Холодець з свинячих ніжок досить специфічне блюдо, але якщо підібрати правильний рецепт, то в підсумку вийде смачна закуска.
Холодець з свинячих ніжок – класичний рецепт
Це стандартний варіант приготування без додавань.
Необхідні продукти:
Моркву і цибулина по одній штуці.
Сіль і інші приправи за смаком.
Чотири свинячі ніжки.
Кілька лаврових листків.
Два зубчики часнику.
Процес приготування:
Для початку потрібно добре облити гарячою водою ніжки, потім покласти їх у велику каструлю, залити холодною водою і довести до кипіння.
Підготувати овочі: розрізати на половинки і злегка підсмажити на сухій сковороді з двох сторін. Потім покласти їх в каструлю до ніжок і все разом варити близько п’яти годин на повільному вогні.
У каструлю з усіма інгредієнтами вкиньте лавровий лист та інші спеції. Після того як все закипить, варити ще близько двох годин і дістати всі продукти. Бульйон не виливати.
У спеціальні форми помістити овочі, влити бульйон і прибрати в холодильник. Коли вміст загусне, прибрати зайвий жир утворився зверху.
Як зварити з додаванням курки
Зварити холодець з свинячих ніжок можна з іншим видом м’яса, наприклад з куркою.
Необхідні продукти:
Кілька ніжок.
Цибуля і морква.
Сіль і приправи за смаком.
Кілька лаврових листочків.
Курка цілком і частинами.
Процес приготування:
Курку найкраще обробити на невеликі шматки.
Підготувати велику каструлю, в неї помістити свинячі ніжки, курку і залити водою. Дочекатися, поки все закипить, трохи зменшивши вогонь, варити страву близько 5 годин.
Коли пройде приблизно 3 години приготування, додати до м’яса нарізану моркву і цибулю, а також сіль і спеції. Ще через 60 хвилин можна опустити лавровий лист.
Після закінчення повного часу приготування отриманий бульйон потрібно охолодити, причому робиться це окремо від м’яса його необхідно дістати з каструлі.
В приготовлену посуд для холодцю помістити м’якоть м’яса і залити розсолом бульйоном. Отриману суміш поставити в холодильник, бажано на ніч.
Цей спосіб дозволяє приготувати дуже щільний холодець під нарізку.
Необхідні продукти:
Кілька свинячих ніжок.
Цибулина.
Одна рулька.
Часник, сіль, перець і приправи.
Процес приготування:
На кілька годин опустити ніжки і гомілку воду і дати відстоятися.
Через відведений час змінити воду і поставити варитися м’ясо на чотири години.
Через дві години приготування можна додати нарізані шматками цибулю і спеції.
Після закінчення часу приготування м’ясо дістати, розрізати на невеликі шматки і змішати з часником. Бульйон — охолодити.
В приготовлену посуд спочатку помістити певну кількість м’яса, потім залити бульйоном і поставити охолоджуватися до повного застигання.
Готуємо в мультиварці
Приготувати холодець можна в мультиварці, причому зробити це зовсім просто.
Необхідні інгредієнти:
Шматок курки.
Кілька свинячих ніжок.
Два зубчики часнику.
Моркву і цибулю по одній штучці.
Сіль, лавровий лист та інші спеції.
Процес приготування:
Добре очистити від забруднень ніжки, залити їх водою і дати відстоятися близько 60 хвилин.
Після цього помістити в чашу мультиварки, туди ж опустити порізану курку, овочі і на третину залити водою. Включити режим «Гасіння» на 6 годин.
Коли режим роботи майже підійде до кінця, відкрити кришку, додати в бульйон дрібно порізаний часник, сіль, лавровий лист та інші приправи.
Потім дістати м’ясо і дати йому охолонути. Після чого прибрати все зайве, чисте м’ясо порубати на дрібні шматочки. Викладати в красиві судочки і заливають бульйоном. Витримати блюдо в холодильнику не менше шести годин для того, щоб воно добре застигло.
Ніжки добре почистити і прибрати все зайве і брудне, потім у великій каструлі довести до кипіння.
Туди ж після того як все закипіло, додати цибулю і моркву – все цілком.
Залишити бульйон готувати на слабкому вогні не менше п’яти годин. Приблизно через дві години після закипання все можна посолити, додати спеції і нарізаний невеликими шматочками часник.
Поки готуються ніжки необхідно в окремому посуді близько двох годин відварити мову.
Після того як все буде готово, бульйон з свинячих ніжок остудити. Мову необхідно почистити поки він ще гарячий, інакше це буде зробити складно.
Всі відварне м’ясо нарізати на невеликі шматки, покласти в обрану посуд, залити бульйоном і відправити в холод мінімум на три години.
Додатково холодець можна прикрасити скибочками вареного яйця, оливками, гілочками свіжої зелені. Це потрібно зробити до заливки.
Кілька секретів смачного холодцю
Як, і у будь-якого іншого блюда, у холодцю є свої особливості та нюанси приготування. Якщо знати ці секрети, то можна без праці приготувати смачну закуску.
Ось самі основні моменти, які потрібно знати при приготуванні холодцю:
Якщо ви хочете готувати холодець без желатину, то обов’язково потрібні будуть ніжки або голови. Підійдуть як свинячі, так і яловичі. Зверніть увагу, що колір страви з свинини більше мутний, ніж з яловичини.
Для приготування можна використовувати абсолютно будь-яке м’ясо. Найсмачнішим варіантом вважається, коли використовується кілька видів продукту.
У якості овочів завжди використовується цибулю і моркву, можна додати ще, наприклад селера або зелень. Класти овочі до м’яса потрібно або самому початку або приблизно за 2 години до закінчення варіння – ці два способи вважаються оптимальними і по-своєму злегка змінюють смак готової страви. В якості спецій застосовують лавровий лист і перець горошком.
Запам’ятайте, що чим більше ви будете наварювати бульйон, тим смачніше буде результат. Зазвичай рекомендується це робити не менше шести годин. Перед тим як заливати готовий бульйон в тарілки, йому обов’язково потрібно дати охолонути.
До холодцю прийнято подавати хрін або дуже гостру гірчицю для додання пікантності.
Самим ніжним вважається холодець, який готується на основі свинячих ніжок і курки.
Подрібнювати відварене м’ясо найкраще руками. Тоді можна точно виключити попадання яких-небудь небажаних частин, наприклад дрібних кісток або хрящиків.