Цей суп – гордість Грузії. Правильно зварений суп завжди виходить наваристим і ароматним. Якщо приготувати харчо по класичному рецепту з рисом, то вийде зробити для близьких їжу, як у грузинському ресторані. Готують з яловичини. Але і з іншими видом м’яса, можна зварити смачне, наваристое блюдо. У Грузії немає суворої рецептури приготування. Регіони відрізняються в приготуванні один від одного, тому можливо вибрати той покроковий рецепт, який вам більше сподобається.
Суп-харчо — класичний рецепт з рисом
Цей рецепт підходить навіть для тих, хто тільки приступає до знайомства з грузинською кухнею. Спосіб приготування неймовірно простий. Харчо з яловичини з рисом по цьому рецепту виходить гострим і смачним.
Інгредієнти:
Пюре томатне – 70 гр.;
Хмелі-сунелі – 1 ст. ложка;
Сіль;
Рис – 120 гр.;
Грудинка яловича – 370 гр.;
Цибуля – 3 цибулини;
Чорнослив – 4 шт.;
Часник – 4 зубки;
Кріп – 20 мл;
Перець чилі гострий – 1,5 стручка;
Масло рослинне – 20 мл;
Петрушку – 20 гр.;
Ткалапи – 1 ст. ложка;
Вода – 8 склянок;
Кінза -20 гр.
Приготування:
М’ясо вимити. Нарізати шматками, розмір повинен бути малий. Укласти в каструлю. Налити 500 мл води. Яловичина повинна бути повністю занурена в рідину. Проварити п’ять хвилин.
Нашаткувати цибулю.
Часник подрібнити.
Кінзу дрібно нарізати. Перемішати з томатною пастою.
Скласти в одну ємність. Перемішати.
Насипати хмелі-сунелі. Залити олією. Просмажити дві хвилини.
Перекласти до яловичині.
Насипати перець, ткемалі, рис і чорнослив. Влити воду, що залишилася. Посолити. Проварити дев’ять хвилин. Вогонь повинен бути максимальний.
Нашаткувати зелень. Посипати.
Готуємо по-грузинськи
У цьому грузинському рецепті використовується тільки яловичина. Візитною карткою даного супу є волоські горіхи.
Інгредієнти:
Перець горошок – 7 гр.;
Хмелі-сунелі – 7 гр.;
Лавровий Лист – 3 шт.;
Яловичина на кісточках жирна – 750 гр.;
Кінза – 30 гр.;
Часник – 5 зубків;
Цибуля – 3 шт.;
Петрушка – 20 гр.;
Пюре томатне – 70 мл;
Перець мелений червоний – 7 гр.;
Соус ткемалі – 75 мл;
Горіхи грецькі – 150 гр.;
Рис – 225 гр.;
Гострий червоний перець – 3 шт.
Приготування:
Кістки помістити у воду.
Коли утворюється піна необхідно її постійно знімати.
Після закипання переключити конфорку на середнє положення. Проварити годину, якщо молоде м’ясо. Якщо яловичина стара знадобиться дві години.
Коли м’ясо приготується, дістати. Дати час, щоб охололо. Відокремити від кісточки.
Під час варіння можуть рідини залишитися дрібні кісточки. Тому бульйон потрібно процідити.
М’ясо подрібнити на шматки дрібного розміру. Перекласти в бульйон.
Зняти лушпиння з цибулин. Нарізати.
Часник почистити. Взяти качалку і розчавити.
Нарізати кінзу, а потім петрушку.
Рис промити. Закинути в бульйон.
Помістити в ємність зелень і цибулю.
Проварити чверть години.
Влити соус ткемалі. Помістити часник.
Посолити. Засипати сунелі.
Подрібнити горіхи. Додати в бульйон разом з лаврушкой і перцем.
Якщо не подобається яловичина, то сміливо можна замінити це м’ясо на баранину. За класичним рецептом харчо з баранини, виходить такий же смачний.
Інгредієнти:
Кінза – 70 гр.;
Сіль;
Чорний перець – 5 горошин;
Рис середньозерний – 130 гр.;
Оцет яблучний – 1 ч. ложка;
Масло топлене – 1 ст. ложка;
Грудинка бараняча на кісточці не жирна – 900 гр.;
Цибуля – 3 шт. великих;
Гострий перець червоного кольору – 0,5 ч. ложки пластівців;
Морква – 1 шт.;
Помідор – 6 шт;
Часник – 8 зубчиків;
Коріандр – 2 ч. ложки.
Приготування:
Зняти всі плівки з м’яса.
Грудинку розрізають на частини, в кожній має бути 2 ребра.
Цибулю почистити. Нарізати так, щоб вийшли кільця.
Кінзу дрібно нарізати. Стебла також подрібнити.
У ступку накласти перець, коріандр, сіль. Дрібно перетерти.
В каструлю покласти масло. Посмажити реберця. Полити оцтом. Помістити цибулю, всипати спеції. Просмажити три хвилини.
Взяти тертку великого розміру. Натирати, видаляючи в процесі шкірку. Сік повинен збережеться.
Кінзу змішати з перетертими томатами. Помістити до м’яса.
Закип’ятити. Налити киплячу воду в обсязі двох літрів.
Моркву очистити. Нарізати кубиками. Засипати до решти продуктів.
Прикрити кришкою. Конфорку повернути на середину. Готувати годину.
Рисову крупу помістити у воду. Залишити на годину.
Помити і пересипати до супу.
Проварити до м’якості крупи. Насипати листочки кінзи. Додати часник.
Суп-харчо, зварений на яловичині
Цей супчик готують з найпростіших і доступних продуктів, які можна знайти в холодильнику. Щоб зварити харчо потрібно три години, тому приступайте до приготування заздалегідь.
Інгредієнти:
Томатна паста – 6 ст. ложок;
Цибуля – 2 шт.;
Петрушка сушена – 2 ст. ложки;
Перець червоний;
Яловичина на кістці – 1300 гр.;
Хмелі-сунелі;
Олія соняшникова – 7 ст. ложок;
Чорний перець – 5 горошин;
Морква – 2 шт.;
Вода – 3 л;
Лаврове листя – 5 шт.;
Картопля – 5 шт.;
Сіль;
Аджика;
Часник – 6 зубчиків;
Рис – половина склянки.
Приготування:
Взяти каструлю об’ємом чотири літри.
Влити воду.
М’ясо нарізати. Закинути у воду.
З морквини зняти верхній шар. Помістити в рідину.
У цибулі видалити лушпиння. Надіслати до м’яса.
Додати лаврушку і горошинки перцю.
Посолити.
Включити Конфорку на мінімум. Закрити кришку. Варити дві години.
Дістати овочі, м’ясо. Рідину процідити, переливання в іншу каструлю.
Часник очистити. Взяти ніж, розчавити зубки. Повинна вийти кашка.
Зняти верхній шар з морквини. Взяти тертку великого розміру. Натерти.
З лука прибрати лушпиння.
Нарізати таким чином, щоб вийшли четвертинки.
Взяти пательню. Налити олію і томатну пасту. Засипати часник. Прожарити.
Перекласти цибулю. Розмішати.
Після того як овоч стане золотим і м’яким, перекласти моркву.
Просмажити п’ять хвилин.
Взяти 100 мл бульйону. Влити в сковорідку. Підсолити.
Після того, як все стане м’яким, перекласти в каструлю.
Харчо з рисом і картоплею можна приготувати з найбільш доступних продуктів, не використовуючи соус тклапі, який з легкістю замінять помідори. З їх допомогою буде отримана потрібна кислинка, а гостроту додадуть приправи.
Інгредієнти:
Часник – 2 зубки;
Рис – 5 ст. ложок;
Сіль;
Базилік;
Свинина на кістці – 700 гр.;
Лавр;
Цибуля – 4 цибулини;
Хмелі-сунелі;
Томат – 5 шт.;
Кінза – 30 гр.;
Картопля – 3 шт.;
Перець запашний.
Приготування:
Необхідна каструля об’ємом три літри.
Закинути м’ясо.
Проварити півтори години. Кришка в цей час закрита.
У цибулі прибрати лушпиння. Нарізати. Повинні вийти дрібні шматочки.
Нагріти сковорідку. Влити олію. Помістити цибулю. Просмажити до м’якого стану.
М’ясо дістати. Охолодити. Відокремити від кістки. Нарізати на шматки. Помістити до цибулі.
Готувати п’ять хвилин.
Конфорку поставити на мінімальний режим. Залити цибулю трьома ложками бульйону.
Смажити 15 хвилин.
Обмити томати. Облити окропом. Після цього шкірка легко зніметься.
Зняти шкірку. Нарізати плоди.
Перекласти до свинини. Протушкувати 12 хвилин.
Перекласти до бульйону засмажені продукти.
Закип’ятити.
Картоплю очистити. Нарізати.
Рис промити.
Перекласти в бульйон.
Проварити п’ять хвилин.
Вкинути спеції.
Зелень нашаткувати.
Зубки часнику потовкти.
Помістити в суп. Вимкнути конфорку. Настояти.
Готуємо харчо з курки з рисом
Інгредієнти:
Цибуля – 1 шт.;
Кінза;
Часник – 5 зубків;
Рис – 3 ст. ложки;
Куряча Грудка – 1 шт.;
Мелений чорний перець;
Сіль;
Паста томатна – 200 мл;
Лаврове листя – 3 аркуша.
Приготування:
Налити воду в ємність. Підсолити.
Курочку помістити в рідину.
Зварити.
Рисову крупу промити, поки вода не стане прозорою. Це необхідно щоб суп не став схожий на кашу.
Витягнути курку. Закинути рис.
Цибулю нарізати, повинні вийти кубики. Посмажити.
Залити томатну пасту і 50 мл бульйону. Підсмажити.
Зняти з кістки курку. Нарізати.
Перекинути назад в каструлю.
Перекласти суміш з сковороди.
Часник натерти.
Додати в бульйон.
Вимити кінзу. Вкинути в суп.
Покласти лаврушку, хмелі-сунелі, перець і сіль. Проварити.
Якщо хочете отримати насичений смак, то додайте більшу кількість хмелі-сунелі. Якщо любите гостреньке страву, то засипте в суп сушене чилі. Щоб до ранку суп не перетворився в кашу, не переборщіть з рисом.
Класичний рецепт в мультиварці
Мультиварка дозволяє заощадити час і можна просто приготувати харчо з баранини з рисом.
Інгредієнти:
Перець чорний;
Рис – 1 мультистакан;
Цибуля – 2 шт.;
Баранина – 550 гр.;
Петрушка;
Часник – 7 зубків;
Кінза;
Томатна паста – 200 мл;
Лаврушка – 2 аркуша;
Перець болгарський – 2 шт.;
Картопля – 3 шт.;
Морква – 2 шт.;
Сіль;
Масло рослинне для смаження.
Приготування:
Поперек волокна баранину розрізати. Повинні вийти дрібні шматки.
Зняти лушпиння з цибулі. Нарізати, повинні вийти півкільця.
Картоплю очистити. Нарізати.
Болгарський перець очистити від насіння. Нарізати так, щоб вийшли кубики.
З моркви зняти верхній шар. Взяти велику тертку. Подрібнити.
Прибрати зайвий крохмаль з рисової крупи, для цього промити його кілька разів. Грузини промивають сім разів.
У чашу влити олію. Вкинути баранину. Включити режим «випічка».
Таймер встановити на 20 хвилин.
Покласти цибулю. Протушкувати 10 хвилин.
Закинути болгарський перець і моркву. Готувати сім хвилин.
Перемкнути у режим «гасіння». Покласти картоплю, рис. Залити воду по максимуму. Підсолити. Всипати спеції. Поставити таймер на дві години.
Зелень порубати. Часник розчавити. Заправити суп.
Суп-харчо, зварений у казані
Інгредієнти:
Перець гострий – 1 ч. ложка;
Горіх волоський – 50 гр.;
Хмелі-сунелі;
Ребра яловичини – 750 гр.;
Томат – 3 шт.;
Сік гранатовий – 2 ст. ложки;
Рис – 250 гр.;
Уцхо-сунелі;
Петрушка – 25 гр.;
Лимон – 1 шт.;
Перець червоний солодкий – 1 ч. ложка;
Кінза – 25 гр.;
Сіль;
Кріп – 25 гр.;
Часник – 4 зубчики.
Приготування:
Взяти казан. Влити воду.
Помістити ребра.
Закрити кришку.
Закип’ятити.
Прибирати піну.
Варити годину.
Щоб не з’явився гіркий присмак, регулюйте вогонь, підкидаючи більше або менше дров. Сильно кипіти не повинно.
Не очищаючи цибулю закинути цибулину і два аркуші лаврушки. Підсолити.
Зелень нашаткувати розміром в півсантиметра.
Облити томати окропом. Видалити шкірку.
Нарізати.
Лимон віджати.
Розчавити часник.
Горіхи нарізати.
Змішати. Влити гранатовий сік. Розім’яти руками.
У готовий бульйон помістити рисову крупу. Проварити близько години.