7 рецептів борщу з буряками – готуємо смачно і швидко!

Здавалося б, хто не пробував таке смачне і ситне блюдо, як борщ? Напевно таких людей не знайдеться. Багато починаючі господині стають перед фактом, задаючи собі питання «а як варити борщ з буряком?». Насправді, в цьому процесі немає нічого складного. Головне знати, як правильно до нього підійти.

Класичний борщ з буряком і капустою

Класичний рецепт борщу з буряками присутній у безлічі народних кухонь пострадянського простору. Практично всі вони ідентичні, різниця полягає лише в парі-трійці інгредієнтів.

Що знадобиться:

  • яловичина або свинина – 350 г;
  • капуста – 300 г;
  • картопля – 300 г;
  • болг. перець – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • буряк – 2 шт.;
  • лім. сік – 3 ст. ложки;
  • раст. масло – 2 ст. ложки;
  • тому. паста – 2 ст. ложки;
  • зелень;
  • лавр. лист;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • сіль;
  • перець горошком.

М’ясо нарізають шматочками невеликого розміру, потім відправляємо його варитися. Після закипання знімаємо зверху з’явилася пінку, кладемо в каструлю лавровий лист, накриваємо кришкою і варимо ще близько півгодини. Дрібно шинкуется капуста, нарізати картоплю і все це ставиться до м’яса.

Паралельно розігріваємо олію в сковороді. Додаємо туди натерту на крупній тертці моркву, буряк, подрібнену цибулю і нарізаний соломкою перець. Трохи пізніше туди також кладеться лимонний сік, цукор і томатна паста. Суміш перемішується і гаситься під кришкою протягом 15-ти хвилин. При необхідності можна підлити невелику кількість води.

Коли зажарка готова, кладемо її в каструлю до м’яса і варимо на повільному вогні до стану повної готовності. Перед цим не забудьте посолити і додати спеції. Перед подачею до столу борщ в тарілках посипається дрібно нарізаною зеленню.

Традиційний український рецепт

Хочете приготувати борщ з буряком по-українськи, але не знаєте з чого почати? Тоді скористайтеся наступним покроковим рецептом.

Що знадобиться:

  • м’ясо – 0,7 кг;
  • капуста – 200 г;
  • буряк – 2 шт.;
  • картопля – 2 шт.;
  • болг. перець – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • помідори – 3 шт.;
  • тому. паста – 3 ст. ложки;
  • часник – 1 зубчик;
  • шматочок сала;
  • зелень;
  • сіль і спеції.

Вимите м’ясо кладуть в каструлю з водою (3 л) і доводиться до кипіння. В процесі знімайте з’являється пінку. Почистіть моркву разом з цибулею і додати їх у каструлю до м’яса. Ще раз доведіть бульйон до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму і варіть протягом 2-3 годин.

Перевіряємо готовність м’яса виделкою. Якщо воно досить м’яке – можна виймати. Наріжте його невеликими шматочками і складіть в окрему тарілку. Отриманий бульйон проціджують через марлю. Картопля ріжеться кубиками, а капуста дрібно шинкуется. Додаємо їх по черзі з 15-тиминутным проміжком. Після того, коли ви покладіть капусту, варка триває від 5 до 10 хвилин.

Дивіться також:  Гусак, фарширований гречкою і грибами

У цей же час треба зайнятися обсмаженням. Нарізаємо цибулю і моркву, болгарський перець тонкою соломкою, помідори подрібнити за допомогою заглибного блендера, а буряк натираємо на крупній тертці. Також дрібно нарубаем зелень. Тушкуйте всю суміш овочів на сковороді з маслом протягом 10-ти хвилин.

Після готовності капусти і картоплі в каструлі, додається обсмажування, і борщ доводиться до кипіння, а потім вариться не більше 10-ти хвилин на слабкому вогні. В кінці перед готовністю солимо його, додаємо спеції і подрібнений часник.

Вегетаріанський борщ з буряком і квасолею

Що знадобиться:

  • капуста – 200 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • помідор – 2 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • болг. перець – 1 шт.;
  • червона квасоля – 1 склянка;
  • зелень;
  • цукор – 2 ч. ложки;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • лавр. лист;
  • спеції.

Заздалегідь для приготування вегетаріанської борщу необхідно замочити квасолю. Найоптимальніший варіант – на ніч, хоча і досить від 3-х до 5-ти годин. Якщо вам ліньки це робити чи не вистачає часу, то можна використовувати консервовану квасолю з банки.

Кладемо замочену (якщо використовувалася сира) квасоля в каструлю з водою (3 л) і доводимо до кипіння. Після цього зменшуємо вогонь до самого малого. Нарізаний і промитий картоплю додається до квасолі. Слідом чергу буряків. Вона нарізається соломкою і недовго обсмажується на сковороді з маслом. Кладемо її в каструлю.

Цибулю дрібно шинкуется, смажиться до легкого рум’янцю, після чого до нього додається нарізані дрібною соломкою моркву. В цей же час нарізаємо дрібно томати. Цибулю і моркву відправляються в каструлю, а тепер черга помідорів. Злегка тушкуємо їх разом з подрібненими зубчиками часнику.

Поки вони готуються, дрібно шаткуємо капусту, нарізаємо перець і відразу ж відправляємо в борщ. До помідорів кладеться томатна паста, суміш перемішується і обсмажується ще буквально пару-трійку хвилин. Потім додаємо зажарку в каструлю, солимо, кладемо цукор і лавровий лист, перець за смаком. Варимо страву ще дві хвилини і вимикаємо плиту.

Наприкінці треба дати борщу настоятися хоча б близько години, щоб повністю розкрився смак.

Як зварити в мультиварці?

Що знадобиться:

  • м’ясо – 300 г;
  • помідор – 2 шт.;
  • капуста – 200 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • буряк – 1 шт.;
  • болг. перець – 1 шт.;
  • картопля – 4 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • лім. сік;
  • тому. паста – 3 ст. ложки;
  • раст. масло;
  • спеції.
Дивіться також:  Як приготувати млинцевий торт

М’ясо нарізають шматочками довільного розміру, але краще дрібніше для рівномірної обробки. Ставимо в мультиварці режим «Випічка» і готуємо м’ясо протягом 20-ти хвилин. В цей же час натираємо на тертці буряк, морква, ріжемо помідори і подрібнюємо цибулю. Цей компонент разом з морквою, болгарським перцем додається до м’яса. Тушкуємо протягом 15-ти хвилин.

Після додавання помідорів і томатної пасти готуємо ще 15 хвилин. Кладемо в обжарку подрібнений часник, спеції, капусту і картоплю, а в кінці заливаємо водою, щоб вона повністю покривала суміш. Солимо блюдо і готуємо в режимі «Гасіння» не більше години.

З квашеною капустою

Що знадобиться:

  • яловичина – 0,5 кг;
  • квашена капуста – 200 г;
  • буряк – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • картопля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • лавр.лист;
  • оцет – 1 ч. ложка;
  • тому. паста – 1 ст. ложка;
  • зелень;
  • раст. масло – 2 ст. ложки;
  • сіль – 2 ч. ложка.

Нарізаємо м’ясо шматочками, заливаємо в каструлі 2 л води і доводимо до кипіння. Після цього зменшуємо вогонь до середнього і варимо таким чином півтори години, постійно видаляючи пінні пластівці. За 5 хвилин до готовності додайте сіль.

Всі овочі нарізаються зручним і звичним для вас способом. З буряків, цибулі і моркви робиться зажарка. Тушкуємо суміш на сковороді близько 7-ми хвилин на середньому вогні. В кінці додаємо оцет. Квашена капуста в цей час промивається і вручну віджимається. Розігріваємо на сковороді масло і викладаємо туди капусту разом із 50 мл бульйону і томатною пастою. Тушкуємо протягом 5-ти хвилин.

Потім капуста з’єднується з іншими овочами. У закипаючий бульйон кладуть картоплю і варять 7 хвилин. По черзі йде слідом зажарка, квашена капуста і спеції. Приготування займе не більш 20-ти хвилин. При подачі в тарілки можна посипати зелень.

Рецепт червоного борщу з яловичиною

Що знадобиться:

  • яловичина на кістці – 0,5 кг;
  • картопля – 2 шт.;
  • буряк – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • тому. паста – 2 ст. ложки;
  • лавр. лист;
  • оцет – 1 ст. ложка;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • сіль, спеції.

Промиваємо м’ясо і ошпарюємо з усіх боків окропом, щоб при варінні не утворювалася піна.

Кладемо його в 4 літра холодної води разом з лавровим листом, цибулею, сіллю і перцем. Доводимо суміш до кипіння, а потім варимо 4 години.

Дивіться також:  Суп харчо з курки – 6 рецептів

Очищаємо і розрізаємо на 2 частини буряк, потім перекладаємо в каструлю з підігрітою водою і доводимо до кипіння. Кладемо туди ж оцет, цукор. Зменшуємо вогонь і варимо буряк до стану повної готовності. Після цього овоч потрібно дістати, а бульйон прибрати. Виливати його не слід.

Моркву і цибулю нарізати, потім страхуються 5 хвилин на сковороді. Дістаємо м’ясо з бульйону, нарізаємо його шматочками. В нього кладуть нарізану будь-яким звичним способом картопля, обсмажування, м’ясо і лавровий лист. Солимо і варимо 7 хвилин.

Готову буряк натирається на крупній тертці і гаситься на сковороді разом з томатною пастою. Кладемо суміш в каструлю, доводимо до кипіння, після чого зменшуємо вогонь і варимо 10 хвилин до готовності картоплі. Якщо вам буде не вистачати рідини в борщі, то ви можете сміливо додати решту буряковий бульйон. Коли страва буде готова, додайте подрібнений часник, перемішайте і залиште настоюватися на півгодини.

Флотський борщ — простий і смачний рецепт

Що знадобиться:

  • м’ясні кістки – 300 г;
  • буряк – 2 шт.;
  • капуста – 200 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • помідор – 2 шт.;
  • лавр. лист;
  • раст. масло – 2 ст. ложки;
  • бекон – 100 г;
  • цукор – 1 ч. ложка;
  • оцет – ½ ч. ложки;
  • зелень.

Промиті кістки кладуть у каструлю разом з цибулею і морквою, заливаємо туди 2 літра холодної води. Доводимо суміш до кипіння, знімаємо утворилася пінку, зменшуємо вогонь до середнього і варимо протягом години.

Додаємо в бульйон бекон, солимо. Для перевірки м’яса можна підчепити його виделкою. Якщо буде легко відходити від кісток, значить, пора його виймати. Не забувайте постійно знімати пінку. Після того, як дістанете кістки, відокремте від них м’ясо. Воно залишається разом з беконом, а бульйон проціджують.

Буряк чиститься, ріжеться соломкою і пассируется на сковороді разом з оцтом і олією. Вливаємо туди бульйон в такій кількості, щоб він повністю покривав буряк і тушкуємо на малому вогні не більше години. Цибулю і моркву обсмажуються на протязі 10-ти хвилин. Потім обидві частини засмажки з’єднуються, кладемо туди цукор, перемішуємо і тушкуємо ще 15-20 хвилин.

Додаємо в бульйон капусту і картоплю. Доводимо до кипіння, кладемо лавровий лист, зменшуємо вогонь і варимо 15 хвилин. Кладемо в бульйон зажарку, варимо на слабкому вогні ще 15 хвилин. Перед самою готовністю покладіть дрібно нарізану зелень і посоліть. Після того, як зніміть каструлю з плити, дайте йому настоятися.

Прокрутка до верху