Теплі від фритюру пампушки з карамельної хрусткою скоринкою і ніжною серединою, вкриті солодкої глянцевою глазур’ю або просто припорошені цукровою пудрою, з начинкою або без – це пампушки у всьому своєму різноманітті. Ця солодка випічка улюблена багатьма з дитинства, готується вона не складно і досить швидко, тому вибравши вподобаний рецепт пончиків в домашніх умовах можна приготувати смачний сюрприз до сніданку для улюблених ласунів.
Як приготувати класичні пончики?
Навіть не всі досвідчені господині знають, що існує кілька способів термічної обробки тіста при випічці улюблених багатьма пончиків, тому слід зупинитися трохи на кожному з можливих варіантів.
На сковороді
У такий спосіб, але тільки не на сковороді, а в казані з киплячим жиром раніше готувалися близькі родичі цієї випічки – баурсаки. І зараз більшість господинь воліє пекти пончики саме на сковороді. Для цього їм потрібно сковорода з товстим дном і високими бортами, жир для смаження.
Як фритюру для пончиків можна використовувати рослинне масло без запаху, топлене вершкове масло високої якості, свиняче сало або гусячий жир. У двох останніх варіантах до фритюру слід додати 20-30 мл горілки, щоб випічка не ввібрала тваринний запах.
Товсте дно сковороди забезпечить рівномірний нагрів масла і випікання тіста. Жиру для смаження в ємності повинно бути стільки, щоб готовий виріб було повністю вкрите золотавою скоринкою зі всіх сторін. Зазвичай достатньо налити 1-1,5 см шар.
В мультиварці
Рівномірний нагрів масла здатна забезпечити не тільки дісталася в спадок від бабусі чавунна сковорода, але і сучасна кухонна помічниця – мультиварка. Таким чином, цей гаджет стає придатним для випікання пампушків.
Масло в мультикастрюлю наливають, керуючись тими ж правилами, що і при смаженні на сковороді. Опція, яка підходить для цієї випічки – «Жарити». Важливо стежити, щоб перед закладкою першої порції масло встигло досить нагрітися.
У духовці
Хоч пончики їх духовки не такі калорійні, але більшість господинь віддають перевагу першим двом способам випічки, не знаючи, що і в духовій шафі можна приготувати ці апетитні кільця. Для цього сформовані вироби відправляють дбати при 180-200 градусах. Випічка триває не довго, 7-10 хвилин, щоб не пересушити пончики.
Для додання автентичного вигляду гарячі пампушки вмочують у розтоплене вершкове масло і обвалюють у цукровій пудрі. У духовці можна готувати пончики з будь-якого тесту, але смачніше всього виходить випічка на дріжджах.
Рецепт приготування на кефірі
Оскільки тісто для пампушок на кефірі готується дуже швидко, то поласувати першою порцією гарячих повітряних колечок в цукровій пудрі цілком реально вже через 15-20 хвилин.
Продукти, які будуть потрібні:
- 250 мл кефіру будь-якої жирності;
- 1 добірне куряче яйце;
- 100 г цукрового піску (або за смаком);
- 5 г соди;
- 3 г солі;
- 45 мл неароматного масла;
- 400-450 г борошна в/с.
Поетапність смаження пончиків:
На згущеному молоці
Смачні пишні пончики готуються з мінімуму інгредієнтів на згущеному молоці, взявши:
- 400 р згущеного молока;
- 4 курячі яйця;
- 5 г соди;
- 400 г борошна.
Спосіб приготування:
Сирні пончики
Для пончиків на тесті з сиру потрібно підготувати:
- 250 г сиру;
- 3 столові яйця;
- 100 г цукрового піску;
- 250 р борошна в/с;
- 4 г солі;
- 5 г соди.
Хід роботи:
Шоколадне ласощі
Любителям шоколаду дуже сподобаються пончики за наступним рецептом:
- 300 мл натурального йогурту без наповнювачів;
- 60 г вершкового масла;
- 2 яйця 1 жовток;
- 180 г цукрового піску;
- 50 г какао-порошку;
- 4 г кориці;
- 7 г розпушувача;
- 3 г солі;
- 560 г пшеничного борошна.
Послідовність дій:
По-американськи
Пончики можуть мати різну форму (кульку або плоска коржик), але американські донатси робляться завжди з отвором посередині. Знамениту дірочку в 1847 році кришкою від перцю вирізав моряк Хансон Грегорі, щоб тісто і в центрі добре пропеклося.
Для м’яких і довго не черствеющих донатси знадобиться:
- 250 мл молока;
- 30 г пресованих дріжджів;
- 60 г цукру;
- 5 г солі;
- 2 жовтка;
- 40 г вершкового масла;
- 10 г ванільного цукру;
- 500 г борошна.
Як приготувати пончики по-американськи:
Дріжджові пончики
Скільки б не було різних рецептів тесту для пончиків (на згущеному молоці, сирі, кефірі та інше), найбільш популярною і улюбленою залишиться випічка на дріжджах.
Для якої потрібні:
- 500 мл молока;
- 100 мл питної води;
- 11 г сухих дріжджів;
- 50 г цукру;
- 125 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 5 г солі;
- 800 г пшеничного борошна.
Алгоритм випічки:
Самий простий і швидкий рецепт
Навіть коли гості на порозі, а в холодильнику не густо, і в цьому випадку можна дуже швидко приготувати смачні пончики.
Для них потрібно взяти:
- 2 яйця;
- 60 мл сметани;
- 60 г цукру;
- 5 г гашеного соди;
- борошно.
Приготування:
З тіста на молоці
Ті, кому не вдалося подружитися з дріжджовим тістом, можуть приготувати смачні пампушки з швидкого тесту на молоці.
Пропорції інгредієнтів будуть наступними:
- 150 мл молока;
- 150 г цукру;
- 2 яйця;
- 30 г вершкового або рослинного масла;
- 15 г розпушувача для тіста;
- 5 г кориці за бажанням;
- 500 г борошна.
Етапи випічки:
Варіанти начинок для пончиків і глазурі
Хоч ця випічка хороша і сама по собі, але додатковий декор, робить її не тільки красивіше, але і смачніше, значно привабливіше в очах ласунів.
Найпростіший варіант подачі обсипати ще гарячі вироби цукровою пудрою. Чому гарячі? Так пудра трохи підтане і буде краще триматися. Для додання аромату можна змішати пудру з ваніллю або корицею, кому що більше подобається.
Пампушки у вигляді круглих кульок або пишних кружечків можна наповнити різними начинками, перетворивши їх в берлинеры (пончики з начинкою). В якості начинки можна використовувати готові продукти: шоколадно-горіхову пасту, варену або звичайну згущене молоко, різноманітні вигляді джемів або повидла. А можна самостійно приготувати наповнення, скориставшись улюбленим рецептом заварного крему, лимонного курда, сирного чи іншого крему.
Наповнюють вже готові вироби з допомогою кондитерського шприца, або зробивши надріз з боку і заповнивши отвір начинкою ложкою.
Глазур для пончиків є, можливо, самим популярним прикрасою, яке перетворює випічку в даний святкове блюдо. Існує два популярних способу її приготування.
У першому випадку просто змішується цукрова пудра з рідиною. Це може бути звичайна питна вода, молоко лимонний або інший сік. Так, взявши буряковий або вишневий сік можна приготувати красиву рожеву глазур. Для отримання блискучого і глянсового покриття, покривати пончики треба гарячими.
Для другого способу використовується шоколад. Його потрібно розтопити і розвести до потрібної консистенції вершками, молоком або сметаною. В залежності від того, який шоколад увійшов до складу глазурі (чорний, молочний або білий) можна отримати покриття різного кольору.
Покриті глазур’ю пончики можна додатково прикрасити різнобарвною кондитерської посипкою, насінням кунжуту або кокосовою стружкою.
Пончики – це випічка, яку потрібно їсти свіжою, оскільки з часом вона втрачає свої смакові якості. Зберігати їх не більше декількох днів.