У давні часи цей десерт називали чорним золотом, оскільки дозволити собі його могли тільки дуже заможні люди. Зараз він став доступнішим для всіх верств населення, не є секретом і рецепт шоколаду. Так чому б не зануритися в історію появи цього ласощі і не створити маленьке диво, приготувавши його на своїй кухні?
Історія і види шоколаду
Минуле шоколаду налічує більше трьох тисяч років і починається на теренах теперішньої Мексики з племені індіанців ольмеків. Вони поклонялися какао-богу, а боби дерева використовували в якості грошей. Так, 100 бобів були ціною одного раба.
У 16 столітті кровожерливий Ернан Кортес тортурами змусив індіанців Майя, які змінили ольмеків і ацтеків, видати рецепт приготування шоколаду. З цього часу ласощі почало швидко підкорювати Європу. Цікаво, що тривалий період шоколад з-за свого гіркого смаку був виключно питвом для чоловіків, і лише завдяки англійцям, подменившим воду молоком, шоколад змогли скуштувати і жінки.
У 19 столітті ласощі знайшла свою тверду форму, після вилучення з бобів какао-масла. Спочатку прямокутний брикет шоколаду побачив світ на англійській фабриці «Фрай і Сини» (J. S. Fry & Sons). На початку коробки з шоколадом декорували шкірою, оксамитом, вкладали в них сюрпризи у вигляді спеціально написаних нот мелодій. Зараз оформлення десерту більш демократично.
Сучасні фабрики випускають не одну сотню різних цукерок та шоколадних десертів, але основними видами виробленого шоколаду вважаються темний, молочний і білий. Він може бути пористим або щільним, у вигляді фігурок або традиційних плиток, з різними наповнювачами або без них.
Рецептури приготування ласощів різні. Так, десерт може бути навіть веганским (без складових тваринного походження) або діабетичним, в якому цукор замінений на підсолоджувачі для діабетиків.
З плодів, культивованих в Бразилії, Еквадорі та Кот-Д’івуарі, виготовляють рожевий шоколад зі смаковою нотою ягід, без барвників і ароматизаторів, тому його ще називаю рубіновим.
Як зробити класичний шоколад з какао
Серед яскравих і барвистих обгорток різних плиток і батончиків складно розшукати ласощі, приготоване у відповідності зі старовинними рецептами шоколадних справ майстрів. Частіше під такою назвою можна отримати какао-продукти на дешевих рослинних (пальмовій і кокосовому) жирах. Щоб насолодитися насиченим смаком какао-бобів, простіше зробити шоколад з какао самостійно.
У видах класичного темного продукту використовуються лише три складових: какао-порошок, цукор і масло. Жировим компонентом можна взяти суміш з масла і какао-масла або тільки якісне вершкове масло.
На порцію шоколаду пропорції необхідних компонентів дорівнюють:
- 100 г какао-порошку;
- 50 р цукрової пудри;
- 40 г вершкового масла (або 30 г какао-масла і 10 г вершкового масла).
Покроковий алгоритм дій:
- На максимально тихому вогні або водяній бані прогрійте масло. Пудру просійте з какао і вмішайте цю сипку суміш став рідким жир.
- Проваріть складу на мінімальному нагріві кілька хвилин до густоти сметани. Потім вимкніть плиту і дайте масі трохи охолонути. Перелийте її в формочки і поставте до повного застигання у холодильник.
В какао-маслі цукор практично не розчиняється, тому його слід змолоти в порошок дуже дрібної фракції.
Щоб виключити великі частинки, його краще просіяти через відріз органзи, тоді вийде уникнути неприємного скрипу на зубах.
Молочне ласощі в домашніх умовах
Звичайний темний гіркий шоколад не кожному до вподоби, тому не зайвим буде освоїти рецепт молочного ласощі. Чим більше ввести до складу продукту молока, тим солодше він вийде. Але тоді потрібно ретельно стежити за густотою маси, інакше вона не затвердіє.
До складу hand-made шоколаду на молоці увійдуть:
- 50 мл нехолодного молока;
- 75 г какао-порошку;
- 60 г звичайного білого цукру;
- 25 г підталого масла;
- 5 г пшеничного борошна.
Черговість дій:
- На помірному полум’я молоко прогріти до 60 – 70 °С. Потім столовою ложкою сеющими рухами ввести змішані разом солодкі кристали цукру і коричневий порошок какао. Варити все, помішуючи, до розчинення всіх без винятку солодких кристалів.
- У момент досягнення сумішшю однорідності та появи на поверхні бульбашок, викласти невеликі шматочки масла, просіяти зверху борошно і розмішати її ложкою знову до гладкості.
- Далі вимкнути плиту і дати шоколаду охолонути до кімнатної температури. Розлити його по невеликих формочках для льоду і поставити для стабілізації в холод. Після цього залишається лише вийняти шоколад з форм і випробувати блаженство від його смаку.
З додаванням м’яти
На які тільки хитрощі не йдуть виробники, щоб привернути увагу до своїх цукерок. Можна навіть зустріти сало в шоколаді! Саморобний шоколад теж може бути досить цікавим. Наприклад, це ласощі цінується багатьма гурманами за освіжаючий вишуканий смак.
Усі грані незвичайного поєднання шоколаду та м’яти можливо розкуштувати, виключно повільно смакуючи ласощі, а щоб зробити його самостійно, слід підготувати:
- 65 г какао-порошку;
- 40 мл нехолодного молока;
- 35 г звичайного білого цукру;
- 10 г вершкового масла;
- 125 мл гарячої кип’яченої води;
- 5 г ваніліну;
- 3,5 г кориці в порошку;
- 1,5 г стручки чилі;
- 6 – 8 гілочок свіжої м’яти;
- мигдальні, арахісові, волоські горіхи, фундук за смаком.
Як приготувати шоколад з м’ятним присмаком:
- Вимиті соковиті листочки м’яти пересипати цукром, додати спеції (перець, корицю і ваніль). Перетерти все в кашку до виділення соку.
- Отриману масу з’єднати з какао і влити молоко. Невеликими порціями ввести гарячу воду, старанно розмішати і поставити на плиту.
- Варити шоколад до густоти, невпинно помішуючи, щоб запобігти пригорання. Потім покласти м’яке масло і розмішати. Припинити термообробку, як тільки з’явиться глянсовий блиск.
- Ємність для заливки плитки вистелити фольгою, розподілити на неї половину шоколадної маси, зверху рівномірно розсипати горіхи і залити залишилися шоколадом. Дати десерту затвердіти в холоді.
Професійні шоколатьє свої десерти відливають у полікарбонатні форми.
Але вони дорого коштують, тому ті, хто готують шоколад будинку час від часу, можуть скористатися невеликими силіконовими формочками для льоду. Важливо тільки не забути змастити їх олією, щоб десерт відділявся від них без проблем.
Чорний шоколад своїми руками
Гіркий темний готують, не лише змішавши розтоплене масло з какао і підсолоджувачем, але й інакше – з додаванням гарячої води.
Щоб виготовити шоколад на окропі потрібні:
- 50 г какао-порошку;
- 10 г цукру;
- 25 г вершкового масла;
- 20 мл окропу.
Хід роботи:
- Какао протрушиваем з цукром (для зручності можна змолоти його в пудру), вливаємо окріп і розтираємо до стану пасти.
- В шоколадну пасту ллємо рідке масло і отриманий склад тримаємо трохи на бані. До появи блиску безперервно перемішуємо.
- Готовий шоколад розподіляємо по формочках і охолоджуємо в морозильній камері. Щоб витягти застиглі цукерки, потрібно просто перевернути форму і трохи постукати нею об стіл.
Готуємо з ванільним смаком
Найдорожче до недавнього часу ласощі зможе чудово доповнити найдорожча пряність у світі – ваніль. І нехай в найближчому магазині, швидше за все, вийде купити її синтетичний замінник ванілін, але і його смак і аромат додадуть класичного шоколаду на молоці приємну «родзинку».
Пропорції компонентів для цього ласощі:
- 50 г какао-порошку;
- 50 мл молока;
- 65 г вершкового масла;
- 90 г цукрового піску;
- 5 г ванільного порошку.
Приготування:
- В ємність з гарячою, але не киплячим молоком, всипати цукор і ванілін. Розмішати суміш до повного розчинення солодких кристалів, але щоб цукор не пригорів до дна.
- Вершкове масло довести до рідкого стану на паровій бані або в мікрохвильовій печі. Влити його до солодкого молока і перемішати.
- Останнім у шоколад додати какао-порошок, ретельно змішуючи компоненти, щоб не було грудок. На слабкому вогні томити шоколад 25 хвилин, потім розлити його у формочки і дати застигнути.
Кавовий десерт
Кава здатний короткочасно прискорити метаболізм, що є гарна новина для любителів каву з шоколадкою. Але можна об’єднати обидва ці продукту в твердій формі. Так, ароматний шоколад з кавою і цитрусовими нотками може стати не тільки улюбленим ласощами, але і вишуканим подарунком, зробленим своїми руками.
До складу такого десерту входять:
- 100 мл води;
- 5 г меленої кави;
- 1 г ваніліну;
- 2 г апельсинової цедри;
- 250 р цукрового піску;
- 25 г какао-порошку;
- 125 г сухого молока;
- 125 г вершкового масла.
Інструкція:
- Спочатку треба зварити міцну каву. З цією метою в киплячу воду відправити мелені зерна, цедру і ванілін. Дати суміші покипіти п’ять хвилин, потім процідити і знову повернути на вогонь.
- У киплячий фільтрована кава додати змішаний з цукром какао. Варити все близько п’яти хвилин. Потім зняти з вогню і вмішати по черзі спочатку сухе молоко, а слідом – нарізане кубиками вершкове масло.
- Як тільки маса стане однорідною, розподілити її по прямокутному дека і залишити застигати. Це відбудеться навіть при кімнатній температурі.
- Твердий шоколад нарізати на невеликі шматочки дуже гострим ножем.
Швидкий рецепт домашнього шоколаду
Для готування шоколаду з запропонованої рецептурою часу буде потрібно навіть менше, ніж на похід в магазин за готової плиткою. А нагородою за старання біля плити стане смачний десерт без консервантів і барвників. У нього, за бажанням, можна додати різні наповнювачі: горіхи або сухофрукти.
На одну порцію «швидкого» ласощі потрібно:
- 25 г підталого масла;
- 2,5 ст. ложки какао-порошку;
- стільки ж молока;
- тільки ж звичайного цукру;
- 0,5 ч. ложки борошна;
- ванілін і наповнювачі за смаком і бажанням.
Спосіб готування:
- У маленькій посудині змішати какао, цукор і столову ложку молока. Влити молоко, що залишилося, після досягнення сумішшю подібності пасти.
- Закип’ятити молочну суміш, вмішати в неї кубики масла кімнатної температури і пропущену крізь дрібнопористе сито борошно.
- Знову нагріти шоколад до кипіння, додати ванілін і інші компоненти наповнення і розподілити отриманий склад по формочках. Після застигання швидкий домашній шоколад готовий.
З медовими нотками
Медове пахощі можна надати десерту, приготовленого по кожному з наведених вище рецептів. Але використання продукту бджільництва буде більш виправдано для рецепта, практично повністю повторює технологію промислового виробництва. У рецепті є два важкодоступних інгредієнта (какао-масло та какао терте). Їх не купиш в найближчій продуктової крамниці, але легко можна замовити в спеціалізований інтернет-магазинах.
Співвідношення компонентів:
- 100 г тертого какао;
- 50 г какао-масла;
- 25 г меду.
Технологія приготування:
- Какао-інгредієнти, попередньо роздрібнити, натерти на крупній тертці.
- У посудині над киплячою водою розтопити какао-масло. Щоб шоколад вийшов чудовим не тільки за смаком, але і за зовнішнім виглядом (з глянцевим блиском), температура всіх його компонентів під час готування не повинна підніматися вище позначки в 40 градусів.
- Такий процес називається конширование – введення в рідке масло по черзі меду і тертого какао. Робити це потрібно малими частинами, вимішуючи до повного розрідження інгредієнтів у загальній масі. Тривалість цього етапу становитиме приблизно півгодини.
- Далі, рідким шоколадом наповнюють форми і залишають стабілізуватися, не прибираючи в холод, на 8 – 12 годин.
З горіхами і сухофруктами
Вибраний рецепт шоколаду без особливих зусиль трансформується за настроєм кулінара за рахунок розбавлення його складу улюбленими горіхами і сухофруктами. Ці інгредієнти здатні зробити бестселером самий примітивний набір продуктів.
Можливі такі кулінарні досліди і з білим шоколадом, для якого слід підготувати:
- 40 г молока в порошку;
- стільки ж пудри з цукру;
- 30 г какао-масла;
- 2,5 мл екстракту ваніліну;
- горіхова крихта і шматочки сухофруктів за смаком.
Як зробити:
- Побудувавши з сотейника з водою і іншої ємності лазню, довести до текучого стану какао-масло. Вмішати сипку суміш з молока і пудри, додавши практично в самому кінці ванільний екстракт.
- Залити форму для майбутньої шоколадної плитки половиною рідкого білого шоколаду. Рівномірно присипати його цілими або подрібненими горішками та/або сухофруктами. Зверху залити їх залишилася рідкою масою.
Приблизно через годину шоколад застигне і ним можна буде поласувати.
У приготуванні шоколаду на власній кухні немає ніяких особливих хитрощів. Важливо лише вибрати якісні компоненти, слідувати рецептом і додати в кожен рух крапельку любові.