Правильно приготовлений чебурек, у складі якого використано якісне м’ясо, є дуже смачним блюдом, що приваблює своєю аппетитностью і ароматом. Досвідчені господині знають, що будь-який рецепт чебуреків, таїть в собі свої секрети, з якими варто познайомитися до початку процесу приготування, щоб не було боляче за марно витрачені сили, час і продукти.
Як ліпити і смажити?
Щоб правильно приготувати чебуреки, недостатньо знати тільки рецепт, слід також вивчити нюанси їх ліплення і смаження.
При ліпленні:
- Тісто ділиться на кульки завбільшки з тенісний м’яч, після чого розкачується в формі кола.
- Фарш викласти на одну половину тіста і розподіляється по її поверхні.
- Після начинка накривається другою половинкою таким чином, щоб не допустити збереження повітря всередині отриманого чебурека
- Краї придавливаются, по тесту прокочується ребром блюдце, що дозволяє вирівняти чебурек.
- Шви добре здавлюються пальцями рук.
Після готовності напівфабрикатів можна приступати до смаження.
Для отримання апетитних, хрустких чебуреків слід дотримуватися наступних рекомендацій:
- У сковороді розігрівається масло, шар якого не повинен бути тонше 2 див.
- Перед приміщенням напівфабрикатів вогонь згасає, щоб уникнути ситуації, коли тісто схопилося в один момент, і фарш стался сирим.
- Чебуреки обсмажують з обох боків на середньому вогні, після чого викладаються на паперовий рушник, щоб видалити надлишки виступив олії.
Класичні чебуреки з м’ясом з хрусткого тіста
Найбільш відомий рецепт, який відрізняється простотою виконання.
Для приготування чебуреків за класичним рецептом, потрібно:
- борошно – 400 г;
- вода (окріп)– 200 мл;
- олія соняшникова – 25 мл;
- сіль -2 ч. ложки;
- м’ясо (за бажанням) – 700 г;
- цибуля – 300 г;
- спеції – за смаком.
Смачні, хрусткі тісто для чебуреків виходить, коли:
- У окріп вливається рослинне масло.
- Насипається гірка борошна з 1 ч. ложкою солі.
- У борошно повільно додається рідина при постійному перемішуванні.
- Після замісу тесту дається кілька хвилин охолонути.
- Потім триває вимішування теплого тіста з додаванням необхідної кількості борошна.
- Коли тісто стає гладким, еластичним і не прилипає до рук, маса готова.
- Тісто витримують протягом 1-2 годин в прохолодному місці.
У той час як тесту дається час відпочити, готується фарш:
- М’ясо перекручується на м’ясорубці разом з цибулею або подрібнюється на кухонному комбайні, солиться, приправляється.
- Отриманий фарш розлучається склянкою води: рідка консистенція відповідає за соковитість страви.
Вдале хрустке тісто на кефірі
Кефірний тісто дозволяє зберігати страви м’якість навіть після охолодження. Для цього необхідні:
- борошно – скільки візьме;
- кефір – 200 мл;
- яйце – 1 шт.;
- сіль – за смаком.
В процесі приготування:
- У посуд виливається кефір, вбивається яйце і додається сіль.
- Весь вміст збивається за допомогою виделки.
- При постійному помішуванні всипається борошно.
- Коли маса загусне, тісто викладається на стіл і вымащивается до середньої щільності.
Через 20 хвилин, коли начинка буде підготовлена, а тісто трохи відлежиться, можна приступати до ліплення чебуреків.
Як приготувати на мінеральній воді?
Вдале тісто для ситного страви з соковитим м’ясом – це дуже важлива складова частина в процесі приготування.
Одним з найкращих і простих у виконанні варіантів для чебуреків є тісто на мінералці, для якого знадобиться:
- борошно – 400 г;
- мінеральна вода – 200 мл;
- яйце – 1 шт.;
- олія рафінована – 60 мл;
- сіль – 1 ч. ложка.
Готується тісто наступним чином:
- Охолоджена, краще навіть крижана, мінеральна вода виливається в миску, куди після вбивається яйце, додаються сіль і масло.
- Борошно просіюється і невеликими порціями всипається в рідину при постійному помішуванні.
- Вимішане тісто обертається харчовою плівкою і поміщають в холодильну камеру на кілька годин.
Через дві години можна приступати до створення повітряних і дуже смачних чебуреків.
Рецепт на сковороді з заварного тіста
Безліч рецептів дозволяє господарці вибрати найбільш підходящий для неї рецепт. Адже від того, як і з яких інгредієнтів приготоване тісто, буде залежати смак готової страви. Завдяки заварному тесту вдається домогтися тонкощі, «хрусткості» і легкості, з бульбашками.
Перед початком приготування слід мати під рукою такі продукти:
- борошно – 450 г;
- вода – 150 мл;
- олія соняшникова 20 мл;
- яйце – 1 шт.;
- сіль -2 ч. ложки;
- м’ясо (за бажанням) – 400 г;
- жир – 50 г;
- цибуля – 150 г;
- спеції – за смаком.
Щоб покуштувати соковитих чебуреків з запалі з жару, в першу чергу готується тісто:
- У каструлю з товстим дном вливається вода і масло, додається сіль, після чого ємність ставиться на вогонь середньої інтенсивності.
- Після закипання в рідину всипається ⅓ всієї борошна і перемішується, після чого проварюється.
- Після утворення плівки на дні каструлі остання знімається з плити.
- Через кілька хвилин заварне тісто викладається в миску, куди вбивається яйце і всипається залишилася борошно.
- Коли маса набуває щільну і пластичну структуру, тісто обертається плівкою і відкладається.
Тепер можна братися за підготовку начинки:
- М’ясо пропускають через м’ясорубку.
- Цибуля подрібнюється блендером.
- В окремому посуді змішується підготовлене м’ясо, подрібнену цибулю, сіль і спеції, після чого вміст розводиться водою до рідкої консистенції.
Ліплення і смаження проводяться за стандартною схемою:
- Тісто ділиться на кульки, кожен з яких розкочується.
- Одна половина кола намазується фаршем, після чого начинка акуратно накривається другий, щоб вийшов весь зайвий повітря.
- Чебуреки смажаться у великому обсязі киплячої олії з двох боків до готового стану.
- До столу подають гарячими.
Рада! При перевертанні слід виявляти особливу обережність, щоб не проколоти тонке тісто.
Чебуреки з м’ясом з листкового тіста
Ще один оригінальний рецепт чебуреків, який можна виконати з використанням готового або самостійно приготовленого листкового тіста.
Для домашнього листкового тіста знадобиться:
- борошно – 400 г;
- вода – 200 мл;
- масло вершкове – 100 г;
- яйце (жовток) – 1 шт.;
- сіль –щіпка.
Після підготовки інгредієнтів:
- У ємність з борошном кришиться вершкове масло, потім додається вода і жовток.
- Тісто вимішується, поки не перестане приставати до рук.
- Після регулювання пружності, маса відправляється в холодильник.
В цей час:
- Готується фарш традиційним способом з використанням великої кількості цибулі й рідини.
- Тісто ріжеться на шматочки, які розкочуються в формі кола.
- Після додавання фаршу гуртки перетворюються в сирі чебуреки, які обсмажують з двох сторін на великій кількості соняшникової олії.
Як тільки масло трохи стече на паперовий рушник, можна пробувати перші плоди кулінарних зусиль.
Рецепт, як в чебуречній
Смак дитинства знайомий багатьом людям: коли відчувши аромат, приходять спогади про соковитих чебуреках, кусаючи які варто бути дуже акуратним, щоб не посадити жирні плями на одяг.
Інгредієнти для тіста і начинки:
- борошно – 400 г;
- вода– 150 мл;
- олія соняшникова 50 мл;
- сіль -1 ч. ложки;
- фарш – 300 г;
- цибуля – 200 г;
- бульйон – 100 мл;
- спеції – за смаком.
При приготуванні кулінару слід дотримуватися наступних кроків:
- Борошно перемішується з сіллю.
- В суміші робиться поглиблення, куди вливається вода і масло.
- Тісто добре вимішується до пружності, потім загортається в плівку і витримується протягом години в прохолодному місці.
- Готується начинка з фаршу з подрібненою цибулею, спеціями та сіллю.
- З розкатаного тіста формуються чебуреки, які обсмажують у великій кількості киплячої олії.
Рада! Для більшої еластичності можна додати при замісі тіста трохи горілки.
Кримські чебуреки з м’ясом
Хто відпочивав на Кримському півострові, вже ніколи не забуде той аромат і смак чебуреків, властивий страви, яке приготовлено саме за традиційним рецептом корінних кримчан. Багато вважають, що в їх приготуванні прихований особливий секрет, що вимагає багато майстерності і навичок кухаря.
Однак рецепт дуже простий. Щоб повторити його в домашніх умовах, потрібно:
- борошно – 500 г;
- вода – 200-250 мл (в залежності від якості борошна);
- олія соняшникова – 5 мл;
- сіль – щіпка;
- фарш – 300 г;
- цибуля – 150 г;
- бульйон – 100 мл;
- спеції – за смаком.
Після того, як підготовлені продукти:
- Борошно просіюється в окремий посуд і перемішується з сіллю, після чого додається рослинне масло.
- Борошно добре перетирається з маслом руками, щоб уникнути утворення грудочок.
- В ємність, наповнену борошном, вливається вода при постійному помішуванні, щоб замісити туге тісто.
- Готове тісто загортається в харчову плівку, щоб не допустити завітрювання, і вилежуєься близько 45 хвилин.
- М’ясний фарш для чебуреків змішується разом з подрібненим за допомогою блендера цибулею, після чого солиться і приправляється.
- В цибульно-м’ясну суміш додається трохи бульйону, щоб довести її до консистенції сметани.
- Ємність з фаршем затягується плівкою і поміщається на півгодини в холодильник.
- Коли тісто вилежітся, воно порційно ділиться і розкочується.
- Формуються чебуреки і обсмажують в киплячому маслі до готовності.
Варіанти дуже смачних начинок для чебуреків з м’ясом
Існує думка, що чебуреки – це обов’язково пиріжки з фаршем з м’яса з цибулею, які готуються у фритюрі. М’ясо в дійсності є основою для начинки страви, однак, воно може поєднуватися з несподіваними на перший погляд продуктами.
Найбільш цікавими начинками, заслуговують уваги, є наступні:
- м’ясо і сир в рівних частках;
- м’ясо, сир і помідори в співвідношенні 2:1:1.
- м’ясо, гриби, цибулю в рівній кількості, при цьому останній інгредієнт може замінюватися зеленню, що додасть страві інші смакові нотки;
- м’ясо, цибулю і картоплю, перетворює блюдо в більш ситна страва;
- м’ясо, картоплю і сир представляють ще одну інтерпретацію дуже поживною начинки;
- м’ясо, цибуля, морква і капуста в пропорції 1:0,5:0,5:1 додадуть чебуреків додаткову кислинку через використання томатної пасти.
Таким чином, існує безліч рецептур, слідуючи яким можна отримати чудові домашні чебуреки.
А головне, що не буде необхідності турбуватися про негативні наслідки, які можуть проявитися після їжі апетитного з вигляду страви, так вабливого своїми запахами, в чебуречній. Чебуреки, приготовлені вдома, за смаковими якостями нічим не поступаються пиріжкам, придбаним в закусочній.