В англійський сніданок входять певні продукти, які не змінюються століттями. Знання і рецепти передаються з покоління в покоління. Особливою різноманітністю страви не відрізняються, зате виходять поживними і досить калорійними.
Традиційний англійський сніданок: склад страв
Англійці традиційно починають день з чашечки чаю, який п’ють обов’язково в ліжку. Потім подають на стіл вівсянку.
Після цього слід обов’язкових сім продуктів:
- дві смажені сосиски;
- обсмажений класичний бекон з хрусткою скоринкою;
- пара томатів, политі маслом, що залишилися від бекону;
- засмажені печериці;
- біла квасоля з томатом;
- яєчня, приготовлена традиційно з двох яєць;
- два тосту, промазанных маслом або джемом.
Запивати прийнято кухлем кави, чаєм з додаванням молока або апельсиновим соком. Зрідка в раціон включають млинці з варенням або молоко з пластівцями.
Всі перераховані продукти викладають на одне блюдо. В центрі завжди почесне місце займає глазунья, інші продукти її обрамляють.
Традиція готувати ситний сніданок прийшла з далеких часів. У бідних сім’ях, англійцям необхідно було щільно підкріпитися з самого ранку, щоб займатися важкою працею цілий день. В обід у них не було часу додатково харчуватися, а наступний прийом їжі наставав лише пізно ввечері. Калорійний сніданок забезпечував ситість на весь день.
І незважаючи на те, що часи давно змінилися і ритм життя став набагато легше, традиція вживати щільну їжу з ранку залишилася.
Класична яєчня з беконом по-англійськи
Жоден класичний англійський сніданок не обходиться без бекону і яєчні. Кількість продуктів розрахована на дві порції.
Інгредієнти:
- яйце – 4 шт.;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- бекон – 6 скибочок;
- сіль;
- тости – 4 шт.;
- томат – 1 шт.;
- мелений перець чилі – 0,1 ч. ложки;
- паприка – 0,5 ч. ложки.
Приготування:
- На чотири частини розрізати томат.
- Розігріти сковороду. Помістити бекон. Витримати півтори хвилини, перевернути. Потримати стільки ж часу. Помістити на тарілку, укриту паперовим рушником. Накрити кришкою.
- Не промиваючи сковороду налити ароматне масло. Помістити томати. Присипати чилі і паприкою. Потримати хвилину. Вбити яйця. Підсолити. Засмажувати дві хвилини. Жовток повинен залишитися цілим і не засмаженим.
- Викласти на дві страви. Поруч розмістити бекон і тости.
Тушкована квасоля у томатному соусі
Це зігріваючий страва допоможе підтримати життєву енергію і гарний настрій. Додасть заряд бадьорості на весь день.
Інгредієнти:
- суха квасоля – 1,5 гуртки;
- часник – 2 зубки;
- цибулина – 1 шт.;
- цукор – 1 ч. ложка;
- пряні трави;
- масло;
- печериці – 140 г;
- морква – 1 шт.;
- томати у власному соку подрібнені – 200 р.
Приготування:
- Увечері боби залити водою. Вранці відварити. По часу займе приблизно дві години.
- Морква знадобиться кубиками.
- Цибулю – дрібними шматочками.
- Відправити овочі на сковороду, налити олію, обсмажити. Цибуля довести до прозорого стану. 3-5 хвилин достатньо. Перекласти в будь-яку ємність.
- Порізати гриби. Помістити в сковороду від засмажених овочів. Потомити сім хвилин. Повернути назад овочі. Залити перетертими томатами. Підсолодити. Насипати пряні трави. Додати квасолю і порубані часникові зубчики. Перемішати і згасити три хвилини.
Насправді мало хто з англійців сам готує цю страву. Найчастіше продукт купують у супермаркетах в консервах і розігрівають.
Англійський сніданок з млинців з варенням
Сухі і дуже смачні – це англійські млинці. Виходять пишними і ніжними. Головна відмінність від наших полягає в тому, що млинці товсті і для приготування ніколи не додають олію у сковорідку.
Інгредієнти:
- молоко – 210 мл;
- сіль – щіпка;
- розпушувач – 2 ч. ложки;
- цукор – 2 ст. ложки;
- ваніль – щіпка;
- яйце – 3 шт.;
- борошно – 135 г;
- варення;
- вершкове масло – 2 ст. ложки.
Приготування:
- У жовтки підсипати сіль. Збити за допомогою віночка. Влити молоко і насипати борошно. Перемішати. Додати розпушувач. Продовжувати перемішувати поки маса не стане однорідною.
- Включити міксер, і перетворити білки в піну. Відправити в тісто і акуратно змішати.
- Розтопити масло і залити в тісто. Розмішати.
- Розжарити сковороду і залити ополоником масу. Коли на поверхні утворюються бульбашки – перевернути. Засмажити.
- Помістити на блюдо і подавати з варенням. Англійці віддають перевагу полуничній ласощів.
Вівсяна каша з вершками
Навіть лорди їдять це блюдо на сніданок. Спробуйте істинно англійський варіант приготування.
Інгредієнти:
- цукор – 3 ч. ложки;
- вода – 950 мл;
- сливовий джем;
- вівсяні пластівці – 2 гуртки;
- сіль – 3 г;
- вершки – 125 мл
Приготування:
- Посолити воду. Засипати пластівці. Закип’ятити. Проварити п’ять хвилин. Пластівці повинні стати м’якими.
- Викласти в піали. Залити вершками. Присипати цукром. Подавати з джемом.
Рецепт з сосисками і грибами
У англійців сніданок досить щільний. У нас таке блюдо можна вживати в будь-який час дня.
Інгредієнти:
- товста сосиска – 1 шт.;
- болгарський перець – 1 шт.;
- рослинна олія;
- шампіньйони – 5 шт;
- консервована квасоля – 0,5 банки;
- сіль;
- яйце – 2 шт.;
- перець;
- копчений бекон – 2 смужки;
- кров’яна ковбаса – 1 шматок;
- вершкове масло;
- хліб – 2 шматка;
- томати – 1 шт.
Приготування:
- Квасолю разом з соусом перемістити в сковорідку. Присипати перцем і погріти дев’ять хвилин на малому вогні. Додати вершкове масло. Перемішати.
- Тепер знадобиться гриль. На середній температурі смажити сосиски. Прибрати на блюдо. Засмажити бекон.
- На сковороду покласти печериці цілі і помідор, розрізаний на дві частини. Влити олію і підсмажити.
- Помістити на сковороду кров’яну ковбасу. Вбити яйця. Підсмажити. Просушити в тостері хліб.
- Прогріти блюдо і розмістити всі підготовлені продукти. Подавати з міцним чаєм.
Купуючи сосиски пам’ятайте, що англійські – не такі, як наші молочні. Це пряні сардельки або ковбаски, які виготовлені з курки або свинини.
Тости по-англійськи
Без тостів не обходиться ні один англійський сніданок. Можна просто підсмажити хліб або зробити неймовірно смачне блюдо.
Інгредієнти:
- сир – 90 г;
- пиво – 650 мл;
- хліб – 4 скибки;
- вершкове масло – 1 ст. ложка;
- жовток – 2 шт.
Приготування:
- Розрізати шматки хліба навпіл. Розтопити масло в сковороді. Помістити хліб. Прожарити.
- Натерти сир. Підсолити. Влити жовтки і пиво. Отриманою масою промазати кожен хлібний шматок. Шар повинен бути товстим. Посипати перцем.
- Відправити в мікрохвильову піч на невелику потужність, розтопити сир.
Можна на сніданок приготувати більш простий варіант. Для цього хліб підсушити в тостері до рум’яного кольору. Подавати до них можна солоне вершкове масло або апельсиновий джем.
Яєчний крем до тостів
Урізноманітнити смак крему можна додавши по своєму смаку будь-які добавки: ягоди, лікер, мигдаль, какао, м’яту.
Інгредієнти:
- ванільний цукор – 4 ч. ложки;
- жовток – 11 шт. кімнатної температури;
- морська сіль – 0,1 ч. ложка;
- вершки – 850 мл;
- кориця в паличках – 2 шт.;
- цукор -210 р.
Приготування:
- Щоб крем вийшов насиченим кольором, присипати жовтки відразу сіллю.
- Щипцями взяти корицю і потримати, постійно повертаючи, над запальничкою півхвилини. Розколоти на частини.
- Насипати половину цукрового піску і ванільний цукор в вершки. Помістити корицю. Закип’ятити. Настояти під кришкою чверть години. Корицю дістати.
- У жовтки насипати цукор, що залишився. Збити. Маса повинна побіліти. Закип’ятити вершки. Постійно збиваючи жовтки влити малими порціями вершкову масу.
- Проварити отриманий крем на мінімальному вогні. Маса повинна загуснути. Перелити в миску і накрити плівкою. Вона допоможе крему не покритися скоринкою. Остудити.
Як і чим правильно подати
Сніданок у англійців калорійний і досить важкий. Він здатний наситити організм на весь майбутній день. Різноманітністю він не відрізняється, але традиційно його склад не міняють кілька століть.
Сніданок включає в себе кілька страв, які обов’язково розміщують на одній тарілці і подають в певному кольоровому варіанті. Пару жовтих очей яєчні, оточений білими хмарами засмажених білків, рожевою квасолею, коричневими печерицями, практично чорними сосисками, насиченим томатним плямою і золотими тостами з краю.
Доповнюють знаменитий сніданок великою пляшкою кетчупу. Подають з кухлем кави, чаєм з молоком або апельсиновим соком.