Ікра баклажанна «заморська» входить в число найбільш смачних закусок, приготувати які можна швидко і без особливих труднощів. Більш того улюблене блюдо можна навіть консервувати на зиму і насолоджуватися смаком літніх овочів в холодний сезон. Базовий рецепт ікри з баклажанів передбачає використання мінімуму продуктів. А вносить особливу родзинку спосіб приготування і додаткові пряні компоненти.
Баклажанна ікра — найсмачніший рецепт
Щоб надати баклажанної ікри особливо пікантний смак, наступний рецепт пропонує запекти основний інгредієнт в духовці. А потім змішати його зі свіжими овочами та зеленню. Такий салат–ікра відрізняється неймовірною корисністю і зберігає всі цінні компоненти.
- 3 стиглих баклажана;
- 1 болгарська перчина;
- 2 середніх помідора;
- цибулина;
- 1-3 зубчики часнику;
- сік лимона;
- оливкова олія;
- кінза і трохи свіжого базиліка;
- сіль і свіжозмелену перець;
Приготування:
- Сині вимийте і витріть насухо. Проколіть виделкою в декількох місцях, укладіть на деко і трохи збризніть маслом.
- Поставте в духовку (170°С) і забудьте про них на 45-60 хвилин.
- Дістаньте спечені баклажани, дайте трохи охолонути і зніміть шкірку.
- Нарубаєте довільними скибочками, злийте сік, що виділився.
- Помідори наріжте кубиками, цибулину без шкірки і перчину тонкими півкільцями. Часник дуже дрібно нарубаєте, кінзу і базилік по–крупніше.
- Викладіть В салатницю ще теплі баклажани і всі підготовлені овочі з зеленню.
- Полийте оливковою олією і соком лимона, присолите на смак і щедро поперчіть. Перемішайте і негайно несіть до столу.
- Відео–рецепт пропонує приготувати просту баклажанну ікру з печених овочів.
Баклажанна ікра в мультиварці
Приготування баклажанної ікри в мультиварці – справжня знахідка для тих, хто не особливо любить возитися на кухні. Все виходить дуже швидко і незмінно смачно.
- 2 синіх;
- 2 морквини;
- 2 середніх скіпки;
- 3 солодких перцю;
- 2 помідори;
- 1 ст. л. томату;
- 5-6 ст. л. рослинного масла;
- лавровий лист і сіль за смаком.
Приготування:
- Очищену моркву натріть на величенькою тертці, цибуля наріжте дрібними кубиками. Влийте в каструлю масло і встановіть режим смаження (пароварки).
- Обсмажте овочі, щоб цибуля стала прозорою. Додайте солодкий перець, нарізаний довільними, але строго невеликими шматочками. Дайте овочам ще пару хвилин на обжарку.
- Баклажани за бажанням тонко очистіть від шкірки і наріжте кубиками бажаного розміру. Киньте їх у каструлю і злегка обсмажте.
- Подрібніть будь-яким способом помідори. Відправте їх до овочів і тушкуйте все разом близько 15 хвилин.
- Тепер додайте лаврушки і томат–пасту, присолите за смаком. Переключіть техніку в режим гасіння.
- Тушкуйте ікру приблизно 40-60 хвилин, зрідка помішуючи.
- У кінці за бажанням киньте пару подрібнених часникових зубки і побільше зелені. Подавайте в гарячому і холодному вигляді.
Ікра з баклажанів на зиму
Щоб і в зимовий період насолоджуватися смаком улюбленого овочевого страви, досвідчені господині рекомендують робити заготівлі. Баклажанна ікра, приготовлена за таким рецептом, відмінно варто всю зиму, якщо, звичайно, її не з’їдають набагато раніше.
- 2 кг баклажанів;
- 1.5 кг помідор;
- 1 кг цибулі;
- 1 кг моркви;
- 1 кг болгарського перцю;
- 2 стручка червоного гострого (при бажанні);
- 3 ст. л. з гіркою солі;
- 1 ст. л. без гірки цукру;
- 350-400 г масла рослинного;
- 3 ч. л. оцту.
Приготування:
- Баклажани разом з шкіркою наріжте великими кубиками. Складіть їх у каструлю, засипте 5 ст. л. солі і залийте водою, щоб вона покрила сині. Залиште приблизно на 40 хвилин, щоб пішла гіркота.
- В цей час підготуйте інші овочі. Помідори наріжте кубиками, перець і цибулю чверть кільцями, моркву потріть на тертці. У гострого перцю видаліть насіння і наріжте м’якоть.
- Злийте з баклажанів солону воду, легенько відіжміть їх.
- У велику і глибоку сковороду налийте щедру порцію масла і обсмажте в ньому шматочки синіх. Потім викладіть їх у порожню каструлю.
- Далі по черзі обсмажте цибулю, моркву і перець, кожен раз підливаючи потроху олію.
- Останніми смажте помідори, протомив їх близько 7-10 хвилин під кришкою. Потім і їх відправте в загальний котел.
- Додайте до обсмаженою овочам гострий перчик, цукор і сіль. Поставте ємність на слабкий вогонь і після закипання варіть не менше 40 хвилин, можна більше.
- Ікру можна залишити шматочками або подрібнити блендером. Готову страву розкладіть в простерилізовані банки і негайно загорніть кришками.
- Якщо ікра буде стояти в теплі, то варто вже повні банки ще простерилізувати (0.5 л – 15 хвилин, 1 л – 25-30 хвилин) і тільки потім закатати.
- У будь-якому випадку банки переверніть догори дном, укутайте теплою ковдрою і дайте повільно охолонути. Пізніше приберіть на зберігання в підвал або комору.
Ікра з баклажанів і кабачків
Якщо в розпорядженні є і кабачки, баклажани, то це відмінна можливість зробити з них смачну ікру. За бажанням можна додати будь-які овочі, наприклад, болгарський перець і помідори.
- 5 великих баклажанів;
- 3 розмірних кабачка;
- 6 червоних солодких перчин;
- 2 великі цибулини;
- 5 часникових зубчиків;
- 3 помідори;
- 1 ст. л. томат–пасти;
- 1.5 ст. л. 9% оцту;
- олія для смаження;
- на смак сіль і перець.
Приготування:
- Наріжте великими чверть кільцями цибулю, часник сильно подрібніть. Обсмажте до прозорого стану на розпеченому маслі.
- У болгарських перчин видалити насінну коробочку і наріжте довільно: кубиками або соломкою.
- Викладіть на сковороду до цибулі, трохи обсмажте. Накрийте кришкою і протушкувати 5-7 хвилин на середньому газу.
- Подрібніть довільно помідори, надішліть їх на сковороду до обсмаженою овочам. Знову тушкуйте близько 5 хвилин.
- Баклажани і кабачки, помийте і наріжте кружальцями 5 мм, а потім четвертинками. Обсмажте на олії в окремій сковорідці, а потім змішайте з іншими овочами.
- Масу акуратно перемішайте, приправте сіллю і перцем на свій смак. Накрийте кришкою і тушкуйте 20 хвилин.
- Томатну пасту злегка розведіть водою і влийте в ікру, перемішайте і тушкуйте страву ще 25-30 хвилин.
Ікра з баклажанів домашня
Домашня ікра з баклажанів шматочками виходить особливо смачною і корисною. Адже кожна господиня приправляє ще щедрою порцією любові і турботи.
- 1.5 кг синіх;
- 1 кг цибулі;
- 1.5 кг стиглих помідорів;
- 250 г моркви;
- 250 г перцю солодкого;
- 1 стручок гострого;
- зелень петрушки і кропу;
- 50 г солі;
- 25 г цукру;
- 400 г олії соняшникової.
Приготування:
- В товстостінну каструлю вилити всю порцію масла. Добре прожарити.
- Киньте цибулю, нарізану кубиками.
- Як тільки він стане прозорим, додайте крупно натерту моркву.
- Після того, як вона трохи обсмажиться в маслі, додайте баклажани, порізані кубиками. Тушкуйте близько 5-7 хвилин.
- В останню чергу відправте соломку болгарського перцю.
- Ще через 5 хвилин додайте подрібнені помідори і гіркий перець. За смаком посоліть і поперчіть. Накрийте кришкою і тушкуйте 20-25 хвилин.
- В кінці додайте подрібнену зелень, перемішайте і ще через 2-3 хвилини вимкніть вогонь.
- Дайте настоятися не менше 20 хвилин.
Ікра з баклажанів по–корейськи
Баклажанна ікра, приготовлена корейським способом, особливо пікантна закуска, ідеально поєднується з будь-якими гарнірами і м’ясними стравами. Щоб вона придбала свій цікавий смак, готувати її краще заздалегідь і дати добре настоятися.
- 2 невеликих баклажана;
- 1 солодкий перець краще жовтого кольору;
- ½ Стручка червоного гострого;
- 1 середня морквина;
- 3 зубчики часнику;
- свіжа петрушка;
- 2 ст. л. оцту;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 4 ст. л. оливкової олії;
- ½ Ч. л. солі;
- ½ Ст. л. цукру;
- ½ Ч. л. меленого коріандру.
Приготування:
- З баклажанів зніміть тонко шкірку, наріжте плоди соломкою і злегка присолите.
- Швидко (протягом 4-5 хвилин) обсмажте на сковороді в невеликій порції масла. Перекладіть баклажанну соломку в глибокий салатник.
- Очищену сиру моркву натріть на спеціальній корейської тертці, болгарський перець наріжте вузької соломкою.
- Подрібніть часник і половинку гострої перчины без насіння. Зелень порубаєте трохи крупніше.
- У мисочці змішайте оливкову олію, соєвий соус і оцет. Додайте цукор, коріандр і сіль. Ретельно перетягніть, щоб всі інгредієнти з’єдналися.
- Додайте до остившім баклажанів всі підготовлені раніше овочі і залийте соусом.
- Акуратно перемішайте, затягніть верх посудини плівкою і дайте настоятися в холодильнику не менше 3-5 годин.