9 рецептів для хлібопічки

Білий, теплий, запашний хліб з рум’яною скоринкою – це відмінний настрій для всієї родини з самого ранку. Однак, не завжди господиня може дозволити собі встати о 4 ранку, щоб замісити тісто, дати йому підійти і спекти до сніданку свіжий хліб. Наш суєтний час, на жаль, не дозволяє повною мірою насолодитися домашніми жіночими обов’язками. Однак, на кухні знайдуться і «розумні помічники» – хлібопічка з їх числа. Освоїти цю кухонну техніку не складе труднощів, а самі легкі і швидкі рецепти для хлібопічки ми зібрали в цій статті.

Бородінський хліб в хлібопічці

Бородінський хліб – улюбленець мільйонів людей пострадянського простору. Історія його рецепту загубилася у віках, однак, відомо, що цей сорт хліба пекли в Бородінському монастирі. Він дуже корисний для здоров’я, тому що в його склад входять натуральні продукти, багаті вітамінами і мінералами. Бородінський хліб в хлібопічці – це просто.

Склад продуктів, необхідний для випічки бородінського хліба:

  • 160 г пшеничного борошна;
  • 320 г житнього борошна;
  • 2 ч. ложки клейковини;
  • 1,5 ч. ложки сухих дріжджів;
  • 2 ст. ложки олії;
  • 2 ст. ложки меду;
  • 4 ст. ложки солоду;
  • 400 мл води;
  • 1 ст. ложка меленого коріандру;
  • 2 ст. ложка коріандру зернами;
  • сіль.

Алгоритм дій:

  • Спершу необхідно підготувати солод і коріандр, щоб надати майбутньому хлібу той самий незабутній смак і аромат бородінської. Для цього насипаємо солод і мелений коріандр в ємність хлібопічки і підливаємо півсклянки окропу. Настій повинен дозрівати близько 30 хвилин.
  • Потім у цю суміш додаємо воду, що залишилася і інші продукти – масло, цукор, мед і сіль. Після чого засипаємо борошно, клейковину і дріжджі, які слід насипати прямо зверху на борошно.
  • Далі необхідно замісити тісто, тому потрібно вибрати відповідну програму на своєму агрегаті. Наприклад, «дріжджове тісто».
  • Пройде близько двадцяти хвилин, протягом яких тісто вже буде сформовано і збільшиться в об’ємі на третину ємності.
  • Далі слід знову трохи помісити тісто і дати йому остаточно підійти, включивши відповідну програму «бородинський хліб».

Через годину роботи хлібопічки необхідно відкрити кришку і прикрасити булку зернятками коріандру. Тепер хліб готовий до випічки. Закриваємо агрегат і запускаємо процес.

Залишилося тільки дочекатися звукового сигналу, який сповістить вас про те, що хліб готовий.

Надзвичайно ніжний кекс

Хлібопічка універсальна, і в ній можна пекти чудові кекси. Ароматний ніжний десерт порадує і дітей, і дорослих. Така випічка підійде для сімейного свята і частування гостей. Вона буде доречною і в будній день, коли хочеться чимось приємним порадувати своїх близьких.

Склад продуктів, необхідних для випічки кексу:

  • півсклянки сметани;
  • пачка вершкового масла;
  • 4 яйця;
  • 140 г цукру;
  • 290 г борошна;
  • ст. ложка коньяку;
  • розпушувач;
  • родзинки, цукати – як віддаєте перевагу.

Готуємо кекс в хлібопічці так:

  • М’яке талое масло потрібно збити в піну з яйцями і склянкою цукру. При цьому добре б застосовувати міксер, щоб полегшити свою роботу. Далі змішайте отриманий склад зі сметаною і знову трохи збийте.
  • Тепер невеликими порціями починайте підсипати муку, змішану з розпушувачем. Коли у вас вже половина борошна піде в тісто, підлийте коньяку. Потім знову додавайте борошно і продовжуйте заміс.
  • Після чого перекладіть отриману масу в контейнер хлібопічки, насипте родзинок і цукатів і поставте програму на випічку кексу. Час готування – не менше 1,5 годин.
Дивіться також:  Тісто для шарлотки — 8 рецептів приготування

Тісто для пельменів

Головний секрет приготування хорошого тіста для пельменів полягає в тому, щоб дати йому добре відстоятися. Причому, в теплі і бажано без доступу повітря.

Тоді клітковина, що міститься в борошні, стане активною, а тісто придбає еластичні властивості, буде сильно розтягуватися, але не рватися.

Замішувати тісто для пельменів потрібно дуже круто. Тоді можна буде максимально тонко його розкачати, але при цьому під час варіння воно не розкисне і не порветься. Пельмені виходять дуже смачними і, до того ж, прекрасно перенесуть заморозку.

Таке тісто треба робити без яєць, не додаючи сіль. Тому для його приготування знадобиться тільки борошно і вода.

Хлібопічка не зможе замісити дуже круте тісто. Тому доведеться трохи попрацювати руками. На першому етапі можна здійснювати заміс в хлібопічці, додавши не дуже багато борошна у воду. А ось потім, коли буде сформований ком, потрібно буде відключити процес і вийняти основу для пельменів з контейнера.

Тепер поступово підсипаючи борошно, необхідно місити тісто руками, щоб воно ставало пружним і щільним. А потім знову відправляємо його в хлібопічку для відстоювання, включивши програму, при якій тісто буде дозрівати в теплі до потрібної кондиції.

Бездріжджовий хліб в хлібопічці

Дріжджі, особливо термофільні, надають негативний вплив на організм людини. Постійне застосування швидких сухих дріжджів погано позначається на органах травлення. Вони дратують підшлункову і печінку, провокують ріст пухлин. Бездріжджовий хліб в хлібопічці – це чудовий варіант, не несе шкоди організму.

Склад продуктів, необхідних для випічки бездріжджового хліба:

  • 2 склянки пшеничного борошна;
  • 1 стакан житнього борошна;
  • третина ст. ложки закваски
  • 1 стакан води
  • чверть ч. ложки солі.

Алгоритм дій:

  • Спершу доведеться приготувати закваску. Для цих цілей 5 ст. ложок житнього борошна слід розвести теплою водою і помістити в тепле місце.
  • Дозрівати закваска має кілька діб. Потім її можна зберігати в холодильнику.
  • Помістити в ємність хлібопічки закваску, додати борошно і воду. Задати програму для випікання бездріжджового хліба і дочекатися, коли все буде готово.

Простіше не придумаєш!

Готуємо чіабатту

Чіабаттою називають дуже смачний італійський хліб. Ніздрюватий, хрусткий, м’який і повітряний, він сподобається всій родині, оскільки чудово підійде для ситного сніданку та приємного перекусу.

Дивіться також:  Яблучний пиріг зі сметанною заливкою – 6 дуже смачних рецептів

Склад продуктів, необхідних для випічки чіабатти:

  • склянка борошна;
  • 25 р живих дріжджів;
  • 180 мл води;
  • 1 ст. ложка оливкової олії;
  • сіль;
  • прованські трави;
  • сухий часник.

Алгоритм дій:

  • У ємність хлібопічки насипаємо борошно, дріжджі, сіль, сушені трави і часник. Заливаємо водою.
  • Потім слід встановити режим «тісто», при якому буде йти заміс, а потім дозрівання майбутньої чіабатти протягом 2 годин.
  • Після того як тісто підійде, його потрібно буде вийняти з ємності і сформувати два середніх за розміром батона. Контейнер ж слід добре промазати оливковою олією.
  • Поміщаємо в нього майже готову чіабатту. Вибираємо Режим «Випічка», корочка «Середня», таймер виставляємо на годину.

Як зробити паска

В хлібопічці можна приготувати чудовий паску. Він буде м’яким, ніжним і дуже смачним. До того ж, ви зможете значно полегшити собі працю.

Гарне дріжджове тісто для паски потрібно готувати з підігрітих продуктів. Вершкове масло повинно бути м’яким, яйця кімнатної температури, а молоко – обов’язково тепле.

Склад продуктів для випічки паски:

  • півкіло борошна;
  • 4 яйця;
  • 150 г вершкового масла;
  • 100 мл молока;
  • 2,5 ч. ложки сухих дріжджів;
  • 6 ст. ложок цукру;
  • сіль;
  • ванілін;
  • родзинки.

Склад продуктів для приготування глазурі:

  • яєчний білок;
  • 7 ст. ложок цукру;
  • сіль.

Алгоритм дій:

  • Спочатку в контейнер хлібопічки закладаємо рідкі продукти – ллємо молоко, розбиваємо яйця. Слідом відправляємо в неї масло, цукор, ванілін і сіль.
  • Підготовлений заздалегідь родзинки поміщаємо в контейнер перед засипанням борошна.
  • Тепер насипаємо борошно, а зверху – дріжджі. Вибираємо відповідну програму, в залежності від можливостей і типу хлібопічки. Приготування і випічка дріжджового тіста, корочка «Середня».
  • В цілому час приготування займе приблизно чотири години. Кришку не відкривати до тих пір, поки програма не закінчить свою роботу. Тоді паска вийде дуже пишним і красивим.

Коли випічка повністю охолоне, можна буде приступити до прикрашання. Для приготування глазурі потрібно збити з сіллю і цукром білки до стану піни.

Сіль необхідна не тільки для смаку. Вона сприяє тому, щоб піна швидко формувалася і добре трималася.

Покрийте паска білкової глазур’ю, яку зверху красиво прикрасьте різнокольоровою присипкою.

Французький хліб в хлібопічці

Французький хліб – м’який, теплий і хрусткий багет. Що може бути приємніше на сніданок? Це незабутня класика і прекрасний настрій на весь довгий день. За булкою багета сьогодні не потрібно бігти в найближчу булочну. Цілком можна приготувати і самим французький хліб в хлібопічці.

Склад продуктів, необхідних для приготування французького хліба:

  • 400 г борошна;
  • 230 мл води;
  • 1 ч. ложка дріжджів;
  • 1,5 ч. ложки рослинного масла;
  • сіль;
  • цукор;
  • прованські трави.

Для приготування будь-якого дріжджового тіста потрібно, щоб всі рідкі інгредієнти були теплими. Французький багет – не виняток. Тому вода, яку слід налити в ємність хлібопічки, повинна бути злегка підігрітою.

  • Потім потрібно насипати трохи солі, сушених прованських трав, борошна, а слідом – дріжджі і цукор.
  • Вибираємо для приготування французького хліба основний режим. Позначаємо скоринку як середню.
  • Рослинне масло додається в контейнер хлібопічки в останній момент, коли вже сформується грудочку тесту.
Дивіться також:  Пиріг з ревенем – 9 смачних рецептів

Дивно смачний йогурт

Все, що потрібно для приготування йогурту в хлібопічці, – це закваска і молоко. Спеціальна закваска продається в аптеках.

Але гарантія успіху – це молоко. Воно не повинно бути тривалого зберігання, інакше йогурт просто не вийде. Краще всього, якщо це буде свіже фермерський продукт.

Склад інгредієнтів для йогурту:

  • 1,5 літра молока;
  • 1 пакетик закваски;
  • джем, нарізані фрукти, сухофрукти, мед – за настроєм.

Алгоритм дій:

  • Молоко попередньо кип’ятимо, а коли воно охолоне приблизно до 40 градусів, можна буде вилити його в ємність хлібопічки.
  • Потім готуємо закваску, в половині склянки теплого молока розмішуючи пачку порошку.
  • Далі виливаємо закваску в контейнер з основною масою молока і розмішуємо. Можемо відразу додати джем або дрібно порізані фрукти.
  • Ставимо програму «йогурт». Час виконання програми буде тривати близько восьми годин.

У деяких хлібопічках є спеціальна функція, що називається диспенсер. Вона відмінно підійде для приготування йогурту. Тому що з її допомогою можна наповнювачі (джем, мед або фрукти) додавати не в самому початку приготування, а пізніше, коли йогурт буде вже майже готовий.

Свіжий йогурт може виявитися не дуже густим. Тому краще поставити його в холодильник, де він відмінно загусне повністю.

Рецепт хліба на кефірі

Хліб на кефірі в хлібопічці – це швидко, смачно і дуже корисно. Якщо немає можливості приготувати закваску, то кефір цілком допоможе її замінити в поєднанні з содою. При зіткненні цих двох продуктів піде кислотно-лужна реакція з виділенням вуглекислого газу. Ось ці бульбашки газу і зроблять хліб м’яким і пухнастим. При цьому сода навіть не буде відчуватися на смак.

Склад продуктів для приготування хліба на кефірі:

  • 2,5 склянки борошна;
  • 1 склянку кефіру;
  • яйце;
  • 1 ч. ложка соди;
  • сіль;
  • цукор.

Алгоритм дій:

  • Спершу наливаємо у ємність хлібопічки кефір, насипати соду, сіль, цукор і вбиваємо яйце.
  • Потім засипаємо борошно, яку слід попередньо просіяти, збагативши киснем.
  • Тепер залишилося тільки вибрати програму.

Тісто на кефірі не повинно підходити занадто довго, інакше бульбашки вуглекислого газу просто зникнуть. Тому потрібно вибрати самий швидкий режим випічки. Це може бути «надшвидка випічка» або «бездріжджовий хліб». Головне, що потрібно запам’ятати, що тісто потрібно місити не більше 10 хвилин і відразу випікати протягом години. Багато залежить при цьому від типу хлібопічки. Якщо через годину хліб ще влажноват, можна додатково поставити його на режим «випічка» протягом п’ятнадцяти хвилин.

Прокрутка до верху