Якщо хочеться годувати сім’ю смачно, ситно і корисно, тушкована капуста з фаршем – ідеальний варіант. До того ж часу і сил на приготування піде зовсім мало, а продукти, які потрібні, — доступні і недорогі. Цілком можливо, страва так сподобається домашнім, що вони захочуть бачити його на столі на сніданок, обід або вечерю кожен день.
Класичний спосіб: швидко і апетитно
Можна не соромитися і використовувати фарш з будь-якого м’яса, що є в холодильнику: яловичини, птиці, кролятини або свинини. У будь-якому випадку вийде здорово. А якщо традиційний рецепт доповнити ароматними спеціями, він здивує новими тонкими відтінками смаку і запаху.
Ось чим доведеться запастися, щоб на обід пригостити родину тушкованою капустою з фаршем:
- 0,8 кг білокачанної капусти;
- однією морквиною;
- ріпчатої цибулиною;
- паприкою;
- чорним меленим перцем і сіллю (по чуточке);
- соняшниковою олією.
Щоб все вийшло, діємо за таким покрокового плану:
Можна знімати з плити і ставити страву на стіл.
Ще один, ускладнений варіант класики припускає, що також будуть використані сушений перець чилі, вода, кмин, оцет і томатна паста.
На замітку! Капуста повинна бути твердих зимових сортів: рання швидко перетвориться в кисіль, а їжа втратить вигляд і смак.
Додамо до фаршу рис
Так вийде набагато ситніше, і в обід навіть вийде обійтися без рідкого супу чи борщу.
Для цього рецепта на кухні повинні знайтися:
- невелика, до кілограма вагою, головка белокочанки;
- одна цибулина і одна морква;
- 0,5 склянки рису круглозернистого;
- 400 — 500 г курячого фаршу;
- сіль і мелений чорний перець;
- літр води;
- оливкова олія.
Приготуємо ніжне дієтичне страву.
Час вийшло, аромат магнітом тягне до плити. Знімаємо готовий обід — тушковану на сковороді капусту з фаршем, перемішуємо компоненти і розкладаємо по тарілках.
Коли хочеться, щоб рис був легким і повітряним, а не липкою кашею, попередньо його краще не варити, а пропарити.
Порятунок для зайнятих господинь
Якщо не виходить або не хочеться проводити багато годин на кухні, або ось-ось у двері подзвонять друзі, а пригостити їх нічим, можна викликати «швидку допомогу» — використовувати рецепт тушкованої капусти з сосисками.
Щоб його побудувати, знадобиться максимум 40 хвилин і мінімум продуктів, які завжди є в запасі:
- капустіна середньої величини;
- одна морква;
- чотири не дуже значні картоплини;
- три часникових зубки;
- 1,5-2 столові ложки томатної пасти;
- 2-3 копчені сосиски;
- петрушка;
- соняшникова олія.
Засікаємо час і починаємо творити.
Варіант для гурманів – з кабачком
Як приготувати тушковану капусту з фаршем і кабачком? Нітрохи не складніше, ніж будь-який інший вид цієї страви. Воно виходить легким, гарним і моментально втамовує голод.
Зберемо такі нехитрі компоненти:
- 0,5 кг капусти білоголової;
- кабачок (не великий, але і не маленький);
- цибульну головку;
- сіль (за бажанням);
- мелений чорний або червоний перець (по щіпці);
- будь-яке рослинне масло;
- по одному плоду помідора і морквини.
Що робимо далі?
Тепер можна пробувати.
Мультиварка в допомогу
Цей прилад зберігає в продуктах всі корисні речовини. А ще дуже полегшує процес приготування будь-якої їжі. По-перше, не потрібно боятися, що страва пригорить або «втече». По-друге, все, що потрібно зробити – завантажити інгредієнти в чашу, виставити покладений режим, вибрати термін готування і дочекатися сигналу про завершення процесу. Приготуємо з допомогою мультиварки тушковану капусту з додаванням фаршу і грибів.
Для цього знадобляться:
- капустіна вагою в кілограм;
- півкіло фаршу (може бути з будь-якого м’яса);
- 300-350 г печериць;
- середній часниковий зубець;
- не дуже велика луковичка;
- морква (одна);
- склянка томатного соку:
- 5 кульок духмяного перцю;
- трошки солі;
- оливкова олія;
- пряні трави – по парі гілочок петрушки, кропу і базиліку.
Починаємо готувати.
Капуста тушкована квашена і
Гасити можна не тільки свіжий овоч, але і квашений. Виходить вельми оригінальна страва з приємною кислинкою, а капуста стає особливо ніжною.
Що може знадобитися:
- 150 – 200 грамів квашеної капусти;
- картоплини – 6 штук;
- дрібку меленого чорного перцю;
- куркума – чайна ложечка;
- велика цибуля;
- склянку води (200 г);
- 4-5 стіл. ложок соняшникової (або будь-якого іншого рослинного) масла.
Йдемо крок за кроком.
У цьому рецепті можна обійтися без солі: нею з іншими продуктами «поділиться» квашена капуста.
Готуємо в духовці
Капусту з успіхом можна гасити (або запікати?) і в духовці. Ось, наприклад, один із способів приготування.
Треба буде взяти:
- 1,5 — 2 кілограми капусти;
- чотири великі моркви;
- дві лаврушки;
- за 15 — 20 грамів часникового порошку (або подрібненого свіжого часнику) і м’ясної приправи;
- 5 — 7 грамів солі;
- по 100 грамів (півсклянки) томатної пасти і жирних вершків;
- 500 – 550 мл томатного соусу;
- 0,5 чайної ложки меленого чорного перцю;
- яловичину – приблизно кілограм;
- оливкова олія.
Діємо по інструкції.
Куховарим для дітей
Малечі капуста особливо корисна своїм складом – великою кількістю клітковини і вітаміну С. Щоб дитина їла її із задоволенням, можна стушкувати овоч за спеціальним «дитячому» рецептом.
Знадобляться наступні інгредієнти:
- невелика капустинка;
- цибулина (невелика);
- до півкілограма м’ясного фаршу (курячий або з кролячого м’яса – ідеально);
- одна морквина;
- сіль (за смаком);
- зелень.