Апельсиновий торт – чудовий десерт з ніжним смаком і свіжим цитрусовим ароматом. Приготувавши це ефектне ласощі, ви, без сумніву, приємно здивуйте гостей і домочадців. Нижче представлені кілька рецептів, з яких кожна господиня зможе вибрати для себе найбільш підходящий.
Простий апельсиновий торт без випічки
Приготування цього легкого десерту не вимагає особливих зусиль, специфічних інгредієнтів і навіть випічки.
Інгредієнти:
- 300 г сиру;
- 150 мл вершків;
- 25 г желатину;
- 1 вафельний корж;
- 3 апельсина;
- 60 г цукрового піску.
Покрокове приготування:
- Желатин залити невеликою кількістю води, дати настоятися протягом години. Періодично помішувати.
- Розігріти в мікрохвильовці до більш рідкого стану, не допускаючи кипіння.
- На дно рознімної форми помістити вафельний корж.
- Сир, вершки, цукровий пісок і остиглий желатиновий розчин змішати блендером до однорідності.
- Отриману суміш викласти поверх вафельного коржа.
- Апельсини очистити і нарізати кружечками, викласти їх поверх маси.
- Поставити торт в холодильник на 5-6 годин.
- Готовий десерт прикрасити тертим шоколадом.
Муссовий десерт
Муссовый торт з апельсинами готується трохи складніше. Для нього необхідно окремо приготувати корж, просочення і повітряний мус.
Для бісквіта знадобляться:
- 100 г борошна;
- три яйця;
- 3 г розпушувача;
- 100 г цукру.
Для просочення і начинки:
- 100 мл свіжовичавленого соку апельсина;
- 2 апельсина.
Для мусу:
- 100 мл свіжовичавленого соку апельсина;
- 100 г цукру;
- 0,5 л 33% вершків;
- 20 г желатину.
Покрокове приготування:
- Білки і жовтки окремо збити з рівними частками цукру. Жовтки збити до білого кольору, білки — до появи стійких піків.
- У збиті жовтки, всипати борошно і розпушувач, перемішати.
- Порціями, обережно помішуючи, додати білки. Перемішувати тісто слід знизу вгору, не допускаючи осідання білків.
- Дно рознімної форми вистилати пергаментом.
- Залити тісто у форму.
- Випікати 20-25 хвилин при 170-180 градусах до готовності.
- Очищені апельсини нарізати кубиками.
- Желатин залити невеликою кількістю води кімнатної температури, дати набрякнути.
- Далі желатин, помішуючи, підігріти до рідкого стану (можна використовувати мікрохвильову піч або водяну баню). Відставити в сторону на деякий час.
- Готовий бісквіт просочити апельсиновим соком.
- Краї готового бісквіту з допомогою лопатки відсунути від бортика форми, щоб мус зміг покрити торт повністю.
- Нарізані апельсини викласти поверх бісквіта.
- Вершки з цукром збити до появи стійких піків.
- Поступово влити желатин, потім апельсиновий сік, не припиняючи збивати.
- Мус залити у форму і постукати їй по столу, для рівномірного розподілу маси.
- Відправити десерт в холодильник на 2 години.
- Після дістати з форми десерт.
Можна декорувати ласощі часточками апельсина і темним шоколадом.
Ласощі з лимонним курдом
Курд являє собою заварний крем, в приготуванні якого замість молока використовуються фруктові соки.
Щоб зробити апельсиновий курд, потрібно:
- 25-30 г цедри апельсина;
- 200 мл свіжовичавленого соку апельсина;
- 100 г цукру;
- 5 г ванільного цукру;
- 5 г крохмалю;
- 80 г вершкового масла.
Покроковий рецепт:
- У каструльку покласти ванільний і простий цукор, цедру, сік, яйця.
- Збивати суміш кілька хвилин.
- Злегка нагріти вміст на водяній бані.
- Далі всипати крохмаль.
- Курд довести до слабкого кипіння і, безперервно заважаючи, кип’ятити протягом 10 хвилин.
- Прибрати з вогню, остудити, додати масло, змішати.
Використовують курд в поєднанні з будь-якими бісквітами, кремами з вершків та сиру. Також він відмінно підходить до морозива, сиру, млинців.
Шоколадно-апельсиновий торт
Шоколадно-апельсиновий торт готують з наступних продуктів:
- 100 г борошна;
- 15 г какао-порошку;
- 4 яйця;
- 100-120 г цукру.
Начинка:
- 20-30 г апельсинового джему.
Просочення:
- 1 стакан свіжовичавленого апельсинового соку;
- 50 г цукру;
- 15 мл апельсинового лікеру.
Крем:
- 250 мл вершків жирністю не менше 33 %;
- 100 г гіркого шоколаду;
- 20 р цукрової пудри.
Глазур:
- 50 г вершкового масла;
- 50 р гіркого шоколаду.
Покроковий рецепт:
- Білки і жовтки поділяють. Жовтки збивають з 60 г цукру до білого кольору, білки з 40 г – до стійких піків.
- Борошно і какао і, перемішуючи, всипати до жовтків.
- Білки ввести частинами, обережно помішуючи.
- Тісто залити у форму і випікати при 180-200 градусах 20-25 хвилин до готовності.
- Бісквіту дати охолонути.
- Вершки закип’ятити, зняти з плити і кинути в них кубики шоколаду.
- Після розчинення шоколаду, масу перемішати з цукровою пудрою.
- Прибрати в холод на кілька годин.
- Після охолодження збити міксером.
- Для просочення сік нагріти з цукром до зникнення кристалів. Остудити, влити лікер.
- Бісквіт розділити на 3 коржа.
- Отримані коржі просочити, укласти один на одного, промазуючи кремом.
- Частиною крему покрити бокові сторони бісквіта.
- Злегка підігрітий апельсиновий джем розподілити по верхівці торта.
- Для глазурі розтопити шоколад з маслом.
- Трохи прохолола глазур’ю поливають торт.
- Десерт витримують у холодильнику 15-20 хвилин до застигання глазурі.
Можна декорувати торт апельсиновою цедрою. Десерт відмінно підійде і до святкового, і до сімейного чаювання.
Корисний десерт з морквою
Як не дивно, в якості одного із складових апельсинового торта може виступити моркву. Вона додасть йому приємний відтінок і принесе користь для здоров’я.
Для морквяно-апельсинового торта необхідно взяти:
- 1 склянка борошна;
- 1 склянка цукру;
- 4 яйця;
- 1 стакан дрібно натертої моркви;
- 5 г меду;
- 10 г розпушувача;
- 3 г солі;
- пакетика ванільного цукру;
- цедру одного апельсина;
- 100 г соняшникової олії.
Для крему:
- 15 г апельсинової цедри;
- 200 мл соку апельсина;
- 15 г борошна;
- 3 яйця;
- 150-200 г цукру.
Покроковий рецепт:
- Білки і жовтки окремо збиваються з рівними частками цукру. Білки збивають з додаванням солі – до стійких піків, жовтки – до утворення білої маси.
- Моркву змішати з цедрою, медом і маслом і збитими жовтками.
- Борошно і розпушувач, просіваючи, ввести в масу.
- Білки ввести частинами, помішуючи знизу вгору.
- Тісто залити у форму.
- Випікати 50 хвилин при 180 градусах до готовності.
- У невеликій каструлі нагріти апельсиновий сік, з цедрою, цукром, яйцями і борошном, не даючи кипіти. Після розчинення цукру прибрати з плити. Поставити в холодильник на 15 хвилин.
- Після додати попередньо збиті вершки, перемішати.
- Бісквіт розділити на 4-5 частин.
- Укласти отримані коржі один на одного, промазуючи кремом.
- За бажанням, перед складанням, коржі можна просочити апельсиновим соком.
Рецепт від Ірини Хлебникової
Відомий блогер-кулінар Ірина Хлєбнікова пропонує свій спосіб виконання апельсинового торта.
Для бісквіта вам знадобиться:
- 4 яйця;
- 130 г цукру;
- 160 г борошна;
- 40 г крохмалю;
- цедра половини апельсина;
- 80 мл апельсинового соку;
- 3 г розпушувача.
Покроковий рецепт:
- Борошно змішати з крохмалем і розпушувачем, просіяти.
- Яйця збити з цукром до пухкої консистенції. Додати цедру.
- Частинами, помішуючи знизу вгору всипати борошняну суміш.
- Сік закип’ятити, остудити, залити в тісто.
- Випікати при 170-180 градусах, 30-35 хвилин.
- Готового бісквіту дати охолонути, вийняти з форми. Залишити настоятися 5-6 годин, після чого розділити на 3 коржа.
Щоб приготувати апельсиновий крем для торта, потрібно:
- 350 мл апельсинового соку;
- цедра 1 апельсина;
- 250 мл згущеного молока;
- 200 мл вершків жирністю не менше 33 %;
- 40 г крохмалю;
- 5 г желатину.
Покроковий рецепт приготування крему:
- Желатин залити невеликим об’ємом соку, дати набрякнути.
- Крохмаль розвести соком до плинності.
- У каструлю помістити згущене молоко, сік, цедру. Перемішати, ввести крохмаль і нагрівати на плиті до загустіння. Потім помістити в миску, накрити харчовою плівкою поверхню маси. Остудити.
- Желатин розігріти до більш рідкої консистенції, помішуючи, додати в крем.
- Вершки збити до стійкості.
- У вершки частинами вмішати крем.
- Коржі просочують апельсиновим соком, складають один на одного, промазуючи кремом.
Декорувати торт Ірина пропонує трояндочками з кружечків апельсина і збитими вершками.
Апельсиновий торт желейний
Для приготування десерту потрібно:
- 400 г печива;
- 200 г вершкового масла;
- 700 г сметани;
- 1 склянка цукру;
- 25 г желатину;
- 1 пакетик сухого апельсинового желе;
- 2 апельсина.
Покроковий рецепт:
- Роз’ємну форму щільно обернути харчовою плівкою.
- Печиво розкришити.
- Розтоплене масло поступово з’єднати з печивом, безперервно помішуючи.
- Суміш розподілити по дну форми, утрамбувати. Відправити в холодильник на 30-40 хвилин.
- Желатин залити невеликою кількістю води кімнатної температури, дати набрякнути.
- У сметану, всипати цукровий пісок, збити до зникнення кристалів цукру.
- Желатин підігріти на водяній бані до повного розчинення.
- Влити розчин желатину в сметанную масу, розмішати.
- Форму витягти з холодильника, помістити суміш поверх печива. Відправити в холод до застигання маси.
- Апельсини очистити, нарізати кубиками.
- Желе розвести водою у відповідності з вказівками на упаковці.
- В рідке желе додати шматочки апельсина з що з’явилися соком.
- Влити желе з апельсинами в форму, поверх сметанного шару.
- Прибрати торт в холодильник на кілька годин для застигання.
Щоб приготувати смачний апельсиновий торт, зовсім не обов’язково бути професійним кондитером. Головне – слідувати рецептом і вибирати для приготування тільки якісні інгредієнти.