Антрекот з яловичини – 5 рецептів приготування на сковороді і в духовці

Антрекот — яловича відбивна котлета на кісточці, приготовлена з міжреберного м’яса. Це ароматний, найм’якіше і соковитий шматок м’яса. Ресторанне блюдо, яке прийшло до нас з кухні французів. Хоча насправді антрекот з яловичини рецепт має не так і складний. Готувати його неважко, якщо знати нюанси, в іншому випадку навіть ідеальна яловичина може вийти пересушеною і несмачною. У даній статті ми розповімо, як приготувати антрекот з яловичини класичний і з додаванням поліпшують смак інгредієнтів.

Що таке антрекот

Антрекот — це особлива, дуже делікатна в приготуванні і надзвичайно смачна частина яловичої туші. Спочатку він нарізався виключно з воловьего м’яса, до того ж, як пишуть першоджерела, міжреберного простору між 9 і 10 ребрами. Сьогодні вимоги навіть ресторанів до антрекоту стали простіше: це м’ясне блюдо готують, в тому числі, і з свинини, але класичний варіант — з яловичини. Причому в цьому місці особливо м’ясо ніжне, так що його можна готувати швидким обсмажуванням, не вдаючись до подальшого гасіння.


Нерідко перед приготуванням м’ясо трохи відбивається, а ще для додання більшої м’якості його обробляють спеціальними размягчителями. Тепер про те, як смажити антрекот з яловичини — рецепт класичний і з варіаціями.

Як правильно замаринувати м’ясо

Навіть найкращий шматок потрібно замаринувати. Перед цим м’ясо обмивається, обсушивается рушником. Його злегка відбивають кухонним молотком, потім натирають сумішшю з перцю, солі, трав і подрібненого часнику. В маринаді шматку краще постояти ніч або хоча б три години.

М’ясо з морозильної камери необхідно повністю розморозити перед маринуванням. Нарізати шматки слід поперек волокон і товщиною не більше 3 див.

Маринад для антрекота може бути самим простим — сіль і перець. Можна ускладнити склад, нарізавши кільцями кілька репчатых цибулин, додавши трохи розламаного лаврового листа, солі, перцю і вина (можна брати і пиво). Рідина береться з розрахунку 1 склянка на 1 кг м’яса. Непогано підходить для антрекота в маринаді і мускатний горіх, взагалі ж прянощі можна брати за смаком.

Далі потрібно смажити антрекот на сковороді або готувати в духовці.

Дивіться також:  Гранатовий соус – з чим їдять? 6 рецептів страв з гранатовим соусом

Як смажити на сковороді антрекот

Антрекот смажиться на сковороді на рослинному маслі або на суміші з додаванням вершкового. Вогонь повинен бути великим, щоб м’ясо швидко «схопилося» і зберігся сік всередині шматка. Декількох хвилин достатньо, щоб м’ясо обжарилось з одного боку. Після цього потрібно шматок перевернути.

Для приготування на сковороді потрібно взяти шматок товщиною приблизно 3 див. На один антрекот піде м’ясо вагою півкілограма, це буде порція на двох. Для обсмажування потрібно дві-три ложки олії.

Робиться це так:

  • У сковороду влити олію. Якщо готуєте на антипригарній сковороді, то можна просто добре змастити перед приготуванням шматок м’яса.
  • Яловичину висушити і сильно натерти сіллю і свіжомеленим перцем. Спеції беруться за смаком, але якщо потрібно погостріше, то перцю кладеться більше.
  • При смаженні м’яса небажано використовувати вилку, перевертати шматок краще лопаткою або щипцями.
  • Перед подачею антрекот, обсмажені з двох сторін, залишають трохи полежати, щоб останній «відпочив».

Антрекот з яловичини в духовці у фользі

Дуже смачними і ніжними виходять антрекоти в духовці, запечені у фользі. Загортають м’ясо, щоб воно не пересушилось.

Потрібні продукти:

  • півкіло яловичини;
  • 1 ч. ложка готової зернистої гірчиці;
  • за смаком трохи солі;
  • трохи коріандру;
  • 20 г соку лимона;
  • по 5 г меду і соєвого соусу;
  • інші спеції.


Процес виконання:

  • Вимитий і обсушенный шматок натирають сумішшю меду, гірчиці, лимона і спецій, залишають в розчині на півгодини.
  • Потім викладають на фольгу, загортають так, щоб зберегти сік.
  • Відправляють в духовку при температурі 180 градусів запікають приблизно 20 хвилин, після чого фольгу перевертають, поливають м’ясо соком, що виділився і дають йому підсмажитися.

Готуємо в рукаві

Для приготування запеченого в рукаві антрекота знадобляться продукти в довільному обсязі:

  • шматок м’яса на кісточці;
  • ложка готової гірчиці;
  • пара ложок оливкової олії;
  • сік половинки лимона;
  • сіль, перець, сухі пряні трави за смаком;
  • часник.
Дивіться також:  Шашлик на кефірі з свинини і курки – 9 рецептів


Хід роботи:

  • М’ясо намазати гірчицею і відправити на годину в холодильник. За цей час гірчиця розм’якшить навіть саме немолоде м’ясо.
  • Шматок дістати, обмити, обсушити.
  • Полити його лимонним соком, маслом, яке може бути будь-яким, але в ідеалі — оливковою. Масло є свого роду провідником всіх спецій у волокна м’яса, до того ж воно додає нежирному антрекоту м’якості.
  • М’ясо посипати сіллю, травами і перцем, добре розтерти всі спеції по шматку.
  • Нашпигувати м’ясо тонко нарізаним часником.
  • Дати полежати чверть години в теплому місці і відправити запікатися в рукаві при температурі 175 градусів. Запікати від півтора до двох годин в залежності від розміру шматка.
  • Подавати з відвареною цілим картоплею, пюре або овочевим гарніром.

Антрекот по-бретонськи

Дуже смачний і по-справжньому французький рецепт — бретонська антрекот.

Продукти:

  • м’ясо — 0,6 кг;
  • по 50 г вершкового масла і ріпчастої цибулі;
  • трохи солі і перцю за смаком;
  • петрушка зелена.


Готуємо так.

  • Трохи відбити нарізане шматками м’ясо.
  • Замаринувати його в солі і перці.
  • Полити олією і залишити трохи полежати.
  • Дуже швидко обсмажити на сильному вогні, щоб м’ясо покрилося апетитною скоринкою, а всередині залишалося сируватим.
  • На дно глибокого страви покласти суміш вершкового масла, тертого лука і рубаною зелені петрушки. Поверх цієї зеленої маси покласти підсмажене м’ясо, накрити тарілкою і залишити страву на водяній бані підходити до готовності— на це піде приблизно 8-10 хвилин.
  • Перед подачею гарнірувати антрекот картопляним пюре, полити його соком, що залишився після тушкування м’яса.

Яловичий антрекот з яблуками і цибулею

На 1,3 кг м’яса потрібно:

  • 1 ч. л. солі;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 стакан води;
  • трохи часнику або часникового порошку;
  • полложки соєвого соусу;
  • трохи соусу Браунінг і соусу Вустершир;
  • крохмаль кукурудзяний — пару ст. ложок;
  • яблука для гарнирования (4-5 шт.).
Дивіться також:  Соковиті котлети з мішаного фаршу — 5 рецептів приготування в духовці на сковороді


Як приготувати антрекот з яловичини:

  • На сковороді з покриттям підсмажити м’ясо з обох сторін.
  • Покласти м’ясний продукт в каструлю і налити воду, поставити на вогонь.
  • Влити соус Вустершир, посолити, всипати часниковий порошок або покласти дрібно нарізаний часник.
  • Поверх м’яса викласти нарізану цибулю і яблука. Під кришкою тримати на малому вогні до того моменту, поки яловичина не стане м’яким.
  • Коли м’ясо приготується, його потрібно вийняти, відкласти на чверть години, щоб воно стало готовим для нарізки.
  • Залишилася від гасіння зцідити рідину, поставити на вогонь і уварювати, щоб залишилося приблизно 2 склянки. Після цього долити розведений крохмаль. Влити також соус Браунінг. Варити все разом до загустіння.
  • Соусом полити яловичину і подавати з яблуками, цибулею.

Антрекот нескладний у приготуванні. Він може стати прекрасним основним блюдом святкового столу і гарний як страва для щоденного вечері.

Прокрутка до верху