8 рецептів класичного харчо з рисом

Цей суп – гордість Грузії. Правильно зварений суп завжди виходить наваристим і ароматним. Якщо приготувати харчо по класичному рецепту з рисом, то вийде зробити для близьких їжу, як у грузинському ресторані. Готують з яловичини. Але і з іншими видом м’яса, можна зварити смачне, наваристое блюдо. У Грузії немає суворої рецептури приготування. Регіони відрізняються в приготуванні один від одного, тому можливо вибрати той покроковий рецепт, який вам більше сподобається.

Суп-харчо — класичний рецепт з рисом

Цей рецепт підходить навіть для тих, хто тільки приступає до знайомства з грузинською кухнею. Спосіб приготування неймовірно простий. Харчо з яловичини з рисом по цьому рецепту виходить гострим і смачним.

Інгредієнти:

  • Пюре томатне – 70 гр.;
  • Хмелі-сунелі – 1 ст. ложка;
  • Сіль;
  • Рис – 120 гр.;
  • Грудинка яловича – 370 гр.;
  • Цибуля – 3 цибулини;
  • Чорнослив – 4 шт.;
  • Часник – 4 зубки;
  • Кріп – 20 мл;
  • Перець чилі гострий – 1,5 стручка;
  • Масло рослинне – 20 мл;
  • Петрушку – 20 гр.;
  • Ткалапи – 1 ст. ложка;
  • Вода – 8 склянок;
  • Кінза -20 гр.

Приготування:

  • М’ясо вимити. Нарізати шматками, розмір повинен бути малий. Укласти в каструлю. Налити 500 мл води. Яловичина повинна бути повністю занурена в рідину. Проварити п’ять хвилин.
  • Нашаткувати цибулю.
  • Часник подрібнити.
  • Кінзу дрібно нарізати. Перемішати з томатною пастою.
  • Скласти в одну ємність. Перемішати.
  • Насипати хмелі-сунелі. Залити олією. Просмажити дві хвилини.
  • Перекласти до яловичині.
  • Насипати перець, ткемалі, рис і чорнослив. Влити воду, що залишилася. Посолити. Проварити дев’ять хвилин. Вогонь повинен бути максимальний.
  • Нашаткувати зелень. Посипати.
  • Готуємо по-грузинськи

    У цьому грузинському рецепті використовується тільки яловичина. Візитною карткою даного супу є волоські горіхи.

    Інгредієнти:

    • Перець горошок – 7 гр.;
    • Хмелі-сунелі – 7 гр.;
    • Лавровий Лист – 3 шт.;
    • Яловичина на кісточках жирна – 750 гр.;
    • Кінза – 30 гр.;
    • Часник – 5 зубків;
    • Цибуля – 3 шт.;
    • Петрушка – 20 гр.;
    • Пюре томатне – 70 мл;
    • Перець мелений червоний – 7 гр.;
    • Соус ткемалі – 75 мл;
    • Горіхи грецькі – 150 гр.;
    • Рис – 225 гр.;
    • Гострий червоний перець – 3 шт.

    Приготування:

  • Кістки помістити у воду.
  • Коли утворюється піна необхідно її постійно знімати.
  • Після закипання переключити конфорку на середнє положення. Проварити годину, якщо молоде м’ясо. Якщо яловичина стара знадобиться дві години.
  • Коли м’ясо приготується, дістати. Дати час, щоб охололо. Відокремити від кісточки.
  • Під час варіння можуть рідини залишитися дрібні кісточки. Тому бульйон потрібно процідити.
  • М’ясо подрібнити на шматки дрібного розміру. Перекласти в бульйон.
  • Зняти лушпиння з цибулин. Нарізати.
  • Часник почистити. Взяти качалку і розчавити.
  • Нарізати кінзу, а потім петрушку.
  • Рис промити. Закинути в бульйон.
  • Помістити в ємність зелень і цибулю.
  • Проварити чверть години.
  • Влити соус ткемалі. Помістити часник.
  • Посолити. Засипати сунелі.
  • Подрібнити горіхи. Додати в бульйон разом з лаврушкой і перцем.
  • Проварити кілька хвилин до готовності рису.
  • Дивіться також:  Перші страви – 16 рецептів приготування на кожен день

    З рисом і бараниною

    Якщо не подобається яловичина, то сміливо можна замінити це м’ясо на баранину. За класичним рецептом харчо з баранини, виходить такий же смачний.

    Інгредієнти:

    • Кінза – 70 гр.;
    • Сіль;
    • Чорний перець – 5 горошин;
    • Рис середньозерний – 130 гр.;
    • Оцет яблучний – 1 ч. ложка;
    • Масло топлене – 1 ст. ложка;
    • Грудинка бараняча на кісточці не жирна – 900 гр.;
    • Цибуля – 3 шт. великих;
    • Гострий перець червоного кольору – 0,5 ч. ложки пластівців;
    • Морква – 1 шт.;
    • Помідор – 6 шт;
    • Часник – 8 зубчиків;
    • Коріандр – 2 ч. ложки.

    Приготування:

  • Зняти всі плівки з м’яса.
  • Грудинку розрізають на частини, в кожній має бути 2 ребра.
  • Цибулю почистити. Нарізати так, щоб вийшли кільця.
  • Кінзу дрібно нарізати. Стебла також подрібнити.
  • У ступку накласти перець, коріандр, сіль. Дрібно перетерти.
  • В каструлю покласти масло. Посмажити реберця. Полити оцтом. Помістити цибулю, всипати спеції. Просмажити три хвилини.
  • Взяти тертку великого розміру. Натирати, видаляючи в процесі шкірку. Сік повинен збережеться.
  • Кінзу змішати з перетертими томатами. Помістити до м’яса.
  • Закип’ятити. Налити киплячу воду в обсязі двох літрів.
  • Моркву очистити. Нарізати кубиками. Засипати до решти продуктів.
  • Прикрити кришкою. Конфорку повернути на середину. Готувати годину.
  • Рисову крупу помістити у воду. Залишити на годину.
  • Помити і пересипати до супу.
  • Проварити до м’якості крупи. Насипати листочки кінзи. Додати часник.
  • Суп-харчо, зварений на яловичині

    Цей супчик готують з найпростіших і доступних продуктів, які можна знайти в холодильнику. Щоб зварити харчо потрібно три години, тому приступайте до приготування заздалегідь.

    Інгредієнти:

    • Томатна паста – 6 ст. ложок;
    • Цибуля – 2 шт.;
    • Петрушка сушена – 2 ст. ложки;
    • Перець червоний;
    • Яловичина на кістці – 1300 гр.;
    • Хмелі-сунелі;
    • Олія соняшникова – 7 ст. ложок;
    • Чорний перець – 5 горошин;
    • Морква – 2 шт.;
    • Вода – 3 л;
    • Лаврове листя – 5 шт.;
    • Картопля – 5 шт.;
    • Сіль;
    • Аджика;
    • Часник – 6 зубчиків;
    • Рис – половина склянки.

    Приготування:

  • Взяти каструлю об’ємом чотири літри.
  • Влити воду.
  • М’ясо нарізати. Закинути у воду.
  • З морквини зняти верхній шар. Помістити в рідину.
  • У цибулі видалити лушпиння. Надіслати до м’яса.
  • Додати лаврушку і горошинки перцю.
  • Посолити.
  • Включити Конфорку на мінімум. Закрити кришку. Варити дві години.
  • Дістати овочі, м’ясо. Рідину процідити, переливання в іншу каструлю.
  • Часник очистити. Взяти ніж, розчавити зубки. Повинна вийти кашка.
  • Зняти верхній шар з морквини. Взяти тертку великого розміру. Натерти.
  • З лука прибрати лушпиння.
  • Нарізати таким чином, щоб вийшли четвертинки.
  • Взяти пательню. Налити олію і томатну пасту. Засипати часник. Прожарити.
  • Перекласти цибулю. Розмішати.
  • Після того як овоч стане золотим і м’яким, перекласти моркву.
  • Просмажити п’ять хвилин.
  • Взяти 100 мл бульйону. Влити в сковорідку. Підсолити.
  • Після того, як все стане м’яким, перекласти в каструлю.
  • Зняти м’ясо з кісток. Порвати на шматочки.
  • Почистити картоплю.
  • Нарізати брусками.
  • Рисову крупу промити.
  • У бульйон покласти картоплю, м’ясо, рис.
  • Вкинути лаврушку, петрушку і спеції.
  • Поварити поки всі інгредієнти не стануть м’якими.
  • Дивіться також:  Розсольник з перловкою і солоними огірками – 9 рецептів

    Покроковий рецепт з свинини

    Харчо з рисом і картоплею можна приготувати з найбільш доступних продуктів, не використовуючи соус тклапі, який з легкістю замінять помідори. З їх допомогою буде отримана потрібна кислинка, а гостроту додадуть приправи.

    Інгредієнти:

    • Часник – 2 зубки;
    • Рис – 5 ст. ложок;
    • Сіль;
    • Базилік;
    • Свинина на кістці – 700 гр.;
    • Лавр;
    • Цибуля – 4 цибулини;
    • Хмелі-сунелі;
    • Томат – 5 шт.;
    • Кінза – 30 гр.;
    • Картопля – 3 шт.;
    • Перець запашний.

    Приготування:

  • Необхідна каструля об’ємом три літри.
  • Закинути м’ясо.
  • Проварити півтори години. Кришка в цей час закрита.
  • У цибулі прибрати лушпиння. Нарізати. Повинні вийти дрібні шматочки.
  • Нагріти сковорідку. Влити олію. Помістити цибулю. Просмажити до м’якого стану.
  • М’ясо дістати. Охолодити. Відокремити від кістки. Нарізати на шматки. Помістити до цибулі.
  • Готувати п’ять хвилин.
  • Конфорку поставити на мінімальний режим. Залити цибулю трьома ложками бульйону.
  • Смажити 15 хвилин.
  • Обмити томати. Облити окропом. Після цього шкірка легко зніметься.
  • Зняти шкірку. Нарізати плоди.
  • Перекласти до свинини. Протушкувати 12 хвилин.
  • Перекласти до бульйону засмажені продукти.
  • Закип’ятити.
  • Картоплю очистити. Нарізати.
  • Рис промити.
  • Перекласти в бульйон.
  • Проварити п’ять хвилин.
  • Вкинути спеції.
  • Зелень нашаткувати.
  • Зубки часнику потовкти.
  • Помістити в суп. Вимкнути конфорку. Настояти.
  • Готуємо харчо з курки з рисом

    Інгредієнти:

    • Цибуля – 1 шт.;
    • Кінза;
    • Часник – 5 зубків;
    • Рис – 3 ст. ложки;
    • Куряча Грудка – 1 шт.;
    • Мелений чорний перець;
    • Сіль;
    • Паста томатна – 200 мл;
    • Лаврове листя – 3 аркуша.

    Приготування:

  • Налити воду в ємність. Підсолити.
  • Курочку помістити в рідину.
  • Зварити.
  • Рисову крупу промити, поки вода не стане прозорою. Це необхідно щоб суп не став схожий на кашу.
  • Витягнути курку. Закинути рис.
  • Цибулю нарізати, повинні вийти кубики. Посмажити.
  • Залити томатну пасту і 50 мл бульйону. Підсмажити.
  • Зняти з кістки курку. Нарізати.
  • Перекинути назад в каструлю.
  • Перекласти суміш з сковороди.
  • Часник натерти.
  • Додати в бульйон.
  • Вимити кінзу. Вкинути в суп.
  • Покласти лаврушку, хмелі-сунелі, перець і сіль. Проварити.
  • Дивіться також:  Розсольник з перловкою та солоними огірками класичний – 10 рецептів приготування

    Якщо хочете отримати насичений смак, то додайте більшу кількість хмелі-сунелі. Якщо любите гостреньке страву, то засипте в суп сушене чилі. Щоб до ранку суп не перетворився в кашу, не переборщіть з рисом.

    Класичний рецепт в мультиварці

    Мультиварка дозволяє заощадити час і можна просто приготувати харчо з баранини з рисом.

    Інгредієнти:

    • Перець чорний;
    • Рис – 1 мультистакан;
    • Цибуля – 2 шт.;
    • Баранина – 550 гр.;
    • Петрушка;
    • Часник – 7 зубків;
    • Кінза;
    • Томатна паста – 200 мл;
    • Лаврушка – 2 аркуша;
    • Перець болгарський – 2 шт.;
    • Картопля – 3 шт.;
    • Морква – 2 шт.;
    • Сіль;
    • Масло рослинне для смаження.

    Приготування:

  • Поперек волокна баранину розрізати. Повинні вийти дрібні шматки.
  • Зняти лушпиння з цибулі. Нарізати, повинні вийти півкільця.
  • Картоплю очистити. Нарізати.
  • Болгарський перець очистити від насіння. Нарізати так, щоб вийшли кубики.
  • З моркви зняти верхній шар. Взяти велику тертку. Подрібнити.
  • Прибрати зайвий крохмаль з рисової крупи, для цього промити його кілька разів. Грузини промивають сім разів.
  • У чашу влити олію. Вкинути баранину. Включити режим «випічка».
  • Таймер встановити на 20 хвилин.
  • Покласти цибулю. Протушкувати 10 хвилин.
  • Закинути болгарський перець і моркву. Готувати сім хвилин.
  • Перемкнути у режим «гасіння». Покласти картоплю, рис. Залити воду по максимуму. Підсолити. Всипати спеції. Поставити таймер на дві години.
  • Зелень порубати. Часник розчавити. Заправити суп.
  • Суп-харчо, зварений у казані



    Інгредієнти:

    • Перець гострий – 1 ч. ложка;
    • Горіх волоський – 50 гр.;
    • Хмелі-сунелі;
    • Ребра яловичини – 750 гр.;
    • Томат – 3 шт.;
    • Сік гранатовий – 2 ст. ложки;
    • Рис – 250 гр.;
    • Уцхо-сунелі;
    • Петрушка – 25 гр.;
    • Лимон – 1 шт.;
    • Перець червоний солодкий – 1 ч. ложка;
    • Кінза – 25 гр.;
    • Сіль;
    • Кріп – 25 гр.;
    • Часник – 4 зубчики.

    Приготування:

  • Взяти казан. Влити воду.
  • Помістити ребра.
  • Закрити кришку.
  • Закип’ятити.
  • Прибирати піну.
  • Варити годину.
  • Щоб не з’явився гіркий присмак, регулюйте вогонь, підкидаючи більше або менше дров. Сильно кипіти не повинно.
  • Не очищаючи цибулю закинути цибулину і два аркуші лаврушки. Підсолити.
  • Зелень нашаткувати розміром в півсантиметра.
  • Облити томати окропом. Видалити шкірку.
  • Нарізати.
  • Лимон віджати.
  • Розчавити часник.
  • Горіхи нарізати.
  • Змішати. Влити гранатовий сік. Розім’яти руками.
  • У готовий бульйон помістити рисову крупу. Проварити близько години.
  • Покласти заправку і спеції. Посолити.
  • Розмішати. Закип’ятити.
  • Проварюють півгодини.
  • Прокрутка до верху