просіяне борошно з розпушувачем. Всі компоненти ретельно перемішати і залишити на 10 хвилин.
- В залежності від розмірів і налаштувань вашої вафельниці, вироби будуть готуватися різну кількість часу. Визначайте досвідченим шляхом також і кількість тіста.
- За цим рецептом у вас повинні вийти товсті вафлі. Вони дуже смачні навіть без якої-небудь начинки. Ароматні і пишні вироби складають стопкою, посипають цукровою пудрою і вживають з чаєм, кавою або будь-якими напоями на ваш вибір.
Сирні вафлі відмінно поєднуються з варенням, сезонними ягодами і фруктами. Це смачний і корисний сніданок, який зарядить енергією на весь майбутній день. Тим більше таке ласощі припаде до душі дітям.
М’які домашні вафлі
Ще один чудовий рецепт, який дозволить приготувати смачні, м’які вафлі на бельгійський манер.
Інгредієнти:
- яйця – 4 шт.;
- цукрова пудра – 1 склянка;
- вершкове масло – 200 грам;
- йогурт (або кисле молоко) – 80 грам;
- борошно – 1 склянка;
- сіль;
- розпушувач.
Як приготувати:
- У мисці змішуємо яйця, цукор, розтоплене вершкове масло, а потім і всі залишилися інгредієнти, крім борошна. Її необхідно додавати невеликими порціями під кінець усього процесу. Тісто не повинно бути дуже густим.
- В залежності від моделі вафельниці розігрів може здійснюватися як на плиті (радянська), так і від мережі. Як тільки форма нагріється, наливаємо приблизно 2 столові ложки тіста, виходячи з розмірів вашого пристрою.
- Вироби печуться швидко, достатньо буде 2 – 3 хвилин, щоб вони гарненько зарум’янилися.
Вафельні трубочки в электровафельнице
Приготувавши тонкі вафлі за запропонованими ваше рецептами, їх можна начинити якимось кремом, попередньо звернувши заготовки трубочками. Наведені нижче особливості приготування допоможуть зробити трубочки ще більш смачними і не дуже калорійними.
- Тісто для вафель готується з додаванням тільки розм’якшеного маргарину, смальцю або масла. Якщо продукт зберігався в морозилці, то можна залишити його на ніч розморожуватися, щоб до ранку він знайшов кремову консистенцію. Так з ним простіше працювати.
- Щоб зменшити калорійність тесту маргарин можна замінити сметаною або навіть кефіром. Від цього смак вафель аж ніяк не постраждає.
- Можна приготувати пісні вироби на воді, але при цьому не потрібно скупитися на прянощі (кориця, ваніль). Вони зроблять смак вафель більш насиченим.
- Вафлі потрібно скручувати, поки вони м’які, так як остигаючі вироби дуже швидко тверднуть. Робити це необхідно обережно, тому що заготівля буде дуже гарячою.
Варіант приготування по-голландськи
Щоб приготувати вафлі по-голландськи, можна використовувати класичний рецепт хрустких вафель, зазначений на початку статті. Що дійсно вимагає особливої майстерності, так це подача десерту. З її допомогою вафлі можна справді перетворити, зробивши з них солодкий снек на будь-який випадок життя.
Саме це відрізняє голландський варіант від нашого рідного.
- У Нідерландах дуже люблять робити вафлі хрусткими і покривати їх солодкої карамельної просоченням.
- У Голландії настільки люблять смак вафель, що їх тільки покривають сиропом і негайно вживають.
- Обов’язковим компонентом до ласощів нерідко стає кава, чай або інші гарячі напої.
Рецепти тіста для вафель електричної вафельниці
Як бачите, основними компонентами тіста для вафель є яйця, вершкове масло, борошно, цукор і прянощі (може бути ванілін, кориця). Таким чином, це досить невибаглива ласощі, яке не вимагає занадто великої кількості різноманітних компонентів.
- В залежності від рецепту необхідно пам’ятати, що борошно краще брати вищого сорту і перед замісом просіяти.
- Найкраще змішати окремо сухі компоненти (борошно, ванілін, розпушувач) і окремо яйця, цукор і масло.
- Що стосується масла, то воно має бути кімнатної температури. Ні в якому разі не можна підігрівати його на сковороді.
- Після змішування всіх компонентів, тесту потрібно дати час «настоятися».
- Вафельниця повинна добре прогрітися. Її форму найкраще злегка змастити маслом, щоб перші вироби не підгоріли і добре відходили від пластини.
Як прикрасити і з чим подавати домашні вафлі?
Нижче представлено кілька ідей для прикраси і подачі м’яких бельгійських вафель.
- Ідея №1. Нарізані на тонкі кружечки банани, збиті вершки, шоколадний топпінг і пара листочків свіжої м’яти.
- Ідея №2. Мед рідкий, ванільне морозиво, лісові ягоди (чорниці, малина, брусниця).
- Ідея №3. Сиропи (карамельний або кавовий), медові мюслі, тертий шоколад.
- Ідея №4. Згущене молоко, шоколадне морозиво, подрібнені волоські горіхи.
- Ідея №5. Крихта з шоколадних або горіхових вафель, збиті вершки, шоколадний сироп, мигдальні пелюстки.
- Ідея №6. Кориця, карамелізоване яблуко, родзинки.
- Ідея №7. Какао-порошок, розм’якшений чорнослив, волоський горіх мелений, шоколадний топпінг.
Можна приготувати і несолодкі вафлі, якими буде корисно перекусити протягом дня. У таке тісто, відповідно, не додається цукор. Замість нього замішують подрібнену свіжу зелень і тертий сир, на французький манер.
Приємного апетиту!