Ассам – чорний чай: опис, склад, види чаю Ассам, який краще

Чай Ассам названий на честь провінції в Індії, де він і вирощується. В Європі ж його називають «ірландський чай для сніданку». Напій цей міцний і терпкий, тому добре бадьорить і тонізує, а крім того, сприятливо впливає на серцево-судинну систему.

Індійський чорний чай Ассам – опис і склад

Цей крупнолистовий сорт виходить з чайного листя ассамского дерева. У природі воно може виростати до 20 м, але на чайних плантаціях його висота становить не більше 2 м.

Вирощуються ассамські дерева на північному сході Індії в провінції Ассам. Саме цей регіон лідирує з вирощування чаю. Продукція звідси експортується в усі країни світу, але переважно у Європу.

Примітка. Assam популярний у Великобританії, як «чай до сніданку».

Чайні листя збирають 2 рази на рік: у весняно-літній та осінньо-зимовий періоди. Зібране влітку сировину цінується найбільше, оскільки отримані у цей час листя соковиті і невеликих розмірів. З них виготовляються елітні сорти напою.

На ціну і якість чаю також впливає місце зростання. У верхньому Ассамі більш відповідний клімат, тому сировина використовується для дорогих сортів. У нижньому Ассамі виготовляється дрібний і середньолистовий чай. Але незважаючи ні на що, все чайне листя і бруньки збираються вручну. Відбирається у виробництво тільки молоде сировину.

Склад чаю Ассам:

  • антиоксиданти;
  • дубильні речовини;
  • кофеїн;
  • феноли;
  • фітоестрогени;
  • флавоноїди;
  • таніни;
  • органічні кислоти;
  • вітаміни групи В і С;
  • мінерали;
  • ефірні масла.

Ці компоненти в складі і забезпечують корисні властивості напою.

Смакові особливості напою

Опис чаю Ассам говорить, що він належить до сортів вищої категорії. За смаковими характеристиками ця різновид напою виділяється з усіх чорних індійських чаїв своїм насиченим смаком і ароматом. Чорний чай Ассам відрізняється терпкістю і в’язкістю, але гіркота в ньому відсутня. Він міцніше китайських сортів, але м’якше цейлонських.

Дивіться також:  Вівсяний кисіль з геркулесу або вівсяних пластівців – 9 рецептів

Особливістю Ассама є медово-солодове з ментоловим відтінком післясмак.

Після заварки напій набуває червоно-коричневий відтінок. Такий колір свідчить про його фортеці. Чай виходить густим, а в його ароматі присутні фруктово-ягідні і квіткові нотки.

Різновиди чаю

Існує кілька різновидів такого чорного чаю, які відрізняються смаковими характеристиками:

  • Голд – один з найкращих сортів;
  • Assam Bari – елітний сорт з солодово-пряними нотками;
  • Хармутти – володіє більш вираженим терпким смаком;
  • Мокалбари – має медовий відтінок;
  • Мангалів преміум – складається з більшої кількості золотих нирок;
  • Дижу – відмінною рисою його є виражений фруктовий смак, у напою червоно-золотавий колір;
  • Райданг – володіє червоним відтінком, за смаком нагадує дорогий коньяк;
  • Джамгури – має аромат з нотками сухофруктів і рубіновий відтінок.

Як вибрати чай Ассам, який краще?

Якість сировини можна визначити по виду заварки. Листя повинні бути щільно скрученими, середнього розміру з золотистими прожилками. Колір заварки однорідний.

Важливо. Ніколи не варто купувати Ассам в пакетиках. Це низькоякісний сорт.

На ринку можна знайти Ассам різних торгових марок, але який краще? Звичайно, слід віддавати перевагу продукції, виготовленої в Індії. Це Ньюбі або Меленг. Але діставати цей чай важко і ціна на нього відповідна.

Але існують замінники, які виготовляються з другосортного сировини.

  • В першу чергу, це Ахмад.
  • Можна зустріти Ассам Хармутти і Джангури австрійського виробництва. Це Грінфілд, Ассам 17.
  • Бюджетним варіантом є чай Ассам з Казахстану. Смакові характеристики такого напою знаходяться на високому рівні.

Звичайно, той, хто пив справжній індійський Assam відчує відмінності в смаку і ароматі напоїв. Але у відсутності можливостей, зазначені вище аналоги є вельми гідною альтернативою.

Користь напою для здоров’я людини

Основні корисні властивості чаю:

  • Тонізує і бадьорить. Така властивість забезпечує кофеїн у складі. Чашка міцного чаю з ранку допомагає прокинутися і стимулює розумову діяльність
  • Чинить антиоксидантну дію. Це найбільш важлива властивість чаю. Завдяки фенолу в складі, напій захищає клітини від вільних радикалів, запобігає появі раку. Зазначено, що знижується ймовірність раку яєчників у жінок і раку легенів у чоловіків.
  • Позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи. Чай зміцнює судини, підвищує тонус їх стінок. Флавоноїди в складі знижують рівень холестерину і чистять кровоносні шляху, з-за чого зменшується ймовірність утворення атеросклеротичних бляшок і серцевих нападів.
  • Уповільнює процеси старіння. Знижує ймовірність хвороби Паркінсона.
  • Покращує обмінні процеси.
Дивіться також:  Кисіль з варення і крохмалю – 7 рецептів, як зварити смачний домашній кисіль

Ассам корисний навіть під час вагітності, але його не варто заварювати міцно. Він підвищує рівень кальцію в організмі, зміцнює кісткові тканини і підвищує імунітет.

Не можна випивати більше 5 чашок чаю в добу, а також вживати його перед сном, інакше заснути не вдасться.

Основні рекомендації по заварювання

Від тривалості настою заварки залежить насиченість смаку і переважаючі в напої нотки. У середньому чаю достатньо 4 – 5 хв, щоб якісно заваритися. Якщо планується пити його з молоком, то можна продовжити до 7 хв. наполягання

Важливо. Не можна пити напій, який заварюється більше 30 хв. Може постраждати серцево-судинна система.

Рекомендації:

  • використовувати фарфоровий або скляний посуд;
  • заливати заварку свежекипяченой водою температури 80 – 90 С;
  • перед тим, як заливати чайне листя окропом, потрібно прогріти чайник.

Для однієї порції потрібно 1 ч. л. заварки.

Індійський чай Ассам поєднується з молоком, медом, м’ятою, чебрецем і лимоном, але в такому випадку неможливо відчути приємний післясмак. Щоб заварка не втратила своїх смакових якостей, необхідно зберігати в закритому скляному або жерстяної ємності.

Кому чай Ассам протипоказаний?

У напої міститься кофеїн, тому його не варто пити при підвищеному артеріальному тиску. Якщо вживати чай у великих обсягах, то може з’явитися головний біль, нервозність, дратівливість, не виключено і порушення функціонування нервової системи.

Жінкам варто випивати не більше 1 – 2 чашок в день, а чоловікам 2 – 4 чашки.

При дотриманні всіх рекомендацій, чай Ассам порадує своїм дивовижним смаком і принесе організму тільки користь.

Прокрутка до верху