Горіхи, пряні часникові зубки і ніжна м’якоть баклажанів – це невід’ємні складові грузинської кухні. З овочів, званих у нас «синенькими», готують гарячі і перші страви, їх запікають, маринують або подають як охолоджених закусок. А без горіхової крихти і подрібненого часнику важко уявити автентичну кухню Грузії. Сьогодні ми будемо робити баклажани по грузинськи. Це пікантна, досить гостра закуска, яку часто закривають в якості заготовки на зиму.
Баклажани мариновані по-грузинськи
Всім шанувальникам кавказької кухні пропонуємо рецепт пікантних баклажанів, які прикрасять будь-який, навіть святковий стіл.
Заздалегідь підготуйте:
- чотири баклажана;
- за три цибулини і моркви;
- три солодких перцю;
- ложка меду;
- чотири ложки оцту;
- півсклянки олії;
- сіль, перець, зелень.
Готувати будемо так:
- Першим ділом потрібно відварити синенькі, щоб вони стали м’якими. Потім їх слід покласти, придавивши будь-яким пресом, в об’ємну посуд, щоб з плодів стекла вся вода.
- Моркву ріжемо соломкою, цибулю шаткуємо на півкільця, баклажани подрібнюємо довільно невеликими шматочками.
- Для маринаду з’єднайте оцет, мед і спеції.
- Всі інгредієнти змішуємо разом з одержаним складом і наполягаємо три години. Закуску можна укласти в простерилізовані ємності невеликого розміру і зберігати до зими.
Готуємо з горіховим соусом
Кухню грузин неможливо уявити без вина і подрібнених волоських горіхів. З ними готують м’ясні страви, супи і печуть смачну випічку. Пропонуємо приготувати баклажани з горіховим соусом, який надає овочу вишуканий і особливо пікантний смак.
Інгредієнти:
- кіло «синеньких»;
- 185 г волоських горіхів;
- головка часнику;
- пучок кінзи;
- сіль, білий дрібний цукор, олія;
- 25 мл столового оцту;
- ч. ложка зернової гірчиці;
- 1,5 ложки китайського соусу (при бажанні);
- 0,5 ч. ложки хмелі-сунелі;
- 150 мл води.
Спосіб приготування:
- З баклажан знімаємо шкірку і нарізаємо м’якоть не дуже товстими кружечками. Овоч присаливаем і залишаємо на півгодини, щоб прибрати гіркоту.
- Горіхи підсушуємо на сковорідці (без жиру) – це посилить їхній аромат. Товчемо в ступці.
- В гущавину блендера кладемо зубці пряного овоча разом з кінзою, подрібнюємо. Кінзу легко замінити іншою зеленню. Наприклад, петрушкою. Але тоді ви не відчуєте справжній смак грузинської кухні.
- Подрібнений овоч і зелень змішати з горіхами, вливаємо до продуктів воду і оцет. Кладемо цукор і сіль за смаком, хмелі-сунелі і при бажанні вливаємо соус. Правда, класичний рецепт не передбачає присутності в складі такої приправи.
- Баклажани обсмажуємо в маслі, з’єднайте з горіховою заправкою, прикриваємо і настоюють дві години.
- Закуску можна зберігати в холодильнику до двох місяців або закатати в банки на зиму.
Простий рецепт з волоськими горіхами
Кавказька кухня відрізняється цікавим і незвичайним поєднанням інгредієнтів. Яскравий тому приклад – баклажани з горіхами по-грузинськи. Якщо ви хочете ближче познайомитися з кавказькою кухнею, то почніть знайомство саме з таких закусок.
Інгредієнти:
- три плоду «синеньких» (500 м);
- 175 г волоських горіхів;
- три зубці часнику;
- маленький пучок зелені (кінза або петрушка);
- три ложки сметани (натурального йогурту);
- сіль, перець, хмелі-сунелі;
- 80 г зерен граната.
Спосіб приготування:
- «Синенькі» нарізаємо смужками, присипаємо сіллю і відставляємо в сторону на півгодини, потім промиваємо і просушуємо.
- Обсмажені протягом трьох хвилин горіхи подрібнюємо блендером, потім змішуємо з рубаною зеленню і зубчиками пряного овоча. Присипаємо приправами, але не перебарщиваем, щоб не «вбити» смак і аромат горіхів. Все перемішуємо разом зі сметаною або йогуртом.
- Обсмажуємо смужки баклажани на грилі або сковороді до рум’яності. На широку частину «язичка» викладаємо начинку і загортаємо його рулетом.
Рулетики з баклажанів по-грузинськи
Рулетики з баклажанів – це відмінна закуска до святкового столу. Смак у них ніжний, з пікантними нотками. Якщо ви шукайте незвичайне грузинське блюдо, то можете залишити пошуки ви тільки що знайшли.
Інгредієнти:
- великий баклажан або два маленьких;
- 110 г горіхів;
- цибулина;
- три зубці часнику;
- по пол ч. ложки грузинської аджики і хмелі-сунелі;
- 0,5 ч. ложки оцту;
- п’ять ложок води;
- сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Баклажани подрібнюємо тонкими пластинами, присаливаем. Чекаємо півгодини, промиваємо і просушуємо.
- У сковороду ллємо олію, пасеруємо кубики цибулі до рум’яного кольору.
- У чашу блендера кладемо горіхи, часникові часточки і золотисті цибулеві. Додаємо спеції, ллємо оцет і воду, кладемо аджику. Всі перемелюємо.
- На розігрітій олії смажимо баклажани по одній хвилині з кожної сторони. Перекладаємо їх на серветку, щоб прибрати зайвий жир.
- По кожній пластині розподіляємо начинку, звертаємо заготовки рулетами і перекладаємо їх на блюдо. Прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.
З додаванням часнику
Пропонуємо ще один оригінальний рецепт грузинської закуски з баклажанів з горіхами і часником.
Інгредієнти:
- п’ять плодів синеньких;
- 110 г горіхів (вже почищених);
- невеликий пучок кінзи;
- невелика головка часнику;
- масло.
Спосіб приготування:
- Баклажани нарізаємо пластинами або брусочками, присипаємо сіллю і промиваємо через півгодини.
- Потім обсмажуємо овочі до рум’яного кольору і відразу перекладаємо на блюдо.
- Горіхи подрібнюємо в блендері, потім змішуємо з покришеним пряним овочем і посіченою зеленню. Вливаємо до продуктів трохи води і кладемо спеції за смаком. Отриману пасту перекладаємо в соусник і подаємо з смаженими баклажанами.
Грузинське блюдо «Сациві»
«Сациві – це горіховий соус, який подають з будь-якими м’ясними, рибними, овочевими закусками або простими нарізками.
Але в Грузії він вважається повноцінним стравою, тому і м’ясо, приготоване з таким соусом, буде називатися Сациві. Сьогодні пропонуємо овочевий варіант Сациві з баклажанами.
Інгредієнти:
- до півкіло «синеньких»;
- чверть кіло горіхів;
- цибулина;
- два часникового зубчики;
- пучок кінзи;
- ч. ложка винного оцту;
- ч. ложка хмелі-сунелі;
- по 0,5 ч. ложки солі і імеретинського шафрану;
- гострий червоний перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Соус «Сациві» можна приготувати досить рідким, щоб полити їм пересмажені баклажани. Але нерідко роблять його більш густим, як пасту, – так закуска виглядає набагато виграшніше. Замість оцту в Грузії використовують гранатовий соус, але за браком такого компонента, візьміть інший, більш доступний.
- З баклажан чистимо шкірку. Якщо вони гірчать, то солимо їх і витримуємо півгодини. Потім промиваємо й обсушуємо. Обсмажуємо овочі на олії з двох сторін.
- Для соусу горіхи подрібнюємо в порошок, потім перекручуємо в блендері ще раз разом з кінзою, часниковими зубками і цибулею. В отриману масу додаємо приправи і оцет.
- Соус не повинен бути кислим. Якщо він вийшов густим надмірно, то розбавте його холодної водою.
- На пластинки синеньких викладаємо соус. Можна просто розмазати отриманий склад і скласти овоч навпіл, але більш витонченою вийде закуска, якщо згорнути баклажанові «язички» рулетами.
- Закуску подаємо на плоскому блюді, посипавши зернами граната і зеленню.
Пхали з баклажанів по-грузинськи
Пхалі – це овочева закуска, яку в Грузії готують з будь-яких рослинних продуктів. Проте обов’язково в неї кладуть горіхи, часник і спеції. Закуска виходить корисною і неймовірно ситної.
Інгредієнти:
- два «синеньких»;
- десять волоських горіхів;
- два зубці часнику;
- за смаком оцет (можна замінити лимонним соком);
- ч. ложка коріандру;
- сіль за смаком.
Спосіб приготування:
- Баклажани будемо запікати. Для цього в декількох місцях проколюємо їх зубочисткою, після чого відправляємо плоди в піч на годину (температура – 180 °С).
- В цей час подрібнюємо горіхи (чим дрібніше, тим краще.) Горіхову крихту змішуємо з пропущеними через прес часточками пряного овоча, вливаємо в отриманий склад трохи оцту (бажано, білого винного).
- З печених овочів знімаємо шкірку, м’якоть дрібно ріжемо і перемішуємо з горіховою пастою. Солимо за смаком.
- Пхали прикрашаємо кільцями цибулі і зернами граната.
Приготувати грузинські закуски не так вже й складно. В них використовуються прості і доступні інгредієнти, які не важко знайти в будь-якому магазині. Зате їх незвичайні поєднання народжують чудовий смак і становлять особливий колорит національної кухні Грузії.