7 рецептів люля-кебаб на шампурах: свинина, курка, яловичина
Рецепт люля-кебаб на шампурах – самий популярний і простий варіант приготування. Але якщо хочеться чогось більш цікавого, то варто подивитися і на інші рецепти.
Люля-кебаб на шампурах зі свинини
Це не просто м’ясо, приготоване з димком і яскравим ароматом.
Необхідні продукти:
приблизно 200 грам сала;
дві цибулини і кілька скибочок часнику;
кілограм свинини;
базилік, сік лимона, сіль і перець;
масло – 2 ложки.
Процес приготування:
Ця страва обов’язково вийде смачним, якщо правильно підготувати м’ясної компонент. Для цього його потрібно замаринувати. Наріжте обрану свинину на однакові шматки середнього розміру, посипте спеціями, видавіть лимонного соку і злегка залийте олією. Всі інгредієнти повинні добре покривати м’ясо. Тепер приберіть його в холодильник не менше ніж на 2-3 години.
Коли пройде відведений для маринування час, м’ясо разом з цибулею і салом потрібно подрібнити через м’ясорубку або блендер. А готовий фарш приправити сухим базиліком.
Доведіть масу до однорідного стану: помісіть руками близько 20 хвилин і відбийте його про тверду поверхню. Після цього заберіть його на деякий час для охолодження.
З м’ясної маси зліпити котлети довгастої форми. Надіньте їх на шампур і доведіть на вогні до готовності.
Рецепт приготування з яловичини
Зазвичай це блюдо робиться з баранини, але якщо хочеться не дуже жирного м’яса, так і яловичина більше за смаком, то готуйте за цим рецептом.
Необхідні інгредієнти:
два яйця;
одна цибулина;
півтора кілограма яловичини або вже готового фаршу;
дві ложки панірувальних сухарів;
зелень і приправи на свій смак.
Процес приготування:
Самим головним в процесі приготування – є фарш. Його потрібно змішати з яйцями, туди ж додати цибулю, попередньо нарізаний на дрібні квадратики. Додаємо панірувальні сухарі і приправи.
Масу, що вийшла дуже важливо добре вимішати і ще трохи відбити. А потім прибрати на деякий час в холодильник. Тільки після всіх цих маніпуляцій м’ясо вийде щільним по консистенції.
З фаршу, злегка мокрими руками вылепляются овальні, довгасті котлети, надягають на шампур і тримаються на вогні до готовності.
Якщо ви хочете приготувати люля-кебаб на шампурах з яловичини в духовці, то замість шампурів доведеться використовувати довгі дерев’яні шпажки.
Цей рецепт можна назвати традиційним, так як використовується бараняче м’ясо.
Необхідні продукти:
три цибулини;
двісті грамів сала;
кілограм баранячого м’яса;
перець, сіль і базилік – на свій смак.
Процес приготування:
Як і в інших варіантах приготування – найважливіше це фарш. Якщо його приготувати неправильно, то страва просто не вийде. Наріжте чисту баранину на шматки і перетворите її в фарш. Теж проробіть з салом, нарізаним цибулею.
Заправте отриману масу спеціями і базиліком.
У класичному рецепті приготування на відміну від інших не використовуються яйця, панірувальні сухарі, які повинні допомогти скріпити м’ясо, тому його потрібно відбити. Тобто брати і кидати шматки фаршу на стінку миски. Потім маса забирається в холодне місце. Тільки після цього фарш вийде такої консистенції, з якої можна буде зліпити котлетки.
Намочіть руки холодною водою і вылепите овальні котлети, надіньте їх на шампур і готуйте.
Як приготувати з курки?
Кебаб з курки – не тільки соковите блюдо, але ще й дієтичне, адже курка – саме не жирне м’ясо.
Необхідні продукти для приготування:
кілька зубчиків часнику;
зелень, спеції на свій смак;
близько кілограма курячого філе;
дві цибулини;
трохи рослинного масла.
Процес приготування:
Підготуйте м’ясо: промийте його, розрізати на середні шматки і перетворіть в масу з допомогою м’ясорубки або комбайна. Теж зробіть з цибулею і часником. З’єднайте всі разом і добре перемішайте.
Додайте нарізану зелень і вибрані спеції.
З отриманого курячого фаршу зробіть не занадто товсті овальні котлети. Якщо ви будете готувати на вугіллі, то використовуйте шампура, якщо ж в домашніх умовах, то шпажки.
Люля-кебаб з свинини в беконі
Зробити люля-кебаб з свинини на мангалі можна і з додаванням бекону. Страва вийде ще більш насиченим і ситним.
Якщо ви використовуєте м’ясо, то його необхідно нарізати на шматки і подрібнити. Якщо у вас вже готовий фарш, то перекрутіть цибулю і змішайте всі разом.
Отриману масу заправте спеціями і базиліком. Туди ж розбийте яйця і перемішайте і відбийте.
Тепер, мокрими руками зробіть з фаршу котлетки, оберніть їх невеликою кількістю бекону і надягайте на шампур або шпажки. Готуйте до появи красивою м’ясної скоринки.
Рецепт з курячого і свинячого м’яса
Це поєднання зробить страву більш ніжним. До того ж – це варіант як приготувати щось смачне з того, що залишилося в холодильнику.
Необхідні продукти:
свинина і курка – 500 грам;
кілька цибулин;
приправи.
Процес приготування:
Всі інгредієнти, яких не так вже і багато – подрібнюємо. Краще всього через м’ясорубку або блендер.
Добре засипаємо спеціями і прибираємо на деякий час в холодильник. Це робиться для того, щоб м’ясо трималося на шпажках. Якщо у вас все ж не вийшло цього домогтися, то спробуйте розбити в масу одне яйце.
Через деякий час, коли м’ясо охололи, з нього ліпляться котлети і нанизують на шпажки при готуванні будинку і на шампур, якщо готуєте на природі.
З індички в питах
Індичка не найпопулярніше м’ясо в нашій країні, але його можна назвати пісним, тому воно ідеально підходить для начинки в питах.
Необхідні продукти:
м’ясо індички або вже готовий фарш – близько 700 грам;
піта – кілька штук або лаваш;
1-2 цибулини;
зелень і приправи.
Процес приготування страви:
Перетворити м’ясо у фарш або відразу ж займіться подрібненням цибулі, якщо фарш у вас вже готовий. Нарубаєте зелень, додайте приправи і все добре перемішайте.
Приберіть масу на деякий час в холодне місце, щоб вона злегка охолола.
Підготуйте піту: розріжте її і змастіть будь-яким соусом, який вам подобається. Якщо не вдалося купити піту або не хочете готувати її самі – використовуйте лаваш.
З охолодженої суміші вылепите круглі котлетки, вкладіть їх у піту або лаваш і обсмажте на сковороді. Так само можна використовувати гриль для бутербродів.
Так як кебаб це м’ясо, то до нього завжди можна подати свіжі овочі: огірки, помідори, солодкий перець – це безпрограшний варіант. Не менш смачно буде з соліннями: огірками, капустою. Підійде і будь-який салат.
Як гарнір можна подати картоплю або рис. Обов’язково використовується який-небудь соус. Найчастіше томатний соус ткемалі або гірчичний. Не забудьте про хліб – краще всього, якщо це буде лаваш і не тонкий, а товстий, як подушка. Якщо на нього викласти кебаб, зверху посипати дрібно нарізаними овочами і зеленню, залити соусом, то це буде цілком самостійним ситним блюдом.