Азу зі свинини з солоними огірками по-татарськи – це насичена, смачна та дуже ситна страва для вашого столу. Це щось на кшталт нашого жаркого, але з вельми оригінальним смаком та найапетитнішим ароматом. Спеціальний спосіб приготування дозволяє зробити і без того м’яку свинину ще ніжнішою та соковитішою. Готувати азу найкраще в казані, а можна подавати без будь-якого гарніру.
Класична аза зі свинини з солоними огірками по-татарськи
Класична аза зі свинини з солоними огірками по-татарськи – це чудова страва для обіду або вечері. Традиційно готується воно із яловичини, але ми пропонуємо загасити замість неї свинину. Ви трохи заощадите час і можете бути впевнені, що м’ясо точно вийде м’яким.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Бульйон м’ясний – 1 ст. (або води)
- Сіль за смаком
- Куркума – 1 щіпка
- Петрушка – 4 гілки
- Огірок солоний – 2 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка
- Олія соняшникова – для смаження
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Свинина – ½ кг
- Морква – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 2 ст.л.
Процес приготування:
Як приготувати класичну азу зі свинини із солоними огірками по-татарськи? Свинину вибирайте на свій смак з великою або меншою кількістю сального прошарку. Помийте зелень петрушки та болгарський перець. Очистіть цибулину та моркву.
Перець розріжте навпіл, очистіть половинки від білих перегородок та насіння. Наріжте морквину та половинки перцю соломкою, цибулину наріжте півкільцями чи пір’ям. На попередньо розігріту сковорідку влийте трохи олії і викладіть овочеву нарізку. Почніть обсмажувати овочі, помішуючи лопаткою.
По ходу справи наріжте соломкою солоні огірки та додайте їх на сковороду до овочів. Продовжуйте жарити овочі протягом 7 хвилин на помірному вогні.
Свинину обмийте і наріжте її довгастими брусками. Коли овочі стануть м’якими, викладіть м’ясо на сковороду, перемішайте.
На обсмажування м’яса та овочів піде приблизно чверть години. Іноді помішуйте засмажку.
Після того, як свинина добре обсмажиться з усіх боків, у центрі сковороди звільніть трохи місця і висипте туди муку, обсмажте її до золотистого кольору.
У наступному кроці вам буде потрібний бульйон, але якщо ви його не підготували, відмінно підійде і звичайна кип’ячена вода. Влийте бульйон або воду, додайте спеції та сіль в азу.
Готуйте азу зі свининою на середньому вогні ще 15 хвилин. Наприкінці додайте в блюдо рубану петрушку.
Подавайте гарячу та ароматну азу зі свининою та солоними огірками з хлібом або тонким лавашем. Смачного!
Азу зі свинини з картоплею та огірками по-татарськи
Азу зі свинини з картоплею та огірками по-татарськи має густу консистенцію, наваристий бульйон та дуже оригінальний смак. Звичайні рядові російські страви на тлі азу виглядатимуть блякло і навіть прісно. І що дивно, готується азу дуже просто.
Час приготування: 60 хв.
Час приготування: 20-30 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Часник – 3 зуб.
- Сіль за смаком
- Спеції – за смаком
- Паста томатная – 3 ст.л.
- Цибуля – 2 шт.
- Огірки солоні – 4 шт.
- Картопля – 0,8 кг
- Свинина – 0,5 кг
- Вода – скільки потрібно
- Олія – 20 мл.
Процес приготування:
Крок 1. За потреби розморозьте свинину. Картоплю почистіть від шкірки і добре обмийте від залишків землі та піску. Солоні огірки беріть невеликий розмір. З цибулі та зубчиків часнику зніміть сухе лушпиння. Спеції вибирайте на свій смак.
Крок 2. Наріжте свинину невеликими брусочками. Просушіть на вогні сковороду, влийте приблизно столову ложку олії та викладіть м’ясо. Смажте помішуючи на сильному вогні, щоб шматочки свинини рівномірно підрум’янилися з усіх боків.
Крок 3. Головки цибулі наріжте кільцями або півкільцями, якщо вони дуже великі. До обсмаженої свинини додайте|добавляйте| цибулю, перемішайте все і продовжуйте смажити пару хвилин.
Крок 4. Солоні огірки можна нарізати соломкою або натерти на великій тертці. У другому випадку вони віддадуть весь свій аромат та смак страві, а самих огірків не буде помітно. Додайте на сковороду подрібнені огірки та томатну пасту.
Крок 5. Влийте трохи кип’яченої води, щоб вона не повністю покривала засмажку. Накрийте сковороду кришкою і томіть азу 20-30 хвилин на повільному вогні.
Крок 6. Картопля наріжте соломкою, так вона органічніше виглядатиме в готовому блюді. Викладіть картоплю в сковороду з|із| азу, перемішайте, долийте ще трохи гарячої води. Тушіть під кришкою до м’якості картоплі.
Крок 7. За кілька хвилин до готовності додайте сіль, улюблені спеції та зубчики часнику. Подавайте азу зі свининою та картоплею у гарячому вигляді на обід чи вечерю. Смачного!
Азу зі свинини із солоними огірками без картоплі
Азу зі свинини із солоними огірками без картоплі можна назвати по-іншому – м’ясне печене з овочами. Його можна подати на обід або вечерю з гарніром або тонким лавашем. Завдяки своєму насиченому смаку та багатому аромату, азу давно завоювало велику популярність у всьому світі.
Час приготування: 70 хв.
Час приготування: 30-35 хв.
порцій – 4-5.
Інгредієнти:
- Зелень сушена – 2 щіпки.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Суміш перців горошком – 0,3 ч.л.
- Паприка копчена мелена -2 щіпки.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Часник – 3 зуб.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Зіра – 2 щіпки.
- Свинина – 0,8 кг.
- Мука – 2 ст.л.
- Перець гострий мелений – за бажанням.
- Морквина – 1 шт.
- Огірки мариновані – 6 шт.
- Вода кип’ячена – 400 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте свинину, розморозьте та помийте м’ясо. Очистіть від лушпиння середню цибулину і зніміть овочечисткою верхній шар з однієї великої моркви, помийте овочі під краном. Якщо огірки у вас великі, беріть 2-3 штуки. Якщо на солоних огірках буде білий наліт, їх необхідно обмити.
Крок 2. Цибулю наріжте півкільцями, морквину та огірочки наріжте соломкою. Нарізані овочі викладіть на добре розігріту сковорідку та обсмажте їх із олією протягом 8-10 хвилин. У процесі смаження посипте засмаження спеціями для свинини та сіллю за смаком.
Крок 3. У мисці або кухлі розведіть томатну пасту зі 100 мл води, додайте в суміш цукор, щоб нейтралізувати кислоту. Томатну масу влийте до овочевої засмажки, перемішайте і тушкуйте разом під кришкою протягом 5 хвилин.
Крок 4. Поки на плиті тушкуються овочі, наріжте свинину середніми за величиною брусками. Відправте м’ясну нарізку на сковороду до овочів, перемішайте і тушкуйте разом протягом 15 хвилин.
Крок 5. Так як у цьому рецепті немає картоплі, то для в’язкості підливи використовуватимемо борошно. Змішайте в кухлі борошно зі 100 мл холодної води. Отриману суміш додайте на сковороду, перемішайте добре, щоб не залишилося грудок. Влийте в азу ще одну склянку води, додайте спеції та лавровий лист, букет спецій ви можете змінити на свій смак. Накрийте кришкою сковороду і тушкуйте азу 10 хвилин.
Крок 6. Подавати азу зі свининою можна з будь-яким гарніром, наприклад, з картопляним пюре або вареними макаронами. Смачного!
Азу зі свинини із солоними огірками на сковороді з підливою
Азу зі свинини із солоними огірками на сковороді з підливою – це спрощений та адаптований під слов’янську кухню рецепт. По-перше, у цьому варіанті використовується свинина, а не яловичина, баранина чи конина. А також замість казана азу готуватиметься у сковороді.
Час приготування: 1 год. 15 хв.
Час приготування: 25-30 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Огірки солоні – 2 шт.
- Томатний соус – 100 гр.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки
- Вода кип’ячена – 100 мл.
- Спеції для свинини – за бажанням
- Лист лавровий – 1-2 шт.
- Свинина – 400 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Сіль за смаком
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 1-2 зуби.
Процес приготування:
Крок 1. Ознайомтеся зі списком та підготуйте всі необхідні продукти для найсмачнішого азу. Свіжу свинячу м’якоть обмийте під краном і промокніть паперовими рушниками від надлишку вологи. Солоні огірки вибирайте щільні середнього розміру. Також відразу очистіть від лушпиння цибулю та часник, помийте і очистіть велику морквину.
Крок 2. Наріжте кубиками свинину середнього розміру. Влийте на розігріту сковороду одну-дві столові ложки рафінованої олії та викладіть підготовлене м’ясо. Смажте його на досить сильному вогні, періодично помішуючи лопаткою, щоб свинина добре підрум’янилося з усіх боків. Далі влийте 50 мл води і тушкуйте свинину під кришкою протягом 10-15 хвилин, при цьому вогонь зробіть нижче середнього.
Крок 3. Візьміть попередньо очищені овочі. Середню за розміром цибулину наріжте півкільцями або четвертинками, а морквину натріть на тертці з великими осередками або наріжте соломкою. Додайте подрібнені овочі на сковороду до свинини і тушкуйте разом протягом 5-8 хвилин, помішуйте час від часу лопаткою.
Крок 4. Солоні огірки наріжте тонкою соломкою. Викладіть їх на сковороду до обсмаженої свинини та вже м’яких овочів. Перемішайте блюдо і тушкуйте приблизно 5 хвилин на помірному вогні, час від часу помішуйте та стежте, щоб нічого не пригоріло.
Крок 5. Через 5 хвилин, коли огірки віддадуть свій аромат, влийте трохи гарячої води, можна використовувати м’ясний бульйон, і продовжуйте готувати ще 10 хвилин. Пару разів перемішайте і долийте воду при необхідності, якщо вона швидко википає.
Крок 6. Очищені зубчики часникові роздавіть плоскою стороною ножа і додайте на сковороду. Також додайте один або два листочки лаврушки, сіль та перець, а також будь-які спеції, які підходять для свинини, викладіть томатний соус. Перемішайте та готуйте азу зі свининою ще 5-8 хвилин до повної готовності.
Крок 7. Азу зі свининою та солоними огірками готово, прикрасьте його рубаною зеленню та подавайте на стіл. Смачного!
Азу по-татарськи зі свинини з огірками у казані
Азу по-татарськи зі свинини з огірками в казані дозволить вам поринути у всі принади східної кухні. Ваші домашні, безперечно, гідно оцінять чудовий аромат і багатий смак м’ясної страви. Подавати азу можна без гарніру, воно повністю самодостатнє та ситне.
Час приготування: 60 хв.
Час приготування: 15-25 хв.
порцій – 4-5.
Інгредієнти:
- Вода – 150 мл.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
- Сіль – за потребою.
- Олія – для смаження.
- Розсіл – 100 мл.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Картопля – 350 гр.
- Свинина – 500 гр.
- Огірки солоні – 3 шт.
- Часник – 2 зуб.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть для приготування наваристого азу товстостінний казан із кришкою. Перед приготуванням свинину повністю розморозьте. Картоплю почистіть і добре помийте. З зубчиків часнику зніміть лушпиння і зріжте кінчики з обох боків.
Крок 2. У невеликій піалі або кухлі розведіть томатну пасту огірковим розсолом. У вас має вийти однорідна маса.
Крок 3. Наріжте свинину брусками і викладіть у казан на розігріту олію. На сильному вогні смажте м’ясо, помішуючи лопаткою, щоб воно рівномірно покрилося рум’яною скоринкою.
Крок 4. Картоплю наріжте приблизно такими ж шматочками, як і м’ясо. Додайте нарізку до м’яса і смажте протягом 5-8 хвилин, помішуйте інгредієнти лопаткою.
Крок 5. Солоні огірки наріжте тонкою соломкою і додайте їх до свинини з картоплею. Залийте все томатною сумішшю та водою, додайте перець та лавровий лист.
Крок 6. Зменшіть нагрівання під казаном, накрийте його кришкою і тушкуйте азу 25-30 хвилин.
Крок 7. Перевірте свинину та картоплю, вони мають бути повністю готові. При необхідності посоліть блюдо і додайте подрібнений часник. Також можна додати будь-яку свіжу зелень.
Крок 8. Азу зі свининою в казані виходить дуже смачним і наваристим. Смачного!
Азу зі свинини із солоними огірками у мультиварці
Азу зі свинини із солоними огірками в мультиварці – це знаменита страва татарської кухні, яку можна охарактеризувати як дуже поживну та насичуючу. Основою страви є м’ясо, тому варто вибирати тільки якісну та свіжу свинячу м’якоть. Також на користь страві підуть будь-які свіжі пряні трави.
Час приготування: 1 год. 10 хв.
Час приготування: 20-30 хв.
порцій – 3.
Інгредієнти:
- Вода гаряча – 500мл.
- Часник – 10 гр.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки
- Паста томатная – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 290 гр.
- Свинина – 0,7 кг.
- Олія – 30 мл.
- Огірки солоні – 200 грн.
- Сіль за смаком
- Зелень – 20 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Солоні огірки вибирайте щільні та не дуже великі. Зелень можна взяти будь-яку на свій смак. а томатну пасту можна замінити подрібненими помідорами. Відразу очистіть від лушпиння цибулю та часник.
Крок 2. М’ясо промийте під краном, промокніть від вологи щільними паперовими рушниками. Наріжте м’ясо шматочками невеликого розміру, щоб було зручно їсти. Увімкніть мультиварку та активуйте режим «Гаріння», також можна обсмажувати у режимі «Випічка». Влийте в чашу олію і викладіть свинину, смажте протягом 8-10 хвилин, помішуючи іноді лопаткою. Не потрібно відразу доводити свинину до готовності, достатньо того, щоб вона вкрилася легкою рум’яною скоринкою.
Крок 3. Цибулю наріжте четвертинками кілець або кубиками. Додайте|добавляйте| нарізку до м’яса і продовжуйте готувати в тому ж режимі 2-3 хвилини.
Крок 4. До обсмаженого м’яса та цибулі додайте томатну пасту, перемішайте, обсмажте протягом кількох хвилин.
Крок 5. Влийте гарячу воду або окріп, щоб уникнути сильного перепаду температур, це може пошкодити чашу мультиварки. Замість води можна використовувати м’ясний бульйон. Додайте сіль та мелений перець за смаком.
Крок 6. Наріжте солоні огірки кубиками, також можна натерти їх у великій тертці. Додайте овочі в чашу до азу та активуйте режим «Гасіння» на 40 хвилин.
Крок 7. Дрібно наріжте зубчики часнику і додайте в кінці приготування. Після додавання часнику тримайте азу в режимі гасіння ще 5 хвилин.
Крок 8. Рубану зелень додайте вже в готову страву. Чудове та насичене азу зі свининою та солоними огірками подавайте на стіл у гарячому вигляді відразу після приготування. Смачного!
Азу зі свинини в горщику в духовці
Азу зі свинини в горщику в духовці – це ще один перевірений варіант приготування східної страви, яку ви легко зможете реалізувати самостійно. Готувати азу будемо в горщиках і у вас вийде найсмачніша страва в оригінальній красивій порційній подачі. Таку страву не соромно на святковий стіл подати.
Час приготування: 80 хв.
Час приготування: 20-25 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Паста томатная – 100 гр.
- Сіль за смаком
- Цукор-пісок – 1 щіпка.
- Свинина – 400 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Огірки солоні – 2-3 шт.
- Олія – для смаження.
- Картопля – 500 гр.
- Спеції для свинини – 2-3 щіпки.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для початку очистіть цибулю та картопля, помийте овочі. Свинячу м’якоть обмийте та просушіть. Томатну пасту можна замінити подрібненими помідорами.
Крок 2. Наріжте свинину тонкими квадратними або прямокутними шматочками. Потім добре розігрійте на сковороді трохи рослинної олії і викладіть м’ясо. На сильному вогні обсмажте його до рум’яної скоринки з усіх боків, при цьому часто не повертайте свинину. Викладіть м’ясо зі сковороди на тарілку.
Крок 3. Картоплю наріжте кубиками та обсмажте на сковороді після м’яса. Додайте ще трохи олії, щоб картопля не пригоріла. Картоплю обсмажте до напівготовності та рум’яних бочків.
Крок 4. Солоні огірки наріжте соломкою.
Крок 5. Спочатку в горщики покладіть рівну кількість смаженої свинини.
Крок 6. Далі на м’ясо покладіть шар із обсмаженої картоплі. Розподіляйте рівними порціями по всіх горщиках.
Крок 7. Наріжте головку цибулі півкільцями або четвертинками. Обсмажте цибулю до м’якості на олії. Далі додайте 100 г томатної пасти, посоліть і приправте. Якщо паста виявилася дуже кислою, додайте щіпку цукру. Протушкуйте кілька хвилин.
Крок 8. Томатне заправлення розкладіть по горщиках і влийте потроху гарячої води, щоб вона не повністю покривала картопляний шар. Додайте солоні огірки, накрийте кришками горщики і відправте в духовку. Запікайте азу за 190 градусів протягом 50-60 хвилин. За 10 хвилин до закінчення запікання приберіть кришки, щоб страва трохи підрум’яніла зверху.
Крок 9. Готове запечене азу подавайте в горщиках або викладіть на тарілки. Смачного!