Навряд чи хтось не бачив у традиційних західних фільмах, американські млинці під назвою панкейкі (pancakes). Зазвичай герої кіно снідають, поливаючи десерт кленовим сиропом або медом. Що вони собою являють? З вигляду панкейкі схожі на гібрид великих пишних оладок і звичайних млинців.
Панкейкі або американські млинці – класичний рецепт
В Америці такі млинці вважаються швидким і дуже ситним сніданком. Приготувати десерт не складе великої праці.
Для того, щоб приготувати 10-12 панкейків, знадобиться:
- 200 мл молока або вершків.
- 3 курячих яйця.
- 2 ст. л. цукру.
- 150 г борошна.
- 2 ст. л. вершкового або рослинного масла.
- 2 ч. л. розпушувача.
- Ванілін.
- Сіль.
Береться окрема посуд, куди складаються відокремлені від білків, жовтки. До них додається дрібка солі і як слід збивається віночком або міксером. Потім заливається молоко, борошно і розпушувач і все це ретельно перемішується до стану однорідної маси. Окремо збивається білок і цукор до появи білої піни, після чого вони вкрай обережно додаються в тісто ложкою або віночком.
В отриману суміш вливають олію і перемішують, після чого відразу ж виливають на заздалегідь розігріту сковороду. Для смаження масло туди не додається. Як тільки з’являються бульбашки, панкейк перевертається на інший бік. Після того, як млинці досить підрум’яняться – десерт готовий.
Рецепт приготування на кислому молоці
Приготувати американські млинці на кислому молоці або кефірі дуже просто.
На 4 порції десерту знадобиться:
- 150 г борошна.
- 2 ч. л. розпушувача.
- 2 ст. л. цукру.
- ½ Ч. л. соди.
- 1 куряче яйце.
- 250 мл кислого молока або 1% кефіру.
- Щіпка солі.
- 2 ст. л. олії.
Береться одна миска, де змішуються борошно, розпушувач, цукор, сіль і сода і інша, де замішують молоко яйце і масло. Потім обидві частини об’єднуються, але не повністю і в суміші повинні залишитися грудочки.
Потім знадобиться розігріта на середньому вогні сковороду з товстим дном, змащена тонким масляним шаром. Туди тісто виливається і обидві сторони панкейків смажаться до появи лопаються пузыриков, приблизно 2 хвилини.
Пишні панкейкі
Традиційний рецепт американських пишних млинчиків панкейків.
Що знадобиться:
- 100 мл молока.
- 1 куряче яйце.
- 120 г борошна.
- 5 ч. л. цукру.
- 1 ч. л. ванільного цукру.
- 1 ч. л. розпушувача.
Яйця збиваються, після чого до них додається молоко, обидва види цукру. Все це збивається ще раз до стану однорідної маси. Додається борошно, розпушувач. Суміш перемішується, потім виливається на сковороду без масла і смажиться на слабкому вогні. Якщо тісто підгорає і прилипає, то можна додати в нього трохи рослинного масла.
Обидві сторони млинчиків смажаться по 1 хвилині до утворення бульбашок.
Американські млинці на кефірі і молоці
Що знадобиться:
- 300 г борошна.
- 4 курячих яйця.
- 250 мл молока або нежирного кефіру.
- 1 ч. л. солі.
- 3 ст. л. цукру.
- 1 ч. л. кориці.
- 2 ч. л. розпушувача.
Яйця поділяються на жовтки і білки. Жовток виливається в окрему миску, а білок забирається на деякий час в холодильник. До першої частини додається кориця і цукор, все рівномірно збивається віночком або міксером. Потім туди виливається молоко і знову перемішується.
Просеянная борошно, змішане з розпушувачем, вводиться в отриману суміш і все це збивається до стану однорідної маси без утворення грудочок. За консистенцією тісто має бути схоже на сметану.
З холодильника дістаються білки. До них додається сіль і повільно збивається, поступово набираючи швидкість. Піна повинна бути стійкою. Щоб перевірити це, досить перевернути чашу – якщо не пролилося ні краплі, то все зроблено, як треба.
Готова білкова маса акуратно перекладається в тісто. Плавними рухами перемішується. Суміш повинна вийти легкої і повітряної, нагадуючи безе. Потім вона виливається в розігріту сковороду або блинницу і випікається з двох сторін до золотистого кольору без використання олії протягом 1 хвилини.
Шоколадні панкейкі
Шоколадні американські млинці – смачні ласощі, яке можна подати на святковий стіл в якості десерту або просто приготувати на сніданок.
Що знадобиться для приготування 10 порцій:
- 150 г борошна.
- 250 мл молока.
- 1 куряче яйце.
- 3 ст. л. рослинного масла.
- 4 ст. л. какао-порошку.
- ½ Ч. л. соди, погашеної оцтом.
Яйця збиваються разом з цукром і сіллю до утворення пінки. Потім туди додається молоко, перемішують і поступово насипається просеянная заздалегідь борошно. Суміш весь час розмішується і при цьому необхідно стежити, щоб не утворювалися грудочки. Додається какао-порошок, масло, гашене сода, після чого тісто настоюється 5-10 хвилин. В цей час повинна нагріватися сковорода.
Смажаться шоколадні панкейкі на помірному вогні без додавання олії, кожна сторона по 1 хвилині. Приємного апетиту!
Рецепт від Джеймі Олівера
Що знадобиться:
- 100 г борошна.
- 3 курячих яйця.
- 150 мл молока.
- 30 г крохмалю.
- 1,5 ч. л. розпушувача.
- Щіпка солі.
Віночком змішується борошно, розпушувач, крохмаль і молоко. В окремій мисці збиваються в повітряну пінку білки. Обидві суміші дуже акуратно перемішуються і випікаються на сковороді середньому вогні.
Для перших трьох панкейків сковорідку краще змастити маслом. Для кожної порції використовувати приблизно 1-2 столові ложки тіста.
З чим подавати панкейкі: крем, соус, сироп
Вершковий крем
Американські млинці не їдять просто так. Їх зазвичай подають з чим-то. Найбільш поширена добавка – це вершковий крем. Його приготування не передбачає особливих зусиль.
Що знадобиться:
- 250 мл свіжих вершків 35% жирності.
- 100 г цукрової пудри.
Вершки збиваються міксером або блендером і поступово до них додається по 1 столовій ложці цукрова пудра. Коли вона вся буде у вершках, швидкість блендера знижується і збивається до тих пір, поки всі піки не будуть однієї форми.
Заварний крем
Ще одним відмінним доповненням до панкейкам може стати спеціальний заварний крем.
Що знадобиться для нього:
- 1 склянку молока.
- 50 г вершкового масла.
- 1 куряче яйце.
- 2 ст. л. борошна.
- 4 ст. л. цукру.
- 1 г ваніліну.
У каструльку забиваються яйця і збиваються разом з цукром до утворення білої пінки. Паралельно доводиться до кипіння молоко, але не кип’ятити і після вливається в яєчну суміш тонким струменем. Перед цим воно повинно охолонути до 80 градусів.
Все це ставиться на плиту на маленький вогонь. Після кипіння до суміші додається борошно і вариться 5 хвилин до тих пір, поки не загусне. Після плита вимикається і кладуть шматочок вершкового масла. Коли воно розтане, крем перемішується до стану однорідної маси. Після охолодження десерт повністю готовий до вживання з млинцями.
Винно-ягідний соус
Що знадобиться:
- 400 г ягід (будь-яких).
- 3 ст. л. червоного вина.
- 5 ст. л. цукру.
- 50 мл води.
За допомогою блендера або міксера ягоди перетираються разом з цукром і висипаються в металеву ємність, яка ставиться на плиту. До суміші додається вода. Після закипання, вогонь згасає і варіння триває до тих пір, поки соус не загусне. Потім він знімається з плити, в нього наливають вино і перемішується. Після охолодження можна подавати з панкейками.
Це найвідоміші добавки. Крім них, панкейкі можна їсти, поливаючи кленовим сиропом, джемом, варенням і фруктовим або шоколадним соусом.