Азу з яловичини з солоними огірками відноситься до головних страв в Татарстані, і готувати його треба у відповідності з усіма правилами та звичаями. І це стосується не лише правильного вибору і підготовки інгредієнтів. Так азу потрібно готувати тільки у відмінному настрої і без всяких образ в душі, інакше вся злість перейде до того, хто буде їсти цю страву.
Класичне азу з яловичини з солоними огірками
Азу – це стародавнє блюдо татар, для приготування якого використовували конину, баранину і яловичину, але тільки не свинину, так як татари є прихильниками ісламу. Сьогодні є різні варіанти його приготування і кожна господиня готова похвалитися своїм фірмовим рецептом.
Інгредієнти:
- півкіло яловичини;
- ріпчаста цибуля;
- два томата;
- 420 г солоних огірочків;
- ложка томат-пюре;
- часниковий зубчик;
- петрушка.
Спосіб приготування:
- Яловичину ріжемо довгими смужками і порційно обсмажуємо на рафінованій олії. Якщо покласти м’ясо відразу, то воно дасть сік і почне тушкуватися, а нам потрібна піджареної яловичина з золотистою скоринкою.
- У тому ж маслі, де ми пересмажували м’ясо, пасеруємо кубики цибулі до м’якості.
- З томатів знімаємо шкірку, м’якоть подрібнюємо на тертці. Томат-пюре розмішуємо у воді (півсклянки).
- Беремо каструлю, кладемо туди м’ясо, цибулю, перетерті помідори і вливаємо вийшов з пасти сік. Тушкуємо інгредієнти протягом 40 хвилин, якщо у вас стара яловичина, то не менше години.
- Як тільки м’ясо стане м’яким, викладаємо порізані соломкою консервовані огірочки, солимо, перчимо, кладемо лавровий листочок.
- Через п’ять хвилин кладемо нарубаний зубчик часнику і петрушку, змішуємо, вимикаємо плиту і даємо азу настоятися протягом 15 хвилин.
Готуємо в мультиварці
Приготувати азу можна в мультиварці, так страва вийде ще апетитніше, адже в ній інгредієнти не будуть гаситися, а нудитися, що зробить м’ясо більш ніжним і м’яким. Якщо ви не знаєте, як готувати азу в мультиварці, то записуйте рецепт.
Інгредієнти:
- 650 г яловичої м’якоті;
- два репчатых цибулі;
- два кислих огірка;
- дві часникового зубчики;
- три ложки томатного соусу (пасти);
- зелень, приправи.
Спосіб приготування:
- У чашу приладу наливаємо масло, підігріваємо його в режимі «Смаження» і до рум’яності обсмажуємо шматочки яловичини.
- Потім відправляємо до нього четвертинки лука, і як тільки овоч стане м’яким, вливаємо томатний соус (пасту), додаємо за смаком сіль і перець, кладемо подрібнені на тертці кислі огірки і готуємо за програмою «Гасіння» протягом 30 хвилин. Якщо після сигналу м’ясо буде ще жорстким, то час готування продовжуємо.
- За десять хвилин кладемо пропущений через прес часник, готове азу подаємо зі свіжою зеленню.
З картоплею
Для азу можна взяти не тільки будь-який вид м’яса, але і додавати інші інгредієнти, наприклад, картоплю. Азу з картоплею і солоними огірками виходить не тільки смачним, але і ситним.
Інгредієнти:
- кіло яловичини;
- 750 г картоплі;
- 350 г огірків з баночки;
- півсклянки томат-пюре;
- дві цибулини;
- два томата;
- три часникового зубчики;
- приправи, сіль.
Спосіб приготування:
- Беремо казанок, наливаємо в нього масло й обсмажуємо тонкі смужки яловичини.
- Окремо на олії обсмажуємо томат-пюре і потім перекладаємо до м’яса, присмачую приправами, вливаємо воду (бульйон), тушкуємо до напівготовності яловичини.
- Пасеруємо До прозорості подрібнену цибулю. Картоплю ріжемо невеликими брусочками і також обсмажуємо його до рум’яності. Картоплю можна відварити, так ви зменшите жирність готового азу.
- На сухій сковороді злегка обсмажуємо ложку борошна, потім вливаємо трохи бульйону, в якому гаситься м’ясо, розмішуємо, прогріваємо і разом з цибулею, лавровим листком, горошинами перцю і нарізаними солоними огірочками відправляємо в казан, тушкуємо десять хвилин.
- Потім закладаємо картоплю, через 15 хвилин кладемо натерті без шкірки томати і рубаний пряний овоч.
- Тушкуємо азу ще п’ять хвилин, посипаємо свіжою зеленню і вимикаємо плиту.
Азу по-татарськи
Азу по-татарськи – це національний рецепт східної кухні, яку готували з м’яса конини і овочів. Сьогодні можна приготувати азу з яловичини, свинини, м’яса птиці і навіть кролика.
Інгредієнти:
- 320 г яловичої вирізки;
- дві моркви і одна цибулина;
- два томата;
- три бульби картоплі;
- дві ложки томатного соусу (пасти);
- два кислих огірочка.
Спосіб приготування:
- М’ясо ріжемо брусочками. Томати і цибулю нарізаємо кубиками, а солоні огірочки — смужками. Відразу зазначимо, що для татарського азу підходять солоні або мариновані огірки, але не малосоленые.
- Картоплю ріжемо брусочками, моркву тремо на тертці.
- Починаємо обсмажувати інгредієнти. Спочатку в сковороду з олією, кладемо м’ясо, смажимо до рум’яності. Потім висипаємо цибулю з морквою, через дві хвилини перекладаємо вміст сковороди в сотейник.
- Кладемо томати і огірки, пасту, спеції, сіль підсипаємо акуратно, не забуваємо, що овоч солоний. Наливаємо води так, щоб вона наполовину покрила всі складові страви, і тушкуємо на малому вогні.
- В цей час до золотавості обсмажуємо картоплю, і як тільки м’ясо буде майже готове, перекладаємо його в сотейник. Готуємо близько десяти хвилин, головне, щоб не переварилася картопля, а то у вас вийде каша з м’ясом. Готове азу посипаємо подрібненою зеленню.
Як зробити з рисом
Азу можна приготувати не тільки з картоплею, але і з рисом. Виходить ситний і смачний обід. Рисову крупу краще відварити заздалегідь, так ви заощадите час на приготування основного блюда.
Інгредієнти:
- 320 г яловичої вирізки;
- 320 г рисових зерен;
- морква та цибулю;
- два солоних огірочка;
- три часникового зубчики;
- дві ложки томат-пюре.
Спосіб приготування:
- Рисові зерна промиваємо, заливаємо водою у співвідношенні 1:2 і варимо до неповної готовності, приблизно 15 хвилин.
- Якщо у вас є казан, то азу можна готувати в ньому, пересмажувати і відразу гасити. Якщо ні, пересмажуємо інгредієнти на сковороді, а потім тушкуємо в звичайній каструлі, але в казанку виходить смачніше.
- Отже, починаємо обжарку з шматочків яловичини, потім до поджаристому м’яса кладемо нашатковану цибулю і натерту моркву, тушкуємо яловичину з овочами 15 хвилин.
- Потім кладемо напівготовий рис разом з томатною пастою, рубаним часником, огірками і спеціями. Вливаємо близько склянки води і тушкуємо азу протягом півгодини.
Рецепт запікання в духовці
Азу можна загасити на плиті, в мультиварці і духовці. Для останнього способу, ми візьмемо глиняні горщики, які роблять страву ще більш насиченим і пахучіше, а також організують гарну подачу.
Інгредієнти на два горщика:
- 380 г м’якоті яловичини;
- два консервованих огірочка;
- шість бульб картоплі;
- два зубці часнику;
- цибулина;
- два великих томата;
- 350 мл бульйону (води);
- спеції, зелень.
Спосіб приготування:
- М’ясні шматочки обсмажуємо в олії до рум’яності, потім кладемо порізані огірочки і цибулю, витримуємо на вогні пару хвилин.
- Вміст сковорідки розкладаємо по горщикам. Закриваємо м’ясо з овочами невеликими картопляними брусочками, посипаємо спеціями, рубаним часником і викладаємо різані томати.
- Вливаємо бульйон, прикриваємо горщики і відправляємо в духовку на 45 хвилин (температура 180°С).
- Готове азу подаємо прямо в горщиках, посипавши зеленню.
З додаванням грибів
Ще один цікавий рецепт азу передбачає використання грибів. Для рецепту ви можете взяти будь-які гриби, ніби лісові, гливи або печериці. Азу можна згасити з картоплею або без нього. Також ви можете використовувати суміш грузинських спецій, які додадуть готовому страві особливу пікантність.
Інгредієнти:
- півкіло яловичини;
- 320 г грибів;
- 320 г огірків солоних;
- дві цибулини і моркву;
- два зубці пряного овоча;
- дві ложки томат-пюре;
- приправи.
Спосіб приготування:
- На олії обсмажуємо шматочки яловичини, після кладемо до нього нашатковану цибулю і моркву.
- Окремо обсмажуємо нарізані гриби до повного випаровування рідини, після викладаємо огірочки, пасту і тушкуємо пару хвилин.
- У сотейник викладаємо дві піджарки, кладемо приправи, наливаємо трохи води і тушкуємо до м’якості м’ясних шматочків.
Сподіваємося, що тепер ви змогли трохи наблизитися до східної кухні і з допомогою наших рецептів по достоїнству оцінити її смак.