Баклажанна ікра – 6 рецептів з покроковим описом

Ікра баклажанна «заморська» входить в число найбільш смачних закусок, приготувати які можна швидко і без особливих труднощів. Більш того улюблене блюдо можна навіть консервувати на зиму і насолоджуватися смаком літніх овочів в холодний сезон. Базовий рецепт ікри з баклажанів передбачає використання мінімуму продуктів. А вносить особливу родзинку спосіб приготування і додаткові пряні компоненти.

Баклажанна ікра — найсмачніший рецепт

Щоб надати баклажанної ікри особливо пікантний смак, наступний рецепт пропонує запекти основний інгредієнт в духовці. А потім змішати його зі свіжими овочами та зеленню. Такий салат–ікра відрізняється неймовірною корисністю і зберігає всі цінні компоненти.

  • 3 стиглих баклажана;
  • 1 болгарська перчина;
  • 2 середніх помідора;
  • цибулина;
  • 1-3 зубчики часнику;
  • сік лимона;
  • оливкова олія;
  • кінза і трохи свіжого базиліка;
  • сіль і свіжозмелену перець;

Приготування:

  • Сині вимийте і витріть насухо. Проколіть виделкою в декількох місцях, укладіть на деко і трохи збризніть маслом.
  • Поставте в духовку (170°С) і забудьте про них на 45-60 хвилин.
  • Дістаньте спечені баклажани, дайте трохи охолонути і зніміть шкірку.
  • Нарубаєте довільними скибочками, злийте сік, що виділився.
  • Помідори наріжте кубиками, цибулину без шкірки і перчину тонкими півкільцями. Часник дуже дрібно нарубаєте, кінзу і базилік по–крупніше.
  • Викладіть В салатницю ще теплі баклажани і всі підготовлені овочі з зеленню.
  • Полийте оливковою олією і соком лимона, присолите на смак і щедро поперчіть. Перемішайте і негайно несіть до столу.
  • Відео–рецепт пропонує приготувати просту баклажанну ікру з печених овочів.

Баклажанна ікра в мультиварці

Приготування баклажанної ікри в мультиварці – справжня знахідка для тих, хто не особливо любить возитися на кухні. Все виходить дуже швидко і незмінно смачно.

  • 2 синіх;
  • 2 морквини;
  • 2 середніх скіпки;
  • 3 солодких перцю;
  • 2 помідори;
  • 1 ст. л. томату;
  • 5-6 ст. л. рослинного масла;
  • лавровий лист і сіль за смаком.

Приготування:

  • Очищену моркву натріть на величенькою тертці, цибуля наріжте дрібними кубиками. Влийте в каструлю масло і встановіть режим смаження (пароварки).
  • Обсмажте овочі, щоб цибуля стала прозорою. Додайте солодкий перець, нарізаний довільними, але строго невеликими шматочками. Дайте овочам ще пару хвилин на обжарку.
  • Баклажани за бажанням тонко очистіть від шкірки і наріжте кубиками бажаного розміру. Киньте їх у каструлю і злегка обсмажте.
  • Подрібніть будь-яким способом помідори. Відправте їх до овочів і тушкуйте все разом близько 15 хвилин.
  • Тепер додайте лаврушки і томат–пасту, присолите за смаком. Переключіть техніку в режим гасіння.
  • Тушкуйте ікру приблизно 40-60 хвилин, зрідка помішуючи.
  • У кінці за бажанням киньте пару подрібнених часникових зубки і побільше зелені. Подавайте в гарячому і холодному вигляді.
Дивіться також:  Торт з кабачків – 8 рецептів

Ікра з баклажанів на зиму

Щоб і в зимовий період насолоджуватися смаком улюбленого овочевого страви, досвідчені господині рекомендують робити заготівлі. Баклажанна ікра, приготовлена за таким рецептом, відмінно варто всю зиму, якщо, звичайно, її не з’їдають набагато раніше.

  • 2 кг баклажанів;
  • 1.5 кг помідор;
  • 1 кг цибулі;
  • 1 кг моркви;
  • 1 кг болгарського перцю;
  • 2 стручка червоного гострого (при бажанні);
  • 3 ст. л. з гіркою солі;
  • 1 ст. л. без гірки цукру;
  • 350-400 г масла рослинного;
  • 3 ч. л. оцту.

Приготування:

  • Баклажани разом з шкіркою наріжте великими кубиками. Складіть їх у каструлю, засипте 5 ст. л. солі і залийте водою, щоб вона покрила сині. Залиште приблизно на 40 хвилин, щоб пішла гіркота.
  • В цей час підготуйте інші овочі. Помідори наріжте кубиками, перець і цибулю чверть кільцями, моркву потріть на тертці. У гострого перцю видаліть насіння і наріжте м’якоть.
  • Злийте з баклажанів солону воду, легенько відіжміть їх.
  • У велику і глибоку сковороду налийте щедру порцію масла і обсмажте в ньому шматочки синіх. Потім викладіть їх у порожню каструлю.
  • Далі по черзі обсмажте цибулю, моркву і перець, кожен раз підливаючи потроху олію.
  • Останніми смажте помідори, протомив їх близько 7-10 хвилин під кришкою. Потім і їх відправте в загальний котел.
  • Додайте до обсмаженою овочам гострий перчик, цукор і сіль. Поставте ємність на слабкий вогонь і після закипання варіть не менше 40 хвилин, можна більше.
  • Ікру можна залишити шматочками або подрібнити блендером. Готову страву розкладіть в простерилізовані банки і негайно загорніть кришками.
  • Якщо ікра буде стояти в теплі, то варто вже повні банки ще простерилізувати (0.5 л – 15 хвилин, 1 л – 25-30 хвилин) і тільки потім закатати.
  • У будь-якому випадку банки переверніть догори дном, укутайте теплою ковдрою і дайте повільно охолонути. Пізніше приберіть на зберігання в підвал або комору.
Дивіться також:  Котлети з крабових паличок з сиром – 7 рецептів приготування

Ікра з баклажанів і кабачків

Якщо в розпорядженні є і кабачки, баклажани, то це відмінна можливість зробити з них смачну ікру. За бажанням можна додати будь-які овочі, наприклад, болгарський перець і помідори.

  • 5 великих баклажанів;
  • 3 розмірних кабачка;
  • 6 червоних солодких перчин;
  • 2 великі цибулини;
  • 5 часникових зубчиків;
  • 3 помідори;
  • 1 ст. л. томат–пасти;
  • 1.5 ст. л. 9% оцту;
  • олія для смаження;
  • на смак сіль і перець.

Приготування:

  • Наріжте великими чверть кільцями цибулю, часник сильно подрібніть. Обсмажте до прозорого стану на розпеченому маслі.
  • У болгарських перчин видалити насінну коробочку і наріжте довільно: кубиками або соломкою.
  • Викладіть на сковороду до цибулі, трохи обсмажте. Накрийте кришкою і протушкувати 5-7 хвилин на середньому газу.
  • Подрібніть довільно помідори, надішліть їх на сковороду до обсмаженою овочам. Знову тушкуйте близько 5 хвилин.
  • Баклажани і кабачки, помийте і наріжте кружальцями 5 мм, а потім четвертинками. Обсмажте на олії в окремій сковорідці, а потім змішайте з іншими овочами.
  • Масу акуратно перемішайте, приправте сіллю і перцем на свій смак. Накрийте кришкою і тушкуйте 20 хвилин.
  • Томатну пасту злегка розведіть водою і влийте в ікру, перемішайте і тушкуйте страву ще 25-30 хвилин.

Ікра з баклажанів домашня

Домашня ікра з баклажанів шматочками виходить особливо смачною і корисною. Адже кожна господиня приправляє ще щедрою порцією любові і турботи.

  • 1.5 кг синіх;
  • 1 кг цибулі;
  • 1.5 кг стиглих помідорів;
  • 250 г моркви;
  • 250 г перцю солодкого;
  • 1 стручок гострого;
  • зелень петрушки і кропу;
  • 50 г солі;
  • 25 г цукру;
  • 400 г олії соняшникової.

Приготування:

  • В товстостінну каструлю вилити всю порцію масла. Добре прожарити.
  • Киньте цибулю, нарізану кубиками.
  • Як тільки він стане прозорим, додайте крупно натерту моркву.
  • Після того, як вона трохи обсмажиться в маслі, додайте баклажани, порізані кубиками. Тушкуйте близько 5-7 хвилин.
  • В останню чергу відправте соломку болгарського перцю.
  • Ще через 5 хвилин додайте подрібнені помідори і гіркий перець. За смаком посоліть і поперчіть. Накрийте кришкою і тушкуйте 20-25 хвилин.
  • В кінці додайте подрібнену зелень, перемішайте і ще через 2-3 хвилини вимкніть вогонь.
  • Дайте настоятися не менше 20 хвилин.
Дивіться також:  Котлети з грибами – 8 рецептів приготування

Ікра з баклажанів по–корейськи

Баклажанна ікра, приготовлена корейським способом, особливо пікантна закуска, ідеально поєднується з будь-якими гарнірами і м’ясними стравами. Щоб вона придбала свій цікавий смак, готувати її краще заздалегідь і дати добре настоятися.

  • 2 невеликих баклажана;
  • 1 солодкий перець краще жовтого кольору;
  • ½ Стручка червоного гострого;
  • 1 середня морквина;
  • 3 зубчики часнику;
  • свіжа петрушка;
  • 2 ст. л. оцту;
  • 2 ст. л. соєвого соусу;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • ½ Ч. л. солі;
  • ½ Ст. л. цукру;
  • ½ Ч. л. меленого коріандру.

Приготування:

  • З баклажанів зніміть тонко шкірку, наріжте плоди соломкою і злегка присолите.
  • Швидко (протягом 4-5 хвилин) обсмажте на сковороді в невеликій порції масла. Перекладіть баклажанну соломку в глибокий салатник.
  • Очищену сиру моркву натріть на спеціальній корейської тертці, болгарський перець наріжте вузької соломкою.
  • Подрібніть часник і половинку гострої перчины без насіння. Зелень порубаєте трохи крупніше.
  • У мисочці змішайте оливкову олію, соєвий соус і оцет. Додайте цукор, коріандр і сіль. Ретельно перетягніть, щоб всі інгредієнти з’єдналися.
  • Додайте до остившім баклажанів всі підготовлені раніше овочі і залийте соусом.
  • Акуратно перемішайте, затягніть верх посудини плівкою і дайте настоятися в холодильнику не менше 3-5 годин.