Айріш кава (Irish coffee) що це таке, склад, 4 рецепти приготування ароматного напою в домашніх умовах

Справжній «Айріш» кава – це оригінальний коктейль, до складу якого входить натуральна кава і міцний віскі. Додаються до нього також густі домашні вершки і різні види цукру. Правильно приготований, такий напій чудово зігріває і дозволяє розслабитися.

Що таке «Айріш» кави

З’явився обговорюваний незвичайний коктейль в Ірландії, чим і пояснюється його нинішню назву.

Шеф-кухар одного з ресторанів аеропорту пригостив замерзлих іноземних туристів кава з віскі і вершками. Гості закладу були вражені смачним ірландським напоєм. Все нові й нові відвідувачі стали просити повторити для них частування. Так, «Айріш» кава швидко став популярним спочатку по всій Ірландії, а потім і у всьому світі.

Такий коктейль на сьогоднішній день є єдиним, в який входить натуральний свіжозаварений кави. Обов’язковий алкогольний напій у складі робить напій виключно «дорослим».

Насправді, кава з віскі подавали в Ірландії і кілька десятиліть до поширення легендарного «Айріш» кави. Спритний кухар-бармен просто ефектно його прикрасив, дав запам’ятовується назва і оригінально підніс.

Правильний склад напою по-ірландськи

Класичний склад «Айріш» кава вже багато років залишається незмінним.

У нього обов’язково входить:

  • якісний ірландський віскі (1 частина);
  • хороший чорний кава (2 частини);
  • білий цукровий пісок (1 ч. л.);
  • і збиті вершки (2 ст. л.).

Бажано використовувати віскі Jameson.

Зазначений молочний продукт в оригінальному рецепті категорично забороняється замінювати молоком. Вважається, що справжній класичний коктейль дуже непросто приготувати як раз із-за складності придбання свіжих фермерських вершків. Продукт з балончика або рідкий магазинний змінює смак напою в гіршу сторону.

Звичайно, з часом бармени почали експериментувати і вдосконалювати класичний рецепт кавового коктейлю.

Так, варіант кави «Айріш крим» вважається «жіночим». У ньому міцний алкоголь замінюється вершковим лікером.

Дивіться також:  Кава латте – що це таке і як приготувати латте в домашніх умовах

Келих для мартіні

Існує особливий келих для «Айріш» кави. В історії напою відзначається, що перші порції були подані кухарем барменом в келихах з-під пива з-за того, що в ресторані просто закінчилися традиційні кавові чашки. На знак цієї традиції коктейль донині розливається в скляну посуд.

Класичний келих для обговорюваного напою вміщує в себе 220 – 240 мл рідини. Але бажаючі зможуть знайти у продажу і посуд із збільшеним об’ємом. Наприклад, 300 або 400 мл Правда, класичний кавовий коктейль з віскі не готують такими великими порціями.

Спеціальний келих має округлу форму і мініатюрну ніжку. Він повністю зроблений зі скла, включаючи ручку. Матеріал використовується товстим шаром, щоб напій не остигав занадто швидко. Особлива посуд дозволяє робити коктейль «листковим».

Класичний рецепт «Айріш кава»

Інгредієнти:

  • віскі Jameson – 40 мл;
  • свіжозварене кави – 90 мл (джезва або френч-прес);
  • фермерські збиті вершки (густі і жирні) – 2 ст. л.;
  • тростинний цукор – 1 ч. л.

Приготування:

  • Наповнити келих для подачі окропом. Коли посуд добре прогріється, вилити з неї рідину.
  • Поки готується кава, змішати віскі з цукром і підпалити. Солодкі крупинки мають злегка кармелизоваться. Можна робити це прямо в келиху.
  • Загасити полум’я інгредієнти і залити готовим кави.
  • Попередньо дати фермерським вершків відстоятися 2 дні, після чого збити до густого стану в шейкері з льодом. Дуже важливо не переборщити і не дати молочному продукту згорнутися. Він повинен бути густим, але без грудочок.
  • Барною ложкою розподілити вершки по поверхні напою, щоб вони не потонули.

Можна знімати пробу з готового Irish coffee.

Як приготувати з віскі

Це спрощений варіант класичного рецепту кава по-ірландськи.

Дивіться також:  Як заварити чай з імбиром – 8 правильних рецептів корисного напою

Інгредієнти:

  • віскі (міцний ірландська) – 50 мл;
  • свіжі жирні вершки – 30 мл;
  • білий буряковий цукор – 1 ч. л.;
  • свіжозварену каву (чорний, міцний) – 100 мл

Приготування:

  • Збити вершки до густого стану блендером.
  • Влити свіжозварений міцну каву в спеціальний келих. Додати весь заявлений цукровий пісок.
  • Відміряти порцію віскі. Підпалити її, після чого влити алкогольний напій кави.
  • Поверх коктейлю викласти порцію вершків.

Відразу ж подати коктейль до столу.

Гарячий напій з лікером «Бейліс»

Інгредієнти:

  • лікер Baileys – 70 мл;
  • цукровий пісок – 1 ч. л.;
  • свіжозварену каву – 150 мл;
  • збиті вершки – 2 ст. л.

Приготування:

  • Влити в спеціальний заздалегідь підігрітий келих міцну каву.
  • Додати цукор. Розчинити його в рідині.
  • Влити алкогольний напій.

Прикрасити готовий коктейль збитими вершками. Можна присипати його ще і тертим шоколадом.

Irish coffee з корицею

Інгредієнти:

  • мелена кава – 2 десертні ложки;
  • питна фільтрована вода – 1 повний стакан;
  • жирні вершки – ½ ст.;
  • цукор – 1 десертна ложка;
  • віскі/вершковий лікер – 40 мл;
  • молочний шоколад – 5 кубиків;
  • мелена кориця – 1 щіпка.

Приготування:

  • Першим ділом потрібно зварити каву. Щоб гуща опустилася на дно, потрібно кинути в нього невеликий крижаний кубик.
  • Відразу після цього злити рідину в спеціальний підігрітий келих.
  • Додати вибраний алкогольний інгредієнт, змішаний з цукром.
  • Вершки збити до густоти і викласти зверху.

Прикрасити отриманий коктейль меленою корицею і дрібно тертим шоколадом.

Оформлення і подача «Айріш кава»

Обговорюваний кавовий коктейль п’ється без попереднього перемішування. Кава повинна проходити через шар алкоголю і вершків. Ці інгредієнти збагачують його смак і роблять особливим. Саме тому збиті вершки завжди викладаються зверху вже готового напою – вони не повинні потонути в коктейлі.

Дивіться також:  Раф кава: що це, як приготувати в домашніх умовах? 6 рецептів

Густу пишну вершкову «шапку» можна прикрасити по своєму смаку. Наприклад, какао, тертим шоколадом, корицею, мускатним горіхом і іншими прянощами за смаком.

Дуже важливо подати коктейль відразу після приготування. Напій не повинен бути остившім.

Прокрутка до верху