8 рецептів вафель у вафельниці: як приготувати смачні домашні вафлі

Вафлі – це особливий різновид печива з характерною пористою поверхнею. Для їх приготування в умовах домашньої кухні передбачені спеціальні прилади. Використовуючи той чи інший рецепт вафель у вафельниці можна зробити найрізноманітніші вироби: пишні або тонкі, м’які або хрусткі. Для прикладу варто розглянути кілька найбільш цікавих варіантів.

Класичні хрусткі вафлі в электровафельнице

Традиційно вафлями прийнято вважати тонкі коржі, які використовуються для приготування тортів та інших десертів. Щоб зробити їх вдома, краще всього використовувати электровафельницу. Сьогодні її можна придбати в будь-якому спеціалізованому магазині. Найпростіший рецепт вафель у вафельниці вимагає наявності наступних інгредієнтів:

  • 250 мл незбираного молока;
  • 200 грам цукру;
  • 4 яйця;
  • 320 грам борошна;
  • 150 грам вершкового масла.

Як потрібно правильно готувати такі вафлі:

  • Спочатку зробити тісто. Для цього насамперед потрібно розтопити масло.
  • Яйця розтерти з цукром, а потім гарненько їх збити міксером.
  • Не припиняючи перемішування, влити молоко і остигле масло.
  • Додати всю муку. Вводити її потрібно невеликими порціями. Готове тісто повинне бути максимально однорідним.
  • Увімкнути у розетку электровафельницу. Прилад повинен добре прогрітися.
  • Акуратно вилити на поверхню трохи тіста і прикрити кришку.
  • Випікати 1,5-2 хвилини.

В результаті цих нехитрих дій виходять класичні хрусткі вафлі. Поки заготовки ще гарячі, їх при бажанні можна скрутити в ріжок і наповнити будь-якою начинкою.

Готуємо по-віденськи

Не меншою популярністю в народі користуються «віденські» вафлі. Вони набагато товщі класичних хрустких пластинок і мають ніжну, пухку серединку. Такі вироби теж можна приготувати в электровафельнице. Правда, для цього знадобляться спеціальні форми з великими осередками. Щоб зробити вафлі по-віденськи, потрібно взяти:

  • 350 грам борошна;
  • 100 грам цукру;
  • 3 яйця;
  • 200 грам вершкового масла;
  • 250 мл молока;
  • 20 грам соку лимона;
  • 10 грам розпушувача.

Методика приготування пишних вафель:

  • Масло ретельно розтерти з цукровим піском.
  • Вбити яйця, і одночасно залити молоко.
  • Продовжуючи перемішування ввести борошно, попередньо змішавши її з розпушувачем.
  • Додати лимонний сік і ще раз все перемішати.
  • Готове тісто перекласти у форму і запікати близько п’яти хвилин. Як тільки поверхня заготовки добре підрум’яниться, вироби можна діставати.
Дивіться також:  Тістечко картопля – 7 рецептів печива та згущеного молока

Ніжні віденські вафлі можна їсти просто так після охолодження або ж скласти їх попарно, промазавши будь-яким солодким кремом.

Бельгійський десерт

Особливої уваги заслуговують бельгійські вафлі. По консистенції вони більше нагадують пиріжки або пампушки. Такий ефект досягається за рахунок введення в тісто збитих білків або використання дріжджів. Для класичних бельгійських вафель потрібно:

  • 200 грам борошна;
  • 110 грам вершкового масла;
  • щіпка солі;
  • 3 яйця;
  • 30 грам цукру;
  • 5 грам розпушувача;
  • 250 мл молока;
  • трохи ваніліну.

Приготувати десерт теж можна в электровафельнице. Для цього:

  • Просіяти борошно, а потім з’єднати її з іншими сухими інгредієнтами (сіллю, цукром, розпушувачем і ваніліном).
  • Жовтки відокремити від білків. Потім розтерти їх з маслом в окремому посуді.
  • Повільно ввести борошняну суміш. Стежити, щоб не було грудок.
  • Білки збити в пишну піну. Щоб полегшити процес, їх попередньо треба трохи потримати в холодильнику.
  • З’єднати обидві маси.
  • Форму змащувати вершковим маслом.
  • Викласти на неї тісто.

М’які бельгійські вафлі зазвичай вживають з ягодами, морозивом або різними сиропами.

Рецепт вафель для радянської вафельниці

У багатьох будинках збереглися вафельниці ще з радянських часів. По конструкції вони істотно відрізняються від сучасних приладів. Радянська вафельниця являє собою дві чавунні жарочні плити з рифленою поверхнею, забезпечені ручками, які нагріваються на звичайній плиті. Щоб приготувати в ній популярний десерт ще наші бабусі використовували наступний рецепт:

  • ½ Пачки маргарину (100 грам);
  • 200 грам цукру;
  • 2-3 г кухонної солі;
  • трішки ванілі;
  • 400 грам борошна;
  • 3 яйця;
  • 50 грам жирної сметани;
  • 12 грам харчової соди.

Методика приготування вафель:

  • Яйця збити з цукром. На поверхні повинна з’явитися невелика пінка.
  • Додати ванілін.
  • В окремій тарілці в сметану ввести соду.
  • З’єднати обидві маси.
  • Додати розм’якшений маргарин.
  • Посолити, а потім поступово ввести муку.
  • Перемішувати тісто міксером до стану густої сметани.
  • Прогріти обидві сторони вафельницю.
  • На одну поверхню вилити частину тіста. Потім притиснути його кришкою і почекати пару хвилин.

Золотисті вафельні листи можна складати стопкою. Але найчастіше їх згортали трубочкою і заповнювали різними солодкими начинками (згущеним молоком або кремами).

Дивіться також:  Торт Павлова – 7 рецептів торта безе, названого в честь балерини Анни Павлової

Як приготувати з сиру?

Дуже смачні домашні вафлі можна зробити з сирного тіста. Правда, вони виходять товсті, тому бажано використовувати для випічки глибокі форми з великими осередками.

Для тіста знадобиться:

  • 200 грам сиру (бажано 9%);
  • 50 грам цукру і стільки ж вершкового масла;
  • 120 мл цільного молока (3,2%);
  • 5 грам розпушувача;
  • 2 яйця;
  • 120 грам пшеничного борошна;
  • 10 грам ванільного цукру.

Спосіб приготування вафель з сиру:

  • Яйця розбити в миску, додати цукор і добре збити продукти віночком до утворення легкої пінки.
  • Додати сир, протертий через сито.
  • Ввести молоко. Продовжувати перемішувати звичайним ручним віночком.
  • Додати розтоплене, але не гаряче масло.
  • Порційно засипати борошно, змішану заздалегідь з розпушувачем.
  • Повинно вийти густе і трохи тягуче тісто. Йому треба дати постояти приблизно 10 хвилин.
  • Частину тіста викласти на попередньо розігріту і змащену олією нижню поверхню вафельниці. Прикрити її верхньою кришкою і почекати 4 хвилини.

Готові пишні вафельки можна злегка присипати цукровою пудрою і подавати в якості солодкого десерту до чаю або кави.

М’які домашні вафлі

Вафлі – це одне з улюблених страв американців. Тут їх зазвичай роблять м’якими і пишними.

Щоб приготувати такі домашні вафлі, потрібно:

  • 250 грам сметани;
  • сіль;
  • 3 яйця;
  • 100 грам цукру;
  • 5 грам розпушувача;
  • 400 грам пшеничного борошна.

У цьому випадку використовується найпростіша технологія:

  • Яйця з цукром спочатку треба збити в пишну піну.
  • Додати сметану.
  • Поступово ввести залишилися сухі компоненти. Тісто має бути гладким і однорідним.
  • Пару ложок суміші вилити на нижню поверхню вафельниці. Запікати не більше двох хвилин.

Виходять дуже пишні вироби, які більше схожі на м’які булочки.

Домашні вафельні трубочки

У электровафельнице можна буквально за кілька хвилин приготувати оригінальні трубочки.

Для цього знадобиться всього 5 основних інгредієнтів:

  • 150 грам цукру;
  • 3 яйця;
  • трохи ваніліну;
  • 100 грам вершкового масла (або маргарину) і стільки ж борошна пшеничного.

Робити самому таке блюдо зовсім не складно:

  • Спочатку для приготування тіста яйця ретельно розтерти виделкою з попередньо розм’якшеним маслом.
  • Ввести цукор.
  • Порційно засипати борошно з ваніліном. Готове тісто має нагадувати собою рідку сметану.
  • Змастити рослинною олією добре прогріті робочі поверхні вафельниці.
  • Вилити на нижню форму столову ложку тесту.
  • Прикрити його верхній формою і трохи притиснути.
  • Почекати 2-3 хвилини. Як тільки перестане йти пар, вафельницю можна відкривати.
  • Поки рум’яний пласт ще гарячий, його треба акуратно підчепити ножем і, загорнувши край, скрутити трубочкою.
Дивіться також:  Буженина в мультиварці – 8 рецептів приготування

Заготовки залишиться тільки скласти на тарілку і подати з гарячим чаєм або холодним молоком. При бажанні трубочки можна наповнити густим солодким кремом, додавши в нього трохи горіхом або сухофруктів.

Варіант приготування по-голландськи

Справжнім святом смаку для ласунів будуть оригінальні голландські вафлі. Це – хрусткі рифлені пластинки, з’єднані між собою попарно карамельним сиропом. Для приготування такого ласощі взяти:

Для тіста:

  • 65 грам цукру;
  • 2 яйця;
  • 480 грам борошна;
  • щіпка дрібної кухонної солі;
  • 20 грам меленої кориці;
  • 3 г сухих дріжджів;
  • 230 грам вершкового масла.

Для сиропу:

  • 1 стакан коричневого тростинного цукру;
  • 220 грам рідкого меду;
  • 60 грам вершкового масла;
  • 20 грам меленої кориці.

Рецепт вафель у вафельниці «по-голландськи»:

  • Для тіста дріжджі розвести в ½ склянці води, додавши 25 грам цукру.
  • Масло окремо збити добіла.
  • Додати до нього цукор, корицю і сіль.
  • Акуратно ввести розведені дріжджі.
  • Поступово засипаючи борошно, зробити остаточний заміс. Дати тісту постояти не менше 40 хвилин.
  • Для сиропу мед вилити в сотейник. Додати до нього цукор з корицею, перемішати і нагрівати на середньому вогні протягом 8 хвилин. Потім додати масло і трішки підсолити.
  • Готове тісто розділити на частини і скачати їх у вигляді маленьких кульок.
  • Розігріти вафельницю.
  • Покласти на нижню платину кульку тіста і придавити його верхній. Запікати кілька хвилин, поки поверхня заготовки добре не підрум’яниться.
  • Готові вироби обрізати за допомогою кондитерського кільця.
  • Заготовки скласти навпіл і промазати остившім сиропом.

Вафлі можна їсти, як тільки вони охолонуть і добре просочаться. За смаком такий десерт нагадує собою тягучу нугу.

Прокрутка до верху