Справжній «Айріш» кава – це оригінальний коктейль, до складу якого входить натуральна кава і міцний віскі. Додаються до нього також густі домашні вершки і різні види цукру. Правильно приготований, такий напій чудово зігріває і дозволяє розслабитися.
Що таке «Айріш» кави
З’явився обговорюваний незвичайний коктейль в Ірландії, чим і пояснюється його нинішню назву.
Шеф-кухар одного з ресторанів аеропорту пригостив замерзлих іноземних туристів кава з віскі і вершками. Гості закладу були вражені смачним ірландським напоєм. Все нові й нові відвідувачі стали просити повторити для них частування. Так, «Айріш» кава швидко став популярним спочатку по всій Ірландії, а потім і у всьому світі.
Такий коктейль на сьогоднішній день є єдиним, в який входить натуральний свіжозаварений кави. Обов’язковий алкогольний напій у складі робить напій виключно «дорослим».
Насправді, кава з віскі подавали в Ірландії і кілька десятиліть до поширення легендарного «Айріш» кави. Спритний кухар-бармен просто ефектно його прикрасив, дав запам’ятовується назва і оригінально підніс.
Правильний склад напою по-ірландськи
Класичний склад «Айріш» кава вже багато років залишається незмінним.
У нього обов’язково входить:
- якісний ірландський віскі (1 частина);
- хороший чорний кава (2 частини);
- білий цукровий пісок (1 ч. л.);
- і збиті вершки (2 ст. л.).
Бажано використовувати віскі Jameson.
Зазначений молочний продукт в оригінальному рецепті категорично забороняється замінювати молоком. Вважається, що справжній класичний коктейль дуже непросто приготувати як раз із-за складності придбання свіжих фермерських вершків. Продукт з балончика або рідкий магазинний змінює смак напою в гіршу сторону.
Звичайно, з часом бармени почали експериментувати і вдосконалювати класичний рецепт кавового коктейлю.
Так, варіант кави «Айріш крим» вважається «жіночим». У ньому міцний алкоголь замінюється вершковим лікером.
Келих для мартіні
Існує особливий келих для «Айріш» кави. В історії напою відзначається, що перші порції були подані кухарем барменом в келихах з-під пива з-за того, що в ресторані просто закінчилися традиційні кавові чашки. На знак цієї традиції коктейль донині розливається в скляну посуд.
Класичний келих для обговорюваного напою вміщує в себе 220 – 240 мл рідини. Але бажаючі зможуть знайти у продажу і посуд із збільшеним об’ємом. Наприклад, 300 або 400 мл Правда, класичний кавовий коктейль з віскі не готують такими великими порціями.
Спеціальний келих має округлу форму і мініатюрну ніжку. Він повністю зроблений зі скла, включаючи ручку. Матеріал використовується товстим шаром, щоб напій не остигав занадто швидко. Особлива посуд дозволяє робити коктейль «листковим».
Класичний рецепт «Айріш кава»
Інгредієнти:
- віскі Jameson – 40 мл;
- свіжозварене кави – 90 мл (джезва або френч-прес);
- фермерські збиті вершки (густі і жирні) – 2 ст. л.;
- тростинний цукор – 1 ч. л.
Приготування:
- Наповнити келих для подачі окропом. Коли посуд добре прогріється, вилити з неї рідину.
- Поки готується кава, змішати віскі з цукром і підпалити. Солодкі крупинки мають злегка кармелизоваться. Можна робити це прямо в келиху.
- Загасити полум’я інгредієнти і залити готовим кави.
- Попередньо дати фермерським вершків відстоятися 2 дні, після чого збити до густого стану в шейкері з льодом. Дуже важливо не переборщити і не дати молочному продукту згорнутися. Він повинен бути густим, але без грудочок.
- Барною ложкою розподілити вершки по поверхні напою, щоб вони не потонули.
Можна знімати пробу з готового Irish coffee.
Як приготувати з віскі
Це спрощений варіант класичного рецепту кава по-ірландськи.
Інгредієнти:
- віскі (міцний ірландська) – 50 мл;
- свіжі жирні вершки – 30 мл;
- білий буряковий цукор – 1 ч. л.;
- свіжозварену каву (чорний, міцний) – 100 мл
Приготування:
- Збити вершки до густого стану блендером.
- Влити свіжозварений міцну каву в спеціальний келих. Додати весь заявлений цукровий пісок.
- Відміряти порцію віскі. Підпалити її, після чого влити алкогольний напій кави.
- Поверх коктейлю викласти порцію вершків.
Відразу ж подати коктейль до столу.
Гарячий напій з лікером «Бейліс»
Інгредієнти:
- лікер Baileys – 70 мл;
- цукровий пісок – 1 ч. л.;
- свіжозварену каву – 150 мл;
- збиті вершки – 2 ст. л.
Приготування:
- Влити в спеціальний заздалегідь підігрітий келих міцну каву.
- Додати цукор. Розчинити його в рідині.
- Влити алкогольний напій.
Прикрасити готовий коктейль збитими вершками. Можна присипати його ще і тертим шоколадом.
Irish coffee з корицею
Інгредієнти:
- мелена кава – 2 десертні ложки;
- питна фільтрована вода – 1 повний стакан;
- жирні вершки – ½ ст.;
- цукор – 1 десертна ложка;
- віскі/вершковий лікер – 40 мл;
- молочний шоколад – 5 кубиків;
- мелена кориця – 1 щіпка.
Приготування:
- Першим ділом потрібно зварити каву. Щоб гуща опустилася на дно, потрібно кинути в нього невеликий крижаний кубик.
- Відразу після цього злити рідину в спеціальний підігрітий келих.
- Додати вибраний алкогольний інгредієнт, змішаний з цукром.
- Вершки збити до густоти і викласти зверху.
Прикрасити отриманий коктейль меленою корицею і дрібно тертим шоколадом.
Оформлення і подача «Айріш кава»
Обговорюваний кавовий коктейль п’ється без попереднього перемішування. Кава повинна проходити через шар алкоголю і вершків. Ці інгредієнти збагачують його смак і роблять особливим. Саме тому збиті вершки завжди викладаються зверху вже готового напою – вони не повинні потонути в коктейлі.
Густу пишну вершкову «шапку» можна прикрасити по своєму смаку. Наприклад, какао, тертим шоколадом, корицею, мускатним горіхом і іншими прянощами за смаком.
Дуже важливо подати коктейль відразу після приготування. Напій не повинен бути остившім.