Баклажани в духовці — 13 рецептів приготування

Кулінарний гімн ягоді, без бою підкорила гастрономічний світ планети, склали ще в першому тисячолітті до н. е. В давнину їжу, випікали на вогні, а сьогодні ми з таким же задоволенням готуємо баклажани в духовці. Неперевершений смак — ось головна причина незмінної популярності цього унікального природного дива.

З фаршем і грибами

Склад необхідних продуктів:

  • печериці (інші гриби) — 300 г;
  • сир — 200 г;
  • баклажани — 5 шт.;
  • морква — 2 шт.;
  • фарш м’ясний — 500 г;
  • помідори — 5 шт.;
  • перець солодкий;
  • пісне масло — 100 г;
  • соус Бешамель — 150 г;
  • цибуля порей і ріпчасту) — по 2 шт.;
  • зубки часнику — 6 шт.;
  • сіль, паприка, майоран.

Спосіб приготування:

  • Помиті й просушені баклажани розрізаємо на 3 частини поперек. Щоб позбавити ягоди від гіркоти (соланіну М), посипаємо їх крупною сіллю, залишаємо на півгодини під гніт, потім зливаємо темну рідину. Викладаємо плоди на деко, скроплюємо маслом, відправляємо на 15 хв. в духовку (180°C).
  • Дістаємо баклажани з печі, виймаємо м’якоть ложечкою, отримуємо своєрідні стаканчики.
  • Шаткуємо цибулю: ріпчасту півкільцями, порей — кругляком. Підсмажуємо овочі в олії разом з подрібненим часником, нарізаним пластинами печериць, смужками солодкого перцю і моркви.
  • Викладаємо грибну заправку у фарш, додаємо м’якоть баклажанів, сіль, паприку і спеції. Вливаємо ½ склянки води або вина, перемішуємо масу, тушкуємо продукти до готовності.
  • Наповнюємо ягідні «чашки» м’ясною начинкою, кладемо на деко, поливаємо соусом Бешамель, посипаємо стружкою тертого сиру. Запікаємо 10 хвилин (200°C).

Опис рецепту зайняло більше часу, ніж саме приготування такого корисного, ситного, витончено оформленого страви.

Баклажани, запечені в духовці з часником

Компоненти страви:

  • лимон;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • баклажани — 2 шт.;
  • майонез, сметана — 50 р;
  • сіль, мелений кмин, зелень, перець.

Процес приготування:

  • Підготовлені баклажани поділяємо на довгі смужки товщиною до 2 мм Викладаємо їх у форму, запікаємо в духовці при t 220°C до появи золотистої скоринки.
  • Поміщаємо в піалу подрібнений часник, нарубану зелень, кмин, перець, сік лимона, майонез і сметану. Ретельно перемішуємо складу.
  • Запечені пласти синеньких змащуємо часниковим соусом, звертаємо рулетами і скріплюємо шпажками.

І знову ми вражаємося здібності ягід приймати найнесподіваніші смаки і зовнішні «перевтілення»!

Рецепт з сирно-сирною начинкою

Необхідні продукти:

  • яйце;
  • сир (твердий сорт), сир — 200 г;
  • сіль, зелень, перець;
  • баклажани — 5 шт.;
  • цибуля-ріпка, зелень;
  • зубки часнику — 5 шт.

Поетапне приготування:

  • Баклажани розрізаємо навпіл, плодоніжку залишаємо для декору. Поміщаємо продукти в каструлю, вливаємо воду, відварюємо 20 хвилин.
  • Розтираємо сир, додаємо стружку сиру, подрібнений часник, дрібно нашатковану цибулю, нарізану петрушку і яйце. Солимо і перчимо суміш, ретельно перемішуємо.
  • Дістаємо з окропу синенькі, охолоджуємо і просушуємо серветками. Густо змащуємо сирно-сирною начинкою і відправляємо на 20 хвилин у духовку (180°C).
Дивіться також:  Закуски на новий рік 2019 – 36 рецептів смачних і простих закусок

Приготовлені баклажани з сиром і сиром складуть чудову компанію будь-якого гарніру.

Як запекти баклажани в фользі цілими

Необхідні компоненти:

  • баклажани в будь-якій кількості;
  • металева папір.

Запікаємо правильно:

  • Ягоди фіолетового або іншого кольору добре миємо, просушуємо серветками і наколюємо шпажками в декількох місцях. При бажанні робимо не дуже глибокі надрізи, які начиняємо часником і шматочками сала.
  • Загортаємо кожен баклажан у фольгу, розміщуємо на деко і відправляємо на 40 хв. в духовці (200°C).

Знімаємо з запечених синеньких шкірку, заправляємо гострим соусом, олією оливок або просто розминаємо виделкою. Подаємо до м’ясної страви в якості гарніру.

Баклажани, фаршировані овочами

Склад продуктів:

  • томати — 3 шт.;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • баклажани — 3 шт.;
  • перець болгарський (різних кольорів) — 2 шт.;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • пісне масло — 20 г;
  • морква;
  • сіль, перець, зелень.

Спосіб приготування:

  • Видаляємо у ягід плодоніжки, з одного боку робимо по 3 довгих глибоких розрізу у вигляді своєрідних кишеньок.
  • Овочі миємо, шаткуємо маленькими кубиками, які обсмажуємо на соняшниковій олії до готовності. В кінці солимо, перчимо і додаємо порізану зелень (петрушку, кріп, кінзу).
  • Наповнюємо порожнини синеньких приготовленої начинкою і викладаємо на деко. Фаршировані баклажани запікаємо 40 хвилин при t 200°C.

Запечені баклажани з помідорами і сиром

Інгредієнти:

  • томати — 3 шт.;
  • сир твердих сортів — 250 г;
  • молоді баклажани — 2 шт.;
  • зубки часнику — 3 шт.;
  • якісний майонез — 50 г;
  • сіль і спеції.

Приготування:

  • Баклажани розрізаємо на пластини товщиною до 2 мм, зберігаючи плодоніжку цілою.
  • Акуратно розсовуємо освічені верстви у вигляді віяла, солимо і залишаємо на годину в такому стані. Потім протираємо серветками.
  • Чисті томати поділяємо на слайсы.
  • З’єднуємо майонез з подрібненим зубками часнику, приправляємо складу спеціями.
  • Розміщуємо баклажани в ємкості для випікання, викладаємо на освічені пластини по часточці скибочці помідора і сиру, поливають часниковим соусом.
  • Відправляємо страву на 40 хв. в духову шафу (190°C).

Подаємо запечені «віяла» на красивому блюді, сервіруємо улюбленої зеленню.

Як приготувати з картоплею

Список компонентів:

  • томати — по 3 шт.;
  • картопля — 6 шт.;
  • сметана — 100 г;
  • баклажани (не дуже великі) — 3 шт.;
  • сир — 100 г;
  • пісне масло;
  • яйце;
  • сіль, перець, приправи.

Послідовність приготування:

  • Баклажани поділяємо кругляком (2 мм), трохи солимо і залишаємо на півгодини. Віджимаємо часточки від рідини, підсмажуємо в маслі до рум’яного виду.
  • Очищену картоплю нарізаємо приблизно в тій же формі, 5 хвилин бланшируем в підсоленій воді, кладемо на тарілку.
  • Обробляємо ємність для запікання олією, викладаємо вертикально гуртки баклажанів, чергуючи їх з картоплею. Посипаємо блюдо перцем, пряними травами і тертої стружкою сиру.
  • Заливаємо всю цю красу соусом із суміші яєць і сметани, ставимо в духовку на 40 хвилин (190°C).
Дивіться також:  Пиріг з фаршем і картоплею в духовці – 7 рецептів

Запечені баклажани знову радують своїми яскравими фарбами, ароматом спецій, приправ і чудовим смаком.

З додаванням кабачків

Список продуктів:

  • перець солодкий;
  • баклажани, кабачки, томати — по 2 шт.;
  • сіль, зелень, перець.

Спосіб приготування:

  • Миємо кабачки, розрізаємо кружечками (2 мм), які викладаємо в посуд для запікання. В такому ж вигляді оформляємо синенькі і розміщуємо їх в якості другого шару.
  • Знімаємо з помідорів тонку шкірку, подрібнюємо блендером разом з перцем, очищеним від насіння. Сюди ж приєднуємо улюблену зелень, сіль, прянощі та спеції.
  • Заливаємо овочі томатним складом, запікаємо кабачки і баклажани в духовці 50 хвилин (180°C).

Сполучені у страві плоди буквально переплелися в своїх яскравих аромати і смаки. Це страва підійде в якості відмінною закуски до будь-якого застілля.

Курка з баклажанами і помідорами в духовці

Необхідні інгредієнти:

  • томати — 3 шт.;
  • свіжий майонез — 100 г;
  • молоді баклажани — 2 шт.;
  • філе курки — 500 г;
  • улюблений сир;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • пісне (оливкова) олію;
  • сіль, прянощі, спеції.

Поетапне приготування:

  • Куряче філе ретельно відбиваємо, солимо, перчимо.
  • Помідори нарізаємо часточками, синенькі поділяємо на круглі пластини і прибираємо гіркоту.
  • Для отримання смачного страви, що складається з м’ясних і овочевих компонентів, велике значення має послідовність розміщення продуктів. Спочатку маємо в оброблену маслом форму баклажани, потім відбивні. Далі викладаємо шар синеньких, часточки помідорів, подрібнені зубки часнику і нарубану зелень.
  • Не забуваємо про сіль, спеції і прянощі. Закінчуємо нашу творчість сіточкою з майонезу і відправляємо блюдо в духовку на 40 хв. (190°C).

На цей раз ми забезпечили смачне співдружність ніжного м’яса птиці і соковитого овочевого компонента. Все в природі взаємопов’язано!

Запікаємо синенькі з перцем

Інгредієнти:

  • цибуля-ріпка;
  • баклажани — 2 шт.;
  • солодкі різнокольорові перці — 5 шт.;
  • стручок чилі;
  • зубки часнику — 4 шт.;
  • пісне масло, куркума, сіль, петрушка.

Технологія приготування:

  • Цибулю і солодкі перці шаткуємо кільцями, зубки часнику ділимо на маленькі шматочки.
  • Нарізані кругляком баклажани викладаємо вертикально в змащену маслом керамічну форму. Між ними розміщуємо по кілька кілець цибулі і перцю різних кольорів. Запікаємо все близько години (для крупної нарізки необхідно додати 30 хв.) при t 180°C.
  • Нагріваємо в маленькій сковороді трохи олії підсмажуємо куркуму з подрібненим стручком чилі. За 10 хв. до закінчення приготування поливаємо овочі запашним складом.

Томлені спеції розпустили свій східний аромат, наповнивши блюдо новими смаковими відтінками.

«Човники» з баклажанів

Необхідні продукти:

  • морква, томати, перець болгарський, цибуля — 2 шт.;
  • баклажани — 2 шт.;
  • пісне масло;
  • яйце, сіль, спеції.
Дивіться також:  Тушкована капуста з картоплею – 6 рецептів

Готуємо овочеві «кораблики»:

  • Розрізаємо синенькі на довгі половинки, прибираємо гіркоту, миємо й обсушуємо. Витягаємо ложечкою м’якоть — отримуємо своєрідні човники.
  • Очищені овочі нарізаємо кубиками, обсмажуємо до готовності, з’єднуємо з ягідної м’якоттю, сіллю, спеціями і прянощами.
  • Наповнюємо баклажани приготовленої начинкою, обробляємо збитим яйцем і запікаємо 20 хв. при t 180°C.

Наші розкішні «човники» готові до подорожі у світ корисної та смачної їжі.

Баклажани в горщиках в духовці з овочами

Перелік продуктів на 4 порції:

  • моркву і солодкий перець — 2 шт.;
  • картопля середнього розміру — 6 шт.;
  • цибуля-ріпка — 2 шт.;
  • баклажан;
  • пісне (оливкова) олію — 50 р;
  • печериці (свіжі гриби) — 150 г;
  • сіль, зелень, спеції.

Приготування страви:

  • Поділяємо баклажан на маленькі кубики, з’єднуємо їх з тертою морквою, спеціями і сіллю.
  • Дрібно шаткуємо перець (без насіння) і цибулю пасеруємо до м’якого стану. Додаємо синенькі, перемішуємо продукти, через 5 хвилин вимикаємо вогонь.
  • Печериці нарізаємо пластинами, смажимо до рум’яної скоринки.
  • Розкладаємо подрібнену картоплю по горщикам, чергуючи його з овочами. Верхній шар оформляємо грибним складом. Відправляємо глиняні ємності на годину в духовку (200°C).

Дістаємо баклажани в горщиках з печі, подаємо з запалі з жару, приправляючи запашною зеленню.

Незвичайна піца з баклажанів

Склад інгредієнтів:

  • просеянная борошно — 300 г;
  • фільтрована вода — 200 мл;
  • сухі (швидкі) дріжджі — 5 г;
  • звичайний цукор — ¼ ст. л.;
  • баклажани — 2 шт.;
  • пісне масло;
  • «Фета» (сир) — 50 р;
  • оливки — 10 шт;
  • соус з томатів — 50 г;
  • «Моцарелла» — 150 г;
  • суміш італійських трав.

Поетапне приготування:

  • Баклажани нарізаємо тонкими шайбами, обсмажуємо в олії до золотистої скоринки і викладаємо на паперові рушники, а потім на тарілку.
  • Просіюємо в миску борошно, додаємо дрібку солі, білий цукор і дріжджі. Вливаємо воду, замішуємо м’яке тісто. В кінці втираємо ложку рослинного жиру і залишаємо заготовку на годину для підйому.
  • Поділяємо тісто на невеликі колобки і розкачуємо з них не дуже тонкі (0,5 см) коржики діаметром до 15 див. Швидко (30 секунд на кожну сторону) обсмажуємо вироби в розпеченому маслі і промокаємо серветками жир.
  • Викладаємо страву на деко, густо змащуємо томатним соусом, сполученим з сумішшю італійських трав. Зверху поміщаємо кругляш обсмажених баклажанів, оливки, шматочки «Фета» і скибочки «Моцарели». Відправляємо страву на 10 хвилин в духовку (200°C).

Трохи остигнула піцу фритту маємо на ніжних листі салату і сервіруємо мініатюрними черрі.

Баклажани в духовці ще не раз приємно здивують шанувальників смачних, корисних і дуже доступних страв своїми невичерпними кулінарними можливостями.

Прокрутка до верху