Арахісова паста – досить калорійне задоволення, але дуже смачне. Крім того, вона володіє деякими корисними властивостями і добре підходить до сніданку за свій рахунок поживності. Зробити арахісову пасту можна різними способами.
Арахісова паста: склад і калорійність
Готовий продукт може мати різне забарвлення — від коричневого відтінку до темного кавового кольору. На це впливають використовувані продукти, їх якість та метод приготування.
У складі пасти дуже багато білків і жирів, при цьому останні – високоякісні, необхідні нашому організму. Вуглеводів трохи, але це не означає, що можна неконтрольовано є пасту. Адже справа може дійти і до цього, тому що вона, ну дуже, дуже смачна!
Калорійність 100 грамів готового продукту — близько 600 калорій.
Звичайно показник може змінюватися в залежності від того, які інгредієнти були використані для приготування і скільки додано цукру. У будь-якому випадку, з’ївши кілька бутербродів, намазаних пастою, можна отримати достатню кількість енергії на кілька годин. Так, в маленькій ложці — вже 75 калорій, а в їдальні — близько 200.
Арахіс такий самий живильний як квасоля і горох. Прийнято вважати, що він горіх, але ні — арахіс належить до класу бобових культур. Саме тому в його складі білок без холестерину, який так люблять спортсмени для нарощування м’язової маси. Крім цього, він багатий амінокислотами, вітамінами різних груп, антиоксидантами і клітковиною.
Корисні властивості продукту
Включаючи обговорювану смакоту в свій раціон, потрібно обов’язково дізнатися, чим корисна арахісова паста.
Звичайно, всі корисні властивості можна віднести тільки до якісного продукту, без шкідливих добавок і консервантів.
Арахіс повинен бути обсмажена — саме така теплова обробка дозволяє зберегти всю цінність і підвищити смакові якості.
Користь від вживання арахісової пасти:
- попереджає розвиток склерозу за рахунок лінолевої кислоти;
- клітковина допомагає позбутися від запорів і проблем з травленням;
- дозволяє тривалий час залишатися ситим;
- нормалізує рівень холестерину в крові;
- великий вміст протеїну робить пасту хорошим замінником м’яса, особливо для тих, хто дотримується вегетаріанської дієти.
З чим їдять арахісову пасту? Смачні рецепти страв
Крім самого популярного сніданку – шматочки цільнозернового хліба і арахісової пасти – є і багато інших рецептів і варіантів, як і з чим є цей продукт.
- Бутерброди. Можна злегка підсмажити хліб або тост, а зверху покрити його пастою. Щоб урізноманітнити смак на неї можна викласти варення, джем або вершки. Так само пасту можна з’єднати з сухофруктами, горіхами або навіть сиром.
- Фрукти. Обов’язково спробуйте хоч раз вмочити в арахісову пасту нарізані на шматочки будь-які фрукти. Особливо смачно з бананами, ківі та грушами. Якщо паста несолодка, то її можна з’єднати з овочами.
- Відмінно поєднуються з пастою всі різновиди мармеладу, желе, зефір і навіть пастила. Досить просто обмазати їх пастою і шалено смачний десерт готовий.
- Печиво і торти. Пастою можна промащувати коржі для торта або просто нанести її на будь печиво, наприклад, на крекер або печиво «Марія» – це дуже смачно!
- Ще один варіант – каші. Так, звичайна вівсянка або манка стане зовсім інший і ще більш поживною, якщо покласти в неї всього дві ложки арахісової пасти.
- Ну і звичайно – морозиво. Його можна просто полити пастою, перемішати з нею і розкішний десерт готовий.
Здоровий бутерброд. Необхідні продукти:
- шматочок хліба з висівками;
- ложка арахісової пасти;
- половинка яблука;
- щіпка кориці.
Процес приготування простий. Хліб покриваємо пастою, на неї кладемо колечко яблука, заздалегідь видаливши серцевину і шкірку за бажанням. Зверху все посипаємо корицею.
Ніжний десерт. Необхідні продукти:
- 50 грам сиру тофу;
- ложка цукрової пудри;
- 4 ложки арахісової пасти;
- будь-які ягоди на свій смак.
Змішуємо пасту з сиром і цукровою пудрою, добре перебиваємо блендером, викладаємо в красиві форми і зверху прикрашаємо свіжими ягодами.
Білковий коктейль. Необхідні продукти:
- ложечка меду;
- півсклянки молока;
- велика ложка арахісової пасти;
- кориця за смаком;
- 100 грам нежирного сиру.
Процес приготування:
- Спочатку з’єднуємо молоко з медом, корицею і сиром, перебиваємо в блендері.
- Кладемо арахісову пасту і ще трохи збиваємо. Подаємо, прикрасивши зверху корицею.
Як зробити пасту в домашніх умовах?
Якщо ви не впевнені в якості продаваного продукту в магазині, то можете приготувати арахісову пасту самостійно. Тоді вона у вас точно буде натуральної.
Класичний рецепт арахісової пасти
Необхідні продукти:
- 60 мл рослинного масла;
- 0,6 кг арахісу;
- 2 ложечки меду;
- сіль на свій смак.
Процес приготування:
- Арахіс очищений потрібно обсмажити, краще всього це зробити в духовці протягом п’яти хвилин при температурі 180 градусів.
- Перебиваємо арахіс в блендері, комбайні чи можна пропустити його через м’ясорубку. Але тоді зробити це доведеться кілька разів, щоб маса досягла потрібної пастоподібної консистенції.
- Додаємо мед, сіль і починаємо вводити масло. Його потрібно класти стільки, щоб паста розмішують, але не була занадто рідкою або, навпаки, густий.
Готуємо з шоколадом
Необхідні продукти:
- півсклянки какао або плитка шоколаду;
- 0,5 кг арахісу;
- ложка цукрової пудри;
- 3 ложки рослинного масла або іншого;
- сіль за смаком.
Як зробити арахісову пасту з додаванням шоколаду:
- Звільніть арахіс від шкірки, приберіть на 10 хвилин у духовку з нагріванням до 200 градусів для того, щоб він обжарился.
- Подрібніть за допомогою блендера протягом п’яти хвилин, викладіть всі інші інгредієнти зі списку і знову перебити ще хвилинку.
Солона і гостра арахісова паста
Необхідні продукти:
- 0,6 кг арахісу;
- морська сіль – дві ложки;
- один гострий перець чилі.
Процес приготування:
- Очистіть арахіс, викладіть на деко і тримайте в духовці на 200 градусах близько 10 хвилин, поки він добре не обсмажиться.
- Відправте його в блендері, туди ж додайте сіль і шматочки гострого перцю, перебити все до однорідної маси.
Рецепт приготування з медом
Необхідні продукти:
- 3 ложки рослинного масла;
- 0,4 кг арахісу;
- 3 ложки меду.
Процес приготування:
- Чистимо арахіс, викладаємо його у форму і обсмажуємо в духовці на 200 градусах, поки він не стане рум’яним, зазвичай вистачає 10 хвилин.
- Вливаємо до нього обов’язково рідкий мед і рослинне масло, подрібнюємо все за допомогою блендера.
Оригінальна арахісова паста з часником
Необхідні продукти:
- ложка рослинної олії;
- стакан арахісу;
- 2 зубчики часнику;
- сіль за смаком.
Процес приготування:
- Звільняємо арахіс від шкірки. Це краще всього зробити вологими руками. Викладаємо її на деко і ставимо в духовку приблизно на 10 хвилин. За цей час він повинен просмажиться і підрум’янитися. Температуру ставимо на 180-200 градусів.
- З’єднуємо вже готовий арахіс з часточками часнику і подрібнюємо за допомогою блендера або комбайна, поки маса не стане потрібної консистенції.
- Додаємо сіль і масло, знову все перебиваємо. Масла кладіть стільки, скільки буде потрібно, щоб паста не вийшла густа, але й не занадто рідка, добре розмішують.
Хрусткий варіант з частково розмеленими горіхами
Необхідні продукти:
- половина маленької ложки солі;
- два склянки арахісу;
- три ложки меду;
- 4 ложки рослинного масла;
- 20 грам будь-яких горіхів.
Процес приготування:
- Арахіс смажимо в духовій шафі, попередньо очистивши його. На це піде приблизно 10 хвилин з температурою 200 градусів. Дивіться на зовнішній вигляд інгредієнта — колір його повинен бути рум’яним.
- Потім сировину поміщаємо в блендер і подрібнюємо до дуже дрібного стану.
- Додаємо масло, мелемо ще кілька хвилин, з’єднайте з сіллю, медом і знову включаємо прилад. Доводимо масу до пастоподібного виду.
- Окремо тиснемо горіхи або перебиваємо їх зовсім мало в блендері, щоб вони були не зовсім крихтою, і кладемо їх до пасти.
Дієтична паста без цукру і масла
Необхідні продукти:
- 0,5 кг арахісу;
- щіпка солі.
Процес приготування:
- Арахісова паста без цукру готується зовсім просто. Для початку чистимо арахіс, розподіляємо його по листу і прибираємо в духовку на 10 хвилин, щоб він підсмажився. Температуру можна поставити в 180 або 200 градусів.
- Готовий арахіс поміщаємо в блендер. Якщо він потужний, то збиваємо кілька хвилин, якщо трохи слабкий, то доведеться робити це ривками або ж скористатися м’ясорубкою і прокручувати масу кілька разів.
- Потім додаємо сіль і перебиваємо склад ще хвилину. За смаком можна додати і трохи меду, але все-таки він солодкий і в дієтичному рецепті його краще не використовувати, адже паста і сама по собі дуже калорійна.
Мигдально-арахісова паста
Необхідні продукти:
- 150 грам арахісу і стільки ж мигдалю;
- 100 грам цукрової пудри;
- щіпка солі;
- три ложки рослинного масла;
- 40 грам какао.
Процес приготування:
- Очищений від шкірки арахіс, мигдаль викладаємо у форму і ставимо в духовку на 200 градусів. Тримаємо, поки вони не обсмажаться і злегка не зарум’яняться.
- Відправляємо їх у чашу блендера і починаємо молоти до крихти. Якщо ви хочете, щоб горіхи відчувалися в готовій масі, то відкладіть трохи, подрібніть, але не занадто дрібно, і з’єднайте з пастою в самому кінці.
- Коли маса в чаші стала дуже дрібною, кладемо туди какао, рослинна або інше масло, сіль і цукрову пудру. Знову включаємо прилад і перебиваємо вміст, поки воно не стане гладким, схожим на пасту. От після цього можна додати і трохи не занадто дрібних горіхів, щоб надати десерту хрусткості.