Апельсиновий кекс – це випічка сонячного кольору, яка своїм смаком і ароматом здатна перенести до теплих берегів, де під південним небом на деревах зріють яскраві, схожі на китайські ліхтарики цитрусові плоди. Цілорічна доступність цього фрукта робить десерт актуальним в будь-який час року, а різні рецепти його випічки дозволяють кожній ласунці знайти свій ідеальний помаранчевий кекс.
Класичний апельсиновий кекс у духовці
Для класичного апельсинового кексу знадобляться наступні інгредієнти:
- 500 г просіяного пшеничного борошна;
- 5 г розпушувача;
- 5 г соди;
- 250 г вершкового масла;
- 400 г білого кристалічного цукру;
- 120 мл молока;
- 120 мл свіжовичавленого апельсинового соку;
- 4 яйця;
- 3 г ваніліну;
- 3 г кухонної солі;
- терта цедра одного апельсина.
Покрокове замішування тіста і випічка кексу:
- Просіяне борошно з’єднати разом з сіллю, розпушувачем і содою, перемішати суміш віночком, щоб всі компоненти розподілилися рівномірно.
- М’яке вершкове масло збити міксером разом з цукром і ваніліном. Коли маса стане однорідною, ввести по одному яйця. Після вимішування збивати ще три хвилини.
- Потім невеликими порціями по черзі вливати рідину (спочатку молоко, потім сік) і засипати борошняну суміш. В останню чергу вмішати апельсинову цедру. Важливий момент в процесі випічки – це підготовка апельсина. Його треба старанно вимити в гарячій воді зі щіткою, а щоб вичавити з нього більше соку, покатати по столу.
- Форми для кексу змастити рослинним маслом і присипати борошном. Тісто розподілити по формах, заповнюючи їх не більше, ніж на половину. Випікати приблизно 45 хвилин при 175 градусах.
Смачний шоколадно-апельсиновий кекс
Перелік інгредієнтів, необхідних для апетитною домашньої випічки з шоколадним смаком і апельсиновим ароматом:
- 250 р сметани;
- 150 г вершкового масла;
- 150 мл кефіру;
- 3 яйця;
- 360 г цукру;
- 400 г борошна;
- 5 г соди;
- 50 г какао-порошку;
- 1 апельсин.
Як спекти:
- Масло кремової консистенції спочатку збити з цукром, потім додати до нього сметану і кефір, кількома рухами віночків міксера змішати ці продукти. Яйця окремо збити в пишну піну і ввести в масляну суміш, перемішати.
- Добре вимитий апельсин розрізати на кілька частин і разом з шкіркою перебити блендером в однорідну кашку. При відсутності блендера можна подрібнити цитрусовий плід в м’ясорубці, або натерти на тертці. Видалити з отриманої суміші кісточки і з’єднати з основною масою.
- Додати до рідких компонентів тіста соду і борошно. Отриману густу як сметана масу розлити порівну у дві ємності, в одну з них додати какао-порошок.
- У змащену маслом форму для кексу викладати столовою ложкою в довільному порядку темне і світле тісто. Готувати кекс у духовці при 200 градусах приблизно півгодини.
З морквяними нотками
Щоб спекти морквяно-апельсиновий кекс потрібно взяти:
- 3 яйця;
- 300 г цукру;
- 8 г ванільного цукру;
- 200 мл рослинного масла без запаху;
- 400 г моркви;
- 2 апельсина;
- 300 г борошна;
- 5 г розпушувача;
- 5 г соди;
- 3 г солі.
Спосіб випічки:
- У ємності для замішування тіста протягом 10 хвилин збивати яйця разом з цукром (звичайним і ванільним). Потім, не вимикаючи міксера, тонкою цівкою влити рослинне масло.
- Борошно, сіль, соду і розпушувач змішати разом і невеликими порціями ввести в однорідну яєчно-олійну суміш.
- В самому кінці додати натерту на дрібній тертці цедру двох апельсинів і моркву. Добре вимісити тісто лопаткою або ложкою.
- Кекс печеться в духовій шафі, розігрітому до 180 градусів протягом 45-50 хвилин. Готову випічку остудити прямо у формі і вже після остигання витягти і прикрасити за бажанням.
В мультиварці
Апельсиновий кекс в мультиварці, покритий цукровою глазур’ю готується з:
- 2 яйця;
- 1 мультистакан цукру;
- 5 г ванільного цукру;
- 100 г вершкового масла;
- 7-8 г розпушувача;
- 1 ½ мультистакана борошна;
- 1 апельсин;
- 1 мультистакан цукрової пудри.
Готуємо наступним чином:
- Вершкове масло розтопити до рідкого стану, але не дозволяти йому кипіти. З апельсина акуратно зняти спеціальної (або звичайної дрібної) теркою цедру і вичавити сік.
- Яйця разом з обома видами цукру збити добіла. В пишну яєчно-цукрову масу тонкою цівкою влити трохи остигле масло. Міксер не вимикати.
- Далі ввести муку з розпушувачем, апельсинову цедру і сік. Буквально одну-дві столові ложки соку залишити для глазурі.
- У змащену чашу мультиварки перекласти тісто, і готувати кекс в режимі «Випічка» 50-60 хвилин.
- Цукрову пудру змішати разом з апельсиновим соком і отриманої глазур’ю покрити зверху ще теплий кекс з мультиварки.
Варіант з готової суміші в пакетику
Зараз не рідкість в магазинах готові суміші для приготування кексів. Звичайно, цієї випічці важко конкурувати з домашньої, але пара секретів допоможе зробити смачний апельсиновий кекс з напівфабрикату в пакеті.
Для цього знадобляться:
- 1 пакет суміші для випічки апельсинового (або ванільного) кексу;
- 100 г розм’якшеного вершкового масла;
- 160 мл апельсинового соку;
- цедра апельсина по смаку.
Пропорції масла і соку можуть бути іншими в залежності від рекомендацій виробника, наведених на упаковці.
Хід роботи:
- Дуже м’яке вершкове масло з допомогою ложки або лопатки змішати з половиною пакету суміші для приготування кексу.
- Далі влити молоко, розмішати і слідом ввести залишився сипучий напівфабрикат. Додати дрібно натерту цедру.
- У змащену маслом форму перекласти підготовлене тісто і випікати, орієнтуючись на час і температурний режим, зазначений на упаковці.
З просоченням
Щоб приготувати смачний кекс з апельсиновою цедрою і солодкої просоченням будуть потрібні:
- 150 г вершкового масла;
- 3 курячі яйця;
- 250 р цукрового піску (в тому числі 100 г для просочення);
- 150 г рисового борошна;
- 50 р пшеничного борошна;
- 5 г розпушувача;
- 3 г солі;
- 1 великий апельсин;
- 30 мл апельсинового лікеру.
Послідовність випічки:
- Спочатку слід підготувати суміш із сухих інгредієнтів. В одну ємність просіяти пшеничне борошно, розпушувач, всипати сіль і рисову муку. Суміш потрібно гарненько розмішати.
- М’яке вершкове масла, як і в попередніх рецептах, збити з цукром. Після чого по одному ввести яйця і вмішати цедру апельсина.
- До рідкої складової тіста додати суміш сипучих інгредієнтів. Повинно вийти густе тісто, на якому буде залишатися слід від ложки.
- Форму для випічки вистелити пергаментом, перекласти в неї тісто і випікати до сухої дерев’яної шпажки при 180 градусах.
- За чверть години до закінчення випічки приготувати просочення. Змішати в сотейнику цукор, сік одного апельсина і лікер. Довести суміш до кипіння, проварити 3-4 хвилинки і трохи остудити.
- Готовий кекс, не виймаючи з форми, часто поколоти зубочисткою, потім рівномірно полити його сиропом і залишити на п’ять хвилин, щоб апельсиновий сироп вбрався. Після цього можна витягти випічку з форми.