У холодний зимовий вечір ідеально зігріє і подарує відчуття затишку ароматний домашній глінтвейн. Для дітей можна приготувати його безалкогольний варіант. Повторити в домашніх умовах класичний рецепт глінтвейну досить просто. Про це далі.
Класичний глінтвейн в домашніх умовах
Інгредієнти: 2 стандартні пляшки хорошого сухого вина (обов’язково – червоного!), по чайній ложці чорного перцю (горошком), гвоздики, склянку води, 120 мл портвейну, апельсин, 3 цілі коричні палички, 130 г цукрового піску.
- Цедра акуратно знімається з фрукта і вкладається в каструлю.
- Зверху висипаються всі спеції, виливається фільтрована вода. Маса нудиться на повільному вогні 12-14 хвилин. За цей час повною мірою розкриється аромат кориці.
- У суміш додається пісок. Маса залишається на вогні, поки не розчиняться всі крупинки.
- Залишається влити портвейн, а через 5-6 хвилин – вино.
- Коли на поверхні рідини з’явиться біла пінка, напій знімається з вогню і залишають настоюватися на півгодинки.
Подавати напій можна з натуральним бджолиним медом.
Безалкогольний напій
Інгредієнти: 1 л виноградного соку, 220 мл журавлинного соку або будь-якого іншого кислого, 2 зірочки бадьяна, гвоздика за смаком, по 1/3 ч. л. кориці, кардамон, мускатний горіх на кінчику ножа.
- Спочатку з’єднуються всі приправи.
- Сік гріється на вогні. Ні в якому разі не можна наливати його в алюмінієву каструлю.
- Сік не кип’ятиться. Досить дочекатися появи дрібних бульбашок.
- В рідину відправляються змішані приправи.
- Після перемішування вогонь вимикається. Напій залишають настоюватися на 12-15 хвилин.
Вже готовий глінтвейн додається цукровий пісок. Після цього він гарненько проціджують. Інакше мелені спеції можуть зіпсувати його смак.
Рецепт з червоного вина з яблуками
Інгредієнти: 730 г хорошого червоного вина, 220 г яблук, склянка цукрового піску, 22-24 шт. горошку чорного перцю, 15 г меленої кориці, лимон, 1 шт. гвоздики.
- Червоне вино в підходящої ємності відправляється на вогонь. В нього відразу ж засипаються всі спеції і пісок.
- Яблука разом з шкіркою нарізати невеликими кубиками і також додаються в каструлю.
- Коли маса закипить, ємність знімається з плити і залишають настоюватися під кришкою на 12-14 хвилин. Залишається лише ретельно процідити її.
У кожен келих з напоєм при подачі додається пара скибочок свіжого лимона.
З додаванням білого вина
Інгредієнти: 730 мл білого сухого вина (якісного), цілий лимон, гвоздика і кориця за смаком, півсклянки цукру, 140 мл фільтрованої води.
- Щоб приготувати глінтвейн по такому рецепту, насамперед потрібно укласти цукровий пісок в підходящий посуд. Вона не повинна бути алюмінієвої. Кількість цукру можна регулювати за власним смаком. Зазвичай береться від половини до цілого склянки піску. Допускається замінювати його і натуральним бджолиним медом.
- До цукру додається гвоздика, мелена кориця. Цей компонент краще брати в паличках і самостійно перемелювати. У такому разі спеції будуть більш ароматними.
- Залишається додати в ємність лимон разом із шкіркою нарізаний невеликими скибочками.
- Наприкінці в каструлю відправляються рідкі інгредієнти. Спочатку – фільтрована вода. Коли суміш закипить, вона проціджують і повертається в каструлю. Після цього можна вливати в ємність сухе біле вино.
- Напій знову підігрівається, а потім за бажанням проціджують.
Готовий ароматний глінтвейн подається до столу гарячим. Можна прикрасити його апельсиновими або лимонними скибочками.
Як зварити в мультиварці?
Інгредієнти: півлітра хорошого червоного вина (напівсолодкого), столова ложка рідкого бджолиного меду, по половині лимона і апельсина, половинка палички кориці, 2 суцвіття гвоздики, зірочка бадьяна, кардамон за смаком, щіпка меленого коріандру, 1 см свіжого кореня імбиру, 3-5 горошин чорного перцю.
- «Розумна каструля» чудово справляється не тільки з різноманітними стравами, але також і з деякими напоями. Відмінно виходить варити в ній глінтвейн. Першим ділом тонкими кружальцями разом зі шкіркою нарізати цитрусові.
- Апельсин і лимон укладаються в чашу приладу. Зверху на шматочки цитрусових висипається рекомендоване в рецепті кількість спецій. Можна регулювати їх кількість за власним смаком. Або і зовсім виключати будь-які компоненти. Імбир очищається від шкірки і натирається на самій дрібній тертці.
- У ємність додається і мед. Замість нього можна взяти білий або коричневий цукор.
- У чашу виливається вибране вино. Потрібно перемішати всі компоненти в ємності.
- З режимів пристрою підійде «Крупи», «Суп» та інші, які нагрівають рідина, але при цьому не допускають її закипання. Потрібно в процесі постійно стежити, щоб цього не сталося.
- Вже готовий глінтвейн залишається на підігріві на 12-14 хвилин.
Подається напій до столу після проціджування.
Фруктовий глінтвейн в домашніх умовах
Інгредієнти: півлітра хорошого червоного вина (не можна економити на алкоголь для глінтвейну), півлітра виноградного соку, 2 великі ложки цукрового піску, лимон, апельсин, яблуко, по 3 шт. кардамону, горошин запашного перцю, гвоздики, паличок кориці і бадьяна, 1-1,5 см кореня імбиру.
- Рідини відразу вирушають у невелику каструлю. Замість виноградного соку можна використовувати яблучний, персиковий або будь-який інший, який опинився під рукою.
- До вина і соку засипаються всі заявлені спеції. Попередньо молоти їх не потрібно. Необхідно лише нарізати шматочками імбир без шкірки.
- Від лимона і апельсина буде використовуватися тільки цедра. Вона додається в ємність цілої спіраллю.
- Яблуко з шкіркою нарізати невеликими шматочками і також надсилається до всіх інших інгредієнтів.
- Потрібно довести напій до кипіння на середньому вогні, а потім відразу вимкнути і залишити настоюватися під кришкою 6-7 хвилин.
- Залишається процідити рідину. Для цього можна використати дрібне сито або марлю.
Прикрашаються стаканчики з глінтвейном скибочками цитрусових. Якщо хочеться зробити смак напою більш пікантним, можна при подачі присипати його дрібкою меленого чорного перцю.
З медом — старовинний російський рецепт
Інгредієнти: 1,5 л фільтрованої води, 1,5 см свіжого кореня імбиру, 320 г натурального бджолиного меду, 8-9 шт. гвоздики, щіпка сушеного звіробою, 6-7 горошин чорного перцю, 2 маленькі ложки меленої кориці.
- Палички кориці перемелюються. Корінець імбиру очищається від шкірки і подрібнюється за допомогою терки з самими дрібними поділками. Інші спеції перемелювати не потрібно.
- В половині води розчиняється бджолиний мед. Рідина відправляється на вогонь і доводять до кипіння. В процесі потрібно постійно знімати з неї з’являється пінку.
- Всі трави і прянощі зав’язуються в марлю. Вона опускається у воду, що залишилася, рідину доводять до кипіння і залишають настоюватися на півгодинки.
- Марля прибирається, а медова суміш і ароматна вода з’єднуються. Використання марлі дозволяє відмовитися від подальшого проціджування напою.
Перед подачею до столу глінтвейн по-російськи підігріваються.