Смачний і ароматний кави здатний підняти настрій і зарядити позитивом на цілий день. Більшість людей віддають перевагу іншим видам цього напою велику чашку гарячого американо. Справжнім кавоманам буде цікаво з’ясувати, як з’явилася кава американо, як його готують в домашніх умовах, і в чому полягає принципова відмінність його від еспресо.
Кава американо – що це таке
В даний час відомо безліч способів приготування цього напою – капучіно, лате, американо, еспресо лунго, рістретто… В такому різноманітті легко заплутатися, так як не завжди вдається зрозуміти, в чому ж принципова відмінність одного кавового коктейлю від іншого. Нерідко новачки-любителі кави задаються питанням, що ж таке по суті кави американо? Розведений еспресо? Або ж самостійний напій, який під силу приготувати тільки профі?
Американо являє собою одну з різновидів кавового напою, основу якого становить міцний еспрессо, розбавлений водою.
Своєю появою він зобов’язаний американським солдатам, які перебували в Італії після закінчення Другої Світової війни. Смак еспрессо був для них надто насиченим, тому бариста придумали розбавляти класичний напій водою. Це робило американо більш м’яким, при цьому не погіршуючи якість готового напою.
З тих пір американо міцно закріпився в списку найпопулярніших кавових напоїв. За цей час з’явилося кілька рецептів його приготування оригінального.
Склад і калорійність напою
Американо містить 2 основних компоненти – еспресо і воду. Калорійність такого напою знаходиться в межах 4 – 7 ккал. Якщо ж додати до кави молоко, цукор, вершки або мед, то калорійність може збільшитися приблизно в 7 разів. Також слід враховувати, що якщо напій приготований з розчинного, а не натуральної сировини, то його харчова цінність збільшується вдвічі.
Американо приваблює багатьох своєї низкокалорийностью і зниженим вмістом кофеїну, особливо актуально це для тих, що худнуть і людей, які страждають від ожиріння та проблем з серцево-судинною системою.
Класичний італійський рецепт американсько
Щоб зробити автентичний напій, знадобиться кофемашина, свіжомелені зерна арабіки або робусти і вода.
- В машину закладають 7 грам свіжомеленої кави і додають не більше 35 мл води.
- Коли приготування напою закінчено, а це відбувається приблизно через 30 секунд, його розводять водою.
- У класичного американо за італійською технологією є сувора пропорція: на 7 грам еспресо беруть 120 мл води. Тільки так можна отримати оригінальний італійський напій.
Як правило, в нього не додають інші інгредієнти. Але якщо дуже хочеться, можна збагатити його вершками або цукром, щоб розкрити нові грані смаку. Однак, при додаванні будь-яких компонентів, крім цукру, виходить вже інший напій, називати який американо не можна.
По-італійськи в домашніх умовах
Якщо ж захотілося насолодитися американо в домашніх умовах, то приготувати його не складе праці, важливо лише витримати рецепт кави:
- Спочатку варять еспресо. Це можна зробити як у кофемашина, так і в турці. Для другого варіанту потрібно змішати 2 чайні ложки свіжомеленого кави, таку ж кількість цукру і дрібку крупної солі.
- Всі складові кладуть у турку і ставлять на вогонь. Чекають появи приємного запаху і перших ознак бурління, після чого додають не більше 50 мл води.
- Як тільки почала утворюватися піна, кава переливають в товстостінну чашку і дають настоятися не менше 10 хвилин.
- Потім отриманий напій розбавляється водою в пропорції 1:1. За бажанням додаються вершки, молоко або цукор.
Деякі господині під час приготування кави роблять помилку: відразу ж варять напій з підвищеним вмістом води. Така варіація не є класичним американо. Ну і бог би з ним, та тільки при такому способі варіння погіршуються смакові якості напою.
Варіант приготування по-європейськи
Для такого різновиду американо спочатку вариться еспресо, а потім його розводять в 90 мл гарячої води. Це дозволяє зробити напій менш насиченим. Він підійде прихильникам здорового способу життя, так як містить мало кофеїну.
При цьому існує 2 варіанти подачі кави:
- або його відразу розводять водою;
- або клієнту приносять 2 ємності для самостійного змішування.
Таким чином, найбільшу складність і важливість представляє приготування смачного еспрессо, який і є основою традиційного американо.
Відмінності кави Американо і кави Еспрессо
Незважаючи на те, що один напій походить від іншого, є істотні відмінності кави американо і еспресо:
Смакові якості і фортеця.
- Еспресо – висококонцентрований варіант кавового напою, в якому чудово розкривається смак і аромат обсмажених зерен. Така кава володіє приємною гіркуватістю і тривалим післясмаком, в якому вгадуються тонкі, ледь вловимі нотки горіха.
- Американо ж розводять водою в певній пропорції, тому смак стає м’якше, але йдуть аромат, насиченість і післясмаку.
Істинним шанувальникам кави більше подобається еспресо, так як в ньому розкривається насичений аромат і смак. Американо буде ідеальним варіантом для людей, які п’ють каву рідко і не люблять характерну гірчинку в такому напої.
Отже, відповідь на питання, якою кави міцніше, однозначний – це, безперечно еспресо. Міцніше нього тільки лунго.
Друга відмінність між американо і еспрессо – обсяг.
- У класичного еспрессо він становить до 70 мл Кави завжди подається в маленьких товстостінних чашках, які зберігають тепло і смакові якості продукту.
- Американо подають в ємностях об’ємом до 200 мл, а в деяких випадках і до 250 мл. Посуд особливого значення не має, це можуть бути як тонкостінні чашки, так і скляні стакани.
Таким чином, не варто плутати ці два абсолютно несхожих напою. Вони мають принциповими відмінностями, а неправильно зроблений замовлення може перешкодити насолодитися оригінальним смаком кавових напоїв.
Американо – своєрідна модифікація класичного італійського еспрессо, яка встигла завоювати безліч шанувальників по всьому світу. Щоб отримати напій, максимально наближений до оригіналу, слід відповідально підійти до приготування еспресо, так як саме в ньому запорука успіху смачного американо. Якщо дотримуватися всіх рекомендацій, то можна буде насолоджуватися смачним і низькокалорійним кавовим напоєм, який відмінно підійде людям, не переносить насичений і терпкий смак еспрессо.