Баклажани по-грузинськи – 7 смачних рецептів приготування

Горіхи, пряні часникові зубки і ніжна м’якоть баклажанів – це невід’ємні складові грузинської кухні. З овочів, званих у нас «синенькими», готують гарячі і перші страви, їх запікають, маринують або подають як охолоджених закусок. А без горіхової крихти і подрібненого часнику важко уявити автентичну кухню Грузії. Сьогодні ми будемо робити баклажани по грузинськи. Це пікантна, досить гостра закуска, яку часто закривають в якості заготовки на зиму.

Баклажани мариновані по-грузинськи

Всім шанувальникам кавказької кухні пропонуємо рецепт пікантних баклажанів, які прикрасять будь-який, навіть святковий стіл.

Заздалегідь підготуйте:

  • чотири баклажана;
  • за три цибулини і моркви;
  • три солодких перцю;
  • ложка меду;
  • чотири ложки оцту;
  • півсклянки олії;
  • сіль, перець, зелень.

Готувати будемо так:

  • Першим ділом потрібно відварити синенькі, щоб вони стали м’якими. Потім їх слід покласти, придавивши будь-яким пресом, в об’ємну посуд, щоб з плодів стекла вся вода.
  • Моркву ріжемо соломкою, цибулю шаткуємо на півкільця, баклажани подрібнюємо довільно невеликими шматочками.
  • Для маринаду з’єднайте оцет, мед і спеції.
  • Всі інгредієнти змішуємо разом з одержаним складом і наполягаємо три години. Закуску можна укласти в простерилізовані ємності невеликого розміру і зберігати до зими.

Готуємо з горіховим соусом

Кухню грузин неможливо уявити без вина і подрібнених волоських горіхів. З ними готують м’ясні страви, супи і печуть смачну випічку. Пропонуємо приготувати баклажани з горіховим соусом, який надає овочу вишуканий і особливо пікантний смак.

Інгредієнти:

  • кіло «синеньких»;
  • 185 г волоських горіхів;
  • головка часнику;
  • пучок кінзи;
  • сіль, білий дрібний цукор, олія;
  • 25 мл столового оцту;
  • ч. ложка зернової гірчиці;
  • 1,5 ложки китайського соусу (при бажанні);
  • 0,5 ч. ложки хмелі-сунелі;
  • 150 мл води.

Спосіб приготування:

  • З баклажан знімаємо шкірку і нарізаємо м’якоть не дуже товстими кружечками. Овоч присаливаем і залишаємо на півгодини, щоб прибрати гіркоту.
  • Горіхи підсушуємо на сковорідці (без жиру) – це посилить їхній аромат. Товчемо в ступці.
  • В гущавину блендера кладемо зубці пряного овоча разом з кінзою, подрібнюємо. Кінзу легко замінити іншою зеленню. Наприклад, петрушкою. Але тоді ви не відчуєте справжній смак грузинської кухні.
  • Подрібнений овоч і зелень змішати з горіхами, вливаємо до продуктів воду і оцет. Кладемо цукор і сіль за смаком, хмелі-сунелі і при бажанні вливаємо соус. Правда, класичний рецепт не передбачає присутності в складі такої приправи.
  • Баклажани обсмажуємо в маслі, з’єднайте з горіховою заправкою, прикриваємо і настоюють дві години.
  • Закуску можна зберігати в холодильнику до двох місяців або закатати в банки на зиму.
Дивіться також:  Спеції для риби – які підходять? Список кращих спецій і приправ для рибних страв, кулінарні поради

Простий рецепт з волоськими горіхами

Кавказька кухня відрізняється цікавим і незвичайним поєднанням інгредієнтів. Яскравий тому приклад – баклажани з горіхами по-грузинськи. Якщо ви хочете ближче познайомитися з кавказькою кухнею, то почніть знайомство саме з таких закусок.

Інгредієнти:

  • три плоду «синеньких» (500 м);
  • 175 г волоських горіхів;
  • три зубці часнику;
  • маленький пучок зелені (кінза або петрушка);
  • три ложки сметани (натурального йогурту);
  • сіль, перець, хмелі-сунелі;
  • 80 г зерен граната.

Спосіб приготування:

  • «Синенькі» нарізаємо смужками, присипаємо сіллю і відставляємо в сторону на півгодини, потім промиваємо і просушуємо.
  • Обсмажені протягом трьох хвилин горіхи подрібнюємо блендером, потім змішуємо з рубаною зеленню і зубчиками пряного овоча. Присипаємо приправами, але не перебарщиваем, щоб не «вбити» смак і аромат горіхів. Все перемішуємо разом зі сметаною або йогуртом.
  • Обсмажуємо смужки баклажани на грилі або сковороді до рум’яності. На широку частину «язичка» викладаємо начинку і загортаємо його рулетом.

Рулетики з баклажанів по-грузинськи

Рулетики з баклажанів – це відмінна закуска до святкового столу. Смак у них ніжний, з пікантними нотками. Якщо ви шукайте незвичайне грузинське блюдо, то можете залишити пошуки ви тільки що знайшли.

Інгредієнти:

  • великий баклажан або два маленьких;
  • 110 г горіхів;
  • цибулина;
  • три зубці часнику;
  • по пол ч. ложки грузинської аджики і хмелі-сунелі;
  • 0,5 ч. ложки оцту;
  • п’ять ложок води;
  • сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

  • Баклажани подрібнюємо тонкими пластинами, присаливаем. Чекаємо півгодини, промиваємо і просушуємо.
  • У сковороду ллємо олію, пасеруємо кубики цибулі до рум’яного кольору.
  • У чашу блендера кладемо горіхи, часникові часточки і золотисті цибулеві. Додаємо спеції, ллємо оцет і воду, кладемо аджику. Всі перемелюємо.
  • На розігрітій олії смажимо баклажани по одній хвилині з кожної сторони. Перекладаємо їх на серветку, щоб прибрати зайвий жир.
  • По кожній пластині розподіляємо начинку, звертаємо заготовки рулетами і перекладаємо їх на блюдо. Прикрашаємо зеленню і подаємо до столу.
Дивіться також:  Манти по узбецьки — 6 рецептів правильного приготування

З додаванням часнику

Пропонуємо ще один оригінальний рецепт грузинської закуски з баклажанів з горіхами і часником.

Інгредієнти:

  • п’ять плодів синеньких;
  • 110 г горіхів (вже почищених);
  • невеликий пучок кінзи;
  • невелика головка часнику;
  • масло.

Спосіб приготування:

  • Баклажани нарізаємо пластинами або брусочками, присипаємо сіллю і промиваємо через півгодини.
  • Потім обсмажуємо овочі до рум’яного кольору і відразу перекладаємо на блюдо.
  • Горіхи подрібнюємо в блендері, потім змішуємо з покришеним пряним овочем і посіченою зеленню. Вливаємо до продуктів трохи води і кладемо спеції за смаком. Отриману пасту перекладаємо в соусник і подаємо з смаженими баклажанами.

Грузинське блюдо «Сациві»

«Сациві – це горіховий соус, який подають з будь-якими м’ясними, рибними, овочевими закусками або простими нарізками.

Але в Грузії він вважається повноцінним стравою, тому і м’ясо, приготоване з таким соусом, буде називатися Сациві. Сьогодні пропонуємо овочевий варіант Сациві з баклажанами.

Інгредієнти:

  • до півкіло «синеньких»;
  • чверть кіло горіхів;
  • цибулина;
  • два часникового зубчики;
  • пучок кінзи;
  • ч. ложка винного оцту;
  • ч. ложка хмелі-сунелі;
  • по 0,5 ч. ложки солі і імеретинського шафрану;
  • гострий червоний перець за смаком.

Спосіб приготування:

  • Соус «Сациві» можна приготувати досить рідким, щоб полити їм пересмажені баклажани. Але нерідко роблять його більш густим, як пасту, – так закуска виглядає набагато виграшніше. Замість оцту в Грузії використовують гранатовий соус, але за браком такого компонента, візьміть інший, більш доступний.
  • З баклажан чистимо шкірку. Якщо вони гірчать, то солимо їх і витримуємо півгодини. Потім промиваємо й обсушуємо. Обсмажуємо овочі на олії з двох сторін.
  • Для соусу горіхи подрібнюємо в порошок, потім перекручуємо в блендері ще раз разом з кінзою, часниковими зубками і цибулею. В отриману масу додаємо приправи і оцет.
  • Соус не повинен бути кислим. Якщо він вийшов густим надмірно, то розбавте його холодної водою.
  • На пластинки синеньких викладаємо соус. Можна просто розмазати отриманий склад і скласти овоч навпіл, але більш витонченою вийде закуска, якщо згорнути баклажанові «язички» рулетами.
  • Закуску подаємо на плоскому блюді, посипавши зернами граната і зеленню.
Дивіться також:  Рубані котлети з курячої грудки – 7 рецептів приготування

Пхали з баклажанів по-грузинськи

Пхалі – це овочева закуска, яку в Грузії готують з будь-яких рослинних продуктів. Проте обов’язково в неї кладуть горіхи, часник і спеції. Закуска виходить корисною і неймовірно ситної.

Інгредієнти:

  • два «синеньких»;
  • десять волоських горіхів;
  • два зубці часнику;
  • за смаком оцет (можна замінити лимонним соком);
  • ч. ложка коріандру;
  • сіль за смаком.

Спосіб приготування:

  • Баклажани будемо запікати. Для цього в декількох місцях проколюємо їх зубочисткою, після чого відправляємо плоди в піч на годину (температура – 180 °С).
  • В цей час подрібнюємо горіхи (чим дрібніше, тим краще.) Горіхову крихту змішуємо з пропущеними через прес часточками пряного овоча, вливаємо в отриманий склад трохи оцту (бажано, білого винного).
  • З печених овочів знімаємо шкірку, м’якоть дрібно ріжемо і перемішуємо з горіховою пастою. Солимо за смаком.
  • Пхали прикрашаємо кільцями цибулі і зернами граната.

Приготувати грузинські закуски не так вже й складно. В них використовуються прості і доступні інгредієнти, які не важко знайти в будь-якому магазині. Зате їх незвичайні поєднання народжують чудовий смак і становлять особливий колорит національної кухні Грузії.

Прокрутка до верху