Чай Ассам названий на честь провінції в Індії, де він і вирощується. В Європі ж його називають «ірландський чай для сніданку». Напій цей міцний і терпкий, тому добре бадьорить і тонізує, а крім того, сприятливо впливає на серцево-судинну систему.
Індійський чорний чай Ассам – опис і склад
Цей крупнолистовий сорт виходить з чайного листя ассамского дерева. У природі воно може виростати до 20 м, але на чайних плантаціях його висота становить не більше 2 м.
Вирощуються ассамські дерева на північному сході Індії в провінції Ассам. Саме цей регіон лідирує з вирощування чаю. Продукція звідси експортується в усі країни світу, але переважно у Європу.
Примітка. Assam популярний у Великобританії, як «чай до сніданку».
Чайні листя збирають 2 рази на рік: у весняно-літній та осінньо-зимовий періоди. Зібране влітку сировину цінується найбільше, оскільки отримані у цей час листя соковиті і невеликих розмірів. З них виготовляються елітні сорти напою.
На ціну і якість чаю також впливає місце зростання. У верхньому Ассамі більш відповідний клімат, тому сировина використовується для дорогих сортів. У нижньому Ассамі виготовляється дрібний і середньолистовий чай. Але незважаючи ні на що, все чайне листя і бруньки збираються вручну. Відбирається у виробництво тільки молоде сировину.
Склад чаю Ассам:
- антиоксиданти;
- дубильні речовини;
- кофеїн;
- феноли;
- фітоестрогени;
- флавоноїди;
- таніни;
- органічні кислоти;
- вітаміни групи В і С;
- мінерали;
- ефірні масла.
Ці компоненти в складі і забезпечують корисні властивості напою.
Смакові особливості напою
Опис чаю Ассам говорить, що він належить до сортів вищої категорії. За смаковими характеристиками ця різновид напою виділяється з усіх чорних індійських чаїв своїм насиченим смаком і ароматом. Чорний чай Ассам відрізняється терпкістю і в’язкістю, але гіркота в ньому відсутня. Він міцніше китайських сортів, але м’якше цейлонських.
Особливістю Ассама є медово-солодове з ментоловим відтінком післясмак.
Після заварки напій набуває червоно-коричневий відтінок. Такий колір свідчить про його фортеці. Чай виходить густим, а в його ароматі присутні фруктово-ягідні і квіткові нотки.
Різновиди чаю
Існує кілька різновидів такого чорного чаю, які відрізняються смаковими характеристиками:
- Голд – один з найкращих сортів;
- Assam Bari – елітний сорт з солодово-пряними нотками;
- Хармутти – володіє більш вираженим терпким смаком;
- Мокалбари – має медовий відтінок;
- Мангалів преміум – складається з більшої кількості золотих нирок;
- Дижу – відмінною рисою його є виражений фруктовий смак, у напою червоно-золотавий колір;
- Райданг – володіє червоним відтінком, за смаком нагадує дорогий коньяк;
- Джамгури – має аромат з нотками сухофруктів і рубіновий відтінок.
Як вибрати чай Ассам, який краще?
Якість сировини можна визначити по виду заварки. Листя повинні бути щільно скрученими, середнього розміру з золотистими прожилками. Колір заварки однорідний.
Важливо. Ніколи не варто купувати Ассам в пакетиках. Це низькоякісний сорт.
На ринку можна знайти Ассам різних торгових марок, але який краще? Звичайно, слід віддавати перевагу продукції, виготовленої в Індії. Це Ньюбі або Меленг. Але діставати цей чай важко і ціна на нього відповідна.
Але існують замінники, які виготовляються з другосортного сировини.
- В першу чергу, це Ахмад.
- Можна зустріти Ассам Хармутти і Джангури австрійського виробництва. Це Грінфілд, Ассам 17.
- Бюджетним варіантом є чай Ассам з Казахстану. Смакові характеристики такого напою знаходяться на високому рівні.
Звичайно, той, хто пив справжній індійський Assam відчує відмінності в смаку і ароматі напоїв. Але у відсутності можливостей, зазначені вище аналоги є вельми гідною альтернативою.
Користь напою для здоров’я людини
Основні корисні властивості чаю:
- Тонізує і бадьорить. Така властивість забезпечує кофеїн у складі. Чашка міцного чаю з ранку допомагає прокинутися і стимулює розумову діяльність
- Чинить антиоксидантну дію. Це найбільш важлива властивість чаю. Завдяки фенолу в складі, напій захищає клітини від вільних радикалів, запобігає появі раку. Зазначено, що знижується ймовірність раку яєчників у жінок і раку легенів у чоловіків.
- Позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи. Чай зміцнює судини, підвищує тонус їх стінок. Флавоноїди в складі знижують рівень холестерину і чистять кровоносні шляху, з-за чого зменшується ймовірність утворення атеросклеротичних бляшок і серцевих нападів.
- Уповільнює процеси старіння. Знижує ймовірність хвороби Паркінсона.
- Покращує обмінні процеси.
Ассам корисний навіть під час вагітності, але його не варто заварювати міцно. Він підвищує рівень кальцію в організмі, зміцнює кісткові тканини і підвищує імунітет.
Не можна випивати більше 5 чашок чаю в добу, а також вживати його перед сном, інакше заснути не вдасться.
Основні рекомендації по заварювання
Від тривалості настою заварки залежить насиченість смаку і переважаючі в напої нотки. У середньому чаю достатньо 4 – 5 хв, щоб якісно заваритися. Якщо планується пити його з молоком, то можна продовжити до 7 хв. наполягання
Важливо. Не можна пити напій, який заварюється більше 30 хв. Може постраждати серцево-судинна система.
Рекомендації:
- використовувати фарфоровий або скляний посуд;
- заливати заварку свежекипяченой водою температури 80 – 90 С;
- перед тим, як заливати чайне листя окропом, потрібно прогріти чайник.
Для однієї порції потрібно 1 ч. л. заварки.
Індійський чай Ассам поєднується з молоком, медом, м’ятою, чебрецем і лимоном, але в такому випадку неможливо відчути приємний післясмак. Щоб заварка не втратила своїх смакових якостей, необхідно зберігати в закритому скляному або жерстяної ємності.
Кому чай Ассам протипоказаний?
У напої міститься кофеїн, тому його не варто пити при підвищеному артеріальному тиску. Якщо вживати чай у великих обсягах, то може з’явитися головний біль, нервозність, дратівливість, не виключено і порушення функціонування нервової системи.
Жінкам варто випивати не більше 1 – 2 чашок в день, а чоловікам 2 – 4 чашки.
При дотриманні всіх рекомендацій, чай Ассам порадує своїм дивовижним смаком і принесе організму тільки користь.