8 смачних рецептів тушкованої капусти, які можна приготувати вдома
Якщо хочеться годувати сім’ю смачно, ситно і корисно, тушкована капуста з фаршем – ідеальний варіант. До того ж часу і сил на приготування піде зовсім мало, а продукти, які потрібні, — доступні і недорогі. Цілком можливо, страва так сподобається домашнім, що вони захочуть бачити його на столі на сніданок, обід або вечерю кожен день.
Класичний спосіб: швидко і апетитно
Можна не соромитися і використовувати фарш з будь-якого м’яса, що є в холодильнику: яловичини, птиці, кролятини або свинини. У будь-якому випадку вийде здорово. А якщо традиційний рецепт доповнити ароматними спеціями, він здивує новими тонкими відтінками смаку і запаху.
Ось чим доведеться запастися, щоб на обід пригостити родину тушкованою капустою з фаршем:
0,8 кг білокачанної капусти;
однією морквиною;
ріпчатої цибулиною;
паприкою;
чорним меленим перцем і сіллю (по чуточке);
соняшниковою олією.
Щоб все вийшло, діємо за таким покрокового плану:
Морквину вимиваємо, відскрібаємо ножем або спеціальною теркою шкірку, гострим ножем робимо схожою на соломку.
Цибулину, звільнену від лушпиння, ріжемо полуколечками.
Ставимо на піч сковороду (краще глибоку), ллємо в неї рослинне масло, яке йдуть морква і цибуля. Смажимо десь три хвилини.
В цей час робимо з капусти дрібну соломку.
Три хвилини минули, значить, відправляємо до овочів в сковорідку фарш з м’яса. Помішуємо і чекаємо приблизно п’ять хвилин, поки не посвітлішає.
Настала черга приправ і солі. Додаємо все це в нашу сковороду і перемішуємо.
Нарешті, висипаємо підготовлену капусту.
Ще раз перемішуємо продукти (добре, якщо є дерев’яна лопаточка).
Накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо хвилин десять.
Можна знімати з плити і ставити страву на стіл.
Ще один, ускладнений варіант класики припускає, що також будуть використані сушений перець чилі, вода, кмин, оцет і томатна паста.
На замітку! Капуста повинна бути твердих зимових сортів: рання швидко перетвориться в кисіль, а їжа втратить вигляд і смак.
Додамо до фаршу рис
Так вийде набагато ситніше, і в обід навіть вийде обійтися без рідкого супу чи борщу.
Для цього рецепта на кухні повинні знайтися:
невелика, до кілограма вагою, головка белокочанки;
Запалюємо плитку, виставляємо на пальник глибоку сковорідку, наливаємо олію.
Додаємо цибулю, помішуємо і чекаємо, коли він стане прозоро-золотистим.
Наступний крок – беремо фарш, підсолюємо, приправляємо, закриваємо їм цибулю і смажимо, поки не буде готовий.
Після фаршу на черзі моркву. Перемішуємо її з іншими компонентами і продовжуємо смажити ще хвилин сім – десять.
Поки йде час, в окрему каструльку (якщо є друга сковорода, то в неї) кладемо капусту. Заливаємо водою з «головою». Зверху висипаємо рис, останній шар — вже готовий фарш.
Накриваємо ємність кришкою, робимо вогонь трохи слабкіше середнього і залишаємо тушкуватися на годину.
Час вийшло, аромат магнітом тягне до плити. Знімаємо готовий обід — тушковану на сковороді капусту з фаршем, перемішуємо компоненти і розкладаємо по тарілках.
Коли хочеться, щоб рис був легким і повітряним, а не липкою кашею, попередньо його краще не варити, а пропарити.
Порятунок для зайнятих господинь
Якщо не виходить або не хочеться проводити багато годин на кухні, або ось-ось у двері подзвонять друзі, а пригостити їх нічим, можна викликати «швидку допомогу» — використовувати рецепт тушкованої капусти з сосисками.
Щоб його побудувати, знадобиться максимум 40 хвилин і мінімум продуктів, які завжди є в запасі:
капустіна середньої величини;
одна морква;
чотири не дуже значні картоплини;
три часникових зубки;
1,5-2 столові ложки томатної пасти;
2-3 копчені сосиски;
петрушка;
соняшникова олія.
Засікаємо час і починаємо творити.
Моркву чистимо і натираємо теркою. «Раздеваем» цибулину, добре подрібнюємо. Сосиски ріжемо кружальцями.
Все це недовго (приблизно 5-6 хвилин) обсмажуємо на сковороді (в ній вже є масло).
Туди ж відправляємо нашатковану капусту, щільно закрити посуд кришкою і залишаємо хвилин 15 — 20 нудитися на маленькому вогні.
Тим часом чистимо картопляні бульби, розрізаємо їх у формі маленьких кубиків, висипаємо до капусти з сосисками, солимо. Знову закриваємо на наступні 20 хвилин.
Знімаємо з вогню, даємо нашій капусті й інших овочах трохи настоятися, приправляємо часником і зеленню.
Варіант для гурманів – з кабачком
Як приготувати тушковану капусту з фаршем і кабачком? Нітрохи не складніше, ніж будь-який інший вид цієї страви. Воно виходить легким, гарним і моментально втамовує голод.
Зберемо такі нехитрі компоненти:
0,5 кг капусти білоголової;
кабачок (не великий, але і не маленький);
цибульну головку;
сіль (за бажанням);
мелений чорний або червоний перець (по щіпці);
будь-яке рослинне масло;
по одному плоду помідора і морквини.
Що робимо далі?
Покришену соломкою капусту висипаємо в сковорідку з олією. Ставимо на сильний вогонь. Смажимо близько п’яти — семи хвилин і весь час заважаємо.
На іншу пальник поміщаємо другу сковороду, в неї – масло, яке є на кухні (соняшникова, кукурудзяна, оливкова, кунжутне) і заповнюємо посуд подрібненою цибулею, а також фаршем. Теж підсмажуємо, перемішуючи.
З помідора акуратно знімаємо шкірку, м’якоть ріжемо у формі цеглин.
Зрізаємо шкірку з кабачка, видаляємо насіння (якщо є), потім перетворюємо його в кубики.
Беремо тертку (тільки не дрібну), переробляємо на ній моркву.
Всю нарізку з овочів відправляємо в каструлю, туди ж йдуть капуста фарш, обсмажений з цибулею.
Наливаємо в ємність півтори–дві склянки води, щільно закриваємо кришкою. Приглушуєм вогонь і тушкуємо до 40 хвилин.
Цей прилад зберігає в продуктах всі корисні речовини. А ще дуже полегшує процес приготування будь-якої їжі. По-перше, не потрібно боятися, що страва пригорить або «втече». По-друге, все, що потрібно зробити – завантажити інгредієнти в чашу, виставити покладений режим, вибрати термін готування і дочекатися сигналу про завершення процесу. Приготуємо з допомогою мультиварки тушковану капусту з додаванням фаршу і грибів.
Для цього знадобляться:
капустіна вагою в кілограм;
півкіло фаршу (може бути з будь-якого м’яса);
300-350 г печериць;
середній часниковий зубець;
не дуже велика луковичка;
морква (одна);
склянка томатного соку:
5 кульок духмяного перцю;
трошки солі;
оливкова олія;
пряні трави – по парі гілочок петрушки, кропу і базиліку.
Починаємо готувати.
Звільняємо від шкірки і лушпиння цибулю і моркву. Ріжемо маленькими кубиками.
У чашу нашої мультиварки наливаємо олію. Натискаємо на кнопку «Випічка». Прогріваємо.
Висипаємо на 15 хвилин в ємність овочеву нарізку.
Поки вона підсмажується, капусту перетворюємо в тонку соломку. Промиті гриби ріжемо акуратними пластинками. Викладаємо до фаршу. Перемішуємо лопаткою.
Слідом в мультиварку відправляємо дрібненько порізаний часник і запашний перець.
Виливаємо томатний сік, вибираємо режим «Гасіння» і задаємо час: два – два з половиною години.
Після звукового повідомлення про готовність вимикаємо прилад і залишаємо страву в ньому: воно має настоятися.
Капуста тушкована квашена і
Гасити можна не тільки свіжий овоч, але і квашений. Виходить вельми оригінальна страва з приємною кислинкою, а капуста стає особливо ніжною.
Що може знадобитися:
150 – 200 грамів квашеної капусти;
картоплини – 6 штук;
дрібку меленого чорного перцю;
куркума – чайна ложечка;
велика цибуля;
склянку води (200 г);
4-5 стіл. ложок соняшникової (або будь-якого іншого рослинного) масла.
Йдемо крок за кроком.
Цибулю чистимо і дрібно ріжемо.
Капусту віджимаємо від розсолу.
Недовго обсмажуємо їх на сковороді з маслом.
Коли овочі трохи розм’якнуть, додаємо дрібні кубики з картоплі. Смажимо, помішуючи, ще хвилин 10 — 15.
Вводимо прянощі – куркуму і перець.
Заливаємо гарячою водою. Закриваємо кришкою. Зменшуємо вогонь і тушкуємо від 10 до 20 хвилин.
У цьому рецепті можна обійтися без солі: нею з іншими продуктами «поділиться» квашена капуста.
Готуємо в духовці
Капусту з успіхом можна гасити (або запікати?) і в духовці. Ось, наприклад, один із способів приготування.
Треба буде взяти:
1,5 — 2 кілограми капусти;
чотири великі моркви;
дві лаврушки;
за 15 — 20 грамів часникового порошку (або подрібненого свіжого часнику) і м’ясної приправи;
5 — 7 грамів солі;
по 100 грамів (півсклянки) томатної пасти і жирних вершків;
500 – 550 мл томатного соусу;
0,5 чайної ложки меленого чорного перцю;
яловичину – приблизно кілограм;
оливкова олія.
Діємо по інструкції.
Маринуємо м’ясо будь-яким способом (тоді воно набуде м’якість і ніжність).
Поки яловичина вбирає маринад, крупно натираємо моркву. Шаткуємо капусту, але не дрібно.
На дно посуду для гасіння наливаємо трохи олії, кладемо шар капусти, накриваємо його пластом тертої моркви.
Продовжуємо укладати почергово шари, поки горщик не буде заповнений на 3/4.
По містку глибоку сковороду з гарячим маслом (воно повинно булькати) висипаємо порізане і обвалянное в приправах м’ясо. Не перестаємо заважати. Коли «схопиться» корочка, зменшуємо жар і протягом 5 – 10 хвилин доводимо до кондиції.
Влаштовуємо заглиблення в овочевому «листковому пирозі» — там поміститься м’ясо.
З’єднуємо томатні пасту і соус, вершки. Цією сумішшю заливаємо блюдо, накриваємо.
Ставимо в духовку, нагріту до 1800. Десь через годинку знижуємо температуру до 1500, а ще через три дістаємо вже готову страву і обережно перемішуємо вміст горщика.
Куховарим для дітей
Малечі капуста особливо корисна своїм складом – великою кількістю клітковини і вітаміну С. Щоб дитина їла її із задоволенням, можна стушкувати овоч за спеціальним «дитячому» рецептом.
Знадобляться наступні інгредієнти:
невелика капустинка;
цибулина (невелика);
до півкілограма м’ясного фаршу (курячий або з кролячого м’яса – ідеально);
одна морквина;
сіль (за смаком);
зелень.
Далі дотримуємося певного порядку.
Шаткуємо капусту. Якщо для маленької дитини – дрібніші, для малюків постарше – побільше.
Кладемо її в каструлю, де вже кипить підсолена вода (10 хвилин буде достатньо).
Моркву крупно трьом. Цибулю дрібно кришимо ножем.
Пасеруємо овочі на сковороді з рослинним маслом (краще брати рафінована), додаємо сюди ж фарш.
Коли буде майже готове, кладемо проварену капусту.
Добре все змішуємо, накриваємо щільно кришкою. Вогонь зменшуємо.