Азу з яловичини з солоними огірками – 7 рецептів приготування

Азу з яловичини з солоними огірками відноситься до головних страв в Татарстані, і готувати його треба у відповідності з усіма правилами та звичаями. І це стосується не лише правильного вибору і підготовки інгредієнтів. Так азу потрібно готувати тільки у відмінному настрої і без всяких образ в душі, інакше вся злість перейде до того, хто буде їсти цю страву.

Класичне азу з яловичини з солоними огірками

Азу – це стародавнє блюдо татар, для приготування якого використовували конину, баранину і яловичину, але тільки не свинину, так як татари є прихильниками ісламу. Сьогодні є різні варіанти його приготування і кожна господиня готова похвалитися своїм фірмовим рецептом.

Інгредієнти:

  • півкіло яловичини;
  • ріпчаста цибуля;
  • два томата;
  • 420 г солоних огірочків;
  • ложка томат-пюре;
  • часниковий зубчик;
  • петрушка.

Спосіб приготування:

  • Яловичину ріжемо довгими смужками і порційно обсмажуємо на рафінованій олії. Якщо покласти м’ясо відразу, то воно дасть сік і почне тушкуватися, а нам потрібна піджареної яловичина з золотистою скоринкою.
  • У тому ж маслі, де ми пересмажували м’ясо, пасеруємо кубики цибулі до м’якості.
  • З томатів знімаємо шкірку, м’якоть подрібнюємо на тертці. Томат-пюре розмішуємо у воді (півсклянки).
  • Беремо каструлю, кладемо туди м’ясо, цибулю, перетерті помідори і вливаємо вийшов з пасти сік. Тушкуємо інгредієнти протягом 40 хвилин, якщо у вас стара яловичина, то не менше години.
  • Як тільки м’ясо стане м’яким, викладаємо порізані соломкою консервовані огірочки, солимо, перчимо, кладемо лавровий листочок.
  • Через п’ять хвилин кладемо нарубаний зубчик часнику і петрушку, змішуємо, вимикаємо плиту і даємо азу настоятися протягом 15 хвилин.

Готуємо в мультиварці

Приготувати азу можна в мультиварці, так страва вийде ще апетитніше, адже в ній інгредієнти не будуть гаситися, а нудитися, що зробить м’ясо більш ніжним і м’яким. Якщо ви не знаєте, як готувати азу в мультиварці, то записуйте рецепт.

Інгредієнти:

  • 650 г яловичої м’якоті;
  • два репчатых цибулі;
  • два кислих огірка;
  • дві часникового зубчики;
  • три ложки томатного соусу (пасти);
  • зелень, приправи.
Дивіться також:  Винний оцет: склад, застосування, чим можна замінити?

Спосіб приготування:

  • У чашу приладу наливаємо масло, підігріваємо його в режимі «Смаження» і до рум’яності обсмажуємо шматочки яловичини.
  • Потім відправляємо до нього четвертинки лука, і як тільки овоч стане м’яким, вливаємо томатний соус (пасту), додаємо за смаком сіль і перець, кладемо подрібнені на тертці кислі огірки і готуємо за програмою «Гасіння» протягом 30 хвилин. Якщо після сигналу м’ясо буде ще жорстким, то час готування продовжуємо.
  • За десять хвилин кладемо пропущений через прес часник, готове азу подаємо зі свіжою зеленню.

З картоплею

Для азу можна взяти не тільки будь-який вид м’яса, але і додавати інші інгредієнти, наприклад, картоплю. Азу з картоплею і солоними огірками виходить не тільки смачним, але і ситним.

Інгредієнти:

  • кіло яловичини;
  • 750 г картоплі;
  • 350 г огірків з баночки;
  • півсклянки томат-пюре;
  • дві цибулини;
  • два томата;
  • три часникового зубчики;
  • приправи, сіль.

Спосіб приготування:

  • Беремо казанок, наливаємо в нього масло й обсмажуємо тонкі смужки яловичини.
  • Окремо на олії обсмажуємо томат-пюре і потім перекладаємо до м’яса, присмачую приправами, вливаємо воду (бульйон), тушкуємо до напівготовності яловичини.
  • Пасеруємо До прозорості подрібнену цибулю. Картоплю ріжемо невеликими брусочками і також обсмажуємо його до рум’яності. Картоплю можна відварити, так ви зменшите жирність готового азу.
  • На сухій сковороді злегка обсмажуємо ложку борошна, потім вливаємо трохи бульйону, в якому гаситься м’ясо, розмішуємо, прогріваємо і разом з цибулею, лавровим листком, горошинами перцю і нарізаними солоними огірочками відправляємо в казан, тушкуємо десять хвилин.
  • Потім закладаємо картоплю, через 15 хвилин кладемо натерті без шкірки томати і рубаний пряний овоч.
  • Тушкуємо азу ще п’ять хвилин, посипаємо свіжою зеленню і вимикаємо плиту.

Азу по-татарськи

Азу по-татарськи – це національний рецепт східної кухні, яку готували з м’яса конини і овочів. Сьогодні можна приготувати азу з яловичини, свинини, м’яса птиці і навіть кролика.

Дивіться також:  Тартар з яловичини – 2 рецепта, як правильно їсти тартар?

Інгредієнти:

  • 320 г яловичої вирізки;
  • дві моркви і одна цибулина;
  • два томата;
  • три бульби картоплі;
  • дві ложки томатного соусу (пасти);
  • два кислих огірочка.

Спосіб приготування:

  • М’ясо ріжемо брусочками. Томати і цибулю нарізаємо кубиками, а солоні огірочки — смужками. Відразу зазначимо, що для татарського азу підходять солоні або мариновані огірки, але не малосоленые.
  • Картоплю ріжемо брусочками, моркву тремо на тертці.
  • Починаємо обсмажувати інгредієнти. Спочатку в сковороду з олією, кладемо м’ясо, смажимо до рум’яності. Потім висипаємо цибулю з морквою, через дві хвилини перекладаємо вміст сковороди в сотейник.
  • Кладемо томати і огірки, пасту, спеції, сіль підсипаємо акуратно, не забуваємо, що овоч солоний. Наливаємо води так, щоб вона наполовину покрила всі складові страви, і тушкуємо на малому вогні.
  • В цей час до золотавості обсмажуємо картоплю, і як тільки м’ясо буде майже готове, перекладаємо його в сотейник. Готуємо близько десяти хвилин, головне, щоб не переварилася картопля, а то у вас вийде каша з м’ясом. Готове азу посипаємо подрібненою зеленню.

Як зробити з рисом

Азу можна приготувати не тільки з картоплею, але і з рисом. Виходить ситний і смачний обід. Рисову крупу краще відварити заздалегідь, так ви заощадите час на приготування основного блюда.

Інгредієнти:

  • 320 г яловичої вирізки;
  • 320 г рисових зерен;
  • морква та цибулю;
  • два солоних огірочка;
  • три часникового зубчики;
  • дві ложки томат-пюре.

Спосіб приготування:

  • Рисові зерна промиваємо, заливаємо водою у співвідношенні 1:2 і варимо до неповної готовності, приблизно 15 хвилин.
  • Якщо у вас є казан, то азу можна готувати в ньому, пересмажувати і відразу гасити. Якщо ні, пересмажуємо інгредієнти на сковороді, а потім тушкуємо в звичайній каструлі, але в казанку виходить смачніше.
  • Отже, починаємо обжарку з шматочків яловичини, потім до поджаристому м’яса кладемо нашатковану цибулю і натерту моркву, тушкуємо яловичину з овочами 15 хвилин.
  • Потім кладемо напівготовий рис разом з томатною пастою, рубаним часником, огірками і спеціями. Вливаємо близько склянки води і тушкуємо азу протягом півгодини.
Дивіться також:  Яловичина в мультиварці – 8 кращих рецептів

Рецепт запікання в духовці

Азу можна загасити на плиті, в мультиварці і духовці. Для останнього способу, ми візьмемо глиняні горщики, які роблять страву ще більш насиченим і пахучіше, а також організують гарну подачу.

Інгредієнти на два горщика:

  • 380 г м’якоті яловичини;
  • два консервованих огірочка;
  • шість бульб картоплі;
  • два зубці часнику;
  • цибулина;
  • два великих томата;
  • 350 мл бульйону (води);
  • спеції, зелень.

Спосіб приготування:

  • М’ясні шматочки обсмажуємо в олії до рум’яності, потім кладемо порізані огірочки і цибулю, витримуємо на вогні пару хвилин.
  • Вміст сковорідки розкладаємо по горщикам. Закриваємо м’ясо з овочами невеликими картопляними брусочками, посипаємо спеціями, рубаним часником і викладаємо різані томати.
  • Вливаємо бульйон, прикриваємо горщики і відправляємо в духовку на 45 хвилин (температура 180°С).
  • Готове азу подаємо прямо в горщиках, посипавши зеленню.

З додаванням грибів

Ще один цікавий рецепт азу передбачає використання грибів. Для рецепту ви можете взяти будь-які гриби, ніби лісові, гливи або печериці. Азу можна згасити з картоплею або без нього. Також ви можете використовувати суміш грузинських спецій, які додадуть готовому страві особливу пікантність.

Інгредієнти:

  • півкіло яловичини;
  • 320 г грибів;
  • 320 г огірків солоних;
  • дві цибулини і моркву;
  • два зубці пряного овоча;
  • дві ложки томат-пюре;
  • приправи.

Спосіб приготування:

  • На олії обсмажуємо шматочки яловичини, після кладемо до нього нашатковану цибулю і моркву.
  • Окремо обсмажуємо нарізані гриби до повного випаровування рідини, після викладаємо огірочки, пасту і тушкуємо пару хвилин.
  • У сотейник викладаємо дві піджарки, кладемо приправи, наливаємо трохи води і тушкуємо до м’якості м’ясних шматочків.

Сподіваємося, що тепер ви змогли трохи наблизитися до східної кухні і з допомогою наших рецептів по достоїнству оцінити її смак.

Прокрутка до верху