Вафлі – це особливий різновид печива з характерною пористою поверхнею. Для їх приготування в умовах домашньої кухні передбачені спеціальні прилади. Використовуючи той чи інший рецепт вафель у вафельниці можна зробити найрізноманітніші вироби: пишні або тонкі, м’які або хрусткі. Для прикладу варто розглянути кілька найбільш цікавих варіантів.
Класичні хрусткі вафлі в электровафельнице
Традиційно вафлями прийнято вважати тонкі коржі, які використовуються для приготування тортів та інших десертів. Щоб зробити їх вдома, краще всього використовувати электровафельницу. Сьогодні її можна придбати в будь-якому спеціалізованому магазині. Найпростіший рецепт вафель у вафельниці вимагає наявності наступних інгредієнтів:
- 250 мл незбираного молока;
- 200 грам цукру;
- 4 яйця;
- 320 грам борошна;
- 150 грам вершкового масла.
Як потрібно правильно готувати такі вафлі:
- Спочатку зробити тісто. Для цього насамперед потрібно розтопити масло.
- Яйця розтерти з цукром, а потім гарненько їх збити міксером.
- Не припиняючи перемішування, влити молоко і остигле масло.
- Додати всю муку. Вводити її потрібно невеликими порціями. Готове тісто повинне бути максимально однорідним.
- Увімкнути у розетку электровафельницу. Прилад повинен добре прогрітися.
- Акуратно вилити на поверхню трохи тіста і прикрити кришку.
- Випікати 1,5-2 хвилини.
В результаті цих нехитрих дій виходять класичні хрусткі вафлі. Поки заготовки ще гарячі, їх при бажанні можна скрутити в ріжок і наповнити будь-якою начинкою.
Готуємо по-віденськи
Не меншою популярністю в народі користуються «віденські» вафлі. Вони набагато товщі класичних хрустких пластинок і мають ніжну, пухку серединку. Такі вироби теж можна приготувати в электровафельнице. Правда, для цього знадобляться спеціальні форми з великими осередками. Щоб зробити вафлі по-віденськи, потрібно взяти:
- 350 грам борошна;
- 100 грам цукру;
- 3 яйця;
- 200 грам вершкового масла;
- 250 мл молока;
- 20 грам соку лимона;
- 10 грам розпушувача.
Методика приготування пишних вафель:
- Масло ретельно розтерти з цукровим піском.
- Вбити яйця, і одночасно залити молоко.
- Продовжуючи перемішування ввести борошно, попередньо змішавши її з розпушувачем.
- Додати лимонний сік і ще раз все перемішати.
- Готове тісто перекласти у форму і запікати близько п’яти хвилин. Як тільки поверхня заготовки добре підрум’яниться, вироби можна діставати.
Ніжні віденські вафлі можна їсти просто так після охолодження або ж скласти їх попарно, промазавши будь-яким солодким кремом.
Бельгійський десерт
Особливої уваги заслуговують бельгійські вафлі. По консистенції вони більше нагадують пиріжки або пампушки. Такий ефект досягається за рахунок введення в тісто збитих білків або використання дріжджів. Для класичних бельгійських вафель потрібно:
- 200 грам борошна;
- 110 грам вершкового масла;
- щіпка солі;
- 3 яйця;
- 30 грам цукру;
- 5 грам розпушувача;
- 250 мл молока;
- трохи ваніліну.
Приготувати десерт теж можна в электровафельнице. Для цього:
- Просіяти борошно, а потім з’єднати її з іншими сухими інгредієнтами (сіллю, цукром, розпушувачем і ваніліном).
- Жовтки відокремити від білків. Потім розтерти їх з маслом в окремому посуді.
- Повільно ввести борошняну суміш. Стежити, щоб не було грудок.
- Білки збити в пишну піну. Щоб полегшити процес, їх попередньо треба трохи потримати в холодильнику.
- З’єднати обидві маси.
- Форму змащувати вершковим маслом.
- Викласти на неї тісто.
М’які бельгійські вафлі зазвичай вживають з ягодами, морозивом або різними сиропами.
Рецепт вафель для радянської вафельниці
У багатьох будинках збереглися вафельниці ще з радянських часів. По конструкції вони істотно відрізняються від сучасних приладів. Радянська вафельниця являє собою дві чавунні жарочні плити з рифленою поверхнею, забезпечені ручками, які нагріваються на звичайній плиті. Щоб приготувати в ній популярний десерт ще наші бабусі використовували наступний рецепт:
- ½ Пачки маргарину (100 грам);
- 200 грам цукру;
- 2-3 г кухонної солі;
- трішки ванілі;
- 400 грам борошна;
- 3 яйця;
- 50 грам жирної сметани;
- 12 грам харчової соди.
Методика приготування вафель:
- Яйця збити з цукром. На поверхні повинна з’явитися невелика пінка.
- Додати ванілін.
- В окремій тарілці в сметану ввести соду.
- З’єднати обидві маси.
- Додати розм’якшений маргарин.
- Посолити, а потім поступово ввести муку.
- Перемішувати тісто міксером до стану густої сметани.
- Прогріти обидві сторони вафельницю.
- На одну поверхню вилити частину тіста. Потім притиснути його кришкою і почекати пару хвилин.
Золотисті вафельні листи можна складати стопкою. Але найчастіше їх згортали трубочкою і заповнювали різними солодкими начинками (згущеним молоком або кремами).
Як приготувати з сиру?
Дуже смачні домашні вафлі можна зробити з сирного тіста. Правда, вони виходять товсті, тому бажано використовувати для випічки глибокі форми з великими осередками.
Для тіста знадобиться:
- 200 грам сиру (бажано 9%);
- 50 грам цукру і стільки ж вершкового масла;
- 120 мл цільного молока (3,2%);
- 5 грам розпушувача;
- 2 яйця;
- 120 грам пшеничного борошна;
- 10 грам ванільного цукру.
Спосіб приготування вафель з сиру:
- Яйця розбити в миску, додати цукор і добре збити продукти віночком до утворення легкої пінки.
- Додати сир, протертий через сито.
- Ввести молоко. Продовжувати перемішувати звичайним ручним віночком.
- Додати розтоплене, але не гаряче масло.
- Порційно засипати борошно, змішану заздалегідь з розпушувачем.
- Повинно вийти густе і трохи тягуче тісто. Йому треба дати постояти приблизно 10 хвилин.
- Частину тіста викласти на попередньо розігріту і змащену олією нижню поверхню вафельниці. Прикрити її верхньою кришкою і почекати 4 хвилини.
Готові пишні вафельки можна злегка присипати цукровою пудрою і подавати в якості солодкого десерту до чаю або кави.
М’які домашні вафлі
Вафлі – це одне з улюблених страв американців. Тут їх зазвичай роблять м’якими і пишними.
Щоб приготувати такі домашні вафлі, потрібно:
- 250 грам сметани;
- сіль;
- 3 яйця;
- 100 грам цукру;
- 5 грам розпушувача;
- 400 грам пшеничного борошна.
У цьому випадку використовується найпростіша технологія:
- Яйця з цукром спочатку треба збити в пишну піну.
- Додати сметану.
- Поступово ввести залишилися сухі компоненти. Тісто має бути гладким і однорідним.
- Пару ложок суміші вилити на нижню поверхню вафельниці. Запікати не більше двох хвилин.
Виходять дуже пишні вироби, які більше схожі на м’які булочки.
Домашні вафельні трубочки
У электровафельнице можна буквально за кілька хвилин приготувати оригінальні трубочки.
Для цього знадобиться всього 5 основних інгредієнтів:
- 150 грам цукру;
- 3 яйця;
- трохи ваніліну;
- 100 грам вершкового масла (або маргарину) і стільки ж борошна пшеничного.
Робити самому таке блюдо зовсім не складно:
- Спочатку для приготування тіста яйця ретельно розтерти виделкою з попередньо розм’якшеним маслом.
- Ввести цукор.
- Порційно засипати борошно з ваніліном. Готове тісто має нагадувати собою рідку сметану.
- Змастити рослинною олією добре прогріті робочі поверхні вафельниці.
- Вилити на нижню форму столову ложку тесту.
- Прикрити його верхній формою і трохи притиснути.
- Почекати 2-3 хвилини. Як тільки перестане йти пар, вафельницю можна відкривати.
- Поки рум’яний пласт ще гарячий, його треба акуратно підчепити ножем і, загорнувши край, скрутити трубочкою.
Заготовки залишиться тільки скласти на тарілку і подати з гарячим чаєм або холодним молоком. При бажанні трубочки можна наповнити густим солодким кремом, додавши в нього трохи горіхом або сухофруктів.
Варіант приготування по-голландськи
Справжнім святом смаку для ласунів будуть оригінальні голландські вафлі. Це – хрусткі рифлені пластинки, з’єднані між собою попарно карамельним сиропом. Для приготування такого ласощі взяти:
Для тіста:
- 65 грам цукру;
- 2 яйця;
- 480 грам борошна;
- щіпка дрібної кухонної солі;
- 20 грам меленої кориці;
- 3 г сухих дріжджів;
- 230 грам вершкового масла.
Для сиропу:
- 1 стакан коричневого тростинного цукру;
- 220 грам рідкого меду;
- 60 грам вершкового масла;
- 20 грам меленої кориці.
Рецепт вафель у вафельниці «по-голландськи»:
- Для тіста дріжджі розвести в ½ склянці води, додавши 25 грам цукру.
- Масло окремо збити добіла.
- Додати до нього цукор, корицю і сіль.
- Акуратно ввести розведені дріжджі.
- Поступово засипаючи борошно, зробити остаточний заміс. Дати тісту постояти не менше 40 хвилин.
- Для сиропу мед вилити в сотейник. Додати до нього цукор з корицею, перемішати і нагрівати на середньому вогні протягом 8 хвилин. Потім додати масло і трішки підсолити.
- Готове тісто розділити на частини і скачати їх у вигляді маленьких кульок.
- Розігріти вафельницю.
- Покласти на нижню платину кульку тіста і придавити його верхній. Запікати кілька хвилин, поки поверхня заготовки добре не підрум’яниться.
- Готові вироби обрізати за допомогою кондитерського кільця.
- Заготовки скласти навпіл і промазати остившім сиропом.
Вафлі можна їсти, як тільки вони охолонуть і добре просочаться. За смаком такий десерт нагадує собою тягучу нугу.