Звичайні млинці можна перетворити на витвір мистецтва кількома хитрощами.
Тонкі прозорі ажурні млинці можна їсти як на сніданок, так і подавати до святкового столу.
Тонкі ажурні млинці на молоці
Це найпростіший рецепт. Саме з нього треба починати молодим господиням, щоб приготувати приголомшливе мереживне страва.
Вам знадобиться:
- Три яйця;
- Молоко — 0,7 л;
- Борошно пшеничне — 0,24 кг;
- Масло вершкове — 30 гр.;
- Цукор — 60 гр.;
- Сіль — 5 гр.
Як приготувати тонкі ажурні млинці на молоці:
- В першу миску розбийте яйця, до них насипте цукор і сіль. Інгредієнти збийте з допомогою віночка до появи білої піни.
- До яєчної маси влийте 0,4 л молока.
- Додайте всю муку і ретельно замішайте. Консистенція повинна вийти густий.
- Влийте в суміш розтоплене масло і решту молока. Все змішайте.
- Тісто не повинно бути занадто рідким. При необхідності досипте ще борошна.
- Нагрійте сковороду, зачерпніть тісто ополоником і вилийте на сковороду тонким шаром.
- Кожен отриманий млинець змащувати шматочком вершкового або топленого масла.
Рецепт приготування на кефірі з молоком
З кефіром тісто вийде дуже м’яким і ніжним. Найголовніше розбавити його окропом, тоді тонкий шар тіста не буде рватися в процесі приготування.
Необхідний склад компонентів:
- Борошно першого сорту — 0,25 кг;
- Кефір — 0,5 л;
- Два курячих яйця
- Окріп — 0,2 л;
- Сода — 3 гр.;
- Цукор – 0,1 кг;
- Масло рослинне — 40 мл;
- Сіль і ванілін — за смаком.
Спосіб приготування:
- У посуд потрібно розбити два яйця, додати цукор. Його кількість варіюється в залежності від того, якими будуть млинці — солодкі чи з м’ясом. Цукор в даному рецепті розрахований на солодке блюдо. Насипаємо сіль і все разом добре збиваємо.
- До отриманої пишної маси ллємо кефір.
- Борошно варто спочатку провести через сито, щоб прибрати грудочки. Потім насипаємо до основної маси разом з ваніліном.
- Замішуємо густе тісто.
- В іншу миску налити окріп і додати соду, перемішати.
- Дану рідину виливаємо тісто і розмішуємо. Вийде однорідна маса з бульбашками.
- Доливаємо рослинне масло і чекаємо 5 хвилин.
- За цей час нагріваємо сковороду і смажимо на ній прекрасні ажурні млинці на кефірі.
- Перевертати на іншу сторону продукт потрібно, коли бульбашки на тесті полопаються, а на їх місці з’являться дірочки.
Готуємо без додавання яєць
Коли потрібно терміново приготувати млинці, але на кухні немає яєць, допоможуть пару секретів. Страва вийде таким же ніжним і жовтеньким, як і з додаванням яєць.
Список продуктів:
- Борошно вищого сорту — 0,3 кг;
- Молоко — 1 л;
- Сіль — 3 гр.;
- Цукор — 75 гр.;
- Сода — 3 гр.;
- Рослинна олія — 30 мл;
- Вершкове масло — 65 гр.
Покрокова інструкція:
- В одній тарі з’єднати цукор, сіль, соду, борошно і половину всієї кількості молока. Вся маса виходить дуже густою. Прослідкуйте, щоб суміш була однорідною за своїм складом.
- Нагріти і розтопити в мікрохвильовій печі вершкове масло і вилити в тісто разом з рослинним, знову перемішати.
- 0,5 літра молока прокип’ятити, і поступово додавати до основної маси.
- У підготовлену сковороду вилити приблизно половину ополоника тіста і розподілити по посуді. Млинець повинен бути дуже тонким.
- Через хвилину перевернути його на інший бік.
- Готову страву можна не обмазувати маслом.
Дріжджові ажурні млинці
Млинці на дріжджах виходять одночасно тонкими і пишними, ніжними та смачними.
Необхідні компоненти:
- Молоко — 0,3 л;
- Дріжджі сухі — 10 гр.;
- Борошно — 0,5 кг;
- Два яйця;
- Цукор — 50 гр.;
- Сіль — 6 гр.;
- Масло рослинне — 32 мл
Спосіб приготування:
- Для початку необхідно прокип’ятити молоко на повільному вогні.
- Після цього в одну миску насипати дріжджі, трохи цукру і залити 50 мл молока. Посуд поставити в сторонку в тепле місце.
- В цей час приймемось за тісто. Борошно потрібно позбавити від грудочок, просіяти через сито. До неї додати цукор, сіль, рослинне масло, розбити яйця, і вилити основну масу молока. Перелити суміш дріжджів, замісити тісто. Воно повинно вийти однорідною, без грудочок і інших домішок.
- Залишити тісто під кришкою. Через 20 хвилин, коли підніметься продукт, його треба перемішати. Цю процедуру повторити чотири рази.
- Коли тісто буде повністю готове, рекомендується нагріти сковороду з невеликою кількістю рослинної олії і посмажити красиві різнокольорові млинці.
На заварному тісті з молока
Саме заварне тісто найкраще забезпечує тонкі млинці з дірочками.
Список продуктів:
- Борошно — 0,32 кг;
- Молоко — 0,25 л;
- Окріп води — 0,2 л;
- Два курячих яйця;
- Рослинне масло — 30 гр.;
- Цукор — 50 гр.;
- Розпушувач тіста — 5 гр.
Як приготувати:
- Налити в посуд чисту воду і довести до кипіння.
- За цей час можна з’єднати разом в іншій мисці молоко, цукровий пісок і розбити яйця.
- Обробити борошно з допомогою сита і засипати в молоко. Все обережно перемішати.
- Додайте розпушувач і залийте все це склянкою гарячої води. Виходить заварне тісто.
- Не забудьте розігріти сковороду з рослинним маслом перед готуванням.
- Млинці будуть перевертатися легко.
- Готову страву можна подавати зі згущеним молоком або варенням.
Ажурні млинці на кефірі і молоці
Кефір разом з молоком забезпечать вам поживний і корисний сніданок. Але він не буде занадто жирним, так як млинці виходять майже невагомими.
Необхідні інгредієнти:
- Борошно першого сорту — 0,24 кг;
- Молоко — 0,2 л;
- Кефір – 0,25 л;
- Масло рослинне — 20 мл;
- Цукор — 17 гр.;
- Два свіжих курячих яйця;
- Сода — 6 гр ;
- Сіль — 3 гр.
Варіант приготування:
- Кефір у процесі готування повинен бути теплим, так що нагріваємо його, але не дозволяйте йому досягти високих температур.
- У миску з підігрітим кефіром насипаємо цукровий пісок, сіль, соду і розбиваємо яйця. Всі інгредієнти змішуємо.
- Очищену борошно порціями додаємо в головну суміш.
- Молоко бажано довести до температури 90 градусів і перелити в загальну посуд.
- Вливаємо олію і замішуємо тісто. У ньому повинні бути маленькі бульбашки.
- На гарячу сковорідку капаємо масло і починаємо смажити. Кожна сторона млинців повинна обсмажуватися не більше 1 хвилини.
- Ажурні млинці на кефірі і молоці можна скласти стопкою, а можна згорнути конвертиком.
На кислому молоці
Якщо у вас з’явилася підозра, що молоко в холодильнику починає киснути, не варто відразу ж його виливати. Використовуйте як основу тонких і ніжних млинчиків.
Компоненти рецепту:
- Кисле молоко — 0,6 л;
- Вода – 0,2 л;
- Борошно — 0,25 кг;
- Два яйця;
- Сода — 4 гр.;
- Сіль — 2 гр.;
- Олія соняшникова 50 мл;
- Цукор — 0,1 кг.
Як приготувати:
- Ще рідке молоко змішуємо з водою і просіяним борошном. З цієї маси робимо тісто.
- До нього ллємо олію, насипаємо соду, цукор, сіль.
- Однорідне тісто не чіпаємо протягом 15 хвилин. За цей час борошно скрепится з усіма інгредієнтами.
- У вже гарячу сковороду налийте олію будь-якого сорту і виливайте першу порцію тіста. Воно повинно лягти тонким шаром. Через хвилину пузирі полопаються, і на їх місці утворюються маленькі дірочки. Тоді можна перевертати млинець на іншу сторону.
Експериментуйте з рецептами, додаючи до них нові інгредієнтами. Вищим рівнем кулінарії вважаються млинці з особливими візерунками, які зробила сама господиня.